پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ هفت موضوع؟ نه؛ یک مسئله یادداشت

سرمقاله هم میهن/ هفت موضوع؟ نه؛ یک مسئله
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن / «هفت موضوع؟ نه؛ یک مسئله» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در بررسی موضوعات برای سرمقاله امروز با هفت گزارش و خبر مواجه شدیم که به‌ظاهر تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. این موارد عبارتند از:
1-گزارشی درباره پیامدهای سیاست تحریمی-تعرفه‌ای ترامپ بر اقتصاد جهان.

2-دیدار نتانیاهو و ترامپ.
3-تحلیلی از مواجهه قریب‌الوقوع اروپا و ترامپ.
4-گزارشی درباره چندبرابر شدن قیمت تجهیزات پزشکی در سال آینده در صورت حذف ارز ترجیحی.
5- اظهارات سخنگوی دولت و رئیس مجمع تشخیص درباره FATF و پالرمو.
6- مصوبه شورای هماهنگی سران سه قوا برای واگذاری ایران‌خودرو.
و بالاخره هفتمین مورد، باز کردن یک پرونده فوری درباره دست دادن یک خانم با یک آقا در جشنواره سینمایی که اقدامی علیه عرف و قانون دانسته شده است.
این اخبار و گزارش‌ها با یکدیگر چه ارتباطی دارند؟ فصل مشترک آنها یک ناتوانی عجیب در شناخت مسائل و پیدا کردن راه‌حل آن و اقدام سریع در اجرای راه‌حل‌های درست است.
این اخبار و گزارش‌ها نشان می‌دهد که جامعه‌ای بدون اولویت هستیم. در واقع، هرکسی و‌ هر نهادی در ایران اولویت‌های خود را دارند که با هم تطبیق ندارد. به دلیل تحولات فن‌آورانه جهان در حال ورود به عصر جدیدی از مناسبات و اولویت‌هاست و با آمدن ترامپ سرعت این تغییرات سیاسی در حال افزایش است و بخشی از این تغییرات معطوف به وضعیت ایران است که با رفتن نتانیاهو به واشنگتن این حساسیت بیشتر هم شده است.
این تغییرات به اندازه‌ای است که احتمال نوعی مواجهه تند میان قاره قدیم با قاره جدید وجود دارد و چه‌بسا اتحادیه اروپا در خطرناک‌ترین موقعیت خود از ابتدای تأسیس قرار گرفته باشد. انتخابات‌های پیش روی اعضای مهم این اتحادیه و حتی کانادا به‌گونه‌ای است که احتمال برنده شدن جناح‌های راست میانه و حتی تندرو را تقویت کرده است و همه اینها «فرصت‌ها» و «تهدیدها»ی بزرگی برای ایران است.
از سوی دیگر؛ ما در این وضعیت یا محیط جدید به‌ویژه از حیث فهم و چگونگی این تغییرات رخ داده و نحوه تعامل ما با آنها به نسبت منفعل هستیم؛ تغییراتی که فقط نوک کوه یخِ آن دیده می‌شود و بخش مهمش هنوز زیر آب است. ترامپ دو هفته است وارد کاخ‌سفید شده چندین تصمیم مهم (فارغ از درستی یا نادرستی آنها) گرفته است و به‌سرعت در حال انجام سیاست‌های خود است، ولی ما هنوز موضوعی به اهمیت FATF را با گذشت سال‌ها معطل گذاشته‌ایم.
تازه مدعی هم هستند که در حال بررسی علمی و فنی هستند! تداوم این وضعیت موجب افزایش 20برابری قیمت ارز در پنج‌سال شده است و روشن است که نمی‌توان استفاده از ارز چندنرخی با تفاوت قیمت‌های زیاد را ادامه داد. دیر یا زود در جایی این سد شکسته می‌شد که ظاهراً 1403 سال پایانی آن است.
 این وضعیت بیش از همه بر نظام بهداشت و درمان و بیمه‌های درمانی و سهم سلامت در بودجه خانوار فشار خواهد آورد؛ به‌طوری‌که ممکن است هزینه‌های درمان و نیز دارو در بخشی از موارد به چندین برابر نرخ‌های کنونی برسد و یک بحران واقعی ایجاد شود که هیچ راه‌حل اداری و فنی نخواهد داشت.
در این میان، شورای هماهنگی سران قوا که ظاهراً قرار است تصمیماتی مهم برای حل مسائل کشور بگیرد. در دو اقدام عاجل تصمیم گرفته که اولاً، با هدف تثبیت قیمت کالاهای کشاورزی سیاست شکست‌خورده و تکراری تعزیرات را فعال کند و دوم اینکه پس از بدهی‌های صدها هزار میلیارد تومانی شرکت ایران‌خودرو؛ آن را به بخش خصوصی واگذار کند؛ بخش خصوصی‌ای که وجود خارجی ندارد و زیر بار کارهای جاری خود هم مانده است.
ایران‌خودرویی که با سایپا تبدیل به حیاط خلوت رانت‌های کوچک و بزرگ برای نمایندگان شده بود. حالا که همه منتفع شدند، نوبت واگذاری شده است. درحالی‌که جامعه و مردم با چنین وضعیتی مواجه هستند، به‌یک‌باره یک نهاد با سرعتی تعجب‌آور وارد میدان شده و از طریق اعلان عمومی، دست دادن محترمانه یک خانم و آقای هر دو 75ساله را خلاف عرف و شرع دانسته و علیه آنان اعلام جرم می‌کند.
از کی تا اقدام خلاف عرف (بر فرض درستی این ادعا) موجب اعلام جرم است، خدا می‌داند. جالب اینکه یک مقام مهم هم از شنیدن یا دیدن این خبر خجالت‌زده شده است؛ درحالی‌که هیچگاه از فسادهای میلیارد دلاری چنین حسی به او دست نداده است.
اینها نشان می‌دهد که ما با هفت یا ده یا صد موضوع مواجه نیستیم، بلکه فقط با یک کلان مسئله مواجهیم و نه مسائل گوناگون و متعدد. آن مسئله هم فاصله گرفتن مجموعه نهادهای نظام حکمرانی از شناخت مسائل و تغییرات جهانی و نیز از اولویت‌های جامعه ایران و مردم و مهمتر از همه نداشتن هیچ ایده کارساز برای حل این مسائل است. تا چنین است باید دور خود بچرخیم به این خیال که نه‌تنها مسائل جامعه را شناخته‌ایم، بلکه داریم مسائل جامعه را حل می‌کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1560705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نظر عجیب بانوی نماینده درمورد کار کردن زنان

انفجار مواد محترقه یک کشته و 5 مصدوم برجای گذاشت

تونل وحشت واردات؛ بررسی موانع ورود کالا به کشور

سرمقاله اطلاعات/ آیا فرصت آزمون و خطا هست؟

لَمی برای کمک وارد کی‌یف شد

لاوروف: ترامپ قوانین شورای امنیت را در مورد غزه نادیده می‌گیرد

دعوت ترامپ از نخست‌وزیر هند برای سفر به آمریکا

مخالفت ترکیه با طرح ترامپ

استقبال وزیر دارایی رژیم صهیونیستی از اظهارات ترامپ درباره غزه

درخواست 160 سازمان بین‌المللی از اروپا برای تحریم اسرائیل

گفت‌وگوی تلفنی امیر قطر و پادشاه اردن درباره غزه

لحظه درست کردن صندلی نتانیاهو توسط ترامپ

جزئیات نقشه صهیونیست ها برای ضربه به حزب الله

عفو بین‌الملل: پیشنهاد ترامپ درباره نوار غزه بیهوده، غیراخلاقی و غیرقانونی است

آخرین وضعیت پرونده سارقان مسلح پایتخت

توضیح وزیر آموزش و پرورش درباره تعطیلی مدارس برای برگزاری میتینگ سیاسی

هشدار پلیس به متقاضیان دریافت وام؛ فریب تبلیغات دروغین را نخورید

بلاتکلیفی مجمع فوق العاده ایران خودرو

محمود عباس: نوار غزه بخش جدایی‌ناپذیر از کشور فلسطین است

تظاهرات‌کنندگان در واشنگتن شعار «غزه فروشی نیست» سر دادند

تهدید به ترور رئیس‌جمهور فیلیپین باعث استیضاح معاونش شد!

واکنش مقامات صهیونیست به اظهارات ترامپ درباره نوار غزه

نشنال ریویو: طرح ترامپ در غزه محقق نخواهد شد

یک کارگر بر اثر سقوط از ارتفاع جان باخت

40 سال واکسیناسیون در ایران و بیماری‌هایی که پاک شدند

توئیت حسن روحانی درباره پیشنهاد ترامپ برای مذاکره با پزشکیان/ صدام این همه کشتار و ظلم و جنایت کرد اما زمانی که لازم شد مذاکره کنیم، امام اجازه مذاکره داد

سرمقاله صبح نو/ ائتلاف جبهه سلفی از ریاض تا آنکارا

جبهه مردمی فلسطین: کوچ فلسطینی‌ها فقط به اراضی 1948 خواهد بود

مجسمه‌های حوض پارک دانشجو غیب شدند!

خبر تلخ؛ پلنگ دماوند تلف شد

Figure AI از همکاری با OpenAI کناره‌گیری کرد

تأکید سوئد بر نبودِ «انگیزه‌های ایدئولوژیکی» در تیراندازی مرگبار

تصادف مرگبار در اندونزی هشت کشته برجای گذاشت

آخرهفتهٔ بی‌حرکت بورس

روند بررسی جداول لایحه بودجه 1404 در مجلس

پاسخ عارف به سوال خبرنگار آخرین خبر در خصوص افزایش نرخ ارز

سرمقاله اعتماد/ دولت؛ زمان امید و اعتماد

وزیر جهاد کشاورزی: کالاهای اساسی شب عید و ماه رمضان تامین است؛ قیمت سیب‌زمینی باید پایین بیاید

خبر خوش همتی برای حمایت از حضور شرکت‌های خصوصی در پروژه‌های بین‌المللی

فرار ترامپ از پاسخ به سوالی در مورد افغانستان!

زرپاد در نمایشگاه بین‌المللی طلا و جواهر تهران از شمش‌های خود رونمایی کرد

وزیر راه و شهرسازی: تعیین نرخ بلیط هواپیما بر عهده دولت نیست

جزئیاتی تکان دهنده از گروگانگیری 29 ماهه یک خانواده در رشت

وزیر نفت: بزودی بزرگ‌ترین قرارداد نفتی کشور امضا می‌شود

قلم S Pen یدکی گلکسی S25 اولترا بدون قابلیت بلوتوث به‌فروش می‌رسد

سرمقاله جوان/ «مرگ بر امریکا» مقاومت گفتمانی در برابر استکبار

منابع امنیتی صهیونیست: ممکن است به‌زودی فرماندهان ترور شده حماس را زنده ببینیم

مخالفت چین با طرح ترامپ برای کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه

میکسر سیمان، جان یک خانم جوان را گرفت

جزئیات مصوبات ستاد تنظیم بازار؛ برنج هندی 48 هزار تومان شد