پیام ویژه

آخرين مطالب

سر به زیر مثل «رفاه ایرانیان» در تابستان اقتصادي

سر به زیر مثل «رفاه ایرانیان» در تابستان
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکو ایران / تازه‌ترین آمارها خبر از رشد منفی مصرف خصوصی در تابستان 1403 می‌دهد، شاخصی که می‌تواند نماگری از کاهش رفاه خانوارهای ایرانی باشد.
تازه‌ترین داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که رشد مصرف بخش خصوصی - که بخش عمده آن را خانوارها تشکیل داده‌اند – در تابستان 1403 منفی شده است. آخرین مرتبه‌ای که این شاخص به محدوده منفی رسیده، به تابستان سال 1401 باز می‌گردد.
گروهی از تحلیل‌گران اقتصادی بر این باوراند که می‌توان از رشد مصرف یا مخارج خصوصی، به عنوان شاخصی از «رفاه» استفاده کرد. از آن‌ جایی که عمده بخش خصوصی در این تعریف، به خانوارها اختصاص یافته و ما بقی آن شامل نهادهای خصوصی می‌شود، می‌توان از تغییرات این شاخص به عنوان تغییرات «رفاه خانوار» استفاده کرد.
بررسی روند 12 ساله این شاخص حکایت از آن دارد که رشد مصرف خانوارها به «آغاز تحریم‌های دهه 90» و «خروج ترامپ از برجام» شدیدا واکنشی منفی نشان داده و در مقابل، به «شروع مذاکرات برجام» و «امضای برجام» واکنش مثبت داشته است. همچنین، بعد از «حذف ارز ترجیحی» در تابستان 1401 نیز این شاخص دوباره با سرعت قابل توجهی کاهش یافته است.

پیام ویژه

برای ارزیابی سطح رفاه شاخص‌های متعددی طراحی شده که هر یک نقاط قوت و ضعف منحصر به فردی دارد. یکی از ساده‌ترین شاخص‌های این حوزه، «مصرف نهایی خصوصی» است. برای آشنایی با مفهوم این شاخص ابتدا باید با کلان‌شاخصی که آن را ایجاد کرده آشنا شد؛ یعنی تولید ناخالص داخلی.
در ادبیات اقتصادی، به مجموع ارزش تولیدات اقتصادی ایجاد شده داخل مرزهای یک کشور در طول یک بازه زمانی مشخص، تولید ناخالص داخلی گفته می‌شود. برای محاسبه این کلان‌شاخص، می‌توان فرض کرد که کل ارزش خلق شده در اقتصاد در نهایت توسط یکی از بازیگران اقتصاد خریداری شده یا هزینه می‌شود. در این روش محاسبه، بازیگران اصلی اقتصاد «بخش خصوصی»، «بخش دولتی»، «سرمایه‌گذاران» و «تاجران» هستند. آن عضوی که شاخص رفاه از آن منشعب شده، «بخش خصوصی» است که عمده آن را خانوارها تشکیل داده‌اند.
بنابراین، مصرف خصوصی منعکس کننده مصرف خانوارها است که اگر کاهش یابد، به معنای کمتر شدن مصرف خانوار است. حال اگر تغییرات این شاخص در هر فصل نسبت به مدت مشابه در سال قبل محاسبه شود، رشد مصرف خصوصی یا رشد مصرف خانوار به دست می‌آید. منفی شدن این رشد می‌تواند به معنای کاهش رفاه باشد. همچنین، اگر رشد مثبت باشد اما در مقایسه با فصل‌های قبل در سطح پایین‌تری قرار گرفته باشد، به معنای کند‌شدن سرعت افزایش رفاه است.
قصه پر غصه رفاه خانوارهای ایرانی در دهه 90
مطالعه روند «رشد مصرف خانوار» از ابتدای دهه 90 تا کنون نشان می‌دهد که این شاخص در طول 12 سال گذشته دو مرتبه اُفت و دو مرتبه جهش قابل توجه ثبت کرده است. در بهار سال 1391 رشد مصرف خانوار منفی 5 درصد اعلام شده است. در این سال، تحریم‌های غرب علیه پرونده هسته‌ای ایران شروع شده بود و به تدریج بخش‌‌های مختلف اقتصادی ذیل تحریم قرار می‌گرفت. از ابتدای این سال تا میانه سال 92، در همه فصل‌ها بجز یک فصل، رشد مصرف خانوار منفی مانده بود.
از نیمه دوم سال 94 و همزمان با قوت گرفتن احتمال دست‌یابی به راهکاری برای حل مسئله هسته‌ای، رشد مصرف خانوار نیز از محدوده منفی فاصله گرفت. این شاخص در پاییز سال 96 به 7.2 درصد افزایش یافت. به عبارت دیگر، در پاییز این سال مصرف مردم و بخش خصوصی 7.2 درصد نسبت به پاییز سال 95 افزایش یافته بود. بخشی از بالا بودن این رشد به دلیل تداوم رشد‌های منفی در طول سا‌ل‌های قبل بوده و بخشی دیگر از آن به صورت حقیقی ایجاد شده است. با این حال، این بالانشینی تداوم زیادی نداشت به طوری که این شاخص 6.5 درصد در بهار 97 ابتدا به منفی 2.7 درصد و سپس به منفی 7.5 درصد در بهار 98 سقوط کرد. این نرخ، کمترین رشد مصرف خصوصی ایران در طول 12 سال اخیر است. در این بازه زمانی، زمزمه‌های خروج ترامپ از برجام مطرح شده بود که در نهایت تا پاییز آن سال عملی شد.
به دلیل سقوط شدید مصرف خانوار، در سال‌های بعد و با کمتر شدن تهدیدات تحریمی، رفاه خانوار دوباره رو به افزایش گذاشت. برای مثال، این شاخص از حدود منفی 1.7 درصد در انتهای سال 98، توانست به 9.8 درصد در پاییز 1400 برسد؛ نرخی که بالاترین رکورد به ثبت رسیده در طول 12 سال اخیر محسوب می‌شود. مانند الگوی دهه‌ی قبل، این رکورد بالا نیز تداومی نداشت و رشد مصرف خانوار از یک فصل بعد وارد یک فاز نزولی شد. رشد مخارج خانوار که در زمستان 1400 برابر با 9.5 درصد بود، در بهار سال بعد به 2.1 درصد و بعد در تابستان آن سال به نزدیک منفی 2 درصد اُفت کرد. ممکن است حذف ارز ترجیحی 4 هزار و 200 تومانی در این کاهش مخارج حقیقی نقش داشته باشد.
در طول دو سال گذشته نیز بالاترین رشد به ثبت رسیده برای این شاخص 4.8 درصد بوده که مربوط به تابستان 1402 می‌شود. در طول دو فصل اخیر، یعنی در بهار و تابستان 1403، این شاخص وارد یک روند نزولی شده است. این شاخص در بهار امسال 2.3 درصد بوده اما در تابستان دوباره به محدوده منفی بازگشته است. نرخ رشد منفی 0.7 درصدی مصرف خانوار در تابستان امسال حاکی از آن است که خانوارها به این میزان نسبت به تابستان سال قبل کمتر مصرف کرده‌اند و احتمالا رفاه آن‌ها از کانال مصرف کمتر، کاهش یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1541238/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رانندگی یک کودک در پارکینگ ساختمان و ایجاد سانحه

چرا آزمایش چکاپ باید انجام دهیم

آکسیوس: بلینکن امروز طرح پسا جنگ برای غزه را ارائه می‌کند

قطر: به مراحل پایانی توافق غزه رسیده‌ایم

یارانه 3 دهک اول واریز شد

انتشار فهرست جدید بدهکاران بانکی با 790 همت

سفر وزیر خارجه رژیم جولانی به ترکیه

لحظه دستگیری خشن سارق خودرو توسط پلیس

سه روز تا بی‌نهایت

صف خودروها برای سفر به کیش

لاوروف: آمریکا رقبایش را با تحریم و ترور کنار می‌زند

شعله های سرقت؛ دردسر جدید اهالی لس آنجلس

نماینده مجلس: دستمزدها با توجه به نرخ تورم و هزینه‌های معیشت تعیین شود

سامسونگ امنیت یکی دیگر از گوشی‌هایش را افزایش داد

کنایه زیباکلام به کوچک‌زاده: شما چند درصد از رای مردم را دارید

آمار شهدای خبرنگار غزه به 204 تن رسید

ثبت روزانه 170 هزار تخلف ورود غیرمجاز به طرح‌های ترافیکی تهران

کاهش 30 تا 40 درصدی فروش شیرینی نسبت به سال گذشته

وال‌استریت ژورنال: محمد سنوار درحال بازسازی حماس است

فرزند «شهید وحیدی» این‌طور روز پدر را به پدرش تبریک گفت

هزینه هر جستجو برای گوگل چقدر تمام می‌شود؟

آمدن ترامپ به نفع غول‌های فناوری در اروپا شد

میزان خسارت آتش سوزی‌های لس‌آنجلس اعلام شد

علت کمبود روغن خوراکی در بازار مشخص شد

ایلان ماسک مالک جدید تیک‌تاک خواهد شد؟

تصاویری از سونامی یخ در سیبری

پیکر «منیره گرجی» بدون تشریفات مرسوم تشییع شد

کویت سفارت خود را در دمشق بازگشایی می‌کند

اطلاعات نگران کننده درباره شکنجه رئیس بیمارستان «کمال عدوان»

همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

رتبه اول ایران در منطقه از لحاظ تعداد پژوهش‌های اخلاق پزشکی

آماری عجیب از خرید و فروش طلا در کشور

5 کاری که سامسونگ باید در سال 2025 برای شکست دادن اپل انجام دهد

بن‌گویر: آتش‌بس یعنی تسلیم حماس شده‌ایم

آزادی یک زندانی مالی بعد از 23 سال حبس

مولودی‌خوانی و جشن میلاد امام علی (ع) در بندرعباس و هرمز

زنگ خطر بحران آبی در ایران به صدا در آمد؛ مصرف 2 برابر حد مجاز

سامسونگ امسال می‌خواهد 200 هزار گوشی تاشدنی سه‌تکه بفروشد

شادی لبنانی ها در مرکز بیروت پس از تحولات اخیر در پست ریاست جمهوری و نخست وزیری

همترازی صنعت چینی و بلور ایران با محصولات خارجی

دیدار سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان با خانواده شهیدان والا مقام «حسین و رضا دادخواه»

شلوغ‌ترین کریدورهای مهاجرت دنیا

قیمت انواع گوشت قرمز اعلام شد

ترامپ: توافق غزه احتمالاً تا پایان هفته امضا خواهد شد

اعلام آمادگی گرینلند برای همکاری با ترامپ

درخواست بازداشت فرمانده سابق تیپ گولانی در ایتالیا

6 مصدوم بر اثر آتش سوزی در یک شهرک صنعتی

جراحی رایگان 22 کودک با مشکل لوزه

نوسان قیمت‌ها در بازار سیمان

آمریکا و ارمنستان سند همکاری راهبردی امضا می‌کنند