پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چرا مذاکرات صلح در ریاض؟ یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چرا مذاکرات صلح در ریاض؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «چرا مذاکرات صلح در ریاض؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم کامران کرمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
میزبانی کاخ درعیه ریاض از وزرای خارجه آمریکا و روسیه به‌عنوان پیش‌درآمد مذاکرات صلح اوکراین را می‌توان یک نقطه‌عطف در دیپلماسی منطقه‌ای و نقش آن در روندهای نوظهور بین‌المللی متاثر از شکاف‌ها و تکانه‌های فروپاشی نظم موجود و متعارف دانست. به عبارت بهتر نقش مناطق به‌ویژه مناطقی چون خلیج فارس و شبه‌جزیره عربی در روندها و فرآیندهای بین‌المللی در حال پررنگ‌تر شدن است. در چنین زمینه‌ای بازیگرانی که دارای وزن و جایگاه سیاسی و اقتصادی توامان هستند و دارای روابط عالی و در عین حال متوازن بین قطب‌های متعارض قدرت هستند، فرصت چانه‌زنی و ایفای نقش بیشتر را پیدا خواهند کرد.
عربستان سعودی به‌عنوان بازیگر خاورمیانه‌ای برخوردار از مولفه‌های قدرت، روز سه‌شنبه 18 فوریه با میزبانی از هیات‌های آمریکایی و روسی در تلاش است اعتبار قابل‌توجهی را برای خود در یکی از بحران‌های مهم بین‌المللی حال حاضر فراهم و آن را زمینه‌ای برای سهم بیشتر از کیک اقتصاد سیاسی جهانی قرار دهد و جایگاه تعیین‌کننده‌ای در توازن بین دوقطبی بزرگ شرق و غرب در سطح جهانی ایفا کند. آنچه این زمینه را تقویت کرده نقش اقتصادی در حال ظهور عربستان به‌عنوان مکمل قدرت سیاسی و سنتی این کشور در سطح منطقه است.

از زمانی که ولیعهد عربستان سعودی چشم‌انداز 2030 را برای گذار به اقتصاد پسانفت و متنوع‌سازی درآمدهای دولت تعریف و پیاده‌سازی کرد، ریاض به‌سرعت مورد توجه کانون‌های سرمایه و اقتصادهای آینده‌نگر قرار گرفت. این بستری را فراهم آورده تا پادشاهی سعودی را در روندهای نوظهور جهانی قرار دهد. میزبانی ریاض از هیات‌های تجاری، فناوری، هوش مصنوعی، ورزشی، گردشگری و... باعث شد عربستان بتواند از محدودیت‌های سنتی قدرت عبور کند و جایگاه خود را در میان اقتصادهای گروه 20 ارتقا دهد.
بنابراین می‌توان چشم انداز 2030 را محور ثقل چرخش قدرت از سوی عربستان برای بازیگری فراتر از سطح منطقه‌‌ای و نقش‌آفرینی در عرصه‌های فرامنطقه‌ای و بین‌المللی در قالب راهبرد «موازنه بینامنطقه‌گرایی» در سیاست خارجی ارزیابی کرد. این نقش به‌سرعت مورد توجه آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و روسیه قرار گرفت. چین با اتصال پروژه کمربند-راه خود به ویژن 2030 عربستان، معاهده جامع استراتژیک را با این کشور امضا کرد و حجم تجارت دو کشور به‌سرعت به رقم 107میلیارد دلار در سال 2023 رسید.
همزمان اتحادیه اروپا نیز با امضای مشارکت تجارت آزاد با مجموعه شورای همکاری خلیج فارس و در راس آنها عربستان، به جایگاه جدید سعودی توجه ویژه نشان داد. چالش‌های روسیه در روابط با غرب نیز باعث تقویت شراکت و تجارت با عربستان و امارات شد و پوتین توانست همانند ترامپ به ایجاد روابط شخصی با محمد بن سلمان نائل آید.
ایجاد چنین روابطی جز از مجرای افزایش قدرت سیاسی و اقتصادی یک کشور به‌ویژه از منظر قدرت‌های بزرگ ممکن نیست. ریاض از زمانی که پروژه نفوذ سیاسی خود از مسیر حمایت از سلفی‌گری و ایفای نقش برادر بزرگ‌تر دولت‌های عربی را به بازیگری تجاری و اقتصادی تغییر داد، توانست برای خود پرستیز و جایگاه چانه‌زنی به‌مراتب فراخ‌تر و پایدارتری را فراهم کند. قدرت نفتی عربستان که می‌تواند نقش حمایتی قابل‌توجه برای پروژه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری این کشور در مکان‌ها و کانون‌های دیگر ایفا کند، از دید قدرت‌های بزرگ از جمله آمریکای ترامپ پنهان نیست.
با‌این‌حال صرف بهره‌مندی از منابع سنتی قدرت و همچنین جایگاه اقتصادی یک کشور در روندها و مناسبات جهانی نمی‌تواند برای یک کشور، جایگاه تعریف کند. این عرصه به متغیر سومی هم نیازمند است و آن سیاست خارجی متوازن و در عین بی‌طرفی، فعال در مناقشات و کشمکش‌های منطقه‌ای و جهانی است. برخلاف تصور رایج که رابطه عربستان و آمریکا را در قالب وابستگی صرف ریاض به واشنگتن تحلیل می‌کنند، عربستان توانسته در طول یک دهه گذشته زمینه‌های وابستگی متقابل نامتقارن را با ایالات متحده کلید بزند. در چنین قالبی است که مسکو عربستان را کشوری مناسب برای میانجی‌گری قلمداد می‌کند. اگر بنا بود ریاض بخشی از منازعه غرب علیه روسیه باشد، از دید پوتین، عربستان هرگز بازیگر بی‌طرف و فعالی برای وساطت محسوب نمی‌شد.
کوتاه سخن آنکه میانجی‌گری عربستان میان آمریکا و روسیه با دو دستورکار بهبود روابط مسکو و واشنگتن و همچنین فراهم کردن زمینه‌های صلح اوکراین در صورت موفقیت می‌تواند به میانجی‌گری عربستان برای آینده غزه هم مرتبط شود و ریاض را بیش از پیش به یک بازیگر دارای ابتکار در بحران‌ها تبدیل کند. نباید از نظر دور داشت که موفقیت عربستان سعودی در این دو بحران جهانی می‌تواند زمینه‌های میانجی‌گری احتمالی ریاض میان ایران و آمریکا بر سر مساله هسته‌ای را نیز در چشم‌انداز قرار دهد. زمینه‌ای که اتفاقا برای محیط پیرامونی و همسایگی عربستان با جمهوری اسلامی ایران حائز بیشترین تاثیر و ضریب سیاسی و امنیتی است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1565244/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پلیس راهور: در این هفته حتی سفر ضروری هم انجام ندهید

اسرائیل پس از آتش‌بس، 100 فلسطینی را به شهادت رساند

کدام استان‌ها فردا تعطیل‌اند؟

ویژگی امنیتی آی‌کلاد در بریتانیا غیرفعال می‌شود

سونی به‌خاطر افزایش قیمت بازی‌های دیجیتال پلی استیشن با شکایت دیگری مواجه شد

باتری 8000 میلی‌آمپری وان پلاس در حال توسعه است

بحث امام به حدی کمرنگ است که آدم فکر می‌کند این غفلت نمی‌تواند ناشی از یک ندانم‌کاری باشد

نشریه فرانسوی: ترامپ به مسکو می‌رود

شاخ به شاخ شدن تیبا و زانتیا، سه کُشته برجای گذاشت

جاده‌های شمالی کشور به‌طور کامل مسدود شد

مدارس و ادارات در این استان‌ها تعطیل شدند

الاکلنگ بازی خودرو در شب عید

ویلاهای خالی بی‌گاز شدند

ارزبری نوین از ایران؛ سوءاستفاده از کارت های بازرگانی یک بار مصرف

آربیتراژ؛ سکه دو روی بازارها

بازار طلا در موقعیت جدید؛ شیوه خرید طلا از سوی مردم تغییر کرد

قسام به نتانیاهو: ضربات دردناک‌تری در انتظارت خواهد بود

روایت همدلی ماموران اورژانس برای نجات یک نوزاد و پدرش

هشدار دستگاه قضا به خریداران سکه و ارز

بغداد در منگنه نفتی ترامپ و اوپک‌پلاس

اولین جلسه میز تخصصی دیپلماسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

خرید پوشاک قاچاق به راحتی آب خوردن!

پیش بینی قیمت دلار 4 اسفند 1403

آمریکایی‌ها غالبا نظر مثبتی درباره مارک زاکربرگ و ایلان ماسک ندارند

مهر تأیید رهبر انقلاب بر توقیف پول ایران در قطر در دیدار با شیخ تمیم/ دولت رئیسی چه چیزی را و چرا تکذیب می‌کرد؟/ تیتر روزنامه کیهان در دوره دولت قبل/ عکس

عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی کی پرداخت می‌شود؟

پیش بینی بورس شنبه 4 اسفند 1403

فدرالیسم و بحران بی‌دولتی

ترامپ: تعجب می‌کنم چرا از طرح من درباره غزه استقبال نشد

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

ساخت کرایسیس 4 به دلیل تعدیل نیروی استودیوی سازنده متوقف شد

ترامپ: حضور زلنسکی در مذاکرات چندان مهم نیست

تهرانی‌ها منتظر برف و باران باشند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 4 اسفند 1403

متحد سرشناس ترامپ: ایلان ماسک یک «مهاجر غیرقانونی و زالوصفت» است

ناتینگ به اشتباه خود در مقایسه دوربین Nothing Phone (3a) با آیفون اعتراف کرد

اولین تصویر از تابوت شهیدان نصرالله و صفی‌الدین

بارش سنگین برف در اردبیل

خبر افزایش قیمت محصولات گروه سایپا صحت ندارد

پیکر شهید صفی‌الدین کجا دفن خواهد شد؟

قیمت آیفون 16e در ایران چقدر خواهد بود؟

دستور نتانیاهو برای انجام عملیات نظامی بیشتر در کرانه باختری

صفری: پیکر شهید سیدهاشم صفی‌الدین روز بعد از تشییع در زادگاهش دفن خواهد شد

آبگرمکن، 6 نفر را تا پای مرگ برد!

روایت تجارت نیوز از تاثیر معیشت ناپایدار و فقر در بروز آسیب های اجتماعی

ضعیف نیستیم

در عربستان چه خبر بود؟

فرستاده ترامپ: روز طولانی و سختی با رهبران ارشد اوکراین داشتیم

انحراف از جاده، خودروی تیبا را مچاله کرد

ایلان ماسک می‌خواهد ویژگی Community Notes شبکه اجتماعی ایکس را اصلاح کند