پیام ویژه

آخرين مطالب

پلیتیک ترامپ دوم یادداشت

پلیتیک ترامپ دوم
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«دونالد ترامپ» در حالی روز گذشته بار دیگر به دفتر سابقش در کاخ سفید بازگشت که یک پرسش مهم، ذهن ناظران را به خود مشغول کرده است؛ اینکه آیا او همان سیاست‌های پیشین را در قبال ایران در پیش خواهد گرفت یا رویکردی تازه را در دستور کار قرار خواهد داد؟ هرچند در نگاه اول پاسخ به این پرسش آسان می‌نماید و اذهان از بازگشت به سیاست «فشار حداکثری» با هدف قراردادن تهران در مخمصه تحریم‌های اقتصادی می‌گویند اما پیگیری این سیاست، سؤال دیگری را پیش می‌کشد؛ آیا «ترامپ» سیاست فشار خود را که نافرجام ماندن آن در دولت «بایدن» بیشتر نمود پیدا کرد، از نظر دور خواهد داشت؟ و دست آخر اینکه حضور او که با ورود ایران و امریکا به پنجمین دهه بحران همزمان شده است، می‌تواند پرده آخر این بحران را به نمایش بگذارد؟
دولت اول «ترامپ» سیاست جنگ اقتصادی علیه ایران را دنبال کرد، با این باور که تهران زیر فشار نارضایتی مردم خود فرو می‌پاشد و فشار اقتصادی شدیدتر بالاخره نظام را از پا درخواهد آورد اما تصور نمی‌کرد که ایران راه‌هایی برای مواجهه با این سیاست پیدا کند و از سختگیرانه‌تر شدن احتمالی تصمیماتش در صورت بدتر شدن شرایط سخن به میان آورد. «ترامپ» پیشتر در اولین دور ریاست جمهوری خود با ابتکاراتی که درعرصه سیاست خارجی بویژه در نزاع هسته‌ای با ایران برای حل بحران‌ها ارائه می‌داد، بحرانی تازه خلق می‌کرد؛ امری که هرگز فرصت را برای انجام یک مذاکره واقعی فراهم نکرد. با چنین پیشینه‌ای پیش‌بینی بازگشت او به عادت مألوف خود مبنی بر شرطی کردن تصمیماتش در سیاست خارجی مشخصاً در قبال ایران و نتیجه بخش بودن آن دشوار می‌نماید.
تلاش جنگ طلبان برای جدال‌های فرسایشی
از طرف دیگر روند رویدادهایی که پس از خروج ایالات متحده در دولت اول «ترامپ» از برجام در صحنه نظامی و دیپلماتیک روی داده است، به شکل‌گیری مجموعه اقداماتی منجر شده که از عبور از ممنوعه‌های برجام گرفته تا برچیده شدن ویترین نمایشی صف بندی اتحادهای عربی در مقابله با ایران را شامل می‌شود؛ اقداماتی که در نهایت کلیشه‌های نادرستی که از روند تصمیم‌گیری و تصمیم ‌سازی‌های اردوگاه جمهوری‌خواهان ساخته شده بود و در دولت دموکرات «بایدن» هم ادامه یافت را شکست تا کار برای دولت دوم «ترامپ» سخت‌تر شود. بویژه آنکه شرایط خاورمیانه در این دوره به واسطه پذیرش رویکرد دولت جدید مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران از سوی طیف گسترده‌تری از کشورهای منطقه با استقبال متقابل مواجه شده و کشورهایی چون عربستان سعودی، امارات، مصر، بحرین، اردن و آنهایی را که در دور اول ریاست جمهوری «ترامپ» از ایران فاصله گرفته بودند، به سوی ترمیم و حتی گسترش رابطه ترغیب کرده است. با وجود این تحولات در خاورمیانه، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل حضور «ترامپ» را فرصتی کم سابقه جهت کشاندن هرچه بیشتر ایالات متحده به تنش‌های فرسایشی با ایران می‌داند. چه پیشتر سیاست فشار حداکثری «ترامپ»، اسرائیل را به این نتیجه رسانده بود که به پشتوانه حمایت‌های او می‌تواند کشورهای منطقه را از ناظرانی منفعل به بازیگرانی فعال تبدیل کند که از دشمنی با اسرائیل به سمت دشمنی با ایران سوق داده می‌شوند و فضا را برای اجرای راهبرد رادیکال تل آویو مهیا می‌کنند.

هرچند به نظرمی‌رسد کابینه دوم «ترامپ» با تندروهای مطیع و وفاداری پر شده است که دستورکار مجزایی جز آنچه رئیس‌جمهوری می‌خواهد، ندارند اما تبعیت بی‌چون و چرای آنها از «ترامپ» درست در زمانی که تل آویو سعی در متأثر کردن دولت امریکا برای افروختن جنگی دیگر دارد، می‌تواند مغایر با خواسته‌های نتانیاهو باشد. چه تجربه «ترامپ» مبنی بر فرمان ناپذیری «جان بولتون» - سیاستمدار رادیکال کابینه اول او- درباره ایران و سیاهه نمایشی «مایک پمپئو» درباره شرط‌های 12 گانه امریکا برای مذاکره با ایران این واقعیت را نشان داد که رئیس‌جمهوری امریکا باید راه تعامل با تهران را از مسیر دیگری جست‌و‌جو کند و به ترکیب کابینه انتخابی‌اش در حوزه تصمیم‌گیری در سیاست خارجی توجه ویژه‌ای نشان دهد.
در همین رابطه یک مقام سابق امنیت ملی امریکا می‌گوید: «در حال حاضر تلاش‌های گسترده‌ای در جریان است تا مقاماتی در حوزه امنیت ملی پیدا شوند که از رویکرد رئیس‌جمهوری به امنیت ملی حمایت کنند، تا شاهد اتفاقات گذشته نباشیم؛ نظیر آنچه با اچ. آر. مک‌مستر، جان بولتون، جیم ماتیس و رکس تیلرسون رخ داد که از خواسته‌های رئیس‌جمهوری حمایت نمی‌کردند». این مقام می‌افزاید که این مشاوران از دیدگاه ترامپ حمایت نمی‌کردند: «آنها خواهان جنگ بودند. اکنون فرآیند انتخاب بسیار متفاوت است؛ نه برای یافتن افراد بله‌قربان‌گو، بلکه برای یافتن کسانی که اساساً بتوانند از جهان‌بینی رئیس‌جمهوری حمایت کنند».
در چنین فضایی ممکن است «نتانیاهو»، ترامپ را شریک بی‌میلی برای هرگونه درگیری مستقیم با تهران بیابد؛ این نه به معنای متوقف شدن حمایت «ترامپ» و حامیانش از اسرائیل که به مفهوم عدم تمایل به جنگ علیه ایران است؛ امری که گزینه دیپلماسی را به عنوان بهترین رویکرد برای دولت جدید امریکا باقی می‌گذارد. بویژه آنکه «ترامپ» سعی دارد بر سیاست انتقال کانون سیاست خارجی امریکا از خاورمیانه به چین و آسیا متمرکز شود و امکان مذاکره‌ای نتیجه بخش با تهران بیابد و این ممکن نمی‌شود مگر اینکه از دسیسه چینی‌های نتانیاهو در روند تنش آفرینی‌های نظامی‌اش فاصله بگیرد.
یادآوری یک واقعیت
در چنین فضایی «ترامپ» چنانکه چندی پیش «وندی شرمن» دیپلمات کهنه کار دولت «بایدن» از آن خبر داد، خواهان توافق جامع با ایران است. این درحالی است که شماری از مشاوران دولت جدید امریکا به او پیشنهاد داده‌اند که برای رسیدن به توافق جامع مورد نظرش، تا اکتبر 2025 و فعال شدن توسل به مکانیسم ماشه صبر کند تا عامل فشاری برای انجام مذاکرات ترامپیست‌ها با ایران فراهم شود. اما رئیس‌جمهوری جدید تاکنون از سازوکار اجرایی هدف دیرپای خود مبنی بر یک توافق فراگیر با ایران سخنی به میان نیاورده است.
آنچه در این میان اهمیت دارد این است که دولت جدید امریکا در اجرای هر تصمیمی نمی‌تواند وضعیت کنونی پیرامون جمهوری اسلامی از جمله افزایش قدرت بازدارندگی آن در بطن معادلات جاری منطقه را از نظر دور بدارد و این جمله مهم محمد جواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهوری ایران را نادیده بگیرد؛ جایی که گفت: «ترامپ باید تا الان متوجه شده باشد که سیاست فشار حداکثری‌اش باعث شد که غنی‌سازی ایران از 3.5 درصد به 60 درصد برسد، بر شمار ذخایر سانتریفیوژها افزوده شود و موجی از هراس را در واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی ایجاد کند. بنابراین او حالا باید هر تصمیمی را با محاسبه سود و زیان تداوم سیاست پیشین‌اش بگیرد و اجرا کند».

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1555858/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون رئیس جمهور: کودک‌همسری باید متوقف شود

ورود سامانۀ بارشی جدید به کشور از روز جمعه

قتل فجیع یک زن توسط همسر صیغه ای با 22 ضربه چاقو!

نوبخت: در سه سال گذشته تورم پایین نیامد و بالای 40 درصد بود

ثبت سفارش واردات خودروهای نو و کارکرده توسط اشخاص آغاز شد

سرمقاله آرمان ملی/ چالش‌ها و تهدیدهای ترامپ 2

نظافتچی منزل، سارق از آب درآمد

انتقال پیکر‌های 9 شهید مرزبانی از پاکستان پس از 16 سال

آیپد پرو جدید احتمالا در سال 2025 عرضه می‌شود

برنامه‌ شاباک برای ترور اسرای آزاد شده از زندان‌های اسرائیل

تدوین برنامه.های دهه مبارک فجر در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه

راهزنان سوخت در تور اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان

سرمقاله هم میهن/ درباره گفت‌وگو

بر خلاف ادعای غربگرایان ترامپ باجگیر است نه اهل تعامل

توضیح آموزش و پرورش درباره تنبیه بدنی یک دانش‌آموز از سوی معلمش

افت بورس ارزش سهام عدالت را کاهش داد

همتی: دستگاه‌هایی که در صدور مجوز تعلل کنند به مراجع قضائی معرفی می‌شوند

واکنش وزیر علوم به تصمیم جدید «تاثیر معدل در کنکور»: یک رای بیشتر نداریم

هفت مصدوم در تصادف اتوبان شهید همت

رشد 27 درصدی ترانزیت جاده‌ای در 10 ماه 1403

کیهان به «خاتمی»: لطفا شکایت‌تان را تا آخر پیگیری کنید!

حماس: نتانیاهو را همانند غزه در کرانه هم شکست خواهیم داد

ماجرای حذف آزمون آیین‌نامه رانندگی چه بود؟

پیش خرید ملک مستقیم از اتحادیه انبوه سازی شهر تهران

زمان عرضه آپدیت One UI 7 برای تمام پرچمدارهای Galaxy S اعلام شد

سرمقاله سازندگی/ آتش‌بس، حماس و غزه

آغاز بازداشت مهاجران غیرقانونی در آمریکا

تصمیم جدید شورای انقلاب فرهنگی درباره «تاثیر معدل در کنکور»؛ تأثیر معدل یازدهم و دوازدهم در کنکور قطعی ماند

درگاه ملی مجوزها، تنها مسیر اخذ مجوز کسب‌وکار

تاکید عارف بر یافتن راهبردهای دقیق برای رشد اشتغال در کشور

هر آنچه از رویداد گلکسی آنپکد 2025 سامسونگ انتظار داریم

ترامپ: آماده‌ام هر زمان پوتین بخواهد، دیدار کنیم

تشییع پیکر 40 شهید تازه تفحص‌شده

تصویری از محل عملیات استشهادی در تل آویو

سهمیه واردات کالای همراه مسافر اعلام شد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «ترامپ» اطرافیانش را غافلگیر می‌کند؟

حکم قصاص قاتل شهید مهدوی‌پور فرمانده انتظامی زرندیه اجرا شد

اعمال محدودیت‌های ترافیکی از ظهر امروز در جاده‌های شمال

وزیر اقتصاد: نرخ‌گذاری را کنار گذاشتیم، بورس رونق گرفت

اجرای حکم اعدام پخشان عزیزی به‌ تعویق افتاد

ترامپ به حفاظت فیزیکی از بولتون خاتمه داد

مجری عملیات استشهادی با سلاح سرد در تل‌آویو به شهادت رسید

شمار قربانیان آتش‌سوزی در ترکیه به 76 نفر رسید

عفو ترامپ برای راس اولبریکت، خالق وب‌سایت «جاده ابریشم»

سرمقاله خراسان/ ازدواج، قربانی ناترازی نظام بانکی نشود

گام 5 میلیارد دلاری برای رفع ناترازی برق

پاناما از آمریکا شکایت کرد

وزیرخارجه جدید آمریکا: صلح اوکراین، نیازمند امتیازات دوطرفه است

صداهای بعد از دستور رهبری صدای کاسبان تحریم است

ایسوس ROGPhone 9 FE به عنوان گوشی گیمینگ اقتصادی عرضه خواهد شد؟