آیا جنگ زمینی جدیدی در یمن در راه است؟
بين الملل
بزرگنمايي:
پیام ویژه - فارس / در سایه تشدید حملات هوایی آمریکا علیه یمن و تهدید به یک جنگ زمینی به منظور مهار جبهه حمایتی صنعا از نوار غزه، این سوال مطرح میشود: آیا با وجود ملاحظات منطقهای و بهرغم هشدارهای عربستان سعودی به واشنگتن، شمارش معکوس برای چنین حملهای آغاز شده است؟
به گفته منابع آگاه، چند روز پس از انتشار گزارشهای رسانههای غربی درباره احتمال انجام حمله زمینی به مناطق تحت کنترل انصارالله در یمن از طریق نیروهای تحت حمایت عربستان و امارات که خود را «دولت قانونی» در این کشور میدانند، ملاحظات منطقهای مانع آغاز چنین حملهای شده است. روزنامه العربی الجدید با انتشار یادداشتی در این خصوص نوشت که با وجود تشدید حملات هوایی آمریکا علیه صنعا و هدف قرار دادن بندر نفتی رأس عیسی در استان الحدیده یمن در ساحل دریای سرخ که 74 شهید و 170 زخمی برجای گذاشت، به نظر میرسد که ملاحظات منطقهای تا این لحظه مانع از اقدام نیروهای تحت حمایت سعودیها و اماراتیها برای بهرهبرداری از این حملات هوایی شده است. به ادعای این روزنامه، کشورهای درگیر در پرونده یمن تماسهایی را آغاز کردهاند تا از هرگونه عملیاتی که میتواند به جنگی تمامعیار در یمن منجر شود و منطقه را شعلهور سازد، جلوگیری کنند.
تحرکات دیپلملاتیک برای جلوگیری از آغاز جنگی تمام عیار در یمن
بازار

بر اساس این گزارش، «چندین منبع سیاسی، از جمله شخصیتهایی که در مذاکرات جاری شرکت دارند اما به دلیل حساسیت پرونده خواستند نامشان فاش نشود، و طی دو روز گذشته فاش کردند که یک تحرک دیپلماتیک فشرده برای جلوگیری از وقوع جنگ تمامعیار در یمن در جریان است؛ جنگی که صدای طبل آن شنیده میشود». این تلاشها بر فشار بر انصارالله برای ورود به توافقی که از وقوع جنگ تمامعیار جلوگیری کند و به صلح بیانجامد، متمرکز شده است. به گفته این منابع، بیش از یک طرف در تلاش است تا از وقوع چنین جنگی جلوگیری کند و تماسهایی برای دستیابی به این هدف برقرار شده است. به نوشته این روزنامه قطری، اخیراً نیروهای یمنی مرتبط با امارات و عربستان سعودی موسوم به «دولت قانونی یمن»، مذاکرات فشردهای با آمریکاییها در دو سطح سیاسی و نظامی انجام دادهاند. این مذاکرات همچنین شامل قدرتهای دیگری همچون بریتانیا برای برنامهریزی یک عملیات زمینی بوده است که قرار است با مشارکت طرفهای حاضر در دولت مستعفی یمن، انجام شود. در همین راستا، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ هفته گذشته از قول حامد غالب یکی از دستیاران ارشد طارق صالح، عضو شورای رهبری ریاستی یمن، نقل کرد که «عملیات زمینی برای بهرهگیری از موفقیتهای بزرگ حملات هوایی ضروری است». او همچنین افزود که «مذاکرات همچنان ادامه دارد، اما هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است».
عربستان خواستار جنگ تمام عیار در یمن نیست
این ولع مزدوران داخلی در یمن برای عملیات زمینی نظامی که ممکن است به آغاز جنگی تمامعیار در یمن منجر شود، ظاهراً مورد پذیرش عربستان سعودی نیست. روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال هفته پیش به نقل از منابع مطلع در برنامهریزی حمله زمینی گزارش داد که برخی پیمانکاران امنیتی و خصوصی آمریکا به گروههای یمنی درباره یک عملیات زمینی احتمالی مشاوراتی ارائه دادهاند. اما در عین حال مقامات سعودی به طور محرمانه به «مسؤولان آمریکایی و یمنی» اطلاع دادهاند که آنها دیگر هیچ حمله زمینی در یمن را نه همراهی و نه حمایت خواهند کرد، به دلیل نگرانی و هراس از حملات موشکهای بالستیک و پهپادهای انصارالله که پیشتر، شهرهای سعودی را هدف قرار دادهاند. از سوی دیگر «لانا نسیبه» معاون وزیر خارجه امارات در امور سیاسی نیز اخیراً، مشارکت ابوظبی در مذاکرات مربوط به عملیات زمینی در یمن را انکار کرده و انتشار چنین اخبار و اطلاعاتی را «بیپایه» دانسته است. اما روزنامه وال استریت ژورنال پیشتر گزارش داده بود که امارات با آمریکا درباره طرح گروههای نظامی یمنی برای حمله زمینی به انصارالله گفتوگو کرده است.
العربی الجدید در ادامه به نقل از منابع آگاه نوشت که ارتباطاتی توسط نیروهای منطقهای و بینالمللی (به ویژه اروپایی و نه ایالات متحده) و همچنین هیأت سازمان ملل در حال انجام است تا از وقوع جنگی تمامعیار در یمن جلوگیری شود. این تلاشها در شرایطی صورت میگیرد که فشار آمریکاییها برای آغاز سریع یک عملیات زمینی نظامی شدید است. این ارتباطات به دنبال دستیابی به توافقی است که جلوی لغزش به سمت یک نبرد باز را بگیرد؛ نبردی که ممکن است راه را برای شروع جنگی تمامعیار در یمن هموار کند، به ویژه با توجه به پیچیدگیهایی که حوثیها در مناطق تحت کنترل خود ایجاد کردهاند، تراکم جمعیتی در شمال کشور و بحران انسانی که طی ده سال گذشته در این مناطق تشدید شده است. همچنین نگرانیهایی وجود دارد که تاثیرات هر جنگی تمامعیار در یمن ممکن است به کشورهای منطقه نیز سرایت کند. به گفته این منابع، هیچ دیدگاه واحدی میان طرفهای دخیل در تماسهای مربوط به جلوگیری از حمله زمینی وجود ندارد. با این حال، همه بر این نکته توافق دارند که نتیجه این امر مشروط به تمایل انصارالله برای جلوگیری از وقوع جنگی تمامعیار در یمن است.
پیشنهاد برای خلع سلاح انصارالله؟
گفته میشود که از جمله پیشنهاداتی که در حال بررسی است، طرحی است که به تبدیل حوثیها به یک نهاد سیاسی منجر شود و در نتیجه آن، تسلیم کامل سلاحها، واگذاری کنترل صنعا و سایر استانهای تحت تصرف و عقبنشینی نیروهای آن از شهرها و جبههها صورت گیرد.

به ادعای این منابع، انصارالله منتظر نتایج مذاکرات میان عربستان سعودی و ایران و پیامهایی هستند که ممکن است در روزهای آینده از جانب آنها ارسال شود. ریاض با عملیات نظامی زمینی مخالف است و به دنبال خنثی کردن خطر انفجار نظامی در یمن و منطقه به طور کلی است. به ویژه با تشدید بحران و بالا رفتن تنش نظامی میان ایران، آمریکا و رژیم صهیونیستی . نشست نیروهای یمنی نزدیک به عربستان و امارات علیه انصارالله در ریاضمنابع یمنی گزارش دادند که مقامات دولت مستعفی و فراری یمن، دعوتی فوری به تمام نیروها و طرفهای سیاسی وابسته به خود برای برگزاری یک نشست در ریاض ارسال کردهاند. این دعوت شامل حال ائتلاف سیاسی که چند ماه پیش در عدن شکل گرفت نیز شده است. قرار است در این نشست برجستهترین فرماندهان نظامی، امنیتی، اعضای شورای موسوم به رهبری ریاستی و دولت باشد تا تحولات اخیر و موضوع جنگ زمینی را بررسی کنند. کارگاهی که توسط مؤسسه ملی دموکراتیک آمریکا (NDI) در ماه مه گذشته در عدن که سران دولت مستعفی یمن آن را (پایتخت موقت یمن) اعلام کردهاند، تحت عنوان «گفتوگوی رهبران حزبی و اجزای سیاسی در یمن»، توانست طیف گستردهای از احزاب و گروههای سیاسی یمنی مخالف حوثیها و حامی دولت مستعفی را گرد هم آورد. در میان این احزاب و گروهها، نامهایی چون کنگره عمومی خلق، تجمع یمنی برای اصلاحات، حزب سوسیالیست یمن، اتحادیه نیروهای مردمی، حزب بعث و حزب الرشاد به چشم میخورد. همچنین نیروهای سیاسی برجستهای مانند شورای انتقالی جنوب، دفتر سیاسی مقاومت ملی، کنفرانس جامع حضرموت، ائتلاف ملی جنوب، شورای ملی حضرموت و شورای ملی شبوه نیز در این نشستها حضور داشتند.
العربی الجدید در خاتمه این یادداشت به نقل از منابع نزدیک به دولت مستعفی یمن نوشت که در چنین فضایی و در سایه تشدید حملات هوایی ائتلاف آمریکایی_انگلیسی علیه یمن، برخی منابع پیشبینی میکنند که انصارالله نیز در نهایت مجبور به ورود به مذاکرات و گفتوگوهایی برای دادن امتیاز به منظور جلوگیری از مواجهه نظامی زمینی میشود. گرچه اظهارات رهبران انصارالله این موضوع را رد میکند. محمد علی الحوثی از رهبران این جنبش در 12 آوریل گفت که «گزینههای دشمن در یمن شکست خورده است. نه بمباران و تجاوز آمریکایی میتواند پشتیبانی از غزه را متوقف کند و نه هر گونه اقدام نظامی زمینی موفق خواهد بود؛ بلکه با جهنم و پایداری مؤمنین روبرو خواهد شد».

-
شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۱:۱۹
-
۱۹ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1582584/