پیام ویژه

آخرين مطالب

سی‌ان‌ان: چین در جنگ تجاری با آمریکا برگ برنده‌اش را رو کرد بين الملل

سی‌ان‌ان: چین در جنگ تجاری با آمریکا برگ برنده‌اش را رو کرد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فارس / در حالی‌که تنش‌های تجاری میان پکن و واشنگتن دوباره بالا گرفته، چین با اعمال محدودیت‌های صادراتی بر عناصر نادر خاکی، برگ برنده‌اش را در مقابل آمریکا رو کرده و صنایع حیاتی غرب را به چالش کشیده است.
در بحبوحه‌ی تشدید دوباره‌ی جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین، پکن یک مهره کلیدی و کمتر شناخته‌شده را روی میز گذاشته: عناصر نادر خاکی. این فلزات کمیاب، که در ظاهر شاید بی‌اهمیت به نظر برسند، نقشی حیاتی در تولید فناوری‌های پیشرفته و تسلیحات نظامی ایفا می‌کنند. و در این بازی پیچیده، چین نه تنها تأمین‌کننده اصلی این مواد است، بلکه حالا با اعمال محدودیت‌های صادراتی، نشان داده که می‌تواند آینده صنایع پیشرفته غرب را تحت تأثیر قرار دهد.
عناصر نادر خاکی؛ گنجینه‌ای در دل خاک
طبق گزارش «سی‌ان‌ان»، عناصر نادر خاکی شامل 17 عنصر مختلف هستند که با وجود نامشان، در بسیاری از نقاط جهان یافت می‌شوند اما استخراج و فرآوری آن‌ها دشوار، پرهزینه و آلاینده است. این فلزات در تولید گوشی‌های هوشمند، خودروهای برقی، توربین‌های بادی، موتورهای جت، دستگاه‌های MRI و حتی جنگ‌افزارهای پیشرفته مانند جنگنده‌های F-35 و زیردریایی‌های اتمی کاربرد دارند. به همین دلیل، تسلط بر این منابع معادل تسلط بر آینده تکنولوژی و امنیت ملی کشورهاست.تسلط چین بر زنجیره تأمین جهانیطبق آمار آژانس بین‌المللی انرژی، چین بیش از 60 درصد از تولید جهانی عناصر نادر خاکی و حدود 90 درصد از فرآوری آن‌ها را در اختیار دارد. این بدان معناست که حتی کشورهایی که منابع اولیه را استخراج می‌کنند، برای فرآوری و استفاده نهایی، به زیرساخت‌ها و فناوری چینی وابسته‌اند. این وابستگی استراتژیک حالا به ابزاری برای فشار اقتصادی در جنگ تجاری تبدیل شده است.حرکت استراتژیک پکندر پاسخ به تعرفه‌های جدیدی که دولت ترامپ بر کالاهای چینی اعمال کرده، دولت چین در چهارم آوریل 2025 اعلام کرد که صادرات هفت نوع عنصر نادر خاکی را محدود می‌کند. از این پس، هر شرکت یا کشوری که بخواهد این مواد یا محصولات مرتبط با آن (مثل مگنت‌های صنعتی) را وارد کند، باید از دولت چین مجوز بگیرد.این تصمیم، بلافاصله تأثیر خود را نشان داد. شرکت‌های آمریکایی و اروپایی اعلام کردند که محموله‌های آن‌ها در چین متوقف شده و برای ادامه واردات با سردرگمی‌های زیادی مواجه‌اند. صنایع فناوری و نظامی در آمریکا با زنگ خطر مواجه شده‌اند، چرا که بسیاری از تجهیزات پیشرفته‌شان بدون این عناصر نمی‌توانند تولید یا تعمیر شوند.
ضعف آمریکا در زنجیره تأمین
ایالات متحده طی دهه‌های گذشته، به دلایل اقتصادی و زیست‌محیطی، بسیاری از معادن و کارخانه‌های مرتبط با عناصر نادر خاکی را تعطیل کرده و به واردات از چین وابسته شده است. حالا در میانه این بحران، واشنگتن در تلاش است تا با سرمایه‌گذاری‌های گسترده، این صنعت را در داخل احیا کند اما این فرآیند نیازمند زمان، منابع مالی عظیم و تخصص فنی است که طی سال‌ها از دست رفته است.دولت ترامپ در واکنش، دستور تحقیقات برای وضع تعرفه بر واردات مواد معدنی حیاتی را صادر کرده و وزارت دفاع آمریکا از سال 2020 تاکنون بیش از 439 میلیون دلار برای بازسازی زنجیره تأمین داخلی هزینه کرده است. با این حال، کارشناسان معتقدند که ایالات متحده حداقل تا چند سال آینده نمی‌تواند وابستگی خود به چین را به طور کامل قطع کند.فرصت در دل بحرانسی ان ان گزارش کرد، با وجود چالش‌ها، برخی شرکت‌های آمریکایی این بحران را به چشم فرصت نگاه می‌کنند. شرکت‌هایی مانند Phoenix Tailings در ماساچوست یا USA Rare Earth در تگزاس، به دنبال ایجاد زنجیره‌های تأمین داخلی هستند که بدون نیاز به چین، بتوانند عناصر نادر را استخراج، فرآوری و تبدیل به محصولات صنعتی کنند. برخی از این شرکت‌ها مدعی شده‌اند که فناوری‌هایی توسعه داده‌اند که بدون تولید پسماند یا آلودگی، این مواد را فرآوری می‌کند.اما در عین حال، چالش‌هایی همچنان باقی است. تولید در مقیاس بالا، رقابت با قیمت‌های پایین چینی، و جذب نیروی متخصص در صنعتی که طی سال‌ها از بین رفته، موانعی هستند که به راحتی از سر راه برداشته نمی‌شوند.
بازی بزرگ‌تر از یک جنگ تجاری
سی ان ان با اشاره به این موارد نوشت که این تحولات فراتر از یک درگیری اقتصادی ساده‌اند. جنگ بر سر عناصر نادر خاکی، بازتاب رقابت ژئوپولیتیکی گسترده‌تری میان دو قدرت بزرگ دنیاست. چین با درک اهمیت استراتژیک این عناصر، طی دهه‌ها سرمایه‌گذاری وسیع در فناوری، زیرساخت و تحقیق و توسعه انجام داده تا امروز بتواند از این منابع به عنوان یک سلاح اقتصادی استفاده کند و حالا که بازی بالا گرفته، پکن نشان داده که برگ برنده را در دست دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1580834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تندروها توجهی به مشکلات مردم ندارند / صداوسیما چرا به افراطی‌ها تریبون می‌دهد؟

اندروید 16 بتا 4 رسماً منتشر شد

تاریخ پیش‌فروش جدید نینتندو سوییج 2 اعلام شد؛ قیمت همان 449٫99 دلار

آمریکا از حملات قریب‌الوقوع احتمالی به خاک سوریه خبر داد

هواپیماهای شبح‌گونه؛ جنگنده‌های نسل پنجم و نسل ششم چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

جدی‌ترین گزینه دولت برای وزارت اقتصاد از زبان نماینده مجلس

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دستاورد محققان چینی:‌ توسعه چشم مجهز به هوش مصنوعی که به نابینایان در راه رفتن کمک می‌کند

حمله هوایی آمریکا به صنعا

ترامپ هشدار روبیو در مورد کناره گیری آمریکا از مذاکرات روسیه و اوکراین را کم اهمیت خواند

ادعای رویترز: ترامپ با کمک اسپیس‌ایکس سامانه دفاع هوایی «گنبد طلایی» را راه‌اندازی می‌کند

مدارس این شهرها فردا تعطیل شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

لپ‌تاپ ایسوس TUF Gaming A14 2025 با نمایشگر 165 هرتزی و RTX 5060 معرفی شد

اروپا ظاهرا جریمه سنگین اپل را به‌تعویق انداخته است

افزایش شهدای جنایت بندر رأس عیسی به 80 نفر

تاکید انصارالله بر شکست مفتضحانه آمریکا در یمن

هدف مقامات اسرائیلی از دیدار با ویتکاف چیست؟

شیخ نعیم قاسم: توهم خلع سلاح حزب‌الله را از سرتان بیرون کنید

بدون تعارف از میزبانی دانشجویان همدانی از قاضی‌القضات

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

جنگ تجاری ترامپ مقدمه جنگ نظامی خواهد بود؟

متهمان قتل مرد تهرانی را شناسایی کنید

رشد آلت کوین‌ها در 2025

مشخصات دوربین CMF Phone 2 Pro رسماً تأیید شد: بهترین سیستم دوربین در رده قیمتی

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

نخست‌وزیر ژاپن: اقدامات تعرفه‌ای آمریکا تأسف‌برانگیز است

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

دیدار محمود عباس با جولانی در سوریه

سقوط مرگبار زن جوان پس از مشاجره با همسرش

ویژگی ریستارت خودکار اندروید هنوز فعال نشده است

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

اولین کتابخوان الکترونیکی تاشو جهان با نمایشگر 8 اینچی معرفی شد

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

واکنش سازمان ملل به حذف طالبان از فهرست ممنوعه روسیه

توصیه فضل الرحمان به دولت پاکستان درباره پناهجویان افغان

تشدید تجاوزات اشغالگران به مناطق مختلف کرانه باختری

گوگل به سوء‌استفاده از انحصار در تبلیغات آنلاین محکوم شد

مرگ مشکوک کودک چهار ساله در بیمارستان

اولترای تمام‌صفحه؛ پرچمدار متفاوت نوبیا به‌زودی از راه می‌رسد

بازدهی بازارها هفته چهارم فروردین 1404؛ سقوط تاریخی دلار

جزئیات فوت دو قاضی؛ علت چه بود؟

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

آغازبررسی‌ اصلاح حجم مبنا،دامنه‌ نوسان ومدل محاسبه‌ شاخص

ارتش یمن: دو ناوهواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

بیانیه تظاهرات میلیونی مردم یمن و تاکید مجدد بر حمایت از غزه

آلمان فروش جنگنده یورو فایتر به ترکیه را وتو کرد

افشای جزئیات پیشنهاد آمریکا برای حل بحران اوکراین

انحراف و واژگونی پژو 206، پنج کشته و مصدوم برجای گذاشت