پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ ترامپ و اوانجلیست‌ها یادداشت

سرمقاله وطن امروز/ ترامپ و اوانجلیست‌ها
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - وطن امروز / «ترامپ و اوانجلیست‌ها» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم حمید ملک‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در مسیری که برای نگاشتن این یادداشت انتخاب شده بیشتر بر مهم‌ترین گروه از حامیان رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ تمرکز شده است؛ یعنی مسیحیان اوانجلیست. 
باید در درجه اول این نکته را در نظر بگیریم که سیاست به طور بنیادین با مفهوم اداره متفاوت است، بنابراین وقتی بنا داریم درباره حاکم در یک نظام سیاسی صحبت کنیم، باید قبل از هر چیز سلسله‌مراتب مربوط به اداره دولت را از شمول مباحثی که ارائه می‌کنیم، کنار بگذاریم. اداره در بهترین حالت به ‌عنوان حوزه‌ای فرعی و در نتیجه سیاست شکل می‌گیرد. هر چند می‌توان اداره بدون تأسیس دولت را نیز متصور بود، بنابراین وقتی درباره دین و دولت در آمریکا صحبت می‌کنیم، بنا نداریم درباره نقش نهاد دین در اداره جامعه بحث کنیم. موضوع مورد نظر ما در اینجا نقش دین یا نهاد دین در سیاست، یعنی در سازوکارهای مربوط به تصمیم‌گیری درباره حدود دولت است.
اهمیت این موضوع از این‌ جهت است که ایالات متحده میزبان جامعه متنوعی از هویت‌های دینی و اعتقادات مذهبی است که هر کدام از آنها ممکن است به ‌نوعی از طریق سازوکارهای مربوط به تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در این کشور و به ‌عنوان شهروندان آمریکایی نقش یا تأثیری در اداره کشورشان داشته باشند. با این‌ حال اینطور به نظر می‌‎رسد تنها یک گروه خاص هستند که از جایگاه و اهمیت بنیادین‌تری در نظام تصمیم‌گیری ـ و نه صرفا اداره ـ در این کشور برخوردارند. یعنی گروهی از مسیحیان پروتستان به نام «اوانجلیست‌»ها که منادیان بخش عمده‌ای از ارزش‌های محافظه‌کاری آمریکایی هستند. آنها تقریباً در همه نهادهای تأثیرگذار و بنیادین سیاست ایالات متحده حاضرند و به شکلی نهادمند در تعیین محتوا و تحدید حدود اساسی سیاست در این کشور فعالیت می‌کنند؛ تا جایی که می‌توان گفت وقتی درباره حاکم در ایالات متحده صحبت می‌کنیم، نمی‌توانیم آنها را نادیده بگیریم. هرچند بنا ندارم دامنه تحلیلم را تا آنجا ادامه دهم که ادعا کنیم جامعه اوانجلیست‌ همه ظرفیت‌های مفهوم حاکم در جامعه آمریکایی را پر می‌کند.
* اوانجلیست‌ها در نظام تصمیم‌گیری ایالات‌متحده

بعد از ترور ناموفق دونالد ترامپ در جریان رقابت‌های انتخاباتی، او عملاً اعلام کرد نجات‌ دادن او کار مسیح(!) بوده است. انگار خداوند برای نجات آمریکا او را از خطر مرگ نجات داده است(!) این ادعا در ابتدای امر ممکن است به‌ عنوان نوعی گزافه‌گویی از طرف سیاستمداری پوپولیست به نظر بیاید که قصد دارد برگ تازه‌ای از رقابت‌های سیاسی را آغاز کند اما استقبال جامعه اوانجلیست از این موضوع نشان داد چطور یک جامعه کوچک از رأی‌دهندگان آمریکایی می‌تواند در مسائل مربوط به سیاست در ایالات متحده تأثیرگذار باشد. در نهایت برگزاری مراسم تطهیر و دعا توسط اعضای این جامعه برای ترامپ پیوستگی و رابطه پیچیده این جامعه با نهادهای قدرت در آمریکا را به شکل آشکارتری معلوم کرد. از این‌ قرار می‌توان اینطور ادعا کرد: یکجور احساس تکلیف و یکجور رسالت دینی بر سیاست آمریکایی، بویژه در حزب جمهوری‌خواه وجود دارد که از ریشه‌هایی اوانجلیکی نیرو می‌گیرد. این مساله را نباید از یاد برد که این نوع احساس تکلیف، حتی در میان پدران مؤسس آمریکا نیز مشاهده می‌شود. می‌توان دنباله احساس تکلیفی دینی را تا ذهن و عمل کاشفان قاره جدید نیز پیگیری کرد. از این‌ جهت وعده آمریکایی یک وعده دینی متأثر از ارزش‌های مورد نظر اوانجلیست‌های آمریکایی است. 
این اصلا اغراق‌آمیز نیست اگر بگوییم وعده آمریکایی، وعده‌ای مذهبی است که باید بر اساس ارزش‌های اوانجلیک‌، آنها را بفهمیم. محافظه‌کاری آمریکایی ـ که بعضا لیبرال‌های خودمان در ایران بدون توجه به مبانی مذهبی تشکیل‌دهنده آن، از آن پیروی کرده یا به منادیان پرشور آن تبدیل می‌شوند ـ را تنها با این رویکرد می‌توان به شکل شایسته‌ای توضیح داد و فهمید. برای اینکه این مساله برای شما روشن‌تر شود، احتمالا می‌توانید ارزش‌های ناشی از فردگرایی و نظام‌های فرهنگی و سیاسی نشأت‌گرفته از آنها در آمریکا و جمهوری فرانسه را در یک قاب و در کنار هم بررسی کنید. بر این‌ اساس آنچه در نتیجه این مقایسه به دست می‌آید نشان می‌دهد ارزش فرد در محافظه‌کاری آمریکایی بیشتر از حیثیت مذهبی برخوردار است.
مثلا آزادی فردی در این روایت بیشتر آزادی از هر اقتدار بیرونی برای خدمت‌ یا برآورده‌ کردن مسؤولیت‌های شخصی در مقابل خدا و جامعه است. یا مرکزیت خانواده در اوانجلیست‌های آمریکایی از موضوعات مهمی است که تأثیر بسزایی در سیاست ـ و نه ضرورتا اداره جامعه آمریکایی ـ دارد.
در نتیجه‌ پیوند بنیادین اوانجلیست‌های آمریکایی با سیاست در ایالات متحده، مسیحیت به عنصر اساسی هویت ملی در میان محافظه‌کاران آمریکایی تبدیل شده است. نفوذ ارزش‌های اوانجلیک و غلبه موعودباوری اوانجلیک در سیاست خارجی آمریکا خود را در جهت‌گیری -صریح یا پنهان- دیپلماسی این کشور برای تحقق باورهای آخرالزمانی این جامعه مذهبی نمایان می‌کند. حمایت بی‌شائبه از رژیم صهیونیستی، مخالفت با اسلام سیاسی و دخالت در غرب آسیا موضوعاتی است که باید از این چشم‌انداز مورد توجه قرار گیرد.
برای ما این موضوع مخصوصا بعد از به‌ قدرت‌ رسیدن دوباره دونالد ترامپ در کاخ سفید از اهمیت بیشتری برخوردار است. از این‌ جهت، در شرایطی که حتی پیش از استقرار رسمی ترامپ و تیم اجرایی او در کاخ سفید، تحلیلگران و سیاستمداران ایرانی مشغول بحث‌ درباره رابطه تهران ـ واشنگتن در دولت جدید آمریکا هستند، باید به این وجه الهیاتی از موضوع دولت در آمریکا و نتایجی که برای سیاست‌های این دولت در مناطق مختلف دنیا دارد، توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1534067/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانش‌آموز سروآبادی 38 ربع سکه را به صاحبش بازگرداند

تعرفه آب‌بها در کمیسیون تلفیق بودجه تعیین شد

مشخصات فنی کامل ردمی K80 و K80 پرو فاش شد

وقتی رسایی نمی‌داند درباره چه صحبت می‌کند!

خانواده پزشک بیمارستان یاسوج خواستار اجرای عدالت در حق قاتل شدند

عباسی، نماینده مجلس: تجاری سازی آموزش در کشور مافیاساز است؛ 23 نوع نظام آموزشی داریم

استفاده از فیلترشکن در پاکستان غیراسلامی اعلام شد

شرکت مادر تیک‌تاک 300 میلیارد دلاری شد

فیلترشکن 7 برابر پرسودتر از شرکت زیرساخت

میزان بارش‌های کشور به 23.4 میلی‎متر رسید

نتفلیکس با پخش زنده مبارزه «مایک تایسون» و «جیک پاول» رکوردشکنی کرد

حزب‌الله: ما در زیر آتش، مذاکره نمی‌کنیم

نتایج نهایی پذیرش کدرشته‌های خاص کنکور سراسری سال 1403 اعلام شد

ادعای جنجالی رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران درباره قیمت بنزین در سال 1404

پاسخ به ادعای رسایی درباره محمدجواد ظریف و تابعیت قهری فرزندانش در آمریکا/ با تفسیر رسایی، دانشجوی ایرانی که در خارج صاحب فرزند شده، بداند در مشاغل حساس داخلی، جایی ندارد

درخواست مرد همسرکش از زن همسایه

بازی شبیه‌ساز InZOI فروردین ماه آینده در دسترس قرار می‌گیرد

آیا پرونده‌های ضدانحصار گوگل با آمدن ترامپ بسته می‌شود؟

استفاده از ریال دیجیتال برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها

پلتفرم آمازون در ترکیه جریمه شد

تصویر زنده اوپو رنو 13 شباهت این گوشی به آیفون اپل را نشان می‌دهد

این ربات با تماشای ویدیوهای آموزشی به‌خوبی پزشکان جراحی می‌کند

افزایش موارد قتل زنان در اسرائیل

اپل برای حل مشکل ناپدیدشدن یادداشت‌های آی‌کلود راه‌حل ارائه داد

اتفاق تلخ برای بازمانده 40 ساله حادثه معدن طبس

تاریخ رسمی رونمایی گوشی‌های میان‌رده اوپو رنو 13 و 13 پرو اعلام شد

نماینده حماس: اسرائیل فقط زبان مقاومت را می‌فهمد

سکوت؛ HPV را کنترل نمی‌کند

بازمانده 40 ساله حادثه معدن طبس حافظه‌اش را از دست داد

فاطمی امین: حل مسائل کشور بسیار ساده است

نماینده مجلس: فیلترینگ در اسناد بالادستی نیامده است

دود سفید دیپلماسی

خطر فرونشست، 42 مدرسه را تعطیل کرد

طراحی iQOO Neo 10 به‌همراه برخی مشخصات این گوشی تأیید شد

آخرین وضعیت ضریب نفوذ اینترنت در کشور

نهادهای امنیتی به هویت فیلترشکن‌فروش‌ها دسترسی دارند

ژنرال‌های صهیونیست: باید به جنگ با لبنان پایان داد

عینک XR سامسونگ احتمالاً مشابه ری‌بن متا خواهد بود

چرا اپل متقاعد نشده حلقه هوشمند عرضه کند؟

حمله هکرهای چینی به شرکت ارتباطاتی آمریکایی

همه گزینه‌های ایران؛ تهران میز مذاکره را انتخاب می‌کند؟

وزیر کار: اصلاح بنگاه‌داری به نفع بازنشستگان است

گوگل پیکسل تبلت 2 با قاب مجهز به کیبورد عرضه خواهد شد

میلیاردر هندی مخالف سرسخت استارلینک شد

بمباران دفتر منتسب به حزب بعث سوریه در بیروت

تایید خبر شهادت محمد عفیف مسئول رسانه ای حزب الله

فرمول تعیین دستمزد کارگران تغییر می‌کند؟

ساختمان جردن؛ همهمه‌ای که سخنان «پالیزدار» دوباره به وجود آورد

ادعای الجزیره درباره ترور محمد عفیف در حمله امروز اسرائیل به لبنان

مسمومیت 60 نفر به علت استنشاق گاز کلر در محور شهرضا