پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ سه شرط حل مسائل یادداشت

سرمقاله هم میهن/ سه شرط حل مسائل
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن / «سه شرط حل مسائل» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یک نماینده مجلس ضمن دفاع از کار رئیس‌جمهور در جلوگیری از ابلاغ مصوبه پوشش زنان گفت: «یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم!» در واقع سخن این دانشجوی پسر، گرچه نوعی تعریض و‌ جدل است ولی واقعیت ماجرا نیز همین است.‌
مجلسی که با آرای اندک و مشارکت پایین و فیلتر‌های تنگ تاییدصلاحیت تشکیل شود طبیعی است که اولویت‌های آن متفاوت از اولویت‌های اکثریت مردم و جامعه باشد. چنین مجلسی طبیعی است که بپردازد به پوشش زنان و نزدیک به 20 ماه وقت خود و همه را تلف کند تا در پایان با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ابلاغش متوقف شود.

چرا چنین می‌شود؟ آیا مجالس دیگر کشورها هم همین‌گونه هر چه را خواستند تبدیل به قانون می‌کنند؟ در ظاهر همه مجالس حق قانونگذاری دارند و این حق هم انحصاری است، برخلاف ایران که انواع نهادهای مختلف مصوباتی شبه‌قانونی دارند. ولی تفاهم و همکاری مجالس با همه قوای کشور و گرفتن مشورت‌هایی از آنان، اجازه نمی‌دهد که قانونی بنویسند که مراجع دیگر ابلاغش را متوقف کنند.
برخی افراد این اقدام را علیه اعتبار نهاد مجلس تلقی کرده‌اند و آقای پزشکیان را از این نظر در نقش تضعیف‌کننده مجلس شناخته‌اند. درحالی‌که او خودش نماینده مجلس بوده و می‌داند که حرمت این امامزاده را باید متولی آن حفظ کند نه اینکه از یک سو با اولویت‌های جامعه بیگانه، و شناختی از آنها نداشته باشد و از سوی دیگر حتی درباره اولویت‌های خودش هم تصور دقیقی از واکنش‌های احتمالی دیگران ندارد.
تردیدی نیست که اولویت اول و دوم و سوم جامعه ایران، اقتصادی است. اولویتی که در ناترازی ارز، انرژی، هزینه و درآمد خانوار، فقر و... خود را نشان می‌دهد. ولی مسئله مهم این است که این مسئله بیش از هر چیز تابع وضعیت سیاسی است. نمونه آن را این روزها در افزایش قیمت ارز می‌بینیم که چگونه اوضاع منطقه اثرگذاری منفی بر آن داشته است.
بنابراین گرچه در مقام نیازهای مردم؛ اقتصاد اولویت اول و چندم است ولی در مقام سیاستگذار و راه‌حل باید به اصلاح سیاست‌ها رجوع کرد. ولی مشکل اینجاست که سیاست نیز در وضعیت ناهنجار و بن‌بست قرار دارد. بهترین دلیل برای اثبات این ادعا شکاف عمیق میان اولویت‌های مجلس با دولت و مردم است.
به عبارت دیگر شعار اصلی رئیس‌جمهور یعنی وفاق اینجا معنا می‌دهد. اگر بخواهیم وفاق را در این قالب تعریف کنیم چند شرط اصلی دارد. شرط اول رجوع به مردم و پذیرش اولویت‌ها و مطالبات مردم و احترام گذاشتن به رویکردهای اکثریت است. پیدا کردن این اولویت‌ها موضوع بسیار ساده‌ای است. 
کافی است از مردم نظرسنجی کنیم. اگر اولویت‌های مردم را در نظر بگیریم دیگر این امکان را برای چند ده نفر فراهم نمی‌کنند که جایی جمع شوند و شاخ و شانه بکشنند و‌ در حضیض بی‌اطلاعی بگویند که: «به مسئولین دستور می‌دهیم که تل‌آویو و حیفا را با خاک یکسان کنید. اگر حمله نکنید ما مردم که به شما رای دادیم شما را برکنار خواهیم کرد.» این چند ده نفر به کسی رای دادند که اصلاً انتخاب نشد حالا دارند برای دیگران تعیین‌تکلیف به حمله می‌کنند.
پس از توافق در تعیین اولویت‌ها، باید تمام همت خود را صرف حل آنها کرد. ولی چگونه و بر چه اساسی؟ در واقع از اینجا وارد شرط دوم می‌شویم. حل مسائل مردم از طریق علم و تفاهم و انتخاب است. یعنی تقدم فاضل بر جاهل؛ علم بر جهل؛ پژوهش بر خیال و‌ توهم؛ تربیت و انتخاب بر زور و اجبار است.
همانطور که روز گذشته آقای رئیس‌جمهور گفت: «بی‌سواد را بر باسواد و بی‌هنر را بر باهنر و بی‌تجربه را بر باتجربه نباید حاکم کنیم. با امر و نهی امکان اصلاح نیست. با گفتن و دستور نمی‌شود تغییر ایجاد کرد.»
شرط بعدی شفافیت و آزادی است. بر حسب قاعده آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است؟ هر کس که درستکار است و به راه خود ایمان دارد ذره‌ای از شفافیت ناراحت نمی‌شود سهل است که خواهان آن خواهد بود. به این جمله دیروز آقای پزشکیان دقت کنیم که گفت: «چگونه روزانه 20 میلیون لیتر سوخت گم می‌شود درحالی‌که تولید‌کننده و عرضه‌کننده خودمان هستیم. باید برای این سرقت مرا دار بزنند. عین این در آب و برق و گاز و همه چیز است.»
این ادعا یا حقیقت دارد یا دروغ است. فرض ما بر حقیقت آن است چون تا به حال بارها گفته شده و کسی هم به‌طور رسمی رد نکرده است بعلاوه پزشکیان هم کسی نیست که دروغ بگوید یا تا اطمینان نداشته باشد در این مورد اطلاعی را بدهد. ولی چرا تاکنون هیچ مسئولی در دولت پیش، این حرف را نزده است؟ چرا امکان پاسخگویی به چرایی این پرسش فراهم نشده است؟ و چراهای دیگر.
بدون آزادی بیان و شفافیت و دسترسی به اطلاعات همه سیاست‌های احتمالی نوعی بازی با کلمات و به تاخیر انداختن وقت و هزینه مردم است. بدون التزام به این سه شرط یعنی پذیرش اولویت‌های مردم به عنوان مسائل اصلی جامعه و نیز پذیرش علم به عنوان تنها راه برای حل این مسائل و بالاخره بدون شفافیت و آزادی نقد و بررسی و اطلاع‌رسانی هیچ مسئله‌ای در کشور حل نخواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1544052/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسانه قطری: ارتش اسرائیل حضور خود را در قنیطره سوریه تقویت کرد

سازمان ملل خواهان انتقال سیاسی قابل اعتماد، معتبر و فراگیر در سوریه است

موتورولا سه گوشی ارزان با باتری پرظرفیت معرفی کرد

بنکیو مانیتور 31٫5 اینچ IPS 4K جدیدش را با قیمت گران معرفی کرد

کانال 13 رژیم صهیونیستی: یک نفر از 5 اسرائیلی زیر خط فقر هستند

زلنسکی: به تنهایی نمی‌توانیم کریمه و دونباس را از روسیه پس بگیریم

ظفرقندی: افزایش ظرفیت پزشکی تا تکمیل زیرساخت‌ها متوقف شد

اعزام زائران عمره به مرز 80 هزار نفر رسید

صادرات زعفران 26 درصد کاهش یافت

نصب آگهی تحت‌تعقیب بودن نتانیاهو در خیابان‌های انگلیس

جزئیاتی از دو واکسن جدید «روتاویروس» و «پنوموکوک» برای کودکان

دستگیری 3 هزار نفر به اتهام زمین‌خواری و جنگل‌خواری

توضیح مهاجرانی از تصمیمات جدید دولت در مورد افزایش قیمت ارز

اقدامات دولت برای جلوگیری از قاچاق 20 میلیون لیتری سوخت

عارف: اگر ناترازی برق را می‌توانیم با خواهش کمتر کنیم ناترازی آب را چه کار کنیم؟

نظارت بر بازار یلدا در سکو‌های مجازی

آپدیت جدید ستاپ‌باکس اپل چه ویژگی‌هایی به‌همراه دارد؟

سرمقاله وطن امروز/ ایران‌راه؛ ابتکار راهبردی پیشرفت پایدار ایران

پاکسازی گسترده در پکن

زمان اعلام نتایج آزمون استخدامی مشخص شد

انفجار بادکنک‌های هلیومی در افتتاحیه آرایشگاه زنانه در اربیل عراق

برنامه محدودیت برق صنایع اعلام شد

دلیل تفاوت مبلغ سود دارندگان سهام عدالت چیست؟

در صورت افزایش قیمت ارز دولت حقوق ها را بالا می برد؟

دستگیری 5 هزار زن و مرد فعال در شرکت‌های هرمی غیرمجاز

دولت خواستار ایجاد سازمان بازرگانی و تنظیم بازار شد

اسنپ‌فود بار دیگر دچار اختلال شد

سرمقاله جوان/ «هسته سخت» نظام خودش مدعی نظام نیست!

دستور نتانیاهو به ارتش: حداقل تا پایان 2025 در جبل‌الشیخ بمانید

تایید رسمی کالج الکترال؛ «دونالد ترامپ چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکاست»

اولین واکنش بایدن به ماجرای پهپادهای مرموز

حماس: خواهان توافق مکتوب با اسرائیل هستیم

نظر وزیر علوم در خصوص مهاجرت نخبگان

شاخص بورس 6 هزار واحد رشد کرد

وزیر ارتباطات: در تلاش برای تقویت پایداری ارتباطات هستیم

توضیح وزیر ارتباطات در مورد همزمانی قطع شدن برق و اینترنت

حسن روحانی: وقتی قانون حجاب را می خوانیم حیرت زده می شویم/ حوادث 1401 با برخورد با یک خانم بر سر حجاب آغاز شد؛ حالا هم دومرتبه برگشتند به همان موضوع/ اظهارنظرهای ناپخته درباره تغییر دکترین هسته‌ای به نفع تندروهای آمریکا و اسرائیل است

منابع دیپلماتیک: نظامیان اسرائیلی در فیلادلفیا و نتساریم می مانند

بحران خون به تهران رسید

حسن روحانی: وقتی قانون حجاب را می خوانیم حیرت زده می شویم/ حوادث 1401 با برخورد با یک خانم بر سر حجاب آغاز شد؛ حالا هم دومرتبه برگشتند به همان موضوع

سرمقاله ابتکار/ ایرانیان و فلسفه یلدا

تحریر الشام: شاخه نظامی خود را منحل می‌کنیم

پاداش آمریکا برای دستگیری الجولانی به قوت خود باقی است

اختصاص 35 درصد از مأموریت‌های اورژانس پایتخت به بیماری‌های قلبی-تنفسی

وزیر نیرو: مردم استخراج‌کنندگان بیت‌کوین را معرفی کنند و پاداش بگیرند

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مدیریت انرژی بدون تعطیلی

کاهش معنادار محبوبیت نخست‌وزیر انگلیس

اولویت اصلی بنیاد شهید و امور ایثارگران ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

بارش‌ها در 30 استان منفی شد

رئیس برنامه و بودجه: متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از ماه جاری مطابق قانون انجام می‌شود