پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ قرن گم‌شده یادداشت

سرمقاله شرق/ قرن گم‌شده
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق / «قرن گم‌شده» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آنچه بلومنبرگ از آن با ‌عنوان «خوداثباتی» نام می‌برد، چیزی نیست جز توانایی انسان در تعریف خود و جهان بدون توسل به نیروهای فراتر از خویش. او مخالف دیدگاه‌هایی است که انسان را محکوم به پذیرش تقدیر یا ایدئولوژی‌های جبری می‌کند. خوداثباتی طرد هرگونه سرنوشت‌گراییِ آینی یا تاریخی است، از این‌ رو است که بلومنبرگ نقطه مقابل کارل اشمیت و سکولاریزاسیون قرار می‌گیرد. دنیای مدرن و به معنای دقیق‌تر، زایش دنیای مدرن از نگاه بلومنبرگ، تلاش انسان برای تعریف هویت و معنای وجودی خود بدون اتکا به متافیزیک یا الهیات سنتی است. با علم جدید که با دانشمندانی مانند گالیله و کوپرنیک آغاز شد، انسان با روش‌های تجربی و ریاضی و بدون توسل به الهیات سعی کرد طبیعت را تشریح و تبیین کند.
خوداثباتی یعنی توانایی انسان مدرن و دستیابی به تشخصی که جهان هرگز برای او قائل نبود؛ جهانی که به مصائب و آلام انسان‌ها بی‌اعتنا بود. این بی‌اعتنایی جهان به آدمی و بی‌اعتباری آدمی در جهان، انگیزه قوی به وجود آورد تا آدمی خود چاره‌ای بیندیشد. اینک که او اسیر «زیست‌زمان» است و با عمری محدود در سیطره «زیست‌جهان» به سر می‌برد، باید به یاری عقل بتواند در محدوده زمانی خود فراتر از رویکردهای سنتی و باورهای الهیاتی و متافیزیکی بیندیشد.
بازار
عقل و علم‌گرایی زمینه‌ساز این دگرگونی شده است. صف‌آرایی کارل اشمیت و کارل لوویت و دیگر متفکرانی که به اهمیت این دو نفر نبودند، در برابر بلومنبرگ، نشانگر مباحثه و مجادله جدی میان فیلسوفان این دوران است، در بحبوحه تغییر پارادایم از سنت به دنیای مدرن؛ بریدن از سنت مسیحی-یهودی با تکیه بر عقل و علم. البته کارل اشمیت و کارل لوویت باور نداشتند که دنیای مدرن اصالت دارد و آن را ادامه همان سنت مسیحی می‌دانستند که دارایی‌های کلیسا را غصب کرده و با استحاله آنها درصدد است مشروعیتی برای خود دست‌وپا کند. در یک کلام، به باور آنان، دنیای مدرن تاریخِ مستقل و منحصربه‌فردی ندارد و هرچه هست، از سنت مسیحی غصب شده است و مشروعیت ندارد.
زیر سؤال بردن دنیای مدرن و مشروعیت آن، و دفاع بلومنبرگ از دنیای مدرن، اُس و اساس تاریخ اروپا را می‌سازد. دوره‌ای پر از ایده و تفکر در حدفاصل بین دو جنگ جهانی که جریان‌های همسو و متعارض به وجود آورده است؛ با چهره‌هایی مانند مارکس، هورکهایمر، آدورنو، کارل اشمیت و کارل لوویت. فاصله جدی بین دنیای غرب و شرق از همین دوره سر بر آورده است؛ دوره‌ای که برخی از اندیشمندان را به این باور رسانده که مدرنیته، تاریخی اروپایی دارد و جذب و هضم این دوره و همسویی آن با دنیای مدرن برای جغرافیای دیگر سخت دشوار و دیریاب است. با کنکاش در این دوره تاریخی اروپا به معنای واقعی می‌توان دریافت که این غیاب ناخواسته برای کشورهای بیرون از این جغرافیا و زمان، چقدر درک و دریافت مدرنیته را دشوار کرده است. دوره طلایی تاریخ ایران قرن چهارم هجری است؛ دوران شکوفایی زبان فارسی با شاعرانی مانند رودکی و فردوسی؛ شکوفایی علم با چهره‌هایی مانند ابوریحان بیرونی، ابن‌سینا و خوارزمی. در این دوره ایرانیان در پی اثبات خویش‌اند؛ «خوداثباتی» نه از جنس مغرب‌زمین، بلکه خوداثباتیِ فروتنانه از جنس شرقی.
در همین دوران است که فردوسی صراحتا از اثبات خویشتن سخن می‌گوید و کاری کارستان مانند «شاهنامه» را بر پایه دانش و خرد و پژوهش به انجام می‌رساند. بی‌دلیل نیست که قهرمانان «شاهنامه» چه آنان که حماسی‌اند و چه آنان که اسطوره‌ای‌ هستند، هریک در پی اثبات خویش‌اند؛ اثبات برتری خویش نه در برابر خداوند، بلکه اثبات خود در برابر ظلم و ظلمت. و آنان که طغیانگرند مانند ضحاک، سرنوشتی شوم در انتظارشان است. خوداثباتی دنیای مدرن با طغیان آغاز می‌شود. اگر طغیان اصل و اساس آن نباشد، انگیزه‌ای جدی برای آن است. در خوداثباتیِ شرقی همواره خضوع و خشوع در برابر خالق آدمی انگیزه‌ای قلبی است؛ همان چیزی که بعدها در عرفان جعلی از مسیر واقعی خود منحرف شد. یکی از استعاری‌ترین خوداثباتی‌های قهرمانان «شاهنامه»، داستان سیاوش است که در پی اثبات بی‌گناهی‌اش از آتش می‌گذرد و نمی‌سوزد. پس آدمی می‌تواند بر طبیعت و عناصر آن غلبه کند. اگر در غرب، انسان و طبیعت در کشاکش دائمی‌اند و آدمی می‌خواهد طبیعت را به سلطه خویش درآورد؛ در شرق طبیعت با شعوری شهودی جانب راستی و درستی را می‌گیرد. 
اگر قرن چهارم تداوم پیدا می‌کرد، البته با مجادله‌های جدی بین موافقان و مخالفان در بین چهره‌های آن دوران، چه‌بسا این قرن می‌توانست بیش از اینها در شکوفایی علم و سیاست و فرهنگ کشور ما اثر داشته باشد. دریغا نه‌تنها این امر مهم اتفاق نیفتاده است، بلکه این قرن در میان قرون تیره‌و‌تار سرزمین ایران گم شده است؛ گنجینه‌ گم‌شده‌ای که باید پیدایی آن را جدی گرفت. اگر در قرن چهارم در عرصه فرهنگ می‌توان به سراغ «شاهنامه» فردوسی رفت، در عرصه سیاست هم می‌توان با قرائتی متناسب با سیاست مدرن آثار خواجه نظام‌الملک را خواند و از میان ظلمت‌های تاریکی راهی به روشنایی گشود. مسیر عبور آشتی با تاریخ، عشق‌ورزیدن و دل‌بستن به آن است، با رویکردی سراسر انتقادی. چه‌بسا این تنها دارایی ما باشد که با آن می‌توانیم دوباره در مسیر تاریخ قرار بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1582522/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازه زمانی تاریخ معرفی ناتینگ فون 3 فاش شد

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟

خسارت 800 میلیون دلاری ناوگان MQ-9 آمریکا در یمن

دور جدید حملات آمریکا به یمن

مذاکره کننده سابق ایران: توافق ممکن است

درخواست اوکراین از روسیه برای توقف 30 روزه جنگ

ماشین تولید اخبار جعلی درباره مذاکرات چطور کار می‌کند؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

چرا گوشت گوسفند از دامداری تا بازار دو برابر می‌شود؟

شاید باور نکنید اما ربات‌ها در حال تسخیر اینترنت هستند

استاد دانشگاه شیراز: هسته سخت باید پوست‏‌اندازی کند

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

کمپین معلولان تعطیل شد

زور هیچکس به مافیای خودروسازی نمی‌رسد

متهم: همسر پسرخاله‌ام را کشتم چون من را ربود

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

تبلیغات اغواکننده ارتش روسیه برای جلب جنگجویان چینی

آمار قابل تامل از وضعیت تاییدیه ایمنی بیمارستان‌های تهران

کاهش 50 درصدی مجروحین حریق در سال 1403

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

قابلیت ترجمه پیام‌ها و پست کانال‌ها به نسخه بتای واتس‌اپ اضافه شد

کاربران آمریکایی جنبش 50501 را در فضای مجازی داغ کردند

المشاط خطاب به ترامپ: نه تو و نه پدر تو نمی‌تواند ما را از حمایت غزه منصرف کند

روبیو: گزارش تعطیلی برخی سفارت‌های آمریکا جعلی است

از سوژه ای که موضوع بیست و سی شد تا تلنگر به مجریان رسانه ملی در زبان معیار امشب

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

یمن، شکارچی پرنده های 30میلیون دلاری آمریکا

جوان 18 ساله در استخر کشاورزی غرق شد

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

یمن: در برابر تجاوز آمریکا و جنایات اسرائیل ساکت نمی‌مانیم

معاون رییس جمهور به دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان رفت

ضرب‌الاجل 24 ساعته تعزیرات برای پاسخ به گزارش‌های دریافتی

نماینده مجلس: 6 میلیون مستأجرند و 2 میلیون خانه خالی داریم که باید بین مردم تقسیم شوند

پیش بینی بورس دوشنبه یک اردیبهشت 1404

گوشی میان‌رده پیکسل 9a چقدر سریع شارژ می‌شود؟

سید معتدل

لاپید: اسرائیل به سوی یک فاجعه از داخل پیش می‌رود

مالک خودرو بنز قاچاق بیش از 35 میلیارد تومان جریمه شد

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی

وحشت اسرائیل از حضور 30 هزار نظامی حماس در غزه

اندونزی به دنبال خرید جنگنده‌های اف-15 آمریکایی

هشدار لاپید نسبت به وقوع فاجعه داخلی در اسرائیل

جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا و چین با برگشت خوردن یک هواپیمای بوئینگ اوج گرفت

قارچ سمی 18 نفر را راهی بیمارستان کرد

کمین چند لایه قسام از ارتش اسرائیل تلفات گرفت

مرد همه‌‏کاره سیاست خارجی آمریکا کیست؟

تبریک متفاوت ترامپ برای «عید پاک»

مرد 53 ساله پس از اتمام مشاوره خانوادگی، همسرش را با کلت کُشت

گاز پیک نیک در چادر مسافرتی، جان زن و شوهر را گرفت