پیام ویژه

آخرين مطالب

چند می‌گیری بازی کنی؟ یادداشت

چند می‌گیری بازی کنی؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آگاه/متن پیش رو در آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
زهرا بذرافکن| موضوع دستمزدهای سلبریتی‌ها و هنرمندان مدت‌هاست که از موضوعات موردبحثی است که هر بار در فضای مجازی مطرح و مدتی بعد نیز به فراموشی سپرده می‌شود. پیش از این چندین مرتبه با انتشار خبر دریافت دستمزدهای چند میلیاردی ازسوی هنرمندان شناخته‌شده‌ای مانند مهران مدیری برای اجرای برنامه تلویزیونی دورهمی، محمدرضا گلزار برای اجرای برنامه هفت‌خان در شبکه نمایش خانگی که هر بار نیز سروصدای زیادی برپا می‌کند. در روزهای گذشته نیز، با انتشار جدولی از دستمزدهای هنرمندان سریال «ازازیل» ساخته حسن فتحی که به‌زودی از پلتفرم نماوا پخش می‌شود، دوباره این موضوع به صدر اخبار فرهنگی و سینمایی آمده و محل گفت‌وگو قرار گرفته است. 
چندی پیش، فرهیختگان با میلیاردی خواندن سریال «سووشون» در پلتفرم نماوا، آن را گران‌ترین سریال نمایش خانگی خواند. حسین میرطاوسی، مالک نماوا که مدتی اخباری مبنی بر ورشکستگی آن منتشر شده بود، در اینباره گفته بود: «اخباری که در مورد ورشکستگی ما مطرح می‌شود صرفا شایعه و خبرسازی‌ است که ما را ناراحت می‌کند. تاکنون بالغ بر 2هزار میلیارد تومان در نماوا سرمایه‌گذاری کرده‌ایم.» او همچنین درباره علت طرح این شایعه‌ها اضافه کرده بود: «این سریال (سووشون) با یک بدعهدی مواجه شده که هنوز هم به پخش نرسیده و قفل شدن 200میلیارد از سرمایه در گردش هر کشوری این سرمایه را با مشکل مواجه می‌کند که امیدواریم مشکلات حل شود.» پیش از آن نیز، محمدحسن شانه‌ساززاده، نایب‌رییس هیات مدیر نماوا در یک مصاحبه جنجالی گفته بود: «هزینه ساخت ارزان‌ترین سریال در نماوا سه‌میلیارد تومان است. برای هر قسمت از سریال «سووشون» ساخته نرگس آبیار که به‌زودی منتشر می‌شود، هشت‌میلیارد تومان هزینه شده است.»
در یک نگاه، زنجیره انتشار این اخبار که عمده آن در شبکه نمایش خانگی در انحصار پلتفرم نماواست و بر محور دستمزدها و هزینه‌های صرف‌شده در این بستر می‌چرخد، شاید موضوع را کمی سوال‌برانگیزتر از یک خبر ساده جلوه دهد. 
در ابتدای فهرست منتشرشده، نام پریناز ایزدیار به‌عنوان بازیگر اصلی سریال سریال ازازیل است و مقابل نام او، رقم ماهانه یک‌میلیارد و 600میلیون تومان ذکر شده است. باوجود اینکه او به‌عنوان بازیگر اصلی سریال معرفی شده اما در برگه یادشده، بیشترین دستمزد ماهانه که نزدیک به دوبرابر دستمزد ستاره نقش اول این سریال است، مقابل نام محسن تنابنده قرار گرفته: دومیلیارد و 800میلیون تومان. سومین رقم بالا در میان دستمزدهای منتشرشده بازیگران ازازیل به بابک حمیدیان مربوط است که گفته شده برای هر ماه بازی در این سریال، یک‌میلیارد و 200میلیون تومان دریافتی دارد. مریلا زارعی برای هر ماه، یک‌میلیارد تومان و گوهر خیراندیش 450میلیون تومان دریافت می‌کنند. در مقابل این پنج ستاره که در کنار نام‌شان حقوق ماهانه اعلام شده، عده‌ای از هنرپیشه‌ها هم با رقمی کلی مشخص شده‌اند که بالاترین میزان درآمد به بهرام رادان با رقم سه‌میلیارد تومان مربوط است. با این حال تعداد روزهای فعالیت این بازیگر برای دریافت این دستمزد نوشته نشده است. در این فهرست همچنین مقابل نام محمد بحرانی رقم یک‌میلیارد و 500میلیون تومان برای 30روز تصویربرداری، بهرنگ علوی 750میلیون تومان برای 20روز، پاشا جمالی 700میلیون تومان برای 100روز، کتانه افشاری‌نژاد 600میلیون تومان برای 30روز، احترام برومند 400میلیون تومان برای 20روز، فرید سجادی‌حسینی 200میلیون تومان برای 15روز و الهام کردا 500میلیون تومان برای مدت زمانی نامشخص نوشته شده است. 
این در حالی است که این سریال از سال گذشته آغاز به تولید کرده و پس از چالش‌های بسیار حالا طبق اعلام عوامل سریال، 95درصد از کل فیلمبرداری به پایان رسیده است. در ابتدا قرار بود که ابوالحسن داوودی سریال ازازیل را بسازد و از بازیگرانی مثل هومن سیدی، سینا مهراد و سحر دولتشاهی برای ساخت آن کمک بگیرد اما او از ساخت سریال انصراف داد. بعد از داوودی، تهیه‌کننده با حمیدرضا قربانی به تفاهم رسید که سریال را با بازی الناز شاکردوست و محسن کیایی بسازد اما او هم بعد از مدتی به‌خاطر اختلاف با تهیه‌کننده از پروژه کنار رفته است. برای بار سوم، حسن خدادی، تهیه‌کننده سریال، به‌دنبال یک کارگردان دیگر رفت. خدادی درنهایت با حسن فتحی، کارگردان سینمایی مست عشق وارد مذاکره شد. حسن فتحی پیشنهاد ساخت سریال را قبول کرد، با یک شرط که ساخت سریال ازسوی او با رضایت کامل حمیدرضا قربانی باشد. بعد از کسب رضایت قربانی، حسن فتحی بازنویسی فیلمنامه را آغاز کرد. قرار بود که محسن تنابنده یکی از نقش‌های اصلی سریال را بازی کند اما بعد از مدتی تنابنده انصراف داد و پیمان معادی جایگزین او شد. بااین‌حال دیدیم که نام محسن تنابنده هنوز در لیست دستمزدهای بازیگران است که در این صورت مشخص نیست بعد از آن چه تغییرات دیگری در دستمزد بازیگران اعمال شده است. 
داستان تکراری سلبریتی‌ها
اولین موضوعی که بعد از انتشار اخبار اینچنینی مطرح شده و می‌شود، مقایسه دستمزدهای این افراد با مردم عادی است که بخشی از آنها هواداران همان بازیگران هستند. در زمانه‌ای که همین سلبریتی‌-بازیگرها و نیز در ابعاد کوچک‌تری، میکرو سلبریتی‌های سبک زندگی، آرایشگر و... بخش عمده‌ای از توجه و حواس مردم را در فضای مجازی و واقعی به خود معطوف کرده‌اند، ادراک تفاوت‌های این‌چنینی میان جهان این افراد و مردم و طرفدارانشان، اتفاق مثبتی است و دیدگاه واقع‌بینانه‌ای به دست می‌دهد. یکی از کلیدواژه‌هایی که سلبریتی‌ها عمدتا از آن زیاد استفاده می‌کنند، این است که آنها هم مانند همه مردم هستند. حقیقت این است که اینطور نیست؛ آنچه در دوام و بقای شهرت سلبریتی‌ها مانند سوخت عمل می‌کند، همین توجه همیشگی و مداوم مردم و دوستداران آنهاست که اگر قطع شود، ادامه حیات اقتصادی آنها نیز قطع می‌شود. اگرچه این موضوع هنرمندی هنرمندان را رد نمی‌کند، تفاوت در دستمزدهای ماهانه این افراد و یک فرد عادی یا حتی مدیر به قدری عجیب است که نمی‌توان کاملا آن را با هنرمند بودن فرد توجیه کرد. 
چنانچه ذکر شد، پیش از این، بارها درباره مجری‌های تلویزیون مانند مهران مدیری، محمدرضا گلزار، احسان علیخانی و سلبریتی‌های شناخته‌شده دیگری که حضورهای کوتاهی در برنامه‌های تلویزیونی داشتند، اخباری مانند این منتشر شده است؛ اخباری که اگرچه در ابتدا موجی از ناامیدی را در میان کاربران فضای مجازی ایجاد می‌کند اما در ادامه به فراموشی سپرده می‌شود و درنهایت بیشتر و بیشتر به قوت چرخه اقتصاد توجه متمرکز بر سلبریتی‌های هنرمند و بی‌هنر دامن می‌زند. 
اقتصادی غیرشفاف و بحث‌برانگیز
اقتصاد پلتفرم‌ها موضوع بحث‌برانگیز دیگری است که خوب است در اینجا بار دیگر مورد بررسی قرار گیرد. از سویی در کشور ما هر چه جلوتر می‌رویم، توجه مردم از مدیوم‌های رسمی و قانونی مانند رسانه ملی و نیز شبکه‌های نمایش خانگی به‌سوی مدیای غیرایرانی یا غیررسمی می‌رود. این موضوع از میزان بازدید برنامه‌های غیررسمی در یوتیوب با حضور ستاره‌ها یا ازسویی دوبله‌های زیرزمینی فست‌فودی آثار خارجی به‌خوبی پیداست. از طرف دیگر، پلتفرم‌ها بعد از افت بازدید برنامه‌های صداوسیما و نیز بعد از آن با چالش‌ها و رکودی که کرونا برای سینما ایجاد کرد، علاوه‌بر رشدی که در مخاطب‌یابی پیدا کرد، ستاره‌ها را تا حدی به انحصار خود درآورد. سینماگران نیز بارها و بارها گفته‌اند که ترجیح می‌دهند به‌جای ساخت یک فیلم سینمایی، یک سریال در شبکه نمایش خانگی بسازند، پولش را پیش پیش بگیرند و نگران فروختن یا نفروختن اثر هم نباشند. از سوی دیگر، شبکه نمایش خانگی که حالا بیش از 30پلتفرم را در خود دارد، اسپانسرهایی را به سوی این اقتصاد وسوسه‌برانگیز کشانده‌ و مرکزیت در سرمایه‌های بزرگ در این فضا ایجاد کرده است. برخی نیز سلامت اقتصاد پلتفرم‌ها را به‌کلی زیر سوال می‌دانند که برای تایید یا رد آن هنوز مدرکی منتشر نشده است. در کنار اینها، اگرچه اقتصاد سینما و آثار نمایشی به‌طورکلی و در جهان تا حد زیادی ستاره‌محور شده است اما با یک محاسبه سرانگشتی در دستمزهای آثار شبکه نمایش خانگی می‌توان دریافت که در نهایت چرخیدن این اقتصاد با خروجی ضعیف و بی‌کیفیتی که دارد، تنها به نفع سرمایه‌گذاران و ستاره‌هاست و کوچک‌ترین آورده‌ای برای مخاطبان ندارد. برمبنای دستمزدهای منتشرشده، تصور کنید که یک سریال یا اثر سینمایی با حضور سه ستاره و چند بازیگر دیگر تا نزدیک به 10میلیارد تومان تنها مصروف دستمزد سلبریتی‌ها کرده است. با وجود این، شاید بد نباشد همانطور که ممیزی این سریال‌ها تحت تنظیم نهاد مسئول است، به اقتصاد بحث‌برانگیز و غیرشفاف آنها نیز توجه شود و این فضا را شایعات ناسالم بودن دور کند.
مرز نظارت مالیاتی
اگرچه معافیت مالیاتی هنرمندان تا سقف حدود 500میلیون تومان است اما برای فرار از آن هم راه‌های بسیاری هست که در میان روندهای پرداختی سلبریتی‌ها دیده می‌شود. یکی از این مسیرها، پرداخت‌ به شکل رمز ارز است که ظاهرا متداول‌ترین رمزارز آن «تتر» است. این درست است که پرداخت‌های رمزارزی به‌طورکلی در چرخه اقتصادی وارد شده و در موارد زیادی نیز در رقم‌های سنگین از این شیوه پرداخت استفاده می‌کنند اما آیا نباید برای پرداخت‌هایی که مشمول مالیات است، چاره‌ای اندیشیده شود؟ آن هم در حالتی که سقف معافیت مالیاتی برای کارگران و حقوق‌بگیران در حدود 140میلیون تومان است که از زیر تیغ تیز آن هم فراری نیست.
آفت این صفرهای بی‌شمار
از طرفی، بازار دستمزدهای عجیب و غریب و عددهای 11رقمی، بازاری انحصاری است که تنها با چند سلبریتی محدود می‌چرخد. دیگران یا در حاشیه‌اند یا به باد فراموشی سپرده شده‌اند. چنانچه پیش از این نیز، پژمان بازغی، رییس انجمن بازیگران سینمای ایران درباره وضعیت بیکاری هنرمندان و بازیگران گفته، نزدیک به 85درصد بازیگران بیکار هستند و تنها 15درصد از آنها کار می‌کنند. بسیاری از این افراد درحالی‌که روزی محبوبیتی عمیق در دل مردم داشتند، در میان هیاهوی دنیای جدید و تغییر ذائقه‌ها، در تنهایی و خاموشی درگذشته‌اند. این یکی از آفت‌های انحصار توجه و گردش مالی بر محور سلبریتی‌هاست.
علاوه‌براین، نباید ناگفته بماند که دیدن رقم‌هایی با صفرهای بی‌شمار، بیش از همه ما را به یاد سکوت‌های این افراد در شرایط سخت اجتماعی یا سیاسی می‌اندازد. کسانی که هنگامه تلخی‌ها یا ازدست‌رفتن فرزندان وطن یا زمان مداخلات غیرمشروع و تلاش‌ها برای برهم‌زنی اوضاع کشور جز سکوت کاری نکردند اما از سرمایه‌های این کشور و اقتصادی که برای آنان جز در این آب و خاک آورده‌ای ندارد، سهم‌شان را برداشته و انگار نه انگار که حقی از این مردم بر گردن دارند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1551522/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حکم اعدام زن و مرد متهم به رابطه شیطانی نقض شد

سقوط 9 هزار دلاری بیت کوین در یک روز

قهوه‌ساز Kara Pod معرفی شد؛ تبدیل رطوبت هوا به آب برای آماده‌سازی قهوه

پازل مبهم نابینایی 9 بیمار!

وزیر بهداشت: بیماری تب دنگی در چابهار به دلیل آب غیرایمن گسترش یافت

سکه‌های 1403 شنبه حراج می‌شوند

یوبیسافت روی یک Assassin’s Creed نقش‌آفرینی جدید کار می‌کند

اتحاد نفتی ایران و ارمنستان علیه خفگی ژئوپلیتیکی

حمله به وزیر دارایی سابق آلمان با کیک

لغو سفر بایدن به ایتالیا به علت آتش سوزی‌های لس آنجلس

برگزاری حراج شمش طلا در هفته آینده

روند کاهشی سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در جمهوری آذربایجان

کورسیر دست پر به نمایشگاه CES 2025 رفت؛ رونمایی چندین پاور و کیس و رم جدید

اعتراف به شکست در اداره تهران

اپوزیسیون شاه و دموکرات‌‏ها؛ بازخوانی روابط جبهه ملی و نهضت آزادی با آمریکا

دومین بتای Monster Hunter Wilds در ماه آینده برگزار می‌شود

مشکل اصلی صداوسیما

مکران برای محل پایتخت جدید مناسب است؟

حماس: در صورت دریافت تضمین لازم، فاصله زیادی با توافق نداریم

ناکامی ترامپ در فرار از پرونده رسوایی جنسی

آلمان،ترامپ را به تلاش برای تجزیه اروپا متهم کرد

درگیری شدید یهودیان تندروی «حریدی» با پلیس اسرائیل

ابومرزوق: نتانیاهو مانع اصلی پیش روی توافق مبادله اسراست

انهدام باند سازمان‌یافته سرقت از منازل در پایتخت

اشتغال ناقص کاهش یافت

پیکسل 4a گوگل آپدیت جدید غیرمنتظره‌ای دریافت کرد

مذاکره با آمریکا از اردیبهشت 1356 در دستور نهضت آزادی بود

پزشکیان: نهضت مدرسه‌سازی را اجرایی می‌کنیم؛ روش آموزش را اصلاح خواهیم کرد

پزشکیان: عاقلانه نیست بدون داشتن نقشه بخواهیم توسعه ایجاد کنیم

لنوو تبلت 8٫8 اینچ «لیجن تب» را با قاب رایگان و شارژر 65 وات عرضه کرد

تهران آمادگی مذاکرات «جامع» را ندارد

مخالفان «هاشمی» در چهار پرده

خانواده شهدا و ایثارگران حامی نظام و ولایت هستند

غبارروبی سردار شهید یاسر بهشتی در ایرانشهر

دادگاه چای دبش همچنان غیرعلنی است

اقدام عجیب سازمان ثبت؛ قطع سامانه‌ امضای اسناد رأس ساعت 14!

برنامه/ پیگیری چرخه قاعدگی ماهانه

اسارت اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی

توضیح روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره اظهارات منسوب به رئیس این بنیاد

مسئولان ارشد قضایی، دادگاه چای دبش همچنان غیرعلنی است

شیوع موج آنفلوآنزا در کشور و راه‌های پیشگیری

هوای تهران در وضعیت قرمز

اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز لغو شد

مایکروسافت تاریخ رویداد بعدی ایکس‌باکس را اعلام کرد

اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی دیده شد

واکنش کشورها و نهادهای بین‌المللی به ریاست جمهوری عون

کشته شدن 10 نظامی صهیونیست در شمال غزه ظرف 14 روز

کانادا به دنبال انتقام از ترامپ با اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی

استمرار عصر ژنرال‌ها در کاخ بعبدا؛ «جوزف عون» نه دیو نه دلبر

پاکستان از دیدار متقی با معاون وزارت خارجه هند درس بگیرد