استراحت بورس در مسیر سبز
اقتصادي
بزرگنمايي:
پیام ویژه - دنیای اقتصاد / روز گذشته بازار سرمایه شاهد حجم بالای معاملات بود و حالا میتوان با قطعیت گفت؛ نقدینگیهای جدیدی وارد بازار شدهاند. این روند با مقایسه ارزش معاملات و خروج پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت که تطابق ندارند نمایان شده و نشان میدهد؛ سرمایهگذاران جدید، بهویژه از خارج از بازار، به جمع فعالان بازار اضافه شدهاند، اما با این حال، بازار سهشنبه با چند ابهام به پایان رسید، اگرچه صفهای فروش قابلتوجهی در بازار شکل نگرفت، ولی از طرف دیگر، برخلاف سه هفته گذشته، بازار نتوانست صفهای خرید خود را بازیابی کند، بنابراین وضعیت بازگشایی بازار در روز جاری اگرچه با ابهام مواجه است اما در نهایت میتواند چراغ راهی برای روند بازار در هفتههای آینده باشد.
نوسانات کوتاهمدت است
ایمان رئیسی، تحلیلگر بازار سرمایه، در مورد وضعیت کنونی بازار گفت: «بازار سهام ایران در سالهای اخیر با رکود و خستگی مواجه شدهبود، بهگونهای که جملات مشابهی در وصف آن به گوش میرسید و بسیاری از فعالان بازار به آینده آن بدبین بودند و شرایط بازار را ناامیدکننده میدانستند، اما اخیرا با روی کار آمدن دولت جدید، نشانههای جدی از حمایت در بازار به چشم میخورد. این حمایت تنها در حد حرف نبوده و مجموعهای از اقدامات ملموس در این زمینه انجام شد. از جمله این اقدامات میتوان به افزایش نرخ نیما، کاهش نرخ بهره و بهره مالکانه، افزایش قیمت خودرو، تلاش برای خروج از قیمتگذاری دستوری و همچنین افزایش سرمایه در شرکتهای خودرویی برای جبران زیانهای سالهای گذشته اشاره کرد.»
وی افزود: «این اقدامها بهنوعی نشاندهنده تغییر رویکرد دولت در حمایت از بازار است. اگر ریسکهای سیاسی و تحریمها وجود نداشتند، شک نداشتیم که این بازار ارزنده است، اما باید درنظر گرفت که تحریمها در گذشته هم وجود داشته و حرکت بازار را متوقف نکردهاند. روندی که اکنون در بازار مشاهده میشود، از روندهای مثبتی است که با نشاط و اعتمادبهنفس بیشتری در حال انجام معاملات است. در این مدت شاهد بودهایم که فروشندگان که قبلا از بازار خارج شدهبودند، اکنون با قیمتهای بالاتر دوباره وارد آن شدهاند. این نشاندهنده شکلگیری یک روند پایدار است که میتوان بدون عجله به آن وارد شد و نیازی به خرید و فروش سریع نیست.»
رئیسی در ادامه گفت: «بهعلاوه، ارزش معاملات و صندوقهای سهامی نیز نگرانیها از ریزشهای سریع را کاهش دادهاند. ما در حالحاضر شاهد ارزش معاملات بالاتری نسبت به گذشته هستیم که نشاندهنده جریان نقدینگی مثبت است. این حجم بالای معاملات میتواند اطمینانخاطر بیشتری به سرمایهگذاران بدهد که در این شرایط نیازی به نگرانی از افتهای سریع بازار نیست.»
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که: «طبیعت بازار این است که پس از یک رشد سریع در قیمتها و ارزش معاملات، وارد فازکوتاهمدتی برای توزیع سهام میشود. در این دوران، افرادی که بهتازگی وارد بازار شدهاند، بهتدریج به جمع فعالان بازار اضافه خواهند شد و این روند میتواند ادامه یابد، بنابراین در کوتاهمدت ممکن است شاهد نوساناتی در بازار باشیم که بیشتر جنبه اصلاح قیمتی و زمانی داشتهباشد.»
اصلاحات طبیعی است
ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه، در تحلیل خود از وضعیت کنونی بازار گفت: «در هفتهجاری، از روز شنبه تا روز گذشته، شاخص بیش از 150هزار واحد رشد داشته که نشاندهنده اقبال بسیار مناسبی به بازار سرمایه است. این رشد نشاندهنده افزایش اعتماد به بازار و جریان نقدینگی به سمت آن است، مخصوصا که در روزهای اخیر بازارهای موازی مانند دلار و طلا در رکودی نسبی بهسر میبرند، در نتیجه سرمایهگذاران به بازار سرمایه رویآوردهاند.»
سماوی ادامهداد: «اگر بخواهم دلایل این بازیابی قیمتها را برشمارم، باید بگویم که روی کار آمدن آقای ترامپ و نهاییشدن ریاستجمهوری ایشان باعث افزایش انتظارات تورمی در بازار شدهاست. تجربههای قبلیاش نیز نشانداده که افزایش انتظارات تورمی میتواند به همگرایی بازار سرمایه با این انتظارات منجر شود. از همان روز شاخص نقطه برگشت خود را از روند نزولی بلندمدت آغاز کرد و این نشاندهنده روند مثبتی است که ادامه خواهدداشت.» وی همچنین به تحولات فرامرزی اشاره کرد و گفت: «در ادامه، اتفاقات بینالمللی رخداد که میتواند تاثیر مثبتی بر بازار ایران داشتهباشد. بهعنوان مثال، امکان آتشبس یا انعقاد قطعنامه میان رژیم صهیونیستی و کشورهای همسایه مانند لبنان وجود دارد که اگر این اتفاق بیفتد، یکی دیگر از ریسکهای سیستماتیک از سر ایران برداشته میشود.»
سماوی در ادامه افزود: «در کنار این تحولات، حمایتهای دولت از بازار نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. حمایتهای دولت فعلی در دو حوزه مهم انجام شدهاست. اولین مورد افزایش نرخ نیما است، اگرچه این نرخ هنوز جای رشد دارد، اما بهنوعی میتواند حاشیه سود شرکتها را که در 6ماه اخیر کاهشیافته بود، افزایش دهد. همچنین کاهش نرخ بهره و سیاستهای انقباضی بانکمرکزی در حال شکلگیری است که بهطور کلی سیگنالهای مثبتی برای بازار ارسال میکند.»
سماوی همچنین به مساله نرخ بهره اشاره کرد و گفت: «آقای فرزین، رئیس بانکمرکزی، در یکی از مصاحبههای اخیر خود اعلام کردند؛ اوراق سپرده ویژه بانکمرکزی که سالگذشته 30درصد بود، امسال نهایتا 25درصد خواهد بود. این کاهش نرخ بهره، بهنوعی به بازار سرمایه سیگنال میدهد که فرصتهای سودآورتری در این بازار وجود دارد.»
وی در پایان گفت: «اگر نگاهی به P/E گذشتهنگر بازار بیندازیم، خواهیم دید که کف این محدوده حدود 6.5 بوده که حتی با رشدهای فعلی هم فاصله چندانی نداریم و در محدودههای حداقل P/E گذشتهنگر بازار از نظر ارزش بنیادی هستیم، بنابراین در بلندمدت جای نگرانی در مورد بازار سرمایه وجود ندارد و میتواند در یک سالآینده یکی از جذابترین بازارها باشد، با اینحال سرمایهگذاران باید به چند نکته توجه کنند.»
درحالیکه بازار روز گذشته با ابهاماتی همراه بود، بهنظر میرسد که روند کلی بازار سرمایه ایران مثبت است و نقدینگیهای خارج از بازار نیز در حال ورود به بازار سرمایه هستند. با توجه به حمایتهای دولت، کاهش نرخ بهره و افزایش قیمتها در برخی از صنایع، بازار بهنظر میرسد که بهتدریج از رکود خارجشده و روندی پایدار و مثبت را آغاز کردهاست. با توجه به تحولات داخلی و خارجی، بهنظر میرسد که بازار سرمایه ایران در یک سالآینده یکی از جذابترین بازارها برای سرمایهگذاران باشد. در عین حال، مانند هر بازار دیگری، پس از رشد سریع قیمتها و ارزش معاملات، ممکن است بازار وارد فازتوزیع سهام شود که یک مرحله طبیعی است. این وضعیت میتواند باعث جذب بیشتر سرمایهگذاران جدید و ادامه روند صعودی بازار در بلندمدت شود.سرمایهگذاران باید به نوسانات کوتاهمدت و احتمال اصلاحات قیمت توجه کنند و با دقت و بدون عجله وارد معاملات شوند، با اینحال تا زمانیکه جریان نقدینگی به سمت بازار ادامه یابد و ارزش معاملات بالا باقیبماند، روند کلی بازار صعودی بهنظر میرسد.
-
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۰:۰۳
-
۵ بازديد
-
-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1537536/