پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ یکی از این سه راه‌حل یادداشت

سرمقاله هم میهن/ یکی از این سه راه‌حل
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن / سرمقاله هم میهن با عنوان «یکی از این سه راه‌حل» در ادامه آمده است:
برخی به اشتباه گمان می‌کنند که مجلس و دولت و دادگستری سه قوه مستقل از هم هستند که گویی سه جزیره خودمختار و مستقل‌اند. این تصور به‌کلی باطل است. هر سه قوه در کنار نیروهای مسلح اجزاء یک کل به معنای حاکمیت کلان هستند. استقلال آنها مطلقاً به معنای تقابل و رودررویی نیست.
آنها اجزای یک پدیده هستند که در این استقلال نسبی مکمل یکدیگرند. حتی در ساختارهای حزبی پارلمانی دولت منتخب مجلس است. مثل خودرو که ترمز و گاز و فرمان اجزای مستقلی هستند؛ ولی همه در خدمت حرکت بهتر و امنیت بیشتر خودرو از طریق راننده هستند.
اگر قرار باشد که هرکدام کاری مستقل از هم کنند، حرکت سالم و امن ممکن نخواهد شد. ساختار سیاسی ایران از نوع نظام‌های ریاستی است. در این نظام‌ها (مانند ایالات متحده آمریکا)، قوا کاملاً مستقل هستند.
رئیس‌جمهور و نمایندگان مجلس هر یک مشروعیت مستقلی دارند. ولی ایران چون حزبی نیست و تایید و ردصلاحیت‌ها هم سلیقه‌ای و‌ موسمی است؛ لذا خیلی عجیب نخواهد بود که نتایج دو انتخابات پیاپی در تعارض با هم باشد. همچنان که انتخاب پزشکیان در تیر امسال در تقابل با نتایج انتخابات مجلس در اسفند سال گذشته بود.
در چنین شرایطی اگر شکاف پیش آید، چگونه باید آن را برطرف کرد؟ راه‌حل همان است که آقای پزشکیان انجام داد و توانست با هماهنگی و گفت‌وگوی تفاهمی و وفاق برای تمام وزرای خود رای‌اعتماد بگیرد و در انتصابات بعدی هم رعایت این مسئله را کرد.
انتظار می‌رفت که مجلس هم پاسخ مثبتی دهد که در ابتدا هم چنین بود. تایید کابینه وفاقی بود و همین قانون پوشش زنان را هم متوقف کردند، چون امکان اجرای آن نه فراهم است و نه این دولت می‌تواند اجرا کند.
ولی نمی‌دانیم که از دو هفته پیش چه ماجرایی پیش آمده که تندروهای مجلس دوباره دست بالا را پیدا کردند و ابتدا با حملات به ظریف و سپس نادیده گرفتن لایحه اصلاحی دولت برای به‌کارگیری نیروها و در ادامه اعلام ابلاغ مصوبه غیرقابل‌اجرای مجلس درباره پوشش زنان و سپس خط‌ونشان کشیدن درباره اقتصاد و حامل‌های انرژی روی وفاق خط قرمز کشیدند و‌ تعارض را به اوج رساندند. 
آقای رئیس‌جمهور هم در گفت‌وگوی دوشنبه‌شب واکنش نشان داد و به‌وضوح گفت که با وضعیت کنونی ناترازی‌ها نمی‌تواند کاری کند و نه قانون مزبور قابل‌اجراست.
تعارض در کوتاه‌مدت قابل تحمل است؛ هرچند فشارهایی را به نظام وارد می‌کند، اما در میان‌مدت و بلندمدت، اگر سازوکارهای حل اختلاف به‌درستی مدیریت نکنند، ممکن است بحران سیاسی یا فلج شدن روند حکمرانی رخ دهد.
بنابراین، باید برای این وضعیت تمهیداتی اندیشیده شود. در جوامع توسعه‌یافته، این تعارض‌ها اغلب مدیریت‌شده و مقطعی هستند. اما در نظام‌هایی مثل ایران به علل گوناگون این تعارض‌ها مزمن شده و رسوب می‌کند و بهره‌وری دولت و حکومت را کم و حتی منفی می‌کند.
این تعارض‌ها می‌تواند به بن‌بست‌های سیاسی یا حتی فروپاشی منجر شود. بنابراین، بهترین راه‌حل ابتدا گفت‌وگوست. گفت‌وگوهایی که شفاف و بر مبنای علم باشد و هدفش رسیدن به تفاهم و خیر عمومی است همانگونه که آقای رئیس‌جمهور درباره قانون‌ پوشش زنان گفتند: «قرار است گفت‌وگو کنیم تا هم اصول و ارزش خودمان را داشته باشیم و هم کاری نکنیم که وفاق و همدلی جامعه را به هم بزنیم. از نظر من که باید اجرا کنم، خیلی از مسائل در این قانون جای سوال دارد.»
اگر گفت‌وگو‌ نتیجه نداد؛ مراجعه به مبنای حکومت یعنی خواست و اراده مردم، راه‌حل منطقی‌تری است. از طریق همه‌پرسی یا نظرسنجی‌های معتبر می‌توان فصل‌الخطاب سیاسی یا همان مردم را به داوری طلبید. اگر به هر دلیلی از این راه‌حل نیز می‌ترسید، پس از ابزارهای رسمی مثل استیضاح استفاده کنید. راه دیگری به نظر نمی‌رسد. ولی در هر صورت یک پرسش مهم وجود دارد.
مگر نمی‌دانستید که اگر قرار باشد پزشکیان بیاید و حامیان او نیز در انتخابات شرکت کنند و رای دهند و این به سود حکومت است، در این صورت باید به تبعات این سیاست نیز ملتزم باشید. پس چرا به این سرعت فیلتان یاد هندوستان کرده است؟ چوب لای چرخ پزشکیان گذاشتن و شکست او را هیچ عاقلی به پای منتقدان سیستم نمی‌نویسد. این شکست فراگیر است و فراتر از این جناح و آن جناح است.
فریب چند تندرو غیرمسئول و شکست‌خورده را نخورید. آنان تا کشور را به ذلت نکشانند، آرام نمی‌گیرند. گمان نکنید که به شما رحم خواهند کرد. باید به مردم بازگشت و مطیع اراده آنان شد. اگر همه با مردم وفاق کنند، مردم هزاران بار بیش از اندکی خواص برای تحکیم قدرت رسمی کوشا خواهند بود. از سوراخ رویگردانی از مردم چندبار گزیده شده‌اید؛ آیا کافی نیست؟

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1539693/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عینک XR سامسونگ همراه با گلکسی S25 به نمایش گذاشته خواهد شد

معمای تغییر لحن بن سلمان در برابر ایران!

الجزیره مدعی شد: عناصر مسلح وارد شهر حماه شدند

وزیر صمت: خودروی ویژه جانبازان وارد کشور شد

سونی از تاثیر هوش مصنوعی بر توسعه بازی‌ ها می‌گوید

مناظره یا مصاحبه؟

جمهوری اسلامی: قانون حجاب به هیچ موفقیتی نخواهد رسید

فاجعه غیردولتی شدن پیش‏‌دبستانی

نخست وزیر فرانسه برکنار شد

توضیحات قائم مقام مدیر حوزه‌های علمیه درباره شایعات در مورد خودش پیرامون پویش «ایران همدل»/ مردم باید در برابر این ترفندهای شیطانی آگاه باشند

گوشی پرچم‌دار 2024 هواوی از آزمایش سقوط و خط‌و‌خش سربلند بیرون آمد

این نام‌ها «چت‌جی‌پی‌تی» را از کار می‌اندازد!

ادعای عجیب روسیه؛ اوکراین از طریق این بازی در حال سربازگیری است!

واکنش مهری طالبی دارستانی به توهین‌هایش علیه پزشکیان؛ مرحبا به این سطح از احترام به آزادی بیان در دولت وفاق!/ از «منصب افتخاری‌ام کناره‌گیری» می‌کنم

فعال اصلاح طلب: پزشکیان با عدد و رقم واقعیت‏‌ها را به مردم بگوید

بساط « دزد تشریفاتی» در کلانتری پهن شد

واکنش سخنگوی دولت به برخی هجمه ها علیه رییس جمهور

روایت قانون حجاب؛ نویسندگان مشتاق و مجریان منتقد

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون

اعتراف بزرگ ارتش صهیونیست در پی مرگ اسرای اسراییلی

پشت پرده توئیت ترامپ علیه حماس به روایت رسانه عبری

پسرنتانیاهو در بند مقاومت؛ اقدام جدید خانواده اسرای اسرائیلی

انهدام باند 9 نفره موبایل‌ قاپان در تهران

آمریکا معافیت عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد

فرد توهین‌ کننده به پزشکیان از ستاد امر به معروف اخراج شد

بازی خطرناک اسرائیل در لبنان

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟

رویترز: ارتش اسراییل عامل مرگ اسرای اسراییلی است

انگلیس درباره فروش قطعات اف35 به اسرائیل تجدیدنظر می‌کند

داستان تکراری کودتا و استیضاح در کره جنوبی

شناسایی و دستگیری باند ارتشاء در همدان

وزیر نیرو: بازگشت خاموشی‌ها بستگی به میزان تأمین سوخت نیروگاه‌ها دارد

مدیرعامل اپل از هوش مصنوعی، آینده ویژن پرو و موضوعات دیگر می‌گوید

بازی/ Tank Stars؛ جنگ‌های مهیج تانکی

ناتینگ فون 3a به تراشه اسنپدراگون برمی‌گردد

شوک یون به وون!

ادعای وزارت امور خارجه آمریکا: روسیه هزاران کودک اوکراینی را منتقل یا اخراج کرده است

رویترز: مکرون در صورت سقوط دولتش سریعا نخست‌وزیر جدید منصوب می‌کند

عراق: خاک ما نقطه آغاز تهدید کشورهای همسایه نخواهد بود

درخواست طلاق از شوهر وسواسی که می‌گوید همه کثیف هستند

فوران انفجاری آتشفشان در فیلیپین

معاون اجرایی رئیس جمهور: ناترازی سال‌های قبل شرایط را به بحران رسانده است

سازمان مالیاتی: افرادی داریم که سن‌شان زیر 15 سال است و بالای هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند!

کمبود کره در بازار جبران شد اما با تغییر قیمت!

حقوق واقعی بازنشستگان باید چقدر باشد؟

بازی صفر-صفر رئیس روی آنتن

جولانی زنده است؟

خروج اجباری فلسطینیان از بیت‌لاهیا

حزب حاکم کره جنوبی با استیضاح رئیس جمهور مخالفت کرد

زمین دوباره به توپی یخی تبدیل می‌شود؟