پیام ویژه

آخرين مطالب

سهم خوراکی‌ها از دستمزد؛ 56 درصد حداقل حقوق برای خرید اقلام غذایی مصرف می‌شود اقتصادي

سهم خوراکی‌ها از دستمزد؛ 56 درصد حداقل حقوق برای خرید اقلام غذایی مصرف می‌شود
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد/ مرکز آمار متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در آبان‌ماه را منتشر کرد.
براساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینه‌های ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار 4نفره در آبان‌ماه به حداقل حقوق به 56.8درصد رسیده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل 64.8درصد بوده است. با‌این‌حال در ماه گذشته نسبت هزینه‌های ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با 55.4درصد بود و در آبان‌ماه رشد 1.4واحد درصدی را تجربه کرده است. بنابر‌این سهم خوراکی‌ها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است، ولی در مقایسه با مهرماه افزایش را نشان می‌دهد.

پیام ویژه

مرکز آمار تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در آبان ماه سال جاری را معادل 29.3درصد اعلام کرده که نسبت به مهر‌ماه 3.3واحد درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت کالاهای خوراکی در حالی ادامه دارد که نسبت به رقم تورم کل کشور 3.2واحد درصد پایین‌تر است. این در حالی است که در ماه گذشته تفاوت بین تورم خوراکی و تورم کل در کشور معادل 5.6واحد درصد بود. تورم خوراکی به معنای افزایش قیمت مواد غذایی و اقلام خوراکی است که می‌تواند تاثیر قابل‌‌توجهی بر هزینه‌های خانوارها و الگوی مصرفی آنها داشته باشد. این نوع تورم که بخشی از تورم عمومی محسوب می‌شود به دلایل مختلفی از جمله کاهش تولید محصولات کشاورزی، افزایش هزینه‌های تولید، تغییرات نرخ ارز، رشد تقاضا یا سیاست‌های مرتبط با واردات و صادرات رخ می‌دهد. با توجه به سهم بالای مواد غذایی در سبد هزینه‌های خانوار در ایران، افزایش قیمت اقلام خوراکی می‌تواند به‌طور مستقیم بر قدرت خرید و رفاه عمومی تاثیرگذار باشد.

سهم 56.8 درصدی خوراکی از دستمزد
»دنیای ‌اقتصاد» بر اساس سبد اقلامی که وزارت رفاه آن را برای توزیع کالابرگ مشخص کرده، هزینه‌های لازم برای تامین این سبد را طی سال‌های اخیر براساس قیمت‌های اعلام‌شده از سوی مرکز آمار محاسبه کرده است. این بررسی نشان می‌دهد در آبان‌ماه سال جاری سهم هزینه مواد غذایی مصرفی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق به 56.8درصد رسیده است. این در حالی است که سهم مذکور از حداقل حقوق در مدت مشابه سال گذشته معادل 64.8درصد بود. با‌این‌حال در ماه گذشته سهم مواد غذایی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق برابر با 55.4درصد بود و در ماه جاری رشد 1.4واحد درصدی را ثبت کرده است.
صدرنشینان تورم ماهانه
نگاهی به جزئیات تورم ماهانه خوراکی‌ها در دومین ماه پاییز نشان می‌دهد اقلامی مانند گوجه‌فرنگی، کدو‌سبز و هندوانه به‌ترتیب پرچم‌داران تورم آبان‌ماه بوده‌اند. تورم ماهانه این اقلام به ترتیب 79.1، 25.8 و 21درصد بوده است.تحلیلگران بر این باورند که تغییر فصل یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت گوجه‌فرنگی است. با آغاز پاییز گوجه‌فرنگی‌های برخی از مناطق کشور به دلیل سرمازدگی آسیب دیده‌اند و از طرفی گوجه فرنگی‌های جنوب کشور هم هنوز به صورت انبوه وارد بازار نشده‌اند. این دو عامل بر قیمت گوجه‌فرنگی تاثیر گذاشته است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که بعد از عبور از این دوره زمانی، قیمت گوجه‌فرنگی به روند عادی خود برگردد. روند قیمت گوجه‌فرنگی در حالی افزایشی است که بخشی از گوجه‌فرنگی‌های صادراتی به عراق بازگشت خوردند. تحلیلگران معتقدند که باتوجه به کمبود عرضه گوجه در بازار توجه به تامین نیاز بازار داخل باید قبل از انجام صادر‌ات توسط صادر‌کنندگان انجام می‌شد.
در گروه نان و غلات بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل 7.1درصد ثبت شده که مربوط به برنج خارجی درجه‌یک بوده است. از آنجا که روند صعودی افزایش قیمت‌ها ادامه دارد و قدرت خرید خانوارها به دلیل عدم تناسب افزایش دستمزدها با تورم کاهش یافته، برنج خارجی به گزینه‌ای پرطرفدار نسبت به برنج ایرانی به دلیل قیمت پایین‌تر در میان خانواده‌های ایرانی تبدیل شده است. این مساله لزوم توجه سیاستگذاران به کنترل قیمت این کالای اساسی را دوچندان می‌کند. در گروه نان و غلات، بعد از برنج خارجی درجه‌یک، بیشترین افزایش قیمت ماهانه مربوط به شیرینی خشک با 2.4درصد است.
قیمت مرغ 3 رقمی شد
در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن بیشترین افزایش قیمت ماهانه همانند ماه گذشته مربوط به مرغ ماشینی با 4.4درصد است. بر اساس گزارش مرکز آمار، در آبان‌ماه سال جاری حداقل قیمت یک کیلو مرغ ماشینی حدود 85هزار و صد تومان و حداکثر قیمت آن حدود 102هزار و 600 تومان بوده است. همین امر باعث شده میانگین قیمت یک کیلو مرغ ماشینی به حدود 96هزار تومان برسد. با ادامه روند افزایش قیمت مرغ، تامین این کالای اساسی که برای بسیاری از خانواده‌ها به عنوان جایگزین اصلی گوشت قرمز در سبد مصرفی‌شان محسوب می‌شود، به چالشی جدی تبدیل شده است. به اعتقاد تحلیلگران چالش در روند جوجه‌‌‌ریزی و افزایش تقاضای مردم برای خرید گوشت ‌‌‌مرغ از مهم‌‌‌ترین دلایل افزایش مجدد قیمت مرغ طی آبان‌ماه عنوان می‌‌‌شود.
گوشت گوسفند در آبان‌ماه با نوسان قیمتی کمی همراه بوده و تورم ماهانه 0.3درصدی را تجربه کرده است. تحلیلگران معتقدند دلیل ثبات نسبی قیمت گوشت گوسفندی، در کنار عرضه گوشت دولتی، به افزایش عرضه دام در این مقطع زمانی بر‌می‌گردد. همچنین تورم ماهانه گوشت گاو یا گوساله نسبت به ماه گذشته تغییری نداشته و تورم صفردرصدی را تجربه کرده است.در گروه لبنیات، تخم‌‌مرغ و انواع روغن بیشترین افزایش قیمت ماهانه به‌ترتیب مربوط به کره پاستوریزه، خامه پاستوریزه و ماست پاستوریزه با 14.9، 11.9 و 9.4درصد بوده است. کارشناسان بر این باورند که رشد قیمت جهانی کره، همراه با افزایش صادرات این محصول از کشور و کاهش موجودی آن در بازار داخلی منجر به افزایش قیمت این محصولات در داخل شده است.
در گروه میوه و خشکبار بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به هندوانه با 21درصد و هلو با 9.3درصد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به پرتقال با منفی 20.2درصد و انار با منفی 5.2درصد بوده است. به گفته تحلیلگران، علت کاهش قیمت پرتقال و انار رسیدن به فصل برداشت این میوه‌ها و افزایش عرضه است.در گروه قند، شکر، آشامیدنی‌ها و سایر خوراکی‌ها نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به رب گوجه‌فرنگی با 5.3درصد و سس گوجه‌فرنگی با 3.4درصد بوده است.
جزئیات تورم نقطه‌به‌نقطه
نگاهی به تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها نشان می‌دهد در آبان‌ماه سال جاری خیار با تورم حدود 96.8درصدی، پرچمدار تورم مواد خوراکی است. پس از آن، گوجه‌فرنگی و لیموترش با تورم 96.7و 80.9درصدی در رتبه‌های بعدی پرتورم‌ترین خوراکی‌ها قرار گرفته‌اند. در آبان همچون دو ماه گذشته سه کالای روغن مایع، روغن نباتی جامد و پسته تورم نقطه‌به‌نقطه منفی ثبت کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1541290/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

معرفی ربات 30 هزار دلاری Mi-Mo؛ میز متحرکی که شبیه لامپ لوگوی پیکسار است

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

رئیس جمهور اتریش حزب افراطی را مامور تشکیل دولت کرد

آپدیت بتا 3 رابط کاربری One UI 7 سامسونگ برای سری گلکسی S24 منتشر شد

ربات جاروبرقی Roborock می‌تواند با بازوی خود جوراب‌های شما را نیز جمع کند

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

مجوز عمومی آمریکا به سوریه برای انجام برخی از تراکنش‌ها

پلمب کارگاه تولید رنگ زعفران تقلبی در پردیس

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

هواوی نوا 13i با دوربین 108 مگاپیکسلی و چیپست اسنپدراگون 680 معرفی شد

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

افزایش قربانیان ترور ماگدبورگ آلمان به 6 نفر

دستگاه‌های سامسونگ به استاندارد شارژ Qi2 مجهز می‌شوند

افشاگری عبدالرضا داوری از پروژه علیه عراقچی؟

سال‌های وبایی عشق

سوارکاران ناشی اقتصاد

مرزبندی با دولت

ترامپ درخواست پیوستن کانادا به آمریکا را باز هم تکرار کرد

کنگره آمریکا بطور رسمی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 را تایید کرد

مدارس ابتدایی تهران غیرحضوری شد

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه

انصار الله از انجام 4 عملیات نظامی علیه مواضع آمریکا و رژیم صهیونیستی خبر داد

ارسال پستی لوازم آرایشی خارجی و داروها ممنوع شد

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

تولید نفت و گاز افزایش یافت

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

اظهارات آیت الله جوادی آملی درباره رضاخان و آتاتورک

سخنگوی کابینه اسراییل: منفعتی در درگیری با سوریه نداریم

وضعیت خطرناک نوزادان در یخ‌بندان غزه

جزئیات گروگانگیری یک خانواده 5 نفره به مدت 2 سال

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

جوزف عون نامزد مورد حمایت عربستان در انتخابات لبنان کیست؟

واکنش ترامپ به استعفای ترودو: کانادا به عنوان پنجاه و یکمین ایالت به آمریکا بپیوندد

مقام آمریکایی: ارتش اسرائیل از خاک لبنان خارج می‌شود

استخدام جاسوس در مجلس واقعیت دارد؟

برخورد پلیس راهور با رانندگان سرویس مدارس فاقد برچسب

سخنگوی آموزش و پرورش: مطالبات فرهنگیان به زودی پرداخت می‌شود

جلسه مشترک 4 نهاد مسئول برای تامین مالی نهضت ملی مسکن

دخالت خوب، دخالت بد؛ جنجال‌آفرینی ایلان ماسک در سیاست انگلستان

اردوغان: کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی قطعا تاسیس خواهد شد

زلزله‌ 5 ریشتری بوشهر را لرزاند