پیام ویژه

آخرين مطالب

موضع غزه‌ای ترامپ؛ کابوس متحدان عرب آمریکا یادداشت

موضع غزه‌ای ترامپ؛ کابوس متحدان عرب آمریکا
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در دیدگاه بسیاری از رهبران خاورمیانه، چرخش ظاهری سیاست ترامپ درباره غزه به نفع هیچ‌کس نیست. نه به نفع آن‌ها، نه به نفع فلسطینیان و نه حتی به نفع خود ترامپ.
واکنش یکی از منابع خاورمیانه به اعلامیه رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، درباره «تصرف» غزه توسط آمریکا تنها با یک واژه توصیف شد: «دیوانه‌وار.» اما چرا فردی که به‌خوبی با تاکتیک‌های ترامپ و ظرایف دیپلماسی خاورمیانه آشناست، چنین ارزیابی بی‌پرده‌ای ارائه می‌دهد؟
پاسخ ساده است؛ در دیدگاه بسیاری از رهبران خاورمیانه، چرخش ظاهری سیاست ترامپ درباره غزه به نفع هیچ‌کس نیست. نه به نفع آن‌ها، نه به نفع فلسطینیان و نه حتی به نفع خود ترامپ.
به نوشته سی‌ان‌ان، در بدبینانه‌ترین تفسیر، این تغییر رادیکال از دهه‌ها سیاست حمایت ایالات متحده از امکان ایجاد یک کشور فلسطینی شامل غزه، نشانه آن است که چیزی که بسیاری در خاورمیانه از آن بیم داشتند ممکن است تحقق یابد: این که جنگ اسرائیل علیه حماس پس از حمله 7 اکتبر، تنها پوششی برای اخراج دائمی 2.1 میلیون فلسطینی ساکن غزه بوده باشد.
عربستان سعودی، به‌عنوان مرکز دیپلماتیک برتر منطقه و همچنین میزبان اماکن مذهبی 1.8 میلیارد مسلمان جهان که بسیاری از آن‌ها از اقدامات اسرائیل خشمگین هستند، بیشترین حساسیت را در میان اعراب نسبت به این مسئله دارد. این کشور اولین واکنش را ظرف چند ساعت نشان داد.
وزارت خارجه عربستان در بیانیه‌ای تأکید کرد: «موضع عربستان سعودی درباره تأسیس یک کشور فلسطینی ثابت و تغییری‌ناپذیر است.» در این بیانیه همچنین آمده است که ولیعهد محمد بن سلمان (MBS) «این موضع را به‌روشنی و بدون ابهام مورد تأکید قرار داده است.»
برای درک بهتر این وضعیت باید از دیدگاه محمد بن سلمان نگاه کرد. او قدرت مطلق در کشور خود است و هیچ‌گونه مخالفت سیاسی را برنمی‌تابد. با این حال، حماس که در عربستان حضوری ندارد، برای او یک تهدید وجودی محسوب می‌شود. حماس نماد اسلام سیاسی است که پادشاهان مسلمان با آن مخالف هستند، زیرا اگر فرصت یابد، در یک چشم به هم زدن محمد بن سلمان و سایر خاندان‌های حاکم در خلیج فارس را سرنگون می‌کند. بنابراین، او منافعی آشکار در نابودی حماس دارد.
اما از سوی دیگر، جنگ ویرانگر اسرائیل در غزه باعث بیدار شدن حس همبستگی خفته شهروندان سعودی با فلسطینیان شده است. محمد بن سلمان که به حساسیت‌های عمومی آگاه است، می‌داند اگر فلسطینیان از غزه اخراج شوند، خشم عمومی برانگیخته خواهد شد.
آیا محمد بن سلمان به صلح در خاورمیانه، از جمله عادی‌سازی روابط با اسرائیل علاقه‌مند است؟ بله. این امر برای تجارت مفید است، حساب بانکی عظیم او را پرتر می‌کند و این سود به رضایت شهروندانش منجر می‌شود.
این موضوع توضیح می‌دهد که چرا محمد بن سلمان هنوز آشکارا و مستقیم از دیدگاه جدید ترامپ درباره غزه انتقاد نکرده است، جز تأکید مجدد بر لزوم تأسیس یک کشور فلسطینی. او نمی‌خواهد روابط عالی خود با ترامپ را تیره کند.
محمد بن سلمان شریک اصلی ترامپ در خلیج فارس است. او به دنبال توافقات امنیتی و تسلیحاتی با ترامپ است، در حالی که ترامپ نیز خواهان سرمایه‌گذاری‌های محمد بن سلمان در ایالات متحده و عادی‌سازی روابط او با اسرائیل است.
اما این موضوع به یکی دیگر از چالش‌های محمد بن سلمان بازمی‌گردد. به‌عنوان متولی دو مکان مقدس اسلام، مکه و مدینه، او موظف است که در قبال فلسطینیان موضع درستی اتخاذ کند و از آن‌ها حمایت نشان دهد.
معضل اردن و مصر
در مقایسه با عربستان، دو کشوری که ترامپ پیشنهاد داده تا میزبان فلسطینیان غزه باشند، یعنی اردن و مصر، در شرایط دشوارتری قرار دارند.
این کشورها برای بقای خود به کمک‌های مالی آمریکا وابسته هستند.
هر دو در جریان جنگ‌های اسرائیل در سال‌های 1948 و 1967 با سیل عظیمی از فلسطینیان غزه مواجه شدند و میلیون‌ها فلسطینی آواره را جذب کردند. اکنون هر دو کشور می‌گویند پذیرش مجدد سیل عظیمی از فلسطینیان غزه موجب بی‌ثباتی بیشتر آن‌ها خواهد شد.
تا کنون، دیدگاه منطقه‌ای این بوده که به‌شدت در برابر فشار احتمالی ترامپ مقاومت کنند. عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، تأکید کرده که جابه‌جایی فلسطینیان غزه «هرگز نمی‌تواند تحمل یا پذیرفته شود زیرا امنیت ملی مصر را تهدید می‌کند.»
ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن نیز تأکید دارد که باید «اطمینان حاصل کنیم فلسطینیان در سرزمین خود باقی بمانند» و دیپلمات‌های منطقه‌ای به شادمانی فلسطینیان هنگام بازگشت به خرابه‌های خانه‌هایشان اشاره می‌کنند، چرا که آنجا سرزمینشان است.
پادشاه اردن که از دودمانی پایدار و متعهد به حفظ روابط خوب با آمریکا است، قرار است اواخر این ماه به واشنگتن سفر کند. انتظار می‌رود رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، که ترامپ زمانی او را «دیکتاتور مورد علاقه‌اش» نامیده بود، نیز به زودی به واشنگتن برود.
برای درک کامل اهمیت این مسئله، باید به خاطر داشت که السیسی حدود یک دهه پیش، پس از پیروزی اخوان‌المسلمین در انتخابات، این گروه را سرکوب و رهبران آن را زندانی کرد.
مصر نقش کلیدی در منطقه دارد و مهارکننده احتمالی یک کانون خطرناک از احساسات رادیکال است که در صورت انفجار می‌تواند منافع اروپا و آمریکا را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل است که السیسی همچنان در قدرت باقی مانده و غرب، به‌ویژه آمریکا، چشم خود را به روی کودتای خشن او پس از بهار عربی بست. غرب و به‌خصوص آمریکا به السیسی نیاز دارند، همان‌طور که به ملک عبدالله دوم نیازمندند.
اگر اردن سقوط کند، یک خلأ قدرت بزرگ به وجود می‌آید که در نهایت راه را برای نیروهای همسو با ایران باز می‌کند و آن‌ها را مستقیماً در مرز اسرائیل قرار می‌دهد.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در سخنرانی خود در کنگره آمریکا در تابستان گذشته گفت که مبارزه او با حماس باید موفقیت‌آمیز باشد، در غیر این صورت «توان همه دموکراسی‌ها برای مبارزه با تروریسم به خطر می‌افتد.»
این اظهارات حتی با معیارهای نتانیاهو نیز اغراق‌آمیز به نظر می‌رسد، به ویژه که اظهارات اخیر ترامپ کاملاً خلاف این منطق است: حتی اگر حماس از غزه اخراج شود، همچنان در فاصله‌ای نزدیک برای حمله به اسرائیل قرار دارد.
به نظر می‌رسد ترامپ یکی دیگر از تعهدات نتانیاهو را نیز به چالش کشیده است. در ماه ژوئیه، نخست‌وزیر اسرائیل گفت: «دیدگاه من برای آن روز، غزه‌ای غیرنظامی و عاری از افراط‌گرایی است. اسرائیل به دنبال اسکان مجدد در غزه نیست.» اما این خلاف چیزی است که ترامپ اکنون مطرح می‌کند.
تنها چند ماه پیش، نتانیاهو از چشم‌اندازی دیگر برای غزه گفته بود: تبدیل آن به یک منطقه آزاد تجاری گسترده با خط ریلی به شهر نئوم در عربستان سعودی.
هنوز مشخص نیست که آیا ترامپ دیدگاه نتانیاهو را کنار زده یا به نحوی در تلاش برای تحقق آن است. هدف ترامپ هرچه باشد، چه از روی فرصت‌طلبی و چه از روی استراتژی، او موضوعی که تا پیش از این غیرقابل تصور بود را به جریان اصلی گفتگوها تبدیل کرده است: اخراج اجباری در مقیاسی که دهه‌ها مشاهده نشده و بدون شک جنایت جنگی محسوب می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1561732/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توقیف تاکسی حامل 96 کیلوگرم تریاک در ورودی شهر

نظر مهم کارشناسان از رفتار و آینده بازار سهام در هفته های پیش رو

لپ تاپ های Predator Helios Neo ایسر معرفی شدند

محتوای سند ترامپ؛ نرمش در کلام، خشونت در متن

10 هزار اسیر فلسطینی همچنان در زندان‌های اسرائیل هستند

هگست: جنگ ما در افغانستان، دیدگاه جهانی قدرت آمریکا را از بین برد

هیات اسرائیلی برای بررسی توافق تبادل اسرا به قطر اعزام شد

فردا کدام استان‌ها تعطیل است؟

نهنگ‌های بازار رمزارز در هفته‌ اول فوریه چه آلت کوینی را خریداری کردند؟

دریابان بار دیگر جنجالی شد

رئیس جمهور لبنان به ارتش دستور داد به حملات سوریه پاسخ داده شود

کوبا: اسرائیل به دنبال مشروعیت بخشی پاکسازی نژادی در غزه است

ارتش لبنان از تبادل آتش در مرز سوریه خبر داد

حماس: اسرائیل آتش‌بس را به مرز فروپاشی کشانده است

کارگر مشهدی بر اثر ریزش آوار کشته شد

گیلان در آغوش برف

قطعی سرورهای پلی استیشن پس از 14 ساعت همچنان ادامه دارد

ذره‌بین روی اردوی تلخ

هشدار درباره «عواقب مرگبار» توقف کمک‌های خارجی آمریکا بر غزه

انتقاد از نتانیاهو در اسرائیل؛ وی صلاحیت اخلاقی ندارد

شهادت و جراحت 8 لبنانی در حمله پهپاد اسرائیلی به شرق بعلبک

رئیس جمهور لبنان به ارتش دستور داد به حملات از سوریه پاسخ داده شود

رسانه عبری: غزه ویران شد، اما شکست نخورد

واژگونی مرگبار اتوبوس مسافربری با 17 کشته و زخمی

سرمایه گذاری، حتی بالاتر از سود بانکی!

32 تفاهم‌نامه و 7 قرارداد بین المللی در کیش اکسپو منعقد شد

پزشکیان: کشورهای اسلامی زندگی را به مردم غزه باز می‌گردانند

پورمحمدی به ترامپ: کجایی؟ با چه کسی طرفی؟ تو مجرم عهدشکنی و سند برجام را پاره کردی و گفتی برجام را قبول ندارم

صـادرات صفر؟

هشدار جدی هلال احمر در مورد سفرهای بین شهری

اتصال هود آشپزخانه، 2 خانه را طعمه حریق کرد

ایلان ماسک حالا خودش را «پشتیبان فنی کاخ سفید» می‌داند

ارابه‌ی مرگ

مقام آمریکایی: اخراج مهاجران از لس‌آنجلس صورت خواهد گرفت

تأکید انگلیس بر اجرای کامل توافق آتش‌بس در غزه؛ تمامی اسرا باید آزاد شوند

پاشیدن خاک به صورت وزیر آموزش و پرورش در خاکسپاری دانش‌آموز کرمانی!

قیمت دام زنده امروز 20 بهمن 1403

چهارمین آپدیت بتا One UI 7 برای سری گلکسی S24 سامسونگ منتشر شد

درخواست مسکو از لندن برای تحقیقات در خصوص خبرنگار روسی

واکنش ونزوئلا به توقیف هواپیمای این کشور توسط آمریکا؛ «سرقت بی‌شرمانه»

فرار از مرگ تنها چند ثانیه قبل از برخورد با قطار!

یک ملاقات پرماجرا

حمله اسرائیل به حومه دمشق

مهمترین چالش رئیس جدید ستادکل ارتش اسرائیل چه خواهد بود؟

رام‌الله به سخنان نتانیاهو درخصوص تشکیل کشور فلسطین در خاک عربستان واکنش نشان داد

نخست وزیر جدید لبنان برنامه‌هایش را اعلام کرد

مهلت ثبت‌نام در آزمون دستیار تخصصی تمدید شد

سکه همچنان می‌تازد؛ دلار به کانال 88 هزارتومان رسید

ناقوس مرگ راه‌حل «دو دولتی»

جوان نوشت: نقطه پایان هزینه از رهبری برای تأیید برجام و مذاکره با امریکا