پیام ویژه

آخرين مطالب

100 روزِ گران؛ مدعیان اصلاحات چه پاسخی دارند؟ گزارش

100 روزِ گران؛ مدعیان اصلاحات چه پاسخی دارند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بسیاری از اقدامات 100 روزه دولت چهاردهم در حوزه اقتصاد به نفع یک اقلیت بسیار کوچک و پرسروصدا و به زیان اکثریت مردم بوده و دولتی که قرار بود صدای بی‌صدایان باشد با تحمیل گرانی‌ها، همان صداهای ضعیف را هم نشنید.
به گزارش خبرنگار کیهان، دولت چهاردهم که مدعیان اصلاحات چهارگوشه آن را در اختیار گرفته‌اند، در 100 روز اول کاری خود به جای اینکه صدای بی‌صدایان و محرومان و طبقه متوسط و به‌طور کلی، مردم عادی باشد اقداماتی را برای خوشایند یک اقلیت بسیار کوچک، اشرافی، پرمدعا، کم‌بهره و پرسروصدا انجام داده است. 
کارگزاران اقتصادی دولت به بهانه اصلاحات اقتصادی دست به تعدیل بسیاری از قیمت‌ها زده‌اند. این در حالی است که سیاست گران‌سازی به قصد کاهش مصرف یا افزایش درآمد دولت، بارها در کشور شکست خورده و اگرچه در کوتاه مدت، درآمدی برای دولت ایجاد کرده تا زیاندهی امثال خودروسازان را جبران کند! اما پس از مدتی، به بار سنگین دولت تبدیل شده و این دور باطل مخصوصاً در دولت‌های اصلاح‌طلب ادامه یافته است. 
سیاست گران‌سازی در جهانی که موتورهای تولید کالاهای ارزان قیمت همچون هند و چین دارد و اغلب کشورها نیز چنین الگوهای تولیدی را برگزیده‌اند منسوخ شده است اما عده‌ای در ایران با عنوان «کارشناس» و «ژنرال» نمی‌خواهند واقعیت را بپذیرند.

چند نمونه از گران‌سازی‌ها
افزایش 40 تا 66 درصدی قیمت نان، 30 درصدی لبنیات، 38 درصدی تعرفه برق، 30 درصدی بلیت قطار، 15 تا 35 درصدی خودرو، تعرفه گاز، قطع برق به بهانه‌های دروغ و برملا شده، افزایش نرخ ارز با دستکاری دولتی نرخ نیما، قیمت میوه و صیفی جات و... و ارائه لایحه بودجه 1404 که ابعاد تورمی در پی خواهد داشت؛ در کنار آزادسازی واردات گوشی‌های لوکس آمریکایی (آیفون)، بنزین سوپر، کاهش سه میلیارد دلاری ارز واردات کالاهای اساسی، افزایش دو هزار هزار میلیارد تومانی بودجه شرکت‌های دولتی، بازگرداندن حق مأموریت ارزی مدیران دولتی و... نشان می‌دهد اقدامات اقتصادی این دولت که مدعیان اصلاحات تا عمق آن مهره‌چینی کرده‌اند، در خدمت طبقه اشرافی و بر ضد محرومان و طبقه متوسط است. 
تنگ‌تر شدن معیشت مردم
اولین اقدام اقتصادی دولت چهاردهم در 100 روز اول کار، افزایش 40 تا 66 درصدی قیمت نان بدون افزایش یارانه‌ها بود. اوج کج سلیقگی یک دولت می‌تواند این باشد که در اولین اقدام، نان؛ به عنوان کف اقلام خوراکی (کالای بقا) که جزء حقوق عمومی مردم است تا فقیرترین افراد هم گرسنه نمانند را چند ده درصد گران کند اما «دولت کارشناسان» این کار را کرد!
اقدام بعدی افزایش 30 درصدی نرخ لبنیات بود. در حالی‌که به دلیل غلبه نگاه واردات محور بر امنیت غذایی کشور از سال‌های دور و عدم اقدام برای خودکفایی در کشت نهاده‌های دامی و تأمین دام مولد و... قیمت گوشت به‌صورت نجومی افزایش یافته؛ مرغ و لبنیات، منابع جایگزین تأمین پروتئین مردم شده است، اما دولت چهاردهم، پس از نان، لبنیات را هم گران کرد. پس از نان و لبنیات؛ اقلامی چون میوه و صیفی جات همچون گوجه فرنگی هم به شدت گران شد تا مردم در تأمین ویتامین هم دچار مشکل بشوند. 
این گرانی‌ها به برنج خارجی هم کشیده شد که محصول حمایت برخی مدیران دولتی همچون وزارت صمت از واردات خارج از موعد قانونی برنج بود و به جای اینکه دولت، برنج ایرانی با قیمت برنج خارجی از طریق کالابرگ توزیع کند؛ از قانون‌شکنان حمایت شد یا صرفاً تماشا کردند!
چندی پیش شورای اقتصاد، وزارت نفت را مکلف کرد در اسرع وقت تعرفه‌های جدید گاز بخش خانگی را با برخورداری از آثار بازدارنده مشهود برای مصارف نامتعارف و غیر ضرور طراحی و جهت تصویب به هیئت وزیران ارائه نماید که به معنای گران‌سازی گاز است. 
همچنین وزارت نیرو در ابلاغیه‌ای مجوز افزایش قیمت برای نیروگاه‌های تولید برق را صادر کرد به این ترتیب نرخ سقف فروش هر کیلو وات انرژی در بازار برق از 106 تومان به 162 تومان به ازای هر کیلو وات ساعت افزایش یافت. داوود منظور؛ رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه افزایش 60 درصدی قیمت خرید برق نیروگاه‌ها را زمینه‌ساز افزایش حداقل 60 درصدی تعرفه برق مشترکین دانست.
شوک‌های بی‌تدبیری
افزایش قیمت ارز با اصرار وزارت اقتصاد بر دستکاری نرخ نیما، از دیگر اقدامات دولت چهاردهم در 100 روز اول است. سرعت رشد نرخ نیما با روی کار آمدن تیم اقتصادی دولت چهاردهم، افزایش قابل توجهی پیدا کرده به نحوی که از حدود 43-44 هزار به نزدیکی 51 هزار تومان رسیده است.
پیگیری اجرای همزمان مصوبات دولت، شورای اقتصاد و لایحه بودجه 1404، همراه با شوک‌هایی همچون قطع برق با بهانه‌های دروغ، تأخیر در پرداخت یارانه‌ نقدی (که در 10 سال اخیر بی‌سابقه بود) یا انتشار اخباری درخصوص عدم تأمین قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان، نگرانی‌هایی را میان بخش وسیعی از مردم ایجاد کرده است.
یکی دیگر از مصوبات دولتی که عملاً منافع یک گروه اقلیت دیگر را هدف گرفته بود لغو مصوبه دولت سیزدهم درخصوص الزام به پرداخت حق مأموریت خارجی کارمندان و مدیران دولت به‌صورت ریالی بود. در دولت سیزدهم دریافت حق مأموریت خارج از کشور به‌صورت ارزی ممنوع شد که واکنش مثبت افکار عمومی را در پی داشت اما در 100 روز نخست آغاز به کار دولت، به حالت خسارت بار گذشته بازگشت. حالا مدعیان اصلاحات می‌توانند در سفرهای خارجی خود به عنوان مسئولان دولتی، حق مأموریت ارزی دریافت کنند و البته سهم مردم، نگرانی از کاهش سهمیه ارز کالاهای اساسی خواهد بود.
حاشیه‌سازی‌های بی‌پایان
وقت برخی اعضای دولت در 100 روز، صرف حاشیه‌سازی شده است. زیر سؤال بردن سامانه هوشمندسازی عرضه آرد و نان که موجب صرفه‌جویی یک میلیون و 500 هزار تن آرد، 75هزار میلیارد تومان یارانه و جلوگیری از قاچاق شده بود یکی از عملکردهای سازمان برنامه و بودجه است. زیر سؤال بردن آمار مسکن‌های در حال ساخت و تحویل داده شده دولت سیزدهم از سوی وزیر راه و شهرسازی و برخی معاونان او، سرگرم کردن مردم با بحث فیلترینگ و FATF از سوی وزیران اقتصاد، ارتباطات و تعداد دیگری از اعضای دولت و...، صرفاً حاشیه‌سازی و بازی کردن با روان مردم بوده است.
ریشه تمام گرانی‌ها
جدا از افزایش قیمت‌ها، اخبار نگران‌کننده دیگری درخصوص تعدیل قیمت سایر کالاها و خدمات به گوش می‌رسد. اگر نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی بر اساس لایحه بودجه 1404 از 28هزار و 500 به 38 هزار و 500 برسد و همزمان سه میلیارد دلار از ارز ترجیحی حذف شده و به واردات کالاهای لوکسی چون آیفون اختصاص یابد و نرخ کالاهای غیر اساسی نیز به دلیل دو برابر شدن نرخ ارز محاسباتی در گمرک از 28 هزار و 500 به 55 هزار تومان افزایش یابد؛ برآورد می‌شود 20 درصد به تورم فعلی (حدود 33 درصد) اضافه خواهد شد. این در حالی است که ادامه سیاست‌های تثبیت اقتصادی دولت سیزدهم، می‌توانست نرخ تورم را به کانال 20 درصد در سال آینده وارد کند. 
حسین صمصامی؛ اقتصاددان و نماینده مجلس، ریشه همه گرانی‌ها را بالا رفتن نرخ ارز نیما می‌داند. حسن خانی؛ دیگر کارشناس اقتصادی هم گفت: «دولت آقای پزشکیان مهم‌ترین ترک فعلی که انجام داده، عدم تدوین پیوست عدالت برای اصلاحات اقتصادی است که در حال انجام آن هستند. به بیانی دیگر کارگزاران اقتصادی دولت شفاف کنند که چگونه می‌خواهند افزایش نرخ کالاهای اساسی را برای دهک‌های پایین جبران کنند؟»
لازم به ذکر است، وضعیت حساس اقتصادی- سیاسی سال جاری کشور که متاثر از دهه گذار جهانی و منطقه‌ای به نظام چندقطبی است نسبت به سال‌های گذشته متفاوت شده و همین امر سیاست‌گذاری‌های اقتصادی متناسب و هوشمند را می‌طلبد اما برخی اعضای دولت در گذشته مانده‌اند و نسخه‌های کهنه می‌پیچند. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1536650/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «عباسیان»

بنیاد شهید و امور ایثارگران باید در عرصه‌های معنوی و ترویج و اقامه نماز پیشگام باشد

پایان چشم انتظاری 42 ساله خانواده شهید بهشهری

اقامه نماز اثرات متفاوتی بر زندگی شخصی و اجتماعی افراد خواهد داشت

اولین عکس از پدر فاطمه سلطانی که دخترش را کشت!

ضرب و شتم یک دانش‌آموز توسط یک معلم در کرمانشاه؛ آموزش و پرورش اطلاعیه داد

عجیب‌ترین خانم فیلم بردار از صحنه بازسازی سرقت

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بهشتی»

حرکات جنون آمیز راننده کوییک در معابر زاهدان

قیمت عمده میوه و صیفی‌جات

دانشجویان اخراجی هوش مصنوعی «تقلب در مصاحبه شغلی» را ابداع کردند

پیشنهاد روسیه برای تأسیس مرکز دیپلماسی غذایی بریکس

ساحل نقره‌ای هرمز زنده شد

وزیر نفت: آمادۀ مذاکره با بخش خصوصی دربارۀ انواع قراردادها هستیم

طرح خبیثانه موساد برای جذب جاسوس در غزه

ویدئویی از حمله وحشیانه زورگیران به یک زن و کودک

لایحه دوفوریتی دولت برای کاهش 9 درصدی مالیات کالاهای اساسی

قالیباف: برنامه هفتم مهم‌ترین و تنهاترین سند قانونی کشور برای 5 سال آینده است

سود بیشتر از بانک؛ با ضمانت بانک... (گواهی سرمایه‌گذاری 40 درصدی)

سرمقاله اطلاعات/ ایران و دشمنانش

اعلام تقویم آزمون‌های کشوری؛ زمان کنکور ارشد و دکتری تغییر کرد

بازداشت ابلیس تهران به اتهام آزار و اذیت شیطانی کودکان

سازمان تعزیرات خطاب به دولت: تکلیف قیمت نان را مشخص کنید

تقویم آزمون‌های کشوری سال 1405 اعلام شد

انفجار یک چاه در نیویورک چند لحظه پس از عبور یک مادر و دو کودکش

تاجگردون: برنامه هفتم برعکس برنامه ششم صاحب دارد

تکلیف واردات بنزین سوپر مشخص شد

مراقب دعوت‌نامه‌های جعلی بتای Silent Hill f باشید

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است

آیا اروپا هم از فروش جنگنده به ترکیه سر باز زد؟

بیمه دی خدمات گسترده‌ای به خانواده‌های شهدا و ایثارگران ارائه کرده است

کاهش حداقل 3 روزه ایام حج تمتع برای زائران ایرانی

دلار به کانال 80 هزار تومان عقب‌نشینی کرد

سیاستمدار صهیونیست: جنگ به تسلیم حماس منجر نخواهد شد

جریمه 66 هزار راننده در تهران برای استفاده از تلفن‌همراه در فروردین 1404

تداوم ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان بازگشت

کاهش 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

سرمقاله جام جم/ سپاه‌؛ مولود انقلاب،حافظ جمهوریت

نیویورک پست: اوکراین آماده واگذاری 20 درصد از خاک خود است

صرفه‌جویی بیش از یک‌هزار مگاوات برق با تغییر ساعت رسمی

انتقاد ذوالنوری به عدم کاهش قیمت‌ها با وجود کاهش قیمت ارز

رئیس کمیسیون اقتصادی: مشکل برنامه هفتم عدم صیانت از اصول است

سرمقاله همشهری/ تقلیل عدالت اجتماعی به مصلحت‌های‌کوتاه‌مدت

پورمحمدی: 150 میلیارد دلار برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نفت و گاز آماده کرده‌ایم

هواوی تراشه جایگزین انویدیا را بارگیری می‌کند

یورش نظامیان صهیونیست به شمال قدس اشغالی با هدف تخریب منزل یک خانواده

مادران معماران فرهنگ اقامه نماز، شعار سال 1404 ستاد اقامه نماز است

رییس شورای اطلاع رسانی دولت در بیمه دی : خدمت به جانبازان و ایثارگران نعمت و توفیق است

صادرات لبنیات 43 درصد افزایش یافت

تمام نماد و ارزش‌گذاری دین اسلام در امر نماز است/انسان با اقامه نماز در زمان خودش به قرب الهی می رسد