پیام ویژه

آخرين مطالب

افغانستان روی چهارمین منبع آبریز هامون سد می‌بندد یادداشت

افغانستان روی چهارمین منبع آبریز هامون سد می‌بندد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جواد میردار‌هریجانی، رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون، در ابتدا به بررسی وضعیت منابع آبی تالاب هامون پرداخت و از یک پروژه جدید در افغانستان خبر داد. وی با اشاره به مطالعه تازه‌ای که در حوزه هیرمند آغاز شده است، گفت: «مطالعات روی سدی به نام کج صمد در حال انجام است که روی رودخانه خاش‌رود، چهارمین تأمین‌کننده آب تالاب بین‌المللی هامون قرار دارد. این رودخانه پس از هیرمند، رودخانه فرا و رودخانه هارون، یکی از مهم‌ترین منابع آبی هامون به‌شمار می‌رود و سالانه حدود 170 میلیون متر مکعب آب را به هامون پوزک می‌رساند. هامون پوزک نیز بخش اعظمش در افغانستان و قسمت کوچکی از آن در ایران قرار دارد.» وی ادامه داد: «در حال حاضر کارشناسان افغان در حال انجام مطالعات مربوط به سد «کج صمد» هستند و پیش‌بینی شده است که این سد ظرف دو سال آینده به بهره‌برداری برسد. با این حال تأثیرات این پروژه عمدتاً متوجه خاک افغانستان خواهد بود؛ چراکه بخش عمده‌ای از هامون پوزک در افغانستان واقع شده است. برخلاف هامون هیرمند که به‌طور کامل در ایران قرار دارد و هامون صابوری که تقریباً به‌طور مساوی بین ایران و افغانستان تقسیم شده، هامون پوزک عمدتاً در افغانستان است و تنها قسمت کوچکی از آن در ایران قرار دارد.» رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون در ادامه خاطرنشان کرد: «به نظر می‌رسد که پس از بهره‌برداری از این سد، افغانستان بیشترین تأثیر را از این پروژه خواهد دید. البته بخش‌هایی از ایران و احتمالاً پاکستان نیز ممکن است تحت تأثیر این تغییرات قرار گیرند.»
سیاست‌های آبی افغانستان در حکومت‌های مختلف تغییری نکرده است
میردارهریجانی با اشاره به سیاست‌های آبی افغانستان اظهار کرد: «سیاست‌های آبی افغانستان به هیچ‌وجه تابع تغییرات دولت‌های مختلف نبوده است. چه در دوره طالبان اول (1995 تا حوالی 2000)، چه در زمان دولت‌های جمهوری مانند کرزای و اشرف غنی و چه اکنون در دوره طالبان دوم، سیاست‌های آبی این کشور یکسان بوده و همواره با تمرکز بر ایجاد سد روی آب‌های مرزی‌شان دنبال شده است؛ آب‌هایی که از کشورشان خارج می‌شوند. این سیاست‌ها به‌ویژه در غرب افغانستان، یعنی در مرز با ایران، نمود بیشتری داشته است و اکثر پروژه‌ها در این منطقه اجرا شده‌اند. در شمال افغانستان نیز که با کشور‌های ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان هم‌مرز است و در جنوب که با پاکستان هم‌مرز است تمرکز اصلی بر کنترل آب‌های فرامرزی بوده است.»
افغانستان به دنبال ایجاد هیدروهژمونی است
رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون در ادامه به اهداف افغانستان از پروژه‌های سد‌سازی پرداخت و در این‌باره گفت: «این سیاست‌ها از یک‌سو به دنبال فراهم‌سازی زیرساخت‌های کشاورزی برای مردم افغانستان است؛ چرا که بیش از 60 درصد جمعیت این کشور عمدتاً کشاورزند. از سوی دیگر، این سیاست‌ها به ایجاد «هیدروهژمونی» کمک می‌کند؛ به این معنا که با بستن و کنترل آب، افغانستان می‌تواند در مذاکرات با همسایگان خود دست بالا را داشته باشد و از قدرت آب برای پیشبرد سیاست‌های خود بهره ببرد.»
سیاست ما در برابر سدسازی‌ها انفعالی بوده است
رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون، در ادامه مصاحبه خود به نقد سیاست آبی ایران در برابر افغانستان پرداخت. وی با تأکید بر اینکه سیاست کشورمان در این زمینه همچنان منفعلانه است، بیان کرد: «متأسفانه سیاست ما در این زمینه همچنان منفعلانه باقی مانده است. در بهترین حالت، در مذاکرات بین ایران و افغانستان، گاهی صحبت‌هایی از رودخانه‌ها و آب‌های فرامرزی به میان می‌آید، اما سیاست فعالی در این زمینه نداریم. روابط ایران و افغانستان بسیار گسترده است و این درهم‌تنیدگی در سیاست‌ها، فرهنگ، اقتصاد و بسیاری از مسائل دیگر کاملاً مشهود است. افغانستان به ایران نیازمند است؛ چه از نظر تأمین کالا‌های مورد نیاز مردمش، چه در زمینه تأمین بخشی از سوخت و برق و چه از جهت دسترسی به آب‌های آزاد از طریق ترانزیت که عمدتاً از بندر چابهار انجام می‌شود.» وی ادامه داد: «مراودات ایران و افغانستان بسیار زیاد است و در شرایط فعلی که ایران تحت تحریم‌های متعدد قرار دارد، افغانستان به‌نوعی یکی از مهم‌ترین راه‌های ارتباطی ایران به‌شمار می‌آید. با این حال در طی سال‌ها افغانستان سد‌های متعددی روی رودخانه‌هایی ساخته که بخشی از آب آن‌ها وارد ایران می‌شد، اما سیاست ما در برابر این سدسازی‌ها همچنان انفعالی بوده است.»
اقدامات ایران در مواجهه با افغانستان از یادداشت اعتراضی فراتر نرفته است
رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون به ضعف دیپلماسی آب ایران اشاره کرد و گفت: «نه‌تنها در دیپلماسی آب، بلکه در سایر سیاست‌های مرتبط با افغانستان نیز به‌ویژه در ارتباط با آب، نتایج موفقی نداشته‌ایم. آن‌ها تقریباً هر اقدامی که خواسته‌اند انجام داده‌اند و ما فقط در حد یادداشت‌های اعتراض‌آمیز یا مذاکراتی با مقامات افغانستان واکنش نشان داده‌ایم. حتی گاهی وزیر نیروی ما یا رئیس‌جمهور ایران در مذاکرات خود با مقامات افغانستان به موضوع آب پرداخته‌اند، اما متأسفانه این اقدامات هیچ‌گاه به نتیجه‌ای ملموس نرسیده است. این در حالی است که باید اقداماتی اساسی در این زمینه انجام می‌شد و سیاست‌های فعال‌تری در قبال سدسازی‌ها و حقابه‌ها اتخاذ می‌شد. ما نتوانسته‌ایم جلوی سدسازی‌ها را بگیریم یا حداقل حقابه خود را از رودخانه هیرمند، که معاهده‌ای در مورد آن داریم دریافت کنیم.»
تنها در خصوص رودخانه هیرمند با افغانستان توافق‌نامه داریم
میردارهریجانی در ادامه به توافق‌نامه‌های آب ایران با افغانستان اشاره کرد و توضیح داد: «ما تنها یک توافق‌نامه رسمی با افغانستان داریم که مربوط به رودخانه هیرمند است. این توافق‌نامه مربوط به معاهده سال 1351 است. البته، همیشه مقامات افغانستان در گفتار خود را متعهد به این معاهده دانسته‌اند و هیچ‌گاه آن را انکار نکرده‌اند. چه در زمان دولت‌های جمهوری، چه در زمان طالبان و حتی در حال حاضر هم این معاهده را انکار نمی‌کنند و خود را پایبند به آن می‌دانند.» وی افزود: «آن‌ها همیشه می‌گویند: «اگر آب به اندازه کافی باشد، ما حتماً به معاهده پایبند خواهیم بود و آب ایران را نیز پرداخت خواهیم کرد.» بنابراین نمی‌توان گفت که آن‌ها به‌طور علنی به این معاهده پایبند نیستند. اما در عمل، این پایبندی صرفاً در حد گفتار باقی مانده است.» رئیس پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون در ادامه به وضعیت سایر رودخانه‌ها اشاره کرد و گفت: «روی سایر رودخانه‌ها مانند فراه، خاش‌رود، هریرود و بسیاری دیگر هیچ معاهده‌ای با افغانستان نداریم. سیاست افغانستان این است که ابتدا باید رودخانه‌ها را کنترل کنند، مثلاً با احداث سد و پس از آن با همسایگان خود درمورد معاهده صحبت کنند. به‌عبارتی آن‌ها نمی‌خواهند اشتباهی که درمورد هیرمند مرتکب شده‌اند درمورد سایر رودخانه‌ها تکرار کنند.»
افغانستانی‌ها فقط در گفتار به توافق‌نامه پایبندند
میردارهریجانی درمورد عملکرد افغانستان در خصوص هیرمند نیز اظهار داشت: «درمورد هیرمند، افغانستان همیشه در گفتار خود پایبندی نشان داده است، اما در عمل هیچ‌گاه به معاهده متعهد نبوده‌اند. اگر آبی به ایران آمده، این آب معمولاً به دلیل سیلاب‌ها و پیش از احداث سد کمال‌خان بوده که کنترل آن‌ها ممکن نبوده است.» وی ادامه داد: «اما پس از احداث بند کمال‌خان که افغانستان توانست آب را کنترل کند و سرریز آن را به سمت شوره‌زار گودزره هدایت کند آب بسیار کمی به ایران رسید. این مقدار حتی به اندازه توافق‌نامه هم نبوده و در سه یا چهار سال اخیر، پس از احداث سد کمال‌خان، آبی که به ایران رسیده بسیار کمتر از میزان تعیین‌شده در معاهده بوده است.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1549246/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش سخنگوی قسام به عملیات ضدصهیونیستی امروز در کرانه باختری

ابهامات گروگان‌گیری رشت؛ چرا ترک‌تحصیل فرزندان جدی گرفته نشد؟

توضیح درباره همسر دوم عباس عراقچی

علی‌اف: مسئولیت سقوط هواپیمای آذربایجان با روسیه است

رکورد تولید گاز شکسته شد

تصاویری از باران رحمت الهی در مکه مکرمه

رئیس دستگاه قضا: از بیان نهی از منکر کوتاهی نکنیم

سازمان ثبت اسناد: تاکنون 3 میلیون سند الکترونیکی صادر شده است

هزینه های جشن تعیین جنسیت بلاگرها معادل یک عروسی!

3 خبر خوب برای سربازان متاهل نیروی زمینی ارتش

سامسونگ از سیستم هوش مصنوعی Vision AI برای تلویزیون‌های خود رونمایی کرد

سرمقاله وطن امروز/ 2 راهبرد پیش‌ روی صنعت گاز ایران

السودانی: ارتش ما دیواری محکم در برابر تروریسم و تهدیدهاست

تصادف عجیب پژو با خودروی پارک شده

وزیر کشور: منابع جدیدی برای کمک به معیشت و مسکن نیروهای مسلح اختصاص داده می‌شود

یک زیست‌شناس: کبوترهای چاهی و کلاغ‌ها هم خطرناکند!

مرگ وکیل دادگستری 4 ماه پس از سوءقصد

نصب 8 سردیس شهدای دانشجو در پارک دانشجو

رفع موقت مشکل کامیونداران در مرز ترکیه

زیما؛ پلی به سوی سرمایه‌گذاری مطمئن در طرح‌های منتخب

سامسونگ از نمایشگرهای کشویی جدید خود در نمایشگاه CES 2025 پرده برداشت

تاریخچه دلواپسی؛ چه شد که تندروها دوباره فعالیتشان را آغاز کردند؟

حیرت رسانه‌ اسرائیلی از پهپاد جدید ایران

بارش برف و باران در جاده‌های 5 استان کشور

دستور ویژه قاضی‌القضات خطاب به دادستان‌ها، قضات اجرای احکام و قضات ناظر زندان

دور جدید ثبت نام خودروهای وارداتی آغاز شد

افزایش 20 درصدی مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری

سرمقاله فرهیختگان/ پوست موز زیر پای ‎پیام‌رسان‌های داخلی

مصر مداخله نظامی در یمن را تکذیب کرد

حملات موشکی مقاومت غزه به «سدیروت» اشغالی

تضمین انقلاب اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت میسر است / در دهه فجر باید به دنبال تبیین و گفتمان باشیم

روایت اژه ای از فردی که به دلیل بدهی 3 سال بیشتر از محکومیتش در زندان مانده بود

ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیت‌های اینترنتی

انجمن تجارت الکترونیک: ایجاد پوسته یوتیوب خطرناک است

ویدئویی جدید از لحظه انفجار سایبر تراک تسلا مقابل هتل ترامپ

پسر جوان، دوست صمیمی‌خود را کشت و مثله کرد

سردار رادان: بچه که بودم، دوست داشتم خلبان شوم

مسدودیت دو شبه جاده هراز

آمار 70 درصدی مراجعات سرپایی به اورژانس‌های بیمارستانی

محدودسازی گاز پتروشیمی‌ها به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی

نسخه 16 گیگابایتی رزبری پای 5 احتمالاً در راه است

سرمقاله جوان/ خون شهید هرگز هدر نمی‌رود

حفر چاه آب و لوله‌کشی برای آبرسانی به اردوگاه‌های مردم جنگ‌زده شمال غزه

وزرای صهیونیست: کرانه باختری باید مثل نوار غزه شود

نیروهای مقاومت سوریه آماده فعال شدن هستند/ 130 هزار نیروی مقاومت در سوریه آموزش داده شده اند/ درگیری‌های مسلحانه در سوریه بیشتر خواهد شد

خرس یک‌ساله در سوادکوه تلف شد

توضیحات آموزش و پرورش در خصوص زمان واریز پاداش پایان خدمت بازنشستگان فرهنگی

مهلت ارائه اظهارنامه ارزش افزوده پاییز تمدید می‌شود

واریز پاداش پایان خدمت بازنشستگان فرهنگی 1402، به‌زودی

هشدار شهرداری تهران: تردد در پاساژ علاءالدین برای شهروندان خطرناک است