پیام ویژه

آخرين مطالب

راه باز پرواز بازارها یادداشت

راه باز پرواز بازارها
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جهش نرخ ارز در روزهای گذشته، هم نمایندگان را به تک و تا انداخته تا وزیر اقتصاد را استیضاح کنند و هم باعث شده شایعه برکناری رئیس بانک مرکزی در فضای مجازی شنیده شود.
 علی ایوبی| جهش نرخ ارز در روزهای گذشته، هم نمایندگان را به تک و تا انداخته تا وزیر اقتصاد را استیضاح کنند و هم باعث شده شایعه برکناری رئیس بانک مرکزی در فضای مجازی شنیده شود. در این میان مردم نیز اگر نقدینگی داشته باشند تلاش می‌کنند آن را به طلا و دلار تبدیل کنند تا از تورم عقب نمانند و اگر پولی ندارند افزایش قیمت‌ها را تماشا می‌کنند.
در این میان عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم که سکان اقتصادی کشور را در دست دارد، چند ماهی هست که نزدیکی نرخ بازار آزاد به نرخ نیما را دنبال می‌کند و مخالفان او در پارلمان این را بهانه کرده و افزایش این روزهای نرخ ارز را دلیل محکمی برای استیضاح همتی می‌دانند و در این میان محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی همراهی چندانی با این ایده‌های وزیر اقتصاد نداشته و از دولت قبل در این سمت باقی مانده، می‌تواند از افرادی باشد که احتمال از دست دادن صندلی ریاست را احساس می‌کند؛ هرچند این شایعه تکذیب شده باشد. 
آن زمان که همتی سیاست نزدیک شدن نرخ نیما به بازار را دنبال می‌کرد، مشخص بود که این سیاست تبعات تورمی دارد. اما شاید خود همتی هم فکر نمی‌کرد چنین جهشی اتفاق بیفتد. وقتی می‌گوییم جهش، یعنی از رشد 45 درصدی از زمان تحلیف پزشکیان تا امروز صحبت می‌کنیم. 27 هزار تومان رشد قیمت دلار در 5 ماه، آن هم پیش از آنکه بسیاری از سیاست‌های ارزی دولت فرصت اجرا پیدا کرده باشد، زنگ هشداری بود که برای تیم اقتصادی به صدا درآمد.
در این چند روز نه عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد از چرایی این رشد چیزی گفت و نه محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی اشاره‌ای به این ماجرا کرد. تنها محمد شیریجیان معاون بانک مرکزی دیروز به مردم اطمینان داد که قیمت کالاهای اساسی تغییر نمی‌کند چون همچنان ارز ترجیحی به این کالاها اختصاص می‌یابد. 
اما این اطمینان‌خاطر هم چندان قابل اتکا نیست چون دولت در بودجه سال بعد پیش‌بینی کرده نرخ ارز ترجیحی از 28500 تومان به 38500 تومان افزایش یابد و این یعنی رشد دوباره قیمت کالاهای اساسی. هرچند هنوز مجمع تشخیص مصلحت نظام با این مصوبه موافقت نکرده ولی در صورت تصویب نهایی، بازار کالاهای اساسی نیز شوک قیمتی را تجربه خواهد کرد.
البته بازار به سیاست‌های ارزی دولت کاری ندارد و راه خود را می‌رود. چنانکه در همین مدت یک ماه اخیر قیمت برنج و حبوبات رشد عجیبی داشت. یعنی پیش از افزایش نرخ ارز ترجیحی قیمت‌ها دستخوش تغییرات شد. این تغییرات هم بیش از آنکه تحت تاثیر اقلیم و میزان تولید باشد، به انتظارات تورمی بازار برمی‌گردد.
بانک مرکزی البته برای مهار قیمت طلا، در چند روز گذشته چندین نوبت حراج شمش برگزار کرد و خبر داد از هفته آینده پیش‌فروش سکه مرکزی انجام می‌شود و گواهی سکه منتشر خواهد شد. قیمت سکه امامی که داشت کانال 80 میلیون تومان را تجربه می‌کرد تحت تاثیر این سیاست‌ها، کمی عقب نشست و 73 میلیون و 500 هزار تومان قیمت خورد اما این‌ها نیز راه‌حل‌های موقت و دم‌دستی است. راه علاج باید به طور جدی پیدا شود تا این بیمار رو به احتضار نیفتد.
ایده تک‌نرخی کردن ارز برای جلوگیری از فساد ارز چندنرخی، سیاست مورد تاییدی است ولی برای کاهش تبعات اجرای این سیاست باید راه‌حل‌هایی را همزمان در دستور کار داشت تا هم جلوی انتظارات تورمی گرفته شود و هم رشد واقعی تبدیل به جهش نشود.
مهمترین پیش‌زمینه برای اجرای سیاست ارز تک‌نرخی، داشتن ذخایر کافی ارز است. بنابراین برای دست یافتن به هدف یکسان‌سازی نرخ ارز لازم است موانعی که جلوی ورود ارز به کشور را می‌گیرد از سر راه برداشت. امروز با دو مانع بزرگ در این زمینه مواجه هستیم. سد اول ترامپ و سیاست فشار حداکثری به تهران است و سد دوم عدم عضویت ایران در FATF.
هرچند امروز FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است ولی مخالفان زیادی مقابل این عضویت صف کشیده‌اند که می‌توانند در تصمیم مجمع نقش داشته باشند. از طرف دیگر راه‌های مذاکره با آمریکا چندان هموار نیست و مشخص نیست دولت بتواند با کشورهای غربی به یک فهم مشترک و توافق در زمینه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای دست یابد.
در این میان نقش تحریم‌ها و حضور دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا را نباید نادیده گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1563397/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سید حسن خمینی: اگر کاری باعث بی‌دین شدن مردم شود، مأمور به انجام آن وظیفه نیستیم/ نزدیک ترین شخصیت سیاسی به آیت الله بروجردی امام بودند و 2 بار از طرف ایشان با شاه ملاقات کردند

واکنش نماینده حزب الله به لغو پرواز ایرانی به مقصد بیروت

خشم مردم لبنان به خاطر جلوگیری از انجام پرواز تهران - بیروت

ماجرای قتل دانشجوی دانشگاه تهران؛ وزارت علوم اطلاعیه داد

اولین جراحی‌های زیبایی در تهران در کدام بیمارستان انجام شد؟

گلکسی S25 اج سامسونگ احتمالاً در بهار 1404 از راه خواهد رسید

کالبدشکافی قابل تعمیرترین گوشی سامسونگ در سال‌های اخیر توسط iFixit

اپل یکم اسفند محصول جدید رونمایی می‌کند؛ معرفی آیفون SE 4 تأیید شد؟

روز تاریک اروپا

اقدام جنجالی جدید ترامپ

سوال انتقادی جهانگیری از مسئولین/ چرا تا بحث صرفه‌جویی می‌شود، زود سراغ مردم می‌رویم؟/ یکی از عوامل ناترازی انرژی، عدم دسترسی به تکنولوژی روز دنیاست

مصائب اجاره‌‏نشین‌‏ها

حال و هوای مسجد جمکران در شب نیمه‌شعبان

بازار خودرو؛ ارزان‌ها داغ و لاکچری ها کماکان در رکود ماندند

چرخش مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی

نبیه بری: «آمریکایی‌ها به من گفتند ارتش اسرائیل می‌خواهد در 5 نقطه از جنوب لبنان بماند»

رادان: سال آینده سال پرونده‌های خرد مفاسد اقتصادی نیست باید از خرد به کلان برسیم

تردد در محورهای تهران-چالوس، کرج-چالوس و هراز ممنوع است

بازی/ Ski Challenge؛ اسکی باز قهار

ایران با بلوف‌های ترامپ چه می‌کند؟

یمن: برای پاسخ به تهدیدات ترامپ علیه غزه، در آماده‌باش‌ کامل هستیم

ماکرون: فرانسه برای مبارزه علیه داعش در سوریه آماده است

درخواست 145 عضو کنگره آمریکا از ترامپ در مورد غزه

مقام دولت ترامپ: 14 هزار مهاجر را دستگیر کرده‌ایم

ویدیوی پربازدید از عکس‌العمل کودک خردسال غزه‌ای

اکونومیست: اوکراین می‌ترسد آمریکا رهایش کند

ماجرای درگذشت دانشجوی دانشگاه تهران چه بود؟

اپل مشغول توسعه ربات‌های انسان‌نما است؛ آیا در آینده شاهد iRobot خواهیم بود؟

زیدآبادی: مملکت متعلق به تک تک ایرانیان است یا فقط حزب‌اللهی‌ها؟

اظهارات جنجالی ترامپ: اوکراین نمی‌تواند به مرزهای سال 2014 باز گردد

تصاویری دیگر از اعتراض‌ها به لغو مجوز پرواز تهران - بیروت؛ معترضان خیابان‌ها را بستند

تصاویری دیگر از اعتراضات و تجمع مردم لبنان در بیروت در پی لغو پروازها

ترمز بریدن کرایه تاکسی‌های اینترنتی در روزهای برفی و بارانی!

سرویس استریم فیلم و سریال اپل تی‌وی پلاس بالأخره برای اندروید هم منتشر شد

تنها راه خروج فوتبال ایران از بن‌بست

اظهارات جنجالی ترامپ: روسیه می‌تواند مناطق تصرف‌شده اوکراین را نگه دارد

نورافشانی در میدان ولی‌عصر (عج) تهران به مناسبت نیمه شعبان

خشونت علیه زنان چگونه کنترل می‌شود؟

گل آرایی حرم امام رضا(ع) همزمان با شب نیمه شعبان

پزشکیان: در زمینه بهداشت و درمان حتما در کشور تغییراتی ایجاد خواهیم کرد

نرخ جدید خوراک گاز پتروشیمی‌ها و سوخت صنایع اعلام شد

کدام خودروها با مدل 1404 پلاک می‌شوند؟

مقصر خاموشی‌ها کیست؟

دولت پزشکیان در کدام مسیر می‌رود؟

ناتو به دنبال نتیجه‌ای در جنگِ اوکراین است که به معنای شکست غرب نباشد

تماس نخست وزیر کانادا با جولانی

حادثه برای ناو هواپیمابر یو اس اس ترومن در نزدیکی مصر

حمله هوایی اسرائیل به مرکز نوار غزه

حماس: مذاکرات مرحله دوم توافق آتش‌بس باید فورا آغاز شود

دلداری دادن سرایدار مدرسه فرزانگان کرمان به دانش آموزان