پیام ویژه

آخرين مطالب

سالانه 5 میلیارد دلار در «فلرها» دود می‌شود! اقتصادي

سالانه 5 میلیارد دلار در «فلرها» دود می‌شود!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مهر /جمع‌آوری گازهای مشعل در ایران با وجود توان داخلی بالا و نیاز مبرم کشور اما هنوز به نتیجه نرسیده و شاهد هدررفت سالانه 5 میلیارد دلاری در کشور هستیم.
طبق آمار شرکت بریتیش پترولیوم، در سال 2021 میلادی بیش از 152 میلیارد مترمکعب گاز مشعل در دنیا بدون هیچ استفاده‌ای سوزانده شده است. این حجم سوزاندن گاز مشعل در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی پیامدهایی به همراه داشته است.
از نظر اقتصادی، حجم فلرینگ دنیا در سال 2021 معادل مصرف سالانه گاز طبیعی در قاره آفریقا یا حدود 37 درصد از مصرف سالانه گاز طبیعی اتحادیه اروپا بوده است. از نظر اجتماعی و زیست‌محیطی نیز، این فرآیند موجب انتشار بیش از 2400 میلیون تن گاز دی‌اکسید کربن (حدود 1.2 درصد از کل انتشار گاز دی‌اکسید کربن دنیا) و دیگر آلاینده‌های مضر به جو کره زمین شده است.
در سال 1400، میزان گاز مشعل سوزانده‌شده در شرکت ملی ایران معادل 41 میلیون مترمکعب در روز و توسط شرکت ملی گاز ایران 8.8 میلیون مترمکعب در روز بوده است. این در حالی است که در پالایشگاه‌ها، میزان گاز مشعل سوزانده‌شده بسیار کمتر است.
مجموع این میزان فلرینگ معادل صادرات گاز کشور یا ظرفیت تولید گاز از حدود 2 فاز پارس جنوبی است. ایران نیز از جمله کشورهایی است که بیشترین حجم گاز مشعل را سوزانده و با سوزاندن حدود 18.4 میلیارد مترمکعب گاز مشعل در سال 2021، بعد از روسیه دومین کشور از این حیث به شمار می‌رود.
بر اساس آمار تولید نفت خام کشور، به ازای تولید هر بشکه نفت، حدود 18.3 مترمکعب گاز به مشعل هدایت می‌شود که بیش از سه برابر متوسط جهانی است (که معادل 5.1 مترمکعب گاز به ازای تولید هر بشکه نفت است).

پیام ویژه


عملکرد وزارت نفت در جمع آوری گازهای فلر
طبق بند «الف» ماده 48 قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه، دولت موظف به اجرای طرح‌های جمع‌آوری، مهار، کنترل و بهره‌برداری از گازهای همراه تولید نفت و مشعل در همه میادین نفتی و تأسیسات صنعت نفت و مهار و کنترل 90 درصد گازهای مشعل تا پایان برنامه ششم توسعه بوده است.
وزارت نفت نیز اقداماتی را در این زمینه نیز انجام داده است، از جمله تعریف طرح‌های فروش و مزایده گازهای مشعل (در قالب طرح‌های کوتاه‌مدت) و احداث واحدهای ان‌جی‌ال و تأسیسات جمع‌آوری این گازها (در قالب طرح‌های بلندمدت). با این حال، طی سال‌های اجرای قانون برنامه ششم توسعه، اقدامات انجام شده تنها به جمع‌آوری 431 میلیون مترمکعب در روز گاز مشعل (معادل 522 میلیون مترمکعب در سال) منجر شده که نشان‌دهنده عملکرد 5 درصدی این طرح‌ها است.
جمع‌آوری و ساماندهی گازهای مشعل با چالش‌ها و موانعی روبه‌رو است. از مهم‌ترین این موانع می‌توان به عدم جذابیت مالی پروژه‌ها در مقایسه با سایر پروژه‌های وزارت نفت، عدم وجود رویکرد تشویقی-تنبیهی برای شرکت‌های تابعه وزارت نفت، عدم مشارکت مؤثر بخش خصوصی و نبود زیرساخت‌های مناسب در این حوزه اشاره کرد.
نقش سیاست‌گذاری در جمع‌آوری گازهای مشعل در دنیا
طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، توجه به ضرورت‌های اقتصادی و زیست‌محیطی موجب شده است که کشورهای مختلفی همچون روسیه، آمریکا، الجزایر و چین که سطح بالایی از فلرینگ را دارند، از راهکارهای متنوعی مانند وضع الزامات و قوانین، مشوق‌های مالی و اصلاح بازارهای گاز برای جمع‌آوری و کاهش سطح فلرینگ استفاده کنند. بررسی عملکرد این کشورها در خصوص جمع‌آوری گازهای مشعل نشان‌دهنده نقش حیاتی وضع مقررات و الزامات قانونی در کاهش مشعل‌سوزی است.
تجربیات کشورهای مذکور حاکی از آن است که برای دستیابی به اثرگذاری مطلوب، این قوانین باید ابتدا ضمانت اجرایی قوی داشته باشند و سپس از جامعیت کافی برخوردار باشند. در جدول زیر به اختصار مروری بر سیاست‌گذاری برخی کشورهای جهان برای کاهش فلرینگ آورده شده است.

پیام ویژه


برنامه هفتم توسعه و جمع آوری گازهای مشعل
طبق برنامه هفتم توسعه مقرر شده که 115 میلیارد متر مکعب در سال از طریق جمع آوری گازهای مشعل به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه شود.

پیام ویژه


موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس درباره جمع آوری گازهای مشعل گفته است: اگرچه این مهم (مهار گازهای مشعل) در برنامه‌های توسعه نیز قانون شده، اما به دلایل مختلف همچون اینکه در اولویت کاری برخی از دولت‌ها نبوده است یا امکانات لازم برای این کار را نداشته‌اند مغفول ماند، اما اکنون تمام مسئولان مصمم بر مهار این گازها هستند.
ابراهیم پیرامون مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب نیز با اشاره به پروژه‌های در حال اجرا برای کاهش فلرسوزی گفته است: پروژه‌های مهمی طراحی شده و در حال اجراست. پروژه‌های مرتبط با پتروشیمی مارون و هلدینگ خلیج فارس تاکنون 70 درصد پیشرفت داشته‌اند و برخی از بخش‌های آن، مانند ایستگاه‌های برق و پیش‌تراکم‌های NGL900 و NGL1000، به مرحله راه‌اندازی رسیده‌اند، همچنین پروژه تزریق گاز در میدان گچساران نیز آغاز شده که نقش مهمی در بهینه‌سازی تولید و به‌صورت غیرمستقیم بر کاهش گازسوزی دارد.
جمع آوری فلرهای غرب کارون فراموش شده‌اند
با این حال اخبار خوبی از غرب کارون به گوش نمی‌رسد. فلرسوزی در این منطقه، نه‌تنها موجب آلودگی شدید هوا و تهدید سلامت ساکنان می‌شود، بلکه در شرایط کمبود گاز و برق، هدررفت یک منبع ارزشمند انرژی را در پی دارد. در حال حاضر، میادین نفتی بزرگی همچون آزادگان، یاران، جفیر و سپهر از جمله میادینی هستند که همچنان با مشکل فلرسوزی مواجه‌اند و این مهم نیازمند همیت مدیران صنعت نفت است. حالا که برنامه هفتم سخت‌تر از برنامه‌های دیگر قرار است جلوی فلرینگ بایستد باید دید که برنامه هفتم هم مانند برنامه‌های گذشته در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل با شکست مواجه خواهد شد یا دولت چهاردهم تغییر رویکرد خواهد داد و به اهداف برنامه هفتم خواهد رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1565255/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

القسام جسد یک اسیر اسرائیلی را به صلیب سرخ تحویل داد

پلیس راهور: در این هفته حتی سفر ضروری هم انجام ندهید

اسرائیل پس از آتش‌بس، 100 فلسطینی را به شهادت رساند

کدام استان‌ها فردا تعطیل‌اند؟

ویژگی امنیتی آی‌کلاد در بریتانیا غیرفعال می‌شود

سونی به‌خاطر افزایش قیمت بازی‌های دیجیتال پلی استیشن با شکایت دیگری مواجه شد

باتری 8000 میلی‌آمپری وان پلاس در حال توسعه است

بحث امام به حدی کمرنگ است که آدم فکر می‌کند این غفلت نمی‌تواند ناشی از یک ندانم‌کاری باشد

نشریه فرانسوی: ترامپ به مسکو می‌رود

شاخ به شاخ شدن تیبا و زانتیا، سه کُشته برجای گذاشت

جاده‌های شمالی کشور به‌طور کامل مسدود شد

مدارس و ادارات در این استان‌ها تعطیل شدند

الاکلنگ بازی خودرو در شب عید

ویلاهای خالی بی‌گاز شدند

ارزبری نوین از ایران؛ سوءاستفاده از کارت های بازرگانی یک بار مصرف

آربیتراژ؛ سکه دو روی بازارها

بازار طلا در موقعیت جدید؛ شیوه خرید طلا از سوی مردم تغییر کرد

قسام به نتانیاهو: ضربات دردناک‌تری در انتظارت خواهد بود

روایت همدلی ماموران اورژانس برای نجات یک نوزاد و پدرش

هشدار دستگاه قضا به خریداران سکه و ارز

بغداد در منگنه نفتی ترامپ و اوپک‌پلاس

اولین جلسه میز تخصصی دیپلماسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

خرید پوشاک قاچاق به راحتی آب خوردن!

پیش بینی قیمت دلار 4 اسفند 1403

آمریکایی‌ها غالبا نظر مثبتی درباره مارک زاکربرگ و ایلان ماسک ندارند

مهر تأیید رهبر انقلاب بر توقیف پول ایران در قطر در دیدار با شیخ تمیم/ دولت رئیسی چه چیزی را و چرا تکذیب می‌کرد؟/ تیتر روزنامه کیهان در دوره دولت قبل/ عکس

عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی کی پرداخت می‌شود؟

پیش بینی بورس شنبه 4 اسفند 1403

فدرالیسم و بحران بی‌دولتی

ترامپ: تعجب می‌کنم چرا از طرح من درباره غزه استقبال نشد

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

ساخت کرایسیس 4 به دلیل تعدیل نیروی استودیوی سازنده متوقف شد

ترامپ: حضور زلنسکی در مذاکرات چندان مهم نیست

تهرانی‌ها منتظر برف و باران باشند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 4 اسفند 1403

متحد سرشناس ترامپ: ایلان ماسک یک «مهاجر غیرقانونی و زالوصفت» است

ناتینگ به اشتباه خود در مقایسه دوربین Nothing Phone (3a) با آیفون اعتراف کرد

اولین تصویر از تابوت شهیدان نصرالله و صفی‌الدین

بارش سنگین برف در اردبیل

خبر افزایش قیمت محصولات گروه سایپا صحت ندارد

پیکر شهید صفی‌الدین کجا دفن خواهد شد؟

قیمت آیفون 16e در ایران چقدر خواهد بود؟

دستور نتانیاهو برای انجام عملیات نظامی بیشتر در کرانه باختری

صفری: پیکر شهید سیدهاشم صفی‌الدین روز بعد از تشییع در زادگاهش دفن خواهد شد

آبگرمکن، 6 نفر را تا پای مرگ برد!

روایت تجارت نیوز از تاثیر معیشت ناپایدار و فقر در بروز آسیب های اجتماعی

ضعیف نیستیم

در عربستان چه خبر بود؟

فرستاده ترامپ: روز طولانی و سختی با رهبران ارشد اوکراین داشتیم

انحراف از جاده، خودروی تیبا را مچاله کرد