پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 8 یادداشت

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 8
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد / «نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 8» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
متن: نسبت دموکراسی با دین؛ اگر مراد از دموکراسی آن باشد که هر قانونی را مردم وضع کردند، معتبر و لازم‌الاجراست و باید محترم شناخته شود، چنین مفهومی قطعا با دین سازگار نیست. زیرا از نظر دین حق حاکمیت و تشریع مختص به خداست؛ «إِنِ الْحُکْمُ اِلاّ لِلّهِ». فقط خداست که همه مصالح و مفاسد انسان و جامعه را می‌شناسد و حق قانونگذاری و تصمیم‌گیری برای انسان را دارد و انسان‌ها باید در مقابل امر و نهی الهی و قوانین دینی، فقط پیرو و فرمانبردار بی‌چون و چرا باشند. زیرا عبودیت خداوند، عالی‌ترین درجه کمال است و اطاعت از فرامین الهی سعادت آدمی را تأمین می‌نماید. بنابراین دموکراسی و مردم‌سالاری اگر به معنای ارزش رأی مردم در مقابل حکم خداوند باشد، هیچ اعتباری ندارد، زیرا آنچه باید در مقابل آن خاضع و مطیع باشیم، فرمان خداست نه رأی مردم. نقد: اینکه جمهوریت لزوما با دین سازگاری ندارد غلط است، بهتر است بگوییم؛ لزوما تطبیق ندارند. ولی دین فقط هنگامی در حکومت بازتاب پیدا می‌کند که جامعه دینی باشد و اگر نباشد با زور نمی‌توان آن را دینی کرد. آقای مصباح هم در پایان عمر خود به درستی گفتند که پس از 80 سال به این نتیجه رسیده‌ام که عالم برای این خلق نشده که همه به زور اصلاح شوند. خب این درست است اگر خدا چنین چیزی را می‌خواست از ابتدا انسان‌ها را هدایت شده می‌آفرید. کسی هم قرار نیست در برابر رای مردم خاضع باشد. تن دادن به رای مردم در واقع کوششی است برای زندگی جمعی که تا حد امکان از تزاحم و جنگ بی‌پایان داخلی پرهیز کنیم. حکومت محصول چنین توافق و تفاهمی است. اغلب مردم هم برخی از مقررات را قبول ندارند ولی می‌دانند که نفی آنها هم زندگی را غیر ممکن می‌کند پس تفاهم می‌کنیم. به‌علاوه خداوند عقل داده و بشر خیلی پیش از امروز در مسیر تمشیت امور خود حرکت کرده و گرچه تاکنون هم کم و کسری آن در برخی امور مشهود بوده ولی در بسیاری از زمینه‌ها نیز مسیر خود را رفته است و به همین دلیل هم کشورهایی که به عقل و خرد نقاد خود بسنده کردند خیلی موفق‌تر از مردم منطقه ما هستند. ضمنا آیه «إِنِ الْحُکْمُ اِلاّ لِلّهِ». که مورد استناد هست شعار خوارج هم بود. به عبارت دیگر آنان هم گمان می‌کردند با همین آیه باید علیه امام علی(‌ع) قیام کنند.
متن: بنابراین، اگر مردم کشوری در وضعیتی خاص بر امر نامشروعی توافق نمایند و رأی دهندـ چنان که در برخی از کشورهای غربی اینگونه است ـ در چنین موقعیتی قطعا فرمان دین مقدم است، زیرا حکم خدا بر تشخیص مردم رجحان دارد. اگر رأی مردم را بر حکم خدا ترجیح دهیم، عملا خدا را نپرستیده‌ایم و تابع فرمان او نبوده‌ایم و ربوبیّت تشریعی خداوند را زیر پا گذاشته‌ایم، که این عمل با توحید منافات دارد. 
اولا چرا نوشته شده برخی؟ مطابق نظر و تحلیل ایشان همه حکومت‌های جهان و نه فقط برخی از کشورهای غربی؛ نامشروع هستند. دوم اینکه؛ هنگامی که می‌رفتید غرب چه می‌کردید؟ آیا احترام شما به قوانین آنجا پرستش غیر خدا بود؟ خب مسلمان شراب نمی‌خورد و کارهای دیگری هم که نهی شده را انجام نمی‌دهد و مجبور به انجام آنها نیست، ولی هنگامی که در غرب است به قوانین آنجا احترام می‌گذارد، در برابر برخی از آزادی‌های آنجا هم قیام نمی‌کند، البته اگر رای بدهد علیه آن رای می‌دهد اینها چه ربطی به نفی ربوبیت خدا دارند؟ مگر تابع فرمان خدا بودن نیازمند زور گفتن به دیگران است؟ به‌علاوه آنها قبول ندارند که این حکم خداست. چرا باید این نظر ما را بپذیرند؟ اتفاقا اسلام خوردن شراب را برای آنان منع نکرده‌ در حالی که قتل از طرف هر کسی جرم است. از این گذشته آیا مسلمانان که در کشورهای غیر ایران زندگی می‌کنند ربوبیت خدا را نفی کرده‌اند؟ آخر این چه شعری است که بگوییم بعد در قافیه آن گیر کنیم؟
متن: معنای مورد قبول از دموکراسی؛ اگر منظور از دموکراسی این باشد که مردم در چارچوب احکام الهی و قوانین شرعی در سرنوشت خود موثر باشند، چنین تعبیری با دین مخالفت ندارد. در قانون اساسی این معنا ـ به روشنی ـ تأیید شده و مقصود امام امت که فرمودند: میزان رأی مردم است، بدون تردید همین بوده است؛ نه آنکه هر چه مردم خواستندـ حتی اگر مخالفت حکم خدا باشدـ ارزش و اعتبار دارد. میزان، رأی مردم است تا زمانی که از قوانین الهی خارج نشود و با مبانی شرع مخالفتی نداشته باشد؛ در غیر این صورت، رأی مردم ارزشی ندارد.

نقد: کی گفته که رای مردم یعنی شریعت؟ نقض آن هم نیست. مردم در یک محیط جغرافیایی محدود می‌خواهند با هم زندگی کنند و به ناچار باید حکومتی داشته باشند که هر چه بیشتر به عدالت و تامین امنیت و نظم عمومی آنان کمک کند. اگر توانستند حکومت را بر اساس توافق و قرارداد شکل می‌دهند و اگر نه حاکم موجود را تحمل می‌کنند تا روزی که نوبت‌شان شود. اگر توانستند بر اساس توافق عمل کنند کسی را که می‌پذیرند انتخاب و حاکم می‌کنند.
البته بر اساس قرارداد مشخص. اگر با عقاید آقای مصباح موافق بودند همان حکومت را تاسیس می‌کنند که مطلوب ایشان است اگر نه چیز دیگری را که می‌پسندند ایجاد می‌کنند. از حکومت بگذریم؛ مگر مسلمان آنچه را که آقای مصباح بگوید شرعی می‌داند؟ قطعا چنین نیست، هر کس از مرجع تقلید خودش تبعیت می‌کند و هر مجتهدی هم برای خود نظری دارد، همچنان که بسیاری از آنان اصلا نظرات یکدیگر را نمی‌پذیرند ولی کاری هم ندارند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1554786/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیشترین کودک‌آزاری‌ در سنین 5 تا 10 سال رخ می‌دهد

ستاد مبارزه با قاچاق کالا؛ کلاهی که دیگر پشم ندارد!

قیمت گذاری گاز پلکانی می‌شود؟

مصوبه جدید دولت درباره رجیستری آیفون‌

عوارض مخرب ترور

اقدام عجیب ترامپ برای انتخاب رئیس سرویس مخفی آمریکا

رازگشایی از معمای 16 ساله مرگ نوعروس

افشای 2 سلطان مسکن ایران؛ تنها یک نفر مالک هزار مسکن!

Code Violet بازی جدید سازندگان Quantum Error معرفی شد

انتقال 90 اسیر فلسطینی به زندان «عوفر» برای آزادی

وزیر اسراییلی: کابینه را ساقط خواهم کرد

مهم‌ترین اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند چه کسانی هستند؟

استاد خلبان جنگنده F16 در اوکراین کشته شد

برخورد دو اتوبوس در سریلانکا 35 مجروح بر جا گذاشت

آیا حساب‌های ارزی در ایران پشتیبانی می‌شوند؟

چه کسی بازنده واقعی جنگ است؟

انتقاد وزیر بهداشت احتمالی ترامپ ازبحران سلامت در آمریکا

اعتراف صریح وزیر خارجه اسرائیل: نتوانستیم حماس را نابود کنیم

ورود کامیون‌های حامل کمک به غزه

بازگشت گسترده اهالی جبالیا در شمال نوار غزه

دستگیری دو سارق حرفه‌ای زن با 60 فقره جیب‌بری

افزایش 9 درصدی کشف جرایم سایبری در کشور

مصوبه جدید دولت درباره رجیستری آیفون

صادرات خاویار 112 درصد رشد کرد

کشف یک آسیب‌ پذیری بزرگ؛ این نرم افزارهای آلوده را از سیستم خود پاک کنید

انهدام خط لوله انتقال سوخت قاچاق در سواحل قشم

خبری از نمایشگر OLED در مک بوک ایر جدید نخواهد بود

3 میلیون دانش آموز تحت پوشش برنامه حمایت اجتماعی مدرسه محور

ثبت نام طرح سراسری چکاپ سلامت در منزل شروع شد

روایت تجارت نیوز از ردپای مجلس هفتم در ناترازی‌های اقتصاد ایران

واکنش احساسی کاربران به مسدودسازی تیک تاک؛ روز تاریک آزادی بیان در آمریکا

سرهنگ کرمی‌اسد رئیس پلیس راه فراجا شد

برداشت از حساب شهروندان با ارسال لینک آلوده

توقف بورس در مرز 2.8 میلیون واحد

نظام اقتصاد دیجیتال آماده ابلاغ شد

استارتاپ هوش مصنوعی Perplexity می‌خواهد با تیک‌تاک ادغام شود

ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه از گذرگاه ایرز در بیت‌حانون

مرگ دلخراش یک دختر 6 ساله در پی کودک‌آزاری پدر و نامادری

سبقت تعداد نوزادان پسر متولد امسال

سرمقاله فرهیختگان/ قاضی قاطع

جمع آوری پیکرهای شهدا از زیر آوار خانه‌ها در رفح

دیدار صمیمانه نماینده مردم همدان در مجلس با پدران شهدا

روایت همرزم شهیدان حادثه هوایی فراجا از سخت کوشی و مظلومیت این شهدا

پیام قالیباف برای شهدای پلاسکو: انصافاً دل بزرگی داشتند

جزئیاتی از قتل هولناک 3 خواهر مقابل چشمان پدر و مادر

نفوذ ربات‌های انسان نما به خط تولید آیفون

بگو مگوهای مجلس خبرگان قانون اساسی بر سر ریاست جمهوری زنان/ ویدئو

ضرر 70 میلیارد یورویی اروپا از تحریم روسیه

آمار شهدای غزه به 46 هزار و 913 نفر افزایش یافت

دیدار صمیمانه نماینده مردم همدان در مجلس با پدران شهید