زلزله سیاسی در جهان؛ واکنشها به حکم بازداشت نتانیاهو
بين الملل
بزرگنمايي:
پیام ویژه - حکم بازداشت نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ برکنار شده از سوی دیوان کیفری بینالمللی زلزله سیاسی در سطح جهانی در پی داشت. بازتاب این حکم آن چنان بود که بسیاری از کشورهای جهان در این خصوص واکنش نشان دادند. بسیاری از کشورها از این تصمیم دیوان بین المللی کیفری حمایت کردند اما بودند برخی از روسای کشورها که با این حکم دیوان مخالفت کردند.
ایرلند
نخستوزیر ایرلند، سایمون هریس، گفت که این احکام «گامی بسیار مهم» هستند و تأکید کرد کشورش به نقش دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد و هرکس در موقعیتی باشد که به این دیوان کمک کند باید آن را با فوریت انجام دهد.
نروژ
«اسپن بارت آید» وزیر امور خارجه نروژ در گفتوگو با کانال 2 این کشور گفت: «اگر نتانیاهو و گالانت به کشور ما سفر کنند، ما موظف هستیم تا آنها را بازداشت کنیم. این اصل برای تمامی کشورهای اروپایی صدق میکند.»
سازمان ملل متحد
«استفان دوجاریک»، سخنگوی سازمان ملل متحد در یک کنفرانس مطبوعاتی شب گذشته در مورد 2 حکم بازداشت صادر شده از سوی دادگاه کیفری بینالمللی علیه «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم اشغالگر و «یوآو گالانت»، وزیر سابق جنگ این رژیم اظهار نظر کرد.
سازمان عفو بین الملل
سازمان عفو بینالملل در واکنش به صدور این احکام توسط دادگاه لاهه اعلام کرد: نتانیاهو پس از حکم دادگاه کیفری بینالمللی، رسما تحت پیگرد قانونی قرار گرفته است. هیچکس بالاتر از قانون بین الملل نیست.
حماس
جنبش مقاومت حماس از تصمیم صدور حکم جلب نتانیاهو و گالانت استقبال کرد و آن را گامی مهم به سوی عدالت توصیف کرده است.
باسم نعیم، عضو دفتر سیاسی حماس، در بیانیهای گفت: «[این] گامی مهم به سوی عدالت است و میتواند به طور کلی به جبران حقوق قربانیان منجر شود، اما اگر با تمام ابزارها توسط همه کشورهای جهان حمایت نشود، محدود و نمادین باقی میماند.
حماس همچنین از دیوان کیفری بینالمللی خواست تا دامنه اقدامات خود را به دیگر مقامات اسرائیلی گسترش دهد.
اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت احکام دیوان کیفری بینالمللی سیاسی نیستند و باید مورد احترام قرار گرفته و اجرا شوند.
او اظهار داشت: این تصمیم یک تصمیم الزامآور است و همه کشورها، همه کشورهای عضو این دادگاه، که شامل تمام اعضای اتحادیه اروپا میشود، موظف به اجرای این حکم دادگاه هستند.
دیدهبان حقوق بشر
سازمان دیدهبان حقوق بشر گفت: احکام جلب دیوان کیفری بینالمللی علیه مقامات ارشد اسرائیلی و یک مقام حماس، تصوری را که برخی افراد از دسترسی به عدالت خارج هستند، از بین میبرد.
کانادا
نخستوزیر کانادا همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص دستگیر شدن یا نشدن نتانیاهو و گالانت در صورت ورود آنها به خاک کانادا، تاکید کرد: کانادا یکی از اعضای مؤسس دادگاه بینالمللی کیفری است بنابراین از تمام مقررات و احکام صادره از سوی دادگاههای بینالمللی تبعیت خواهیم کرد.
ایتالیا
گیدو کروستو وزیر دفاع ایتالیا نیز با تاکید بر لزوم تبعیت از قوانین سازمانهای بینالمللی از سوی همه کشورهای دنیا، گفت: اگر نتانیاهو و گالانت به ایتالیا بیایند ما باید آنها را دستگیر کنیم زیرا ایتالیا به عنوان یکی از اعضای دادگاه بینالمللی کیفری از نظر قانونی موظف است از احکام این دادگاه پیروی کند.
عراق
«ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن گفت: باید به احکام دیوان لاهه احترام گذاشت و حکم بازداشت سران رژیم صهیونیستی باید اجرا شود، زیرا فلسطینیها مستحق عدالت هستند.
انگلیس
در حالی که لندن تاکنون از دادن پاسخی مشخص در خصوص دستگیر کردن یا نکردن نتانیاهو و گالانت بر اساس حکم صادره از سوی دادگاه بینالمللی کیفری در خاک این کشور خودداری کرده است اما سخنگوی دولت انگلیس در بیانیهای اعلام کرد: ما به استقلال دیوان بینالمللی کیفری (ICC) که معتبرترین نهاد بینالمللی برای تحقیق و تعقیب جدیترین جنایات در سطح بینالمللی است، احترام میگذاریم.
تشکیلات خودگردان فلسطین
تشکیلات خودگردان فلسطین هم اعلام کرد تصمیم دیوان کیفری بینالمللی نمایانگر امید و اعتماد به حقوق بینالملل و نهادهای آن است.
سوئیس
وزارت دادگستری سوئیس در واکنش به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت اعلام کرد: سوئیس در صورت ورود بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به این کشور، او را دستگیر و به دیوان کیفری بین المللی تحویل میدهد
ترکیه
رئیس جمهور ترکیه با حمایت از تصمیم دادگاه بین المللی کیفری علیه نخست وزیر و وزیر سابق جنگ رژیم صهیونیستی گفت: مایلم حمایت خود را از حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر سابق اسرائیل اعلام کنم.
فرانسه
کریستف لوموان، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه، گفت این کشور «بر اساس اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی» عمل خواهد کرد.
با این حال، او از اظهار نظر درباره اینکه آیا فرانسه نتانیاهو را در صورت سفر به این کشور بازداشت خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد و گفت این موضوع از نظر قانونی پیچیده است.
آفریقای جنوبی
این کشور، در بیانیهای، از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی استقبال کرد و آن را گامی مهم به سوی عدالت برای جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی در فلسطین دانست.
در ادامۀ این بیانیه آمده است: آفریقای جنوبی تعهد خود به قوانین بینالمللی را تایید کرده و از تمام کشورهای عضو میخواهد که بر اساس تعهدات خود در اساسنامه رم عمل کنند. ما از جامعه جهانی میخواهیم که حاکمیت قانون را رعایت کرده و مسئولیتپذیری در قبال نقض حقوق بشر را تضمین کند.
هلند
کاسپار ولدکامپ وزیر امور خارجه این کشور گفت که کشورش به استقلال دیوان بین المللی کیفری احترام میگذارد.
ما در تماسهای غیر ضروری شرکت نخواهیم کرد و براساس حکمهای بازداشت عمل خواهیم کرد. ما به طور کامل از اساسنامه دیوان پیروی میکنیم.
آمریکا
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، از عاملان نسلکشی در غزه، در بیانیهای گفت: صدور حکم جلب مقامات اسرائیلی توسط دیوان کیفری بینالمللی توهینآمیز است.
آرژانتین
خاویر میلی، رئیس جمهور در فضای مجازی نوشت که کشورش مخالفت عمیق خود را با این تصمیم اعلام میکند.
مجارستان
وزیر امور خارجه مجارستان، پیتر سیارتو، در سخنانی عجیب، تصمیم دیوان کیفری بینالمللی را محکوم کرده و آن را شرمآور و مضحک توصیف کرد و این تصمیم را غیرقابل پذیرش خواند.
نخستوزیر مجارستان، ویکتور اوربان، هم اعلام کرد از نتانیاهو دعوت خواهد کرد تا به کشورش سفر کند و حکم جلب دیوان کیفری بینالمللی را به چالش میکشد.
-
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۸:۴۵
-
۷ بازديد
-
-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1536547/