پیام ویژه

آخرين مطالب

تندروها برنده بی‌چون‌وچرای آخرین دربی سیاسی بودند؟ یادداشت

تندروها برنده بی‌چون‌وچرای آخرین دربی سیاسی بودند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رضا رئیسی| دربی پایتخت‌نشینان سیاست، در روز یکشنبه دوازدهم اسفندماه سال 1403 نتیجه‌ای تعجب‌برانگیز با برتری یکطرفه تیم پایداری در برابر دولت وفاق‌ملی داشت. در نیمه اول این رقابت حساس و نفس‌گیر و درحالی‌که همه نگاه‌ها به ساختمان بهارستان بود، یکی از مهم‌ترین وزرای کابینه چهاردهم، با کارت قرمز مواجه و از زمین بازی اخراج شد.
از پیش هم البته مشخص بود که جریان سوپرانقلابی‌ها با تمام توان در پی زمین‌گیر کردن دولت چهاردهم و اخراج یکی از مهره‌های کلیدی و شاخص آن به‌خصوص در حوزه اقتصادی هستند و به بهانه تلاطم‌های اخیر در بازار ارز، فرصت را غنیمت بشمارند و کاری که چند ماه قبل‌تر از آن نتوانسته بودند به انجام برسانند، به فرجام رسانند و ضمن حذف کاپیتان اقتصادی دولت، ضرب‌شستی به پزشکیان و ایده راهبردی وفاق ملی او نشان بدهند.
اما در این میان یک نکته مهم و کلیدی نباید از نظرها مغفول بماند. در مخالفت و کارشکنی خالص‌سازان با دولت پزشکیان و حساسیت مضاعف آنان روی چهره‌های شاخص و صاحب سبکی چون عبدالناصر همتی شکی نیست و خیال باطل و ابتری بود که فکر کنیم، آنان از وضعیت رخ‌داده در بازار ارز به‌مثابه پاس گل برای تحقق اهداف و اغراض خود استفاده نخواهند کرد اما وقتی به نتایج آرای نمایندگان نگاه می‌کنیم و آن رای بالا به استیضاح همتی را می‌بینیم، جا دارد این سوال جدی مطرح شود که عزیزان دولت در معاونت پارلمانی و نیز حوزه عریض و طویل رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی دولت، دقیقاً طی این چند روزی که تا روز استیضاح فرصت و مجال داشته‌اند، مشغول چه کاری بوده‌اند و چه اقدامات مثبت و حداقلی را به انجام رسانده‌اند؟
به نظر می‌رسد طراحان اصلی استیضاح همتی نیز در خوشبینانه‌ترین سناریوهای خود نیز گمان نمی‌کردند که بتوانند 182رای برای استیضاح همتی، فراهم کنند؛ آن‌هم با توجه به شرایط خاص کشور، مخالفت‌ها در زودهنگام بودن چنین اقدامی و سخنان بزرگان نظام در عدم تعجیل در خصوص برکناری وزرا و دفاع تمام‌قامت پزشکیان پشت تریبون مجلس. اما نتیجه نهایی غافلگیرکننده بود.
واضح است که ناکارآمدی در حوزه معاونت پارلمانی و تیم اطلاع‌رسانی دولت در اولین آزمون جدی و تقابلی با منتقدان سفت و سخت دولت، جای هیچ توجیه و لاپوشانی ندارد. هر کسی که با فضای سیاسی و رسانه‌ای آشنایی دارد، نیک می‌داند که در روز استیضاح وضعیت سیال سیاسی بر صحن و سرای مجلس حکمفرماست و می‌توان با لابی‌گری و تنویر افکارعمومی نمایندگان، نتایج متفاوتی رقم زد؛ آنچنان که چند ماه پیش در روز رای‌اعتماد به کلیت کابینه رقم خورد و با هیچ متر و معیاری نمی‌توان گفت که این 182نماینده متعلق به اردوگاه پایداری و تندروهای مجلس هستند. حداقل بخش قابل‌توجهی از آنان با رایزنی و صحنه‌آرایی تندروها متقاعد به رای مثبت به استیضاح شده‌اند؛ کاری که باید توسط دولتمردان در اردوگاه مقابل انجام می‌شد و خبری از آن نبود.
اما درست در زمانی که همه نگاه‌ها به ساختمان بهارستان و ماجرای استیضاح همتی معطوف بود، در نیمه دوم بازی سخت یکشنبه، یک اتفاق مهم دیگر هم در شرف وقوع بود. این‌بار شاخص‌ترین چهره کمپین انتخاباتی پزشکیان و یکی از ژنرال‌های سیاسی دولت، بعد از شش‌ماه حملات و هجمه‌های بی‌امان و تمام‌عیار جریان خالص‌ساز، بالاخره با توصیه رئیس قوه‌قضائیه در جلسه محرمانه و دوستانه از سمت معاونت راهبردی ریاست‌جمهوری استعفا داد تا یکی از مهره‌های کلیدی دولت وفاق ملی نیز از اردوگاه پاستور حذف شود.
تندروهای مجلس که پیش‌تر نشان داده بودند به توصیه مقامات عالی نظام مبنی بر اصلاح آن قانون خاص و مستمسک قانونی خود نیز وقعی ننهاده‌اند و بی‌هیچ فروکاست و نرمش و سازشی ظریف را در نوک سیبل مخالف‌خوانی فرار داده‌اند، بالاخره ظریف را به وضعیتی رساندند که به محض دریافت توصیه رئیس قوه، با آغوش باز با رفع تکلیف از خود، عطای ماندن را به لقایش بخشید و از معاونت راهبردی کناره‌گیری کرد.
پیش‌تر هم در فواصل مختلف، نوشته بودم که معاونت راهبردی برای ظریف با آن سوابق و مسئولیت‌های شاخص و نقش‌آفرینی در بزنگاه‌های حساس چهاردهه‌ای، امتیاز و جایگاه خاصی به حساب نمی‌آید و به‌نوعی حتی در راستای تقلیل پرنسیب سیاسی و دیپلماتیک او در سطح داخلی و جهانی نیز باشد؛ اما حضور او در دولت به‌‌رغم اعلام قبلی و میل باطنی او، یک نشانه و نماد در مسیر اعتلای سرمایه اجتماعی دولت و نشانه‌ای دال بر کامیابی و عدم کامیابی پروژه وفاق ملی بود و این نکته‌ای است که منتقدان دولت بیش از برخی از دولتمردان اهمیت آن را درک و فهم کرده بودند.
نشان به آن نشانی که ظریف در بخشی از پست خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «حتی در درون دولت نیز تلخ‌ترین دوران خدمت چهل‌ساله را گذراندم»؛ عبارتی که نشان می‌دهد او ناگفته‌های بسیاری از عملکرد برخی از دولتمردان در طول مدت سپری‌شده دارد و البته عطف به منافع ملی، حفظ سرمایه اجتماعی دولت و پرهیز از موفقیت و کامیابی منتقدان در تخریب و هجمه به دولت، در مدت سپری‌شده، چیزی نگفته است و همه ضربات را خود متحمل شده است.
به هر تقدیر، هرچند در اولین آزمون و رقابت جدی و زورآزمایی مخالفان دوآتشه با دولت چهاردهم، نتیجه به شکلی محسوس و ملموس به نفع آنان رقم خورد و ضربه مهلکی به دولت با حذف دو ژنرال سیاسی و اقتصادی خود وارد آمد؛ اما نباید امتیاز و اعتبار این توفیق را به تمامی به حساب تندروهای سوپر انقلابی ریخت، بلکه بخش عمده‌ای از عدم‌توفیق دولت به ساختارهای فشل، ناکارآمدی و فقدان انضباط ساختاری و همسویی ارکان دولت با شعارهای اعلامی پزشکیان بازمی‌گردد که باید برای آن فکری عاجل کرد. و الا که در رقابت‌های بعدی نیز نتیجه به همین شکل رقم خواهد خورد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1569368/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشکیل کمیته ویژه رسیدگی به خودکشی دانشجویان علوم پزشکی

آغاز دور سوم پیش‌فروش سکه1404 از شنبه

ترامپ دانشگاه‌های آمریکا را تهدید کرد

شهردار لندن: روزه می‌گیرم و خود را برای روزه آماده می‌کنم

قتل هولناک برادر با ضربه چکش به‌خاطر 400میلیارد تومان

چرا بانک مرکزی شفاف‌سازی را از خود شروع نمی‌کند؟

گوشی Nothing Phone (3a) در کنار مدل Pro آن رونمایی شد

رهبر دروزی‌های سوریه: وحدت سوریه اولویت ماست

حماس اذعان کرد سلاحش را معامله نمی‌کند

انجام 50 درصد معاینات زائران حج 1404

وزیر آموزش و پرورش: فرایند حادثه اتوبوس دانش‌آموزان کرمانی در دست بررسی است

احتمال پرداخت سود سهام عدالت تا قبل از عید

کاغذبازی مالیاتی تمام شد

پیامدهای تعرفه‌های ترامپ برای مکزیک چیست؟

رسانه اسرائیلی: جنگ غزه 10 روز دیگر از سر گرفته می‌شود

پادشاه و ولیعهد عربستان در نشست قاهره شرکت نمی‌کند

آیا آلمان موتور محرکه اتحادیه اروپا باقی خواهد ماند؟

افزایش یک سومی مبالغ برخی از تخلفات رانندگی از 20 اسفند

عیدی بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شد

ترامپ تعرفه کالاهای چینی را 2 برابر کرد؛ پکن پاسخ داد

مقام روس: توقف کمک نظامی آمریکا، برگ سیاه دیگری در کارنامه زلنسکی است

درگیری مرزی بین افغانستان و پاکستان؛ 3 نیروی طالبان کشته و زخمی شدند

درآمد 22 هزار میلیاردی اپراتورهای اینترنتی از محل پلتفرم‌ها

دستگیری 350 سارق و متهم توسط گشت‌های پلیس آگاهی

رئیس سازمان توسعه تجارت: صادرات غیرنفتی 11 ماهه امسال رکورد زد

واردکنندگان خودرو خطاب به رئیس جمهور: جلوی گرانی را بگیرید!

اینتل با پردازنده‌های Xeon 6 Granite Rapids، رهبری شبکه‌های مخابراتی را به‌دست می‌گیرد

سرمقاله اطلاعات/ تنش در روابط اوکراین و ایالات متحده

اسطوره فوتبال برزیل، میم‌کوین خود را راه‌اندازی کرد

فقط از تفکر «وحید جلیلی» بر می‌آید که شخصیتی با چفیه و ریش، برای برنامه کودک سحرگاهی تلویزیون انتخاب شود

‍ برپایی نمایشگاه‌های فصلی نوروز و رمضان در تهران تا پایان اسفند

هزینه سبد معیشت کارگران را فصلی پوشش دهید

عضو کمیسیون انرژی مجلس: با انتقال سهمیه سوخت به حساب بانکی قیمت‌ تغییر نمی‌کند

سرمقاله وطن امروز/ تله تکراری برای تضعیف دولت

گزارش بی‌بی‌سی از حال‌و‌هوای شگفت‌انگیز مراسم افطار در کاخ ویندزور

پیکسل 9a حداقل یکی از ویژگی‌های پرچمداران گوگل را خواهد داشت

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در لبنان

گوشی گیمینگ نوبیا با نورپردازی هیجان‌انگیز و هوش مصنوعی معرفی شد

حمله پهپادی به صور و ادعای صهیونیستها درباره ترور فرمانده ارشد رضوان

لباس‌های زلنسکی؛ سوژه داغ فضای مجازی

وزیر بهداشت: آمار مرگ‌ومیر تصادفات در حال افزایش است؛ بی‌تفاوت نباشیم

سرمقاله فرهیختگان/ چه طور می‌شود به دولت کمک کرد؟

حمله اسرائیل به یک خودروی غیرنظامی در لبنان

اتفاق عجیب در پارلمان صربستان؛ اعتراض با دود و فشفشه!

قاچاق طلا از معادن ورزقان؛ غیربومی‌ها به جستجوی طلا آمده‌اند

جزئیات دفن اجساد جنین‌های نارس در بهشت زهرا (س)

افشای راز جنایت‌های سیاه؛ کشف 20 فیلم تعرض به کودکان در گوشی متهم

مدت زمان استفاده از کالابرگ‌ الکترونیک اعلام شد

جزئیاتی از اجرای آزمایشی انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو

تفاهم‌نامه اداره تشکل‌های شاهد و ایثارگر با همکاری (موسسه شهید علیرضا افشار) و دانشگاه خوارزمی به امضا رسید