پیام ویژه

آخرين مطالب

مهاجرت سالانه 150 تا 180 هزار ایرانی نخبه فرهنگی و اجتماعی

مهاجرت سالانه 150 تا 180 هزار ایرانی نخبه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خبرآنلاین / شرکت‌کنندگان همایش «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز؛ چالش‌ها و راهکارها» با صدور بیانیه‌ای درباره بحران هایی که مستقیم و غیر مستقیم روند مهاجرت نخبگان را تشدید می کند، هشدار دادند.
شرکت‌کنندگان همایش «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز؛ چالش‌ها و راهکارها» عصر پنجشنبه 13 دی ماه در پایان این رویداد تخصصی، با صدور بیانیه‌ای هشدار دادند که بحران‌های نهاد دانشگاه از جمله امنیتی‌شدن فضای آن، ضعف در استقلال مالی، اداری و اجرایی، محدودیت آزادی‌های آکادمیک و بسته‌بودن محیط کنش دانشجویی، مستقیم و غیرمستقیم روند مهاجرت نخبگان دانشگاهی را تشدید کرده‌است.
اطلاعات آنلاین نوشت: در بخش‌هایی از این بیانیه آمده‌است: سودای مهاجرت، تمنای مهاجرت، تصمیم مهاجرت و اقدام به مهاجرت یکی از جدی‌ترین، دشوارترین و فراگیرترین واقعیت‌های امروز جامعه ایرانی است که نوع و ماهیت مهاجرت نخبگان ایرانی را دربرگرفته است.
بخشی از چالش مهاجرت نخبگان دانشگاهی متأثر از سیاست‌های حکمرانی و رویکردهای متصلب حاکم بر دانشگاه است. بحران‌های نهاد دانشگاه؛ ازجمله امنیتی‌شدن فضای آن، ضعف دراستقلال مالی، اداری و اجرایی، محدودیت آزادی‌های آکادمیک و بسته بودن محیط کنش دانشجویی و تنگ بودن میدان ارتباطات بین‌المللی روند مهاجرت نخبگان دانشگاهی را تشدید کرده‌است.مهاجرت نخبگان علمی اکنون بیشتر تحت تأثیر زمینه‌های سیاسی و یک «مسأله اجتماعی» است. 
فرسایش سرمایه اجتماعی، کاهش امید به آینده، تبعیض و محرومیت از حقوق عادلانه، محدودیت آزادی‌های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی (مانند تلاش برای اعمال حجاب اجباری)، فروبست‌های ارتباطی (همچون فیلترینگ و عدم امکان دسترسی‌ به فضای مجازی) به فرآیند مهاجرت شتاب فزاینده‌ای داده‌است. 
در عین حال؛ سرمایه‌ انسانی ایران که در دور و نزدیک جهان پراکنده‌اند در امنیت و آینده کشور نقش مؤثر دارند؛ لذا شناخت و تحلیل دقیق شرایط جدید اجتماعی و فرهنگی و تحولات نسلی و برنامه‌ریزی شایسته برای جذب و نگه‌داشت نخبگان و تسهیل مراودت و تردد ایرانیان مهاجر را در این برهه الزامی می‌دانیم و لازم است دولت و سایردستگاه‌های رسمی با پرهیز از رویکرد صرفاً امنیتی، سیاست‌های کارامدی برای تسهیل تردد و تعامل نخبگان ایرانی و مشارکت آنان در رشد و پیشرفت و اعتلای اتخاذ نمایند. 
در این راستا بنیان‌های فرهنگ باستانی ایران ظرفیت‌های لازم برای مواجهه سازنده با پدیده مهاجرت نخبگان را دارد؛ از این رو ارج نهادن به سنت‌ها و ارزش‌های ایرانی باید مورد توجه قرار گیرد.
همچنین به گزارش ایرنا وزیر بهداشت، بخش مهمی از دلایل مهاجرت نخبگان را شرایط اقتصادی کشور دانست و گفت: مهاجرت نخبگان یک سرمایه‌سوزی است که از دست رفتن ژنتیک برتر کشور است.
محمدرضا ظفرقندی افزود: تبعیض و فرصت‌های نابرابر یکی از علل مهاجرت به‌شمار می‌رود و سهمیه‌ها ازجمله موانع عدالت آموزشی هستند. یعنی به‌دلیل بی‌عدالتی آموزشی و بی‌ثباتی شرایط سیاسی کشور، فرد تصمیم به مهاجرت می‌گیرد.
وی با اشاره به محدودیت تعاملات بین‌المللی اظهار کرد: علم بدون تعاملات بین‌المللی راکد و فاسد می‌شود؛ برای اینکه بتوانیم برگزاری کنگره‌ها و مقاله‌نویسی‌ها را راحت انجام دهیم، مشکلاتی وجود دارد. هر چه تعاملات ساده‌تر باشد امکان ماندگاری بالاتر می‌رود.
دکتر علی‌اکبر صالحی، استاد دانشگاه صنعتی شریف هم در این نشست با بیان اینکه «تعلق به ایران نباید به‌خاطر اشتباه امثال من تضعیف شود»، گفت: نمی‌توان با بخشنامه و پلیس، مانع رفتن کسی شد؛ مسائل فرهنگی بخشنامه‌پذیر نیستند .
وی با انتقاد از قانون دوتابعیتی گفت: قانون را برای این می‌گذارند که مشکلات مردم را حل کند. ما انقلاب کردیم که بند از پای مردم باز کنیم، اما برخی قوانین ما بندها را زیاد کرده‌اند. دست‌کم از کشورهای اطراف بیاموزیم. لبنانی تا ابد لبنانی است و حتی با 100پاسپورت، هروقت لبنان برود، تمامی امکانات را دارد. قوانین مدنی ما خون ایرانی را شریف می‌داند. از سال 1304تاکنون، فقط به 1600نفر تابعیت ایرانی داده‌ایم. می‌توانیم به نخبگان دیگر کشورها هم تابعیت بدهیم. ما به ایرانی بودن افتخار می‌کنیم، اما پیش از آن انسان هستیم.
دکتر محمدحسین شریف‌زادگان، استاد دانشگاه شهید بهشتی هم با اشاره به آمار مهاجرت سالانه 150تا 180هزار ایرانی نخبه طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، گفت: تخصیص منابع براساس روابط و نه شایستگی، فساد ارگان‌های دولتی، تضاد منافع، به‌کارگیری خویشاوندن در مناصب و نامتناسب شدن عرضه و تقاضا را از علل اقتصادی مهاجرت خواند و افزود: دستمزد متوسط پروفسور دانشگاه در ایران 875دلار و استادیار 375دلار با قدرت خرید پایین است، در حالی که این دستمزد در کشورهای دیگر چندین هزار دلار است .
شریف‌زادگان به 13 ابرچالش کشور، شامل کاهش سرمایه اجتماعی و ارتباط دولت و ملت، کاهش تولید ثروت، افزایش تورم، نبود سیاست خارجی معطوف به توسعه اقتصادی، فساد در همه ابعاد، فقر و نابرابری، مشکل آب، محیط‌زیست، بحران بانک‌ها، صندوق‌های بازنشستگی، ناترازی بودجه، ناترازی انرژی اشاره کرد، اما مهم‌ترین آنها را «اختلال در حکمرانی» و «نبود سیاست خارجی معطوف به توسعه» دانست که اگر اینها حل نشوند، بقیه حل نمی‌شوند و اگر تا حدی هم حل شوند، مؤثر است. اما با این شرایط مهاجرت نخبگان طبیعی است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1550194/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر آخرالزمانی از آتش‌سوزی کالیفرنیا

1700 نفر از عشایر زیارت اولی کشور مهمان حرم رضوی شدند

توضیحات وزیر بهداشت در خصوص ویروس جدید چینی

نگرانی‌ها درباره شیوع یک همه‌گیری جدید؛ "متاپنوموویروس" را بشناسیم

مرگ مشکوک دختر جوان در تهران؛ شوهر صیغه‌ای در برابر اتهام قتل عمد

کلاف سردرگم ارز دیجیتال در ایران؛ صرافان رمزارز چه می گویند؟

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

ماموریت خاخام صهیونیست در سوریه

رژیم صهیونیستی جزئیات توافق مورد مذاکره در دوحه را فاش کرد

ترامپ نقشه‌ای از کانادا به‌ عنوان قلمرو آمریکا منتشر کرد

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

پیدا شدن فرد مفقودشده در کوه‌های بهاباد پس از ٧ روز

تصاویر هوایی از وسعت آتش سوزی کالیفرنیا

نصب پرچم و کتیبه در حرم امیرالمومنین

آثار ناترازی گاز بر صنایع بورس؛ تولید کم شد

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

خودداری همسر سناتور نبراسکا از دست دادن با کامالا هریس

ناکامی حاضران در یک صف برای بوسیدن دست ولیعهد

چند سناریوی جدید برای آینده کنکور

وزیر صمت: بسته پشتیبان تولید به هیات دولت رفته است

رونمایی از یازدهمین عرضه اولیه بازار سرمایه، امروز

بن‌بست اقتصادی در تل آویو؛ تعطیلی 60 هزار شرکت صهیونیستی در نتیجه جنگ غزه

ویدئویی از انهدام بزرگترین باند سازمان‌یافته سرقت منزل در پایتخت

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید

سرمقاله هم میهن/ مقاومت در برابر تغییر

FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

ابراز ارادت دهه نودی‌ها به حاج قاسم

آمار قربانیان زلزله چین به دست‌کم 126 نفر افزایش یافت

پرداخت پول به زنان، ابزار رسیدن احزاب هند به قدرت

ماجرای پاشیدن اسید به بدن سگ‌ها در بندرانزلی!

تماس با وزیر؛ وقتی کنکوری‌ها شماره تلفن وزیر علوم را پیدا کردند!

واکنش قوه قضائیه به آزادی گروگانگیرهای رشت در پرونده سابقشان

اصلاح نافرجام قیمت خودرو

دلار پرید اما طلای جهانی جا ماند!

صدور خودکار مجوزهای معطل‌مانده از سر گرفته شد

ریزر از طرح خود برای ساخت دستیار هوش مصنوعی مخصوص گیمرها رونمایی کرد

سرمقاله سازندگی/ هشداری برای امروز؛ چراغی برای آینده

انتقال تابوت جیمی کارتر به ساختمان کنگره برای مراسم ادای احترام

تلاش امدادگران برای بیرون آوردن مفقودان از زیر آوار پس از بمباران اردوگاه البریج در غزه

تظاهرات در نیویورک برای حمایت از غزه

ناتو برای حفاظت از زیرساخت‌ها 10 کشتی به دریای بالتیک می‌فرستد

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

ورود سامانه بارشی به کشور از روز شنبه

همسان سازی، نیازهای اقتصادی بازنشستگان را پوشش نمی‌دهد

وحشیگری رژیم صهیونیستی در غزه ادامه دارد

آتش سوزی جنگل در غرب لس آنجلس

اعلام محدودیت‌های ترافیکی برای روزهای پایانی هفته

کاهش 14 درصدی تولید خودرو در آذر