بزرگنمايي:
پیام ویژه - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ترامپ یک یادداشت اجرایی برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد. او در جلسه دیگری گفت به خاطر دوست داشتن ملت ایران از این کار خود متنفر است و فقط از ایران میخواهد که بمب نداشته باشد. این یک استاندارد جدید در سیاست خارجی امریکاست. واکنش مقامهای دولت ایران به ترامپ به گونهای بود که گویا او را باور کردهاند!
![]()
ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری خودش در حال سروسامان دادن به استانداردی جدید در سیاست خارجی امریکا است؛ استانداردی که بعضی میکوشند با لفظ «انقلاب در سیاست خارجی» امریکا آن را معنا کنند، ولی واقعاً واژگان متعارف از توصیف سیاست خارجی ترامپ قاصر است. ترامپ در عرض یک شب، دستورالعمل اجرایی اعمال فشار حداکثری برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران را امضا و تهدید کرد که اگر ترور شود «ایران محو میشود، چیزی باقی نمیماند» و همان جا هم گفت که «خیلی از کشورهای منطقه، از جمله ایران خواستار صلحند.» او ساعتی بعد با نتانیاهو ملاقات کرد و مصرانه و سه بار پشت سر هم روایت رایج اسرائیلیها را زیر سؤال برد که «ایران ضعیف شده» و گفت که «آنها ضعیف نیستند» بلکه «خیلی (هم) قویاند». او گفت که مشکلش با ایران یک چیز بیشتر نیست: «فقط نباید سلاح هستهای داشته باشند». درخواستی که عباس عراقچی، وزیر خارجه در واکنش به آن گفته که «اگر نگرانی اصلی این است که اطمینان حاصل شود ایران در پی دستیابی به سلاح هستهای نیست، پس این هدف قابل دسترس و کاملاً واضح است.»
به گزارش «جوان»، دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا سهشنبهشب در دو رویداد مختلف، موضع سیاست خارجی امریکا درباره ایران را روشنتر کرد. اولی، در جریان امضای یاددشت (memorandum) برای اجرای فشار حداکثری علیه ایران و دوم هم در ملاقات با نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی. او در مراسم امضای یادداشت فشار حداکثری علیه ایران گفت که این سند را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و کاهش صادرات نفت آن امضا کرده؛ یادداشتی که به گفته او «بسیار سختگیرانه» خواهد بود، ولی این را هم روشن کرد که برای امضای آن «مردد» بوده است: «امیدوارم از این (فشار حداکثری) زیاد استفاده نکنیم. باید ببینیم آیا میتوانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر.» یادداشت ترامپ، از جمله، به وزیر خزانهداری امریکا دستور میدهد که «حداکثر فشار اقتصادی» را، از جمله با اعمال تحریمها و مکانیسمهای اجرایی بر کسانی که تحریمهای موجود را نقض میکنند، اعمال کند و خزانهداری و وزارت امور خارجه را هم موظف کرده کمپینی برای «به صفر رساندن صادرات نفت ایران» به راه بیندازد. رئیسجمهور امریکا در همین رویداد، آمادگی خود را برای گفتوگو با «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران ابراز کرد و به سؤال یک خبرنگار درباره آمادگی برای گفتوگو با همتای ایرانی خود، پاسخ مثبت داد: «آماده گفتوگو با رئیسجمهور ایران هستم.» او در خلال همین صحبتها، تهدید کرد و گفت که به مشاورانش دستور داده است که در صورت ترور او، ایران را محو کنند: «من دستورالعملها را گذاشتهام، اگر این کار را انجام دهند، محو میشوند، چیزی باقی نمیماند.» رئیسجمهور امریکا در پاسخ به این سؤال که ایران چقدر به ساخت سلاح هستهای نزدیک است، گفت: «آنها خیلی نزدیک هستند» و ادامه داد که مسئله خیلی ساده است: «ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.»
بزرگترین دوست اسرائیل در کاخ سفید
ترامپ ساعتی بعد با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید دیدار کرد و در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک به او گفت: «امروز نیز برای بازگرداندن سیاست فشار حداکثری بر رژیم ایران اقدام کردم و ما یک بار دیگر تهاجمیترین تحریمهای ممکن را اعمال خواهیم کرد، صادرات نفت ایران را به صفر خواهیم رساند و ظرفیت رژیم برای تأمین مالی ترور در سراسر منطقه و در سراسر جهان را کاهش خواهیم داد». نتانیاهو هم در پاسخ، ترامپ را «بزرگترین دوستی» توصیف کرد که «اسرائیل تا به حال در کاخ سفید داشته است». نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت: «امروز صدای غرش شیر یهودا در سراسر خاورمیانه به گوش میرسد. اسرائیل هرگز قویتر از این نبوده است و محور ترور ایران هرگز ضعیفتر از این نبوده است.» موضعی که البته در ادامه ترامپ در پاسخ به یک خبرنگار آن را زیر سؤال برد: «شما میگویید ایران ضعیف است، اما ایران ضعیف نیست، آنها در حال حاضر خیلی قدرتمند هستند.» و در تداوم صحبتهایش دو بار دیگر هم در حضور نتانیاهو آن را تکرار کرد. ترامپ گفت که از اینکه یادداشت فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرده «متنفر» بوده و ادعا کرد که «من میخواهم ایران در صلح و موفق باشد.» او گفت که «دوست دارم بتوانم معامله بزرگی [با ایران]انجام دهم، معاملهای که در آن بتوانید به زندگی خود ادامه دهید و شگفتانگیز زندگی کنید.» ترامپ گفت که دوستان زیادی از ایران دارد که «به ایران بسیار افتخار میکنند» و ادامه داد که هیچ «محدودیتی» برای ایران قائل نیست به جز اینکه فقط «آنها نمیتوانند یک چیز داشته باشند. آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.» او گفت که «اگر ایران بتواند ما را متقاعد کند که این کار [ساخت سلاح]را انجام نمیدهد»، کاری که به گفته او «انجام آن بسیار آسان است ... من فکر میکنم آنها آیندهای باورنکردنی خواهند داشت.» ترامپ گفت که «بسیاری از کشورهای منطقه، از جمله ایران خواستار صلح در منطقه هستند.»
بیایید جشن بگیریم!
نوع برخورد ترامپ که گفته یادداشت فشار حداکثری را به اکراه امضا کرده و ظاهراً فرصتی در نظر گرفته تا به گفته خودش «ببینیم آیا میتوانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر» نشانههایی از دیپلماسی رایج چماق و هویچ به دست میدهد. او به فاصله چند ساعت بعد از ملاقات با نتانیاهو در پستی که در شبکه اجتماعی خود، تروثسوشال نوشت که گزارشها مبنی بر اینکه واشینگتن به همراه اسرائیل قصد حمله به تأسیسات هستهای ایران را دارند، بسیار اغراقآمیز هستند: «من میخواهم ایران یک کشور عالی و موفق باشد، اما کشوری که نتواند سلاح هستهای داشته باشد». ترامپ در این پست نوشت: «گزارشها مبنی بر اینکه امریکا، به همراه اسرائیل، میخواهد ایران را به تکههای ریز بکند، بسیار اغراقآمیز است. من ترجیح میدهم یک توافق صلح هستهای جامع داشته باشیم که به ایران این امکان را بدهد تا در صلح رشد کند. باید بلافاصله شروع به کار کنیم و وقتی آن را امضا کردیم، یک جشن بزرگ در خاورمیانه خواهیم داشت. خداوند خاورمیانه را برکت دهد!» عباس عراقچی دیروز پس از جلسه هیئت دولت در واکنش به موضع ترامپ گفت که فشار حداکثری یک تجربه شکستخورده است و امتحان مجدد آن هم به شکست دیگری منجر خواهد شد. او با اشاره تلویحی به صحبت ترامپ که گفته فقط نمیخواهیم ایران سلاح هستهای داشته باشد، گفت: «اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هستهای نرود که این قابلحصول است و چیز مشکلی نیست.» عراقچی گفت: «مواضع ایران مشخص است و عضو انپیتی است و فتوای رهبری نیز وجود دارد که تکلیف را برای ما مشخص کرده است.» موضعی که معاون اول رئیسجمهور نیز آن را با جمله «خیال او راحت باشد» و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی هم آن را با جملاتی متفاوت به زبان آورد: «ایران قصد دسترسی به سلاح هستهای نداشته، ندارد و نخواهد داشت. ایران در چارچوب پادمان و انپیتی فعالیت هستهای دارد.» دیوید سینگر، خبرنگار نیویورکتایمز با اشاره به بخشی از صحبتهای ترامپ که گفته دستور اجرایی به جای خواهد گذاشت که در صورت ترور او، ایران نابود شود، نوشته که «در واقع، کارشناسان میگویند یک رئیسجمهور نمیتواند پس از مرگش دستورالعملی برای اقدام نظامی بگذارد. این تصمیم باید توسط جانشین او گرفته شود که سپس فرمانده کل قوا خواهد بود.» نیوزویک در همین مورد نوشته که ترامپ دنبال استفاده از مکانیزم «سوئیچ مرد مرده» برای برخورد با ایران در صورت ترور خود است، چیزی که به نوشته نیوزویک «مکانیسم ایمنی است که برای فعال یا غیرفعال کردن یک سیستم در صورت ناتوانی کاربر یا ناتوانی در حفظ کنترل طراحی شده است.» دیوید پولانسکی، یکی از کاربران ایکس میگوید: «از همه چیزهای دیوانهواری که در 48 ساعت گذشته با ترامپ در ارتباط بوده، شاید خندهدارترین چیز این باشد که او بهسرعت اشاره کرد که سوئیچ مرد مرده را ترتیب داده است». همچنین دیوید سینگر در نیویورکتایمز، با اشاره به کمپین فشار حداکثری ترامپ نوشته است: «روشن نیست که یک کمپین فشار جدید جواب دهد. آقای ترامپ در سال 2018 نیز پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای که ایران با دولت اوباما سه سال قبل منعقد کرده بود، حداکثر فشار را امتحان کرد. ترامپ همچنان ادعا میکند که این یک پیروزی بزرگ بود، اما اکثر تحلیلگران خارجی میگویند که نتیجه معکوس داشت.»
-
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۵:۴۱
-
۹ بازديد
-
![](/images/komen.png)
-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1561227/