پیام ویژه

آخرين مطالب

ایسنا به نقل از یک کارشناس اقتصادی: ارز ترجیحی هیچگاه به سفره مردم نمی رسد اقتصادي

ایسنا به نقل از یک کارشناس اقتصادی: ارز ترجیحی هیچگاه به سفره مردم نمی رسد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - یک کارشناس اقتصادی گفت: چند نرخی بودن ارز در هر اقتصادی باعث ایجاد رانت و فساد در لایه های مختلف می‌شود و اقدامات اخیر وزیر اقتصاد در جهت تک نرخی کردن ارز بدون شک موجب حذف رانت، احیای تولید کشور و در بلندمدت باعث شکوفایی اقتصاد می‌شود. 
کارشناسان اقتصادی سال هاست که ارز چند نرخی را باعث شکل گیری رانت و فساد در لایه های مختلف اقتصاد و بازار در ایران می‌دانند. به اعتقاد آنها، اختصاص ارز ترجیحی برای برخی کالاها به کام دلالان است و هیچ اثری از آن در سفره‌های مردم مشاهده نمی شود و معیشت مردم با دلار نرخ آزاد محاسبه می‌شود. از این رو، عبدالناصر همتی که اکنون سکاندار وزارت اقتصاد است، طبق وعده های رئیس جمهور اقدامات لازم جهت حرکت به سمت ارز تک نرخی و از بین بردن رانت‌های ناشی از چند نرخی بودن ارز را در پیش گرفته است؛ اقداماتی که به دلیل قطع شدن دست شمار زیادی از رانتخواران از منابع باد آورده کشور، قطعا با اعتراض آن ها مواجه می شود.
مصطفی صفاری، اقتصاددان در گفت وگویی با ایسنا به ارزیابی اقدامات عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم پرداخته است.
صفاری در ارزیابی تلاش‌های اخیر وزیر اقتصاد برای تک نرخی کردن ارز و از بین بردن رانت ارزهای چند نرخی و کنار گذاشتن سامانه نیما، گفت: چند نرخی بودن ارز در هر اقتصادی، چه در رابطه با ارز و چه کالا، باعث فساد می‌شود و این یک واقعیت است که وزیر اقتصاد در پی از بین بردن همین فساد است. البته آقای همتی میزان ارز لازم برای کالاهای اساسی که معادل 11 تا 15 میلیارد دلار است را استثنا کرده و قرار است این کالاها با نرخ 38 هزار و 500 تومان وارد کشور شوند و این مسئله در بودجه آمده است. اما سایر نیازهای ارزی به سمت تک‌نرخی شدن رفته و برای آن بازار ارز توافقی شکل گرفته است.
چند نرخی بودن ارز و رواج سوداگری
وی در ادامه افزود: بازار ارز اصولاً تابع عرضه و تقاضا است. تقاضاکنندگان ارز، معمولاً واردکنندگان کالا و خدمات هستند که تفاوتی ندارد کالا از مسیر رسمی وارد شده یا قاچاق، زیرا کالای قاچاق نیز به ارز نیاز دارد؛ اما دیگر تقاضاکنندگان ارز کسانی هستند که انگیزه سوداگری و سفته‌بازی دارند. یعنی همان نکته‌ای که وزیر اقتصاد گفت اگر ما ناترازی بودجه و ناترازی بانکی داشته باشیم و اقدام به خلق پول کنیم، این موضوع باعث کاهش ارزش پول ملی می‌شود.
وی تصریح کرد: زمانی که پول چاپ کنیم ولی تولید نداشته باشیم، کاهش ارزش پول ملی امری اجتناب‌ناپذیر است که در کشور به آن «افزایش نرخ ارز» گفته می‌شود. همین افزایش نرخ ارز، انگیزه سوداگری در اقتصاد را بیدار می‌کند، لذا اگر عرضه و تقاضا در سیستمی شفاف قرار گیرد و نرخ واقعی ارز نمایان شود، به‌طور طبیعی انگیزه سوداگری از بین می‌رود، زیرا شوک‌های داخلی و بیرونی با تغییر نرخ ارز خنثی می‌شود.
شرط تاثیر سیاست‌های پولی تک نرخی شدن ارز است
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: برای اینکه سیاست‌های مالی و پولی در اقتصاد اثرگذار باشند، باید سیاست‌های تک‌نرخی و شناورسازی ارز داشته باشیم. ثابت نگه‌داشتن نرخ ارز در شرایطی که منابع ارزی کشور در حال تغییر بوده و با تحریم‌ و شوک‌های ارزی حتی در سال جاری مواجه بوده ایم، به هیچ عنوان منطقی نیست. لذا هر چقدر که به سمت شفافیت برویم، کنترل و مدیریت بازار بهتر انجام می شود، اما بالعکس، هر چقدر که به سمت عدم شفافیت برویم، رانت و سوداگری رشد می‌کند. به همین دلیل می‌توان گفت که وزیر اقتصاد، مسیر درستی را در پیش گرفته‌اند که همان نرخ ارز شناور مدیریت شده است.
وی با اشاره به سیاست‌های پیشین بانک مرکزی در حوزه صادرات گفت: شرکت‌های صادرات محور در سال گذشته به دلیل سیاست‌های اشتباه بانک مرکزی که می‌خواست صادرات با نرخ دستوری 28 هزار و 500 تومان انجام شود باعث شد بسیاری از شرکت‌های صادراتی، صادرات نداشته باشند و زیانده شوند و همین امر باعث افت صادرات شد. اما اگر نرخ ارز شفاف شود، به‌طور طبیعی صادرکنندگان برنده خواهند شد و انگیزه تولید و صادرات افزایش می‌یابد.
شوک های سیاسی باید کاهش یابد
صفاری ادامه داد: درکنار تک‌نرخی کردن ارز، باید تلاش کرد تا شوک‌های سیاسی نیز کاهش یابد. به عبارت دیگر، بازار ارز تنها سیاست‌های اقتصادی نیست و سیاستمداران باید در کاهش شوک‌های سیاسی نقش داشته باشند تا بتوانند بازار ارز را کنترل کنند.
این اقتصاددان در تایید سیاست‌هایی که وزیر اقتصاد در پیش گرفته است و همچنین در پاسخ به مخالفان وزیر اقتصاد گفت: اگر سیاست تک‌نرخی که در حال حاضر وزیر اقتصاد به دنبال ایجاد آن است بر اساس نرخ موثر ارز باشد و نرخ ارز هر روز به‌صورت شفاف تعیین شود، شک نکنید که اقتصاد ما شکوفا خواهد شد و به‌تدریج به سمت صادرات‌محوری حرکت خواهد کرد. برای مثال اگر به بورس نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که در چند وقت اخیر شرکت‌های صادراتی ارزش‌شان افزایش پیدا کرده است.
ارز ترجیحی به سفره مردم نمی رسد
صفاری همچنین درباره تاثیر نداشتن ارز ترجیحی در سفره مردم گفت: در سال گذشته که واردات با قیمت 28 هزار و 500 وارد شد، آیا اجناس گران نشد؟ از ابتدای امسال تاکنون که به جنس‌های وارداتی ارز 28 هزار و 500 تومانی تخصیص داده شد اما باز هم با تورم داخلی افزایش قیمت داشتند. نفع این ارز ترجیحی فقط به سود واردکنندگان بوده و همچنین به ضرر صادرکنندگان است.
وی اذعان کرد: این سیاست اشتباه چند نرخی ارز باعث شده بود که شرکتی مانند پتروشمی زاگرس به زیان دهی برسد، شرکتی که به صورت عمده متانول صادر می‌کند. این سیاست‌های اشتباه باعث شده بود که حتی موجودی نقد آن شرکت به صفر برسد. لذا اگر سیاست چند نرخی یا نرخ دستوری صادرات ادامه پیدا می کرد، ممکن بود پتروشیمی‌ها در آینده‌ای نه چندان دور تعطیل شوند، زیرا هزینه‌های شرکت‌ها بالا می‌رود اما ارزش دلاری محصولات آن ها با سرکوب قیمت و به شکل دستوری، نگه داشته می‌شوند که این امر حاصلی جز زیان ده شدن ندارد.
وی در پایان گفت: در اقتصادهایی مانند ایران که بازار سرمایه آن با دنیا ارتباط ندارد و عموما ارتباط با دنیا بصورت حساب جاری یعنی همان صادرات و واردات کالا و خدمات است، در این بازار بهترین سیاست پولی، شناور سازی نرخ است که این همان سیاست درستی است که اکنون وزیر اقتصاد آن را در پیش گرفته و جواب می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1546827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یورونیوز: اصابت موشک روسی دلیل سرنگونی هواپیمای مسافربری آذربایجان بود

خط و نشان ترامپ برای بریکس!

نظر عضو شورای عالی فضای مجازی از تصمیمات جلسه آخر شورا؛ زهری نوش جانمان شد و دشمن شاد شدیم

نخستین پیام رسمی بیروت به دولت جدید در دمشق

زمزمه خروج آمریکا از «سازمان جهانی بهداشت»؛ تعهدگریزی‌ ترامپ ادامه دارد؟

آلمان گرجستان را نقره داغ کرد

سیاست داخلی جدید TSMC برای کارکنان؛ مرخصی برای والدین دارای فرزند زیر شش سال!

سامسونگ همچنان روی نمایشگر بدون حاشیه آیفون کار می‌کند

لاوروف: آماده مذاکره با ترامپ درباره جنگ اوکراین هستیم

الجولانی با هیأت عراقی دیدار کرد

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم؛ پشت پرده تلفات سنگین نظامیان کرۀ شمالی در اوکراین

لاوروف: نباید اجازه دهیم سوریه تجزیه و سناریوی لیبی تکرار شود

رئیس جدید دستگاه اطلاعات سوریه تعیین شد

آتش سوزی گسترده و تخریب مناطق جنگلی در شیلی

تشکیل پرونده قضایی برای یک چهره ورزشی بابت نگهداری توله شیر؛ تکذیب ادعای تحویل توله شیر به محیط زیست

آمار وزارت کار از رشد فقر مطلق مستأجران

هشدار نماینده حزب‌الله نسبت به تحولات بسیار خطرناک

وزارت دفاع چین: بودجه نظامی آمریکا ثبات جهانی را تضعیف می‌کند

رقص و مکث؛ از حیاط مدرسه تا میدان نبرد فرهنگی

کسری گاز در مناطق سردسیر ایران

سکوهایی مثل واتساپ قائل به مذاکره نیستند

شورای همکاری خلیج فارس حملات رژیم صهیونیستی به لبنان را محکوم کرد

اوربان: غرب 300 میلیارد دلار برای اوکراین هدر داده است

توانمندی پزشکان گرگان در اصلاح ناهنجاری بی‌سابقه گردن

گران‌ترین درخت کریسمس در آلمان ساخته شد

مبارزه با بیسوادی در سایه 900 هزار کودک بازمانده از تحصیل

متن اساسنامه بنیاد بین‌ المللی ابراهیم رئیسی؛ جمیله علم الهدی و محمد مخبر عضو هیات امنا شدند

قیمت تخم‌مرغ در بازار اعلام شد

خرید ناتی داگ توسط سونی این استودیو را نجات داد

سخنگوی فراجا: امنیت مردم را با جانمان گره زدیم

تعطیلی مدارس و بلاتکلیفی 17 میلیون دانش‌آموز؛ راهکار چیست؟

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد

رفع فیلتر قطره‌ای پلتفرم‌ها؛ فیلترشکن‌ها همچنان روشن‌اند

هشدار نارنجی سازمان هواشناسی؛ تشدید بارش‌ها تا شنبه

پرداخت بیش از 11میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو

طلسم یک روستا برای ساخت جاده

قیمت جدید کالاهای اساسی اعلام شد

دستگیری 3 نفر به اتهام افساد فی الارض در آمل

دستگیری سارقان دریچه‌های فاضلاب

دلیل اختلال در واتس اپ مشخص شد

آیفون بدون حاشیه اپل تا سال 2026 آماده نمی‌شود

این هوش مصنوعی زبان گیاهان را می‌فهمد

آیا روسیه جایگاه خود را به عنوان یک ابرقدرت از دست داده است؟

وزارت بهداشت غزه: 10 درصد کل جمعیت این منطقه شهید، زخمی یا مفقود شده‌اند

مردودی 20 درصد خودروهای زیر 4 سال در مراکز معاینه فنی!

وزیر نیرو: وضعیت برق در کشور به لحاظ فنی خوب است

بارش برف و باران در راه تهران

افزایش اندک قیمت نفت در بازار جهانی

مخابرات ایران از ظرفیت مردمی سازی داده در کشور برخوردار است

رئیس سازمان مالیاتی: معافیت مالیاتی 2 برابری اصناف و مشاغل و کارمندان سیاست درستی بود