پیام ویژه

آخرين مطالب

زنگ خطر امنیت سایبری در ایران به صدا درآمده است خواندنی ها

زنگ خطر امنیت سایبری در ایران به صدا درآمده است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دیجیاتو / به گفته کارشناسان، ناآگاهی بسیاری از شهروندان نسبت به حقوق سایبری باعث شده تا در معرض خطرات جدی در فضای دیجیتال قرار گیرند
کارشناسان امنیت سایبری، وضعیت زیرساخت و اینترنت در ایران را هم‌چون «بمب ساعتی» توصیف می‌کنند و می‌گویند زنگ خطر آن به صدا درآمده است.
در نشست «حق امنیت سایبری» که امروز (دوشنبه، 28 آبان) به مناسبت هفته ترویج علم در «دمسان آکادمی» برگزار شد، «سعید سوزنگر» با بررسی دلایل وضعیت بحرانی امنیت سایبری هشدار داد که ایران به‌دلیل سیاست‌های فیلترینگ و تحریم‌های فناوری، سه سال پیاپی رتبه نخست آلودگی به بدافزارهای موبایل را داشته است. در این نشست بر نقش کنشگری جامعه و ضرورت آگاهی‌بخشی به شهروندان برای مطالبه حقوق دیجیتال تأکید شد و کارشناسان خواستار تغییر رویکردهای فعلی برای جلوگیری از تشدید بحران امنیت سایبری شدند.


حامد بیدی، مجری این نشست، با تأکید بر اهمیت امنیت سایبری در زندگی روزمره، گفت: «امروزه دیگر مرزی بین زیست دیجیتال و زیست فیزیکی وجود ندارد. استفاده از اصطلاحاتی مانند فضای مجازی و فضای واقعی می‌تواند باعث درک نادرست مسئله شود. باید باور کنیم زندگی تک‌تک ما به امنیت سایبری مستقیماً وابسته است.»
او افزود: «در کشور ما، امنیت موضوعی است که درباره آن زیاد صحبت می‌شود و جمله معروف " alt="پیام ویژه" width="100%" />

در ادامه، «فاطمه مشرفی»، مدیرعامل شرکت دمسان رایانه، با ترسیم وضعیت نامطلوب آگاهی از حقوق سایبری در جامعه، اظهار داشت: «متأسفانه ناآگاهی بسیاری از شهروندان نسبت به حقوق سایبری باعث شده تا در معرض خطرات جدی در فضای دیجیتال قرار گیرند.» او تاکید کرد که دمسان آکادمی نیز با هدف ارتقای سطح دانش و آگاهی عمومی در این حوزه تأسیس شده است.»
بخش خصوصی امکان فعالیت موثر در امنیت سایبری ندارد
«محمد مسلمی»، رئیس هیئت مدیره شرکت دمسان، نیز با اشاره به نقش بخش خصوصی در تأمین امنیت سایبری، اظهار داشت: «شرکت‌های خصوصی توانمندی در کشور وجود دارند که می‌توانند در حوزه امنیت سایبری نقش‌آفرینی کنند. اما محدودیت‌ها و موانعی که توسط برخی نهادها اعمال می‌شود، امکان فعالیت مؤثر را از آن‌ها سلب کرده است.»
او با نگاه انتقادی به سیاست‌های محدودکننده، افزود: «الزام به استفاده از محصولات خاص و محدودیت در دسترسی به فناوری‌های روز دنیا، کیفیت خدمات امنیتی را کاهش می‌دهد. ما نیازمند همکاری و تعامل سازنده بین حاکمیت و بخش خصوصی هستیم تا بتوانیم امنیت سایبری را بهبود بخشیم.»
همچنین «سعید سوزنگر»، متخصص امنیت شبکه و فناوری اطلاعات، با ارائه آمارهای نگران‌کننده، وضعیت فعلی امنیت سایبری در ایران را تشریح کرد و گفت: «بر اساس گزارش شرکت امنیتی کسپرسکی، ایران در سه سال پیاپی تا سال 2022 رتبه اول آلودگی به بدافزارهای موبایل را در جهان داشته است. با افزایش استفاده از VPNها و محدودیت‌های اینترنتی، این وضعیت پس از سال 2022 نیز بدتر شده است.»
او با تأکید بر تأثیر تحریم‌ها و فیلترینگ بر امنیت سایبری، گفت: «به دلیل محدودیت‌هایی که حاکمیت اعمال می‌کند، کاربران برای دسترسی به حقوق اولیه خود ناچار به استفاده از ابزارهای ناامن و آلوده می‌شوند. بسیاری از کاربران به حقوق شهروندی خود مطلع نیستند و با این منطق که داده‌های ما به درد کسی نمی‌خورد، بی‌توجه به مسائل امنیتی، داده‌های خود را در پلتفرم‌های مختلف ثبت می‌کنند. این مسئله نه‌تنها امنیت فردی، بلکه امنیت ملی را نیز به خطر می‌اندازد.» این کارشناس شبکه افزود: «پلتفرم‌ها نیز به قدر کافی در برابر داده‌های کاربران مسئولیت‌پذیر نیستند و این مسئله باعث افزایش خطرات امنیتی می‌شود.»
تأثیر تحریم‌ها و فیلترینگ بر امنیت سایبری
«هانیه کارخانه»، کارشناس امنیت اطلاعات، جنبه دیگری از تحریم‌ها را مورد بررسی قرار داد و اظهار داشت: «به دلیل تحریم‌ها، کاربران ایرانی از دسترسی به نرم‌افزارهای اصلی و به‌روزرسانی‌های امنیتی محروم هستند و ناچار به استفاده از نسخه‌های کرک‌شده می‌شوند. این نسخه‌ها اغلب ناامن هستند و پچ‌های امنیتی آن‌ها به‌روزرسانی نمی‌شود که خطرات جدی را به دنبال دارد.»
او با تأکید بر اهمیت آگاهی در میان کاربران، افزود: «به‌واسطه پیشرفت‌های فناورانه، نقش هوش مصنوعی در امنیت سایبری و حفظ حریم خصوصی بیشتر شده است. اما آنچه حائز اهمیت است، آگاهی کاربران است. باید اعتراف کنیم که فناوری‌ها از فرهنگ جلو افتاده‌اند و ما نتوانسته‌ایم پا به پای آن‌ها حرکت کنیم. در واقع، آنچه حالا باید نظر فعالان حوزه امنیت را به خود جلب کند، ارائه اطلاعات و آگاهی‌بخشی به کاربران است.»
در دام بیگانه‌پنداری افتاده‌ایم
مشرفی در ادامه با تأکید بر ضرورت افزایش آگاهی عمومی، گفت: «فیلترینگ گسترده و کنترل‌های جغرافیایی باعث شده تا کاربران به سمت استفاده از ابزارهای ناامن سوق داده شوند. این رویکرد نه‌تنها امنیت کاربران را به خطر می‌اندازد، بلکه به نوعی حقوق اولیه آن‌ها را نیز نقض می‌کند.»
او افزود: «ما دانشمندان و متخصصان حرفه‌ای زیادی داریم، اما به دلیل محدودیت‌ها و موانع موجود، بسیاری از آن‌ها مهاجرت می‌کنند. احساس می‌کنند که در اینجا نمی‌توانند علم و دانش خود را به‌روز کنند و به رشد و پیشرفت دست یابند. تا زمانی که همه را دشمن ببینیم و بیگانه‌پنداری را رها نکنیم، مراحل توسعه متوقف می‌شود، چون در انزوا رقابت و امنیت معنا پیدا نمی‌کند.»
«حسین شیخ‌رضایی»، عضو هیأت علمی و پژوهشگر حوزه فلسفه علم و فناوری، با تحلیل رویکرد حاکمیت به مقوله امنیت، اظهار داشت: «بیگانه‌پنداری و دشمن‌انگاری باعث شده است که در دور باطلی بیفتیم که با خودبرتر بینی، خود را تافته جدابافته از سایر کشورها می‌دانیم و می‌خواهیم از بهترین رویه‌ها فاصله بگیریم.»
او با اشاره به امکان تعامل سازنده با حاکمیت، گفت: «برای مطالبه حق امنیت سایبری، می‌توان از زبان و مبانی خود حاکمیت استفاده کرد. بهره‌گیری از منابع دینی و فقهی و تأکید بر تناقضات موجود در سیاست‌ها، می‌تواند راهگشا باشد. اگر حاکمیت به مسائلی مانند کتب ضاله استناد می‌کند، ما نیز می‌توانیم به حق حریم شخصی و احترام به حقوق شهروندان بر اساس مبانی دینی اشاره کنیم.»
داده‌های مردم در معرض تهدید
«امیر شکری»، بنیان‌گذار کمپین حق فراموشی، نیز با تمرکز بر اهمیت حق فراموشی و چگونگی حفظ داده‌ها در عصر دیجیتال، درباره چگونگی حفاظت افراد از داده‌های خود صحبت کرد و افزود: «حالا کاربرانی را داریم که از چت‌جی‌پی‌تی و نمونه‌های مشابه آن به‌مثابه یک دوست بهره می‌برند. تصور کنید چه سطحی از داده می‌تواند در اختیار پلتفرم‌ها قرار بگیرد. مرزبندی‌های امنیت جابه‌جا شده است و امنیت یک مسئله مطلق نیست. مرز امنیت و آزادی به قدری باریک است که اگر جامعه حواسش نباشد، هر دوی آن‌ها از کاربران گرفته می‌شود.»
شکری، با اشاره به مزایای استفاده از نرم‌افزارهای متن‌باز، گفت: «نرم‌افزارهای متن‌باز به دلیل جامعه کاربری گسترده و پویایی که دارند، می‌توانند به ارتقای امنیت کمک شایانی کنند. مشارکت در پروژه‌های متن‌باز و حمایت از آن‌ها، نه‌تنها به توسعه فناوری داخلی کمک می‌کند، بلکه امنیت را نیز افزایش می‌دهد.»
لزوم کنشگری در زمینه امنیت سایبری
در ادامه نشست، سعید سوزنگر با اشاره به قدرت جامعه و کنشگری جمعی، اظهار داشت: «اگر مردم حقوق خود را بشناسند و مطالبه کنند، حاکمیت ناچار به پاسخ‌گویی خواهد بود. تجربه نشان داده است که کنشگری مؤثر می‌تواند تغییرات مثبت را به همراه داشته باشد.»
بیدی، در جمع‌بندی نشست، تأکید کرد: «آگاهی‌بخشی مهم‌ترین بخش کار است و شرکت‌ها باید این کار را به‌عنوان مسئولیت اجتماعی انجام دهند، کاری که حالا دمسان آکادمی آن را انجام داده است.»
او افزود: «مشکلی که در حوزه امنیت وجود دارد، ناآگاهی بخشی از حاکمیت است که گاهی تفاوت ساخت یک شبکه اجتماعی و موشک را نمی‌دانند. بله، ساختن یک موشک شدنی است، اما از اسم شبکه اجتماعی مشخص است که بخش عمده آن سمت مردم است. فناوری یک زیست‌بوم جهانی است که به انتقال دانش نیاز دارد و در انزوا نمی‌توان امن بود، چون در انزوا نه آزادی و نه امنیت معنا ندارد.»
بیدی ادامه داد: «برخی کارشناسان امنیت، تعریفشان از امنیت چیزی شبیه ساختن زندان است، در صورتی که هنر امنیت در جهان اطلاعات، بودن و امن بودن در کنار هم است. ضمن اینکه همه مطلع هستیم که امنیت امری صد در صدی نیست، اما شرایط فعلی امنیت سایبری ایران فاجعه‌بار است و زنگ خطر آن به صدا درآمده است.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1534535/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انواع سکه طلای ضرب 1386 شنبه 17 آذر عرضه می‌شود

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت: وضعیت قیمت بنزین مطلوب نیست؛ تا عید تصمیمی گرفته نخواهد شد

گلکسی زد فولد 7 از نمایشگر زد فولد SE بهره می‌برد و نمایشگر فلیپ 7 هم بزرگ‌تر می‌شود

آنر X9c اسمارت با دوربین اصلی 108 مگاپیکسلی و تراشه مدیاتک معرفی شد

چرا چهره های دینی به قانون حجاب واکنش منفی نشان دادند؟

ادعای درباره ترور مسئول هماهنگی حزب‌الله لبنان با ارتش سوریه

سرقت 500 میلیونی از مراسم عروسی در تهران

فرمانده انتظامی تهران: فیلم‌های مربوط به جرائم را به دست پلیس برسانید

تصویب قانون 4 روز مرخصی با حقوق برای در امان ماندن از خطرات فجایع اقلیمی

آیفون 17 پرو دارای فریم تیتانیومی خواهد بود

اینتل کارت‌های گرافیک جدید Arc B580 و Arc B570 را با قیمت ارزان معرفی کرد

پارلمان کره‌جنوبی به لغو حکومت نظامی رأی داد؛ استقرار خودروهای زرهی در خیابان‌های سئول

چشم طمع ترک‌ها به حلب؛ اظهارات عجیب رهبر حزب ملی‌گرای ترکیه

ماجرای تجاوز گروهی چند پسر به یک دختر جوان در یاسوج

فرود اضطراری پرواز تبریز - مشهد به دلیل نقص فنی

بانک روسی: غرب دارایی‌های بلوکه‌شده را باز نمی‌گرداند

مصوبه مجلس درباره تجمیع املاک دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و پارک‌های علم و فناوری

توقف فروش سکه های 1403 در حراج شنبه

ژنو؛ پیش‌‌درآمد مذاکره با ترامپ؟

یادداشت طنز زیدآبادی درباره قانون جنجالی حجاب

اردوغان: سوریه باید وارد فرآیند سیاسی جدی شود

ماموران کره جنوبی در حال مسدود کردن درب پارلمان

تصویری از درگیری پلیس کره جنوبی با غیرنظامیان

شهردار تهران: موضوع انتقال پایتخت نشدنی است

تحلیل اکوایران از تفاوت بلک فرایدی در کشورهای غربی و ایران!

هدیه ویژه بیمه‌دات‌کام به مناسبت روز بیمه 1403

حمله «فرهیختگان» به همتی: روی سیاه سیاسی‌کاری

مذاکره برای توافق جدید

فراخوان رهبر اپوزیسیون کره جنوبی از مردم برای تجمع

واکنش رئیس حزب دموکرات کره جنوبی به اعلام حکومت نظامی توسط یئون

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

توهین کوچک زاده به ظریف: مردک گفته با آمریکا مذاکره بالاتر از برجام می‌کنیم

کاهش تعداد کودکان کار در ایران

متا به اشتباه بزرگش در حذف محتواهای اینستاگرام اعتراف کرد

تصاویر ورود نیروهای ویژه به ساختمان پارلمان کره جنوبی

پاسخ حماس به پیام تهدیدآمیز ترامپ

پرداخت خسارت افت قیمت خودرو در تصادفات از ابتدای دی ماه

وزارت بهداشت: درمان کودکان زیر 7 سال همچنان رایگان است

عینک هوشمند سامسونگ ژانویه از راه می‌رسد

عرضه جهانی پاوربانک 20 هزار میلی‌آمپرساعتی شیائومی با کابل یکپارچه آغاز شد

مصطفی پورمحمدی: زنان نقطه ضعف ایران نیستند/ جلوی پای دولت سنگ نیندازیم

چرا رئیس‌جمهور کره‌جنوبی حکومت نظامی اعلام کرد؟

هم اکنون وضعیت مقابل پارلمان کره جنوبی

ماجرای کمین ترکیبی القسام علیه نیروهای اسرائیلی که به یحیی السنوار تقدیم شد

زاکانی: 5255 اتوبوس به ناوگان حمل و نقل تهران افزوده می‌شود

ثبات نسبی در بازار مسکوکات؛ ساز مخالف دلار با کاهش قیمت ها

کشف بیش از 16 هزار بسته تنباکوی قاچاق در قشم

پیش بینی بورس چهارشنبه 14 آذر 1403

نماینده مجلس: دولت در سال آینده حق ندارد بنزین را گران کند

مهم‌ترین مصوبات امروز مجلس در بحث بودجۀ سال آینده از زبان سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه