پیام ویژه

آخرين مطالب

آمار قابل‌تامل آزمایش‌های پزشکی در ایران فرهنگی و اجتماعی

آمار قابل‌تامل آزمایش‌های پزشکی در ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تسنیم / آمار بالای تست‌های آزمایشگاهی با انجام سالانه بیش از 500میلیون آزمایش در کشور و تجویز میانگین 10 قلم آزمایش در هر نسخه، به یکی از چالش‌های نظام سلامت تبدیل شده است؛ آماری که بار مالی سنگینی به بیمه‌ها و بیماران تحمیل می‌کند.
خدمات آزمایشگاهی به‌عنوان یکی از ارکان اصلی نظام سلامت، نقشی کلیدی در فرآیند تشخیص و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند.
در زمان حاضر، بالغ بر 8000 آزمایشگاه در سطوح مختلف در سراسر کشور فعال هستند که حدود نیمی از آنها تحت پوشش بخش دولتی و نیم دیگر در اختیار بخش خصوصی قرار دارند. بخش عمده خدمات در آزمایشگاه‌های خصوصی ارائه می‌شود و در مقابل، آزمایشگاه‌های دولتی بیشتر به ارائه خدمات برای بیماران بستری در بیمارستان‌ها می‌پردازند.
بنا بر آمارها، حدود 70 درصد تصمیم‌های تشخیصی و درمانی بر اساس نتایج آزمایشگاهی اتخاذ می‌شود؛ عددی که نشان از جایگاه بی‌بدیل این بخش در ساختار سلامت کشور دارد. با وجود اهمیت این آزمایشات و گستردگی این خدمات، پوشش بیمه‌ای خدمات آزمایشگاهی یکی از نقاط ضعف جدی نظام سلامت محسوب می‌شود و یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که فعالان حوزه سلامت به آن اشاره می‌کنند، پوشش ناکافی خدمات آزمایشگاهی توسط شرکت‌های بیمه‌گر است به‌طوری که همتی، رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی دراین‌باره گفته بود: «بیمه‌ها تعرفه خدمات آزمایشگاهی را به‌درستی پوشش نمی‌دهند و در حالی که باید تنها 30 درصد هزینه‌ها از سوی مردم پرداخت شود، در عمل این رقم به بیش از 70 درصد رسیده است.»
هر نسخه پزشکان حاوی بیش از 10قلم آزمایش است!
علاوه بر بالا بودن هزینه‌های تشخیصی برای بیماران، یکی از مشکلاتی که نظام سلامت با آن دست و پنجه نرم می‌کند، خدمات القایی و غیرضروری است که به بیماران ارائه می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که میانگین تجویز آزمایش در نسخه‌های پزشکی قابل توجه است به‌طوری که ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت به این خدمات غیرضروری اشاره و اظهار کرده است: «به‌طور میانگین در هر نسخه 10/5 قلم آزمایش تجویز می‌شود که این عدد در تهران حتی به 15 قلم می‌رسد در حالی که بسیاری از این آزمایشات ضروری نیستند.»
این آمار بالا در حالی است که مطالعات جهانی نشان داده‌اند که تعداد آزمایش‌های درخواستی برای هر فرد عددی میان 1/6 تا 4/1 است. براساس مطالعه‌ای که در سال 2014 در سوئد انجام شد تعداد آزمایش‌ها به‌طور میانگین در هر تجویز برابر با 2/4 بوده است که اختلاف بسیار فاحشی با آمار آزمایشات تجویزشده داخل کشور ما دارد.
بازار
پوشش پایین بیمه‌ای و تجویز بالای آزمایش در هر نسخه، در شرایطی رخ می‌دهد که بسیاری از مردم به‌دلیل وضعیت اقتصادی و افزایش چشمگیر هزینه‌های سلامت از سبد خانوار، توانایی پرداخت هزینه‌های کامل خدمات آزمایشگاهی را ندارند و بنابراین عدم پوشش مؤثر بیمه‌ای، می‌تواند منجر به کاهش مراجعه مردم برای انجام آزمایش‌های ضروری شود؛ موضوعی که به تأخیر در درمان می‌انجامد و هزینه‌های درمانی را در مراحل بعدی افزایش می‌دهد.
هر ایرانی بیش از 6بار در سال آزمایش می‌دهد!
براساس اعلام حمزه‌لو، دبیر انجمن علوم آزمایشگاهی، سالانه حدود 500 میلیون تست در آزمایشگاه‌های کشور انجام و سالانه 10 درصد نیز به این آمار اضافه می‌شود(!)، آماری که نشان می‌دهد هر ایرانی به‌طور میانگین بیش از 6 بار در سال آزمایش می‌دهد!
چرا آمار آزمایشات غیرضروری در کشور بالاست؟
یک مطالعه طی سال‌های 1390 تا 1395 درباره علت تجویزهای غیرضروری آزمایش‌ها در استان البرز انجام شده است که نشان می‌دهد در فاصله سال‌های 1390 تا 1395 تعداد آزمایش‌های آزمایشگاهی درخواستی برای دو بیمه اصلی تأمین اجتماعی و سلامت که بیشترین جمعیت تحت پوشش را دارند، روند افزایشی داشته است.
بررسی‌های به‌عمل‌آمده نشان داده است که دلایل تجویز بیش از حد آزمایش‌ها شامل تنبلی درمانگران (تجویز آزمایش پیش از معاینه بالینی و گرفتن شرح حال)، ناآگاهی (تجویز آزمایش به‌خاطر عدم وجود تشخیص اولیه) و تجویز غیرمنطقی (به‌دلیل عدم وجود دانش کافی در مورد انتخاب آزمایش درست) و تکرار بی‌مورد (به‌دلیـل ناآگاهی از فاصله منطقی برای تکرار آزمایش) و طمع (منفعت مالی از تجویز آزمایش) است.
چگونه می‌توان آمار آزمایش‌های غیرضروری را کاهش داد؟
یکی از مهم‌‌ترین ابزارهای نظارتی بر عملکرد پزشکان، بیمه‌ها هستند که می‌توانند با انجام مداخله‌هایی چون نظارت بر نسخ الکترونیک به کاهش آزمایشات غیرضروری کمک کنند.
از سوی دیگر معاونت درمان وزارت بهداشت که مسئول نظارت بر رفتار درمانگران و مراکز درمانی است می‌تواند به کاهش مراودات مالی بین پزشکان و آزمایشگاه‌ها کمک کند.
همچنین از طریق به‌کارگیری دستورالعمل‌های بالینی، رعایت حداقل توالی درخواست‌ها، ارائه بازخورد عملکرد پزشکان و آموزش به آنها، می‌توان تجویز آزمایش‌ها را منطقی کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1582655/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازه زمانی تاریخ معرفی ناتینگ فون 3 فاش شد

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟

خسارت 800 میلیون دلاری ناوگان MQ-9 آمریکا در یمن

دور جدید حملات آمریکا به یمن

مذاکره کننده سابق ایران: توافق ممکن است

درخواست اوکراین از روسیه برای توقف 30 روزه جنگ

ماشین تولید اخبار جعلی درباره مذاکرات چطور کار می‌کند؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

چرا گوشت گوسفند از دامداری تا بازار دو برابر می‌شود؟

شاید باور نکنید اما ربات‌ها در حال تسخیر اینترنت هستند

استاد دانشگاه شیراز: هسته سخت باید پوست‏‌اندازی کند

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

کمپین معلولان تعطیل شد

زور هیچکس به مافیای خودروسازی نمی‌رسد

متهم: همسر پسرخاله‌ام را کشتم چون من را ربود

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

تبلیغات اغواکننده ارتش روسیه برای جلب جنگجویان چینی

آمار قابل تامل از وضعیت تاییدیه ایمنی بیمارستان‌های تهران

کاهش 50 درصدی مجروحین حریق در سال 1403

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

قابلیت ترجمه پیام‌ها و پست کانال‌ها به نسخه بتای واتس‌اپ اضافه شد

کاربران آمریکایی جنبش 50501 را در فضای مجازی داغ کردند

المشاط خطاب به ترامپ: نه تو و نه پدر تو نمی‌تواند ما را از حمایت غزه منصرف کند

روبیو: گزارش تعطیلی برخی سفارت‌های آمریکا جعلی است

از سوژه ای که موضوع بیست و سی شد تا تلنگر به مجریان رسانه ملی در زبان معیار امشب

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

یمن، شکارچی پرنده های 30میلیون دلاری آمریکا

جوان 18 ساله در استخر کشاورزی غرق شد

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

یمن: در برابر تجاوز آمریکا و جنایات اسرائیل ساکت نمی‌مانیم

معاون رییس جمهور به دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان رفت

ضرب‌الاجل 24 ساعته تعزیرات برای پاسخ به گزارش‌های دریافتی

نماینده مجلس: 6 میلیون مستأجرند و 2 میلیون خانه خالی داریم که باید بین مردم تقسیم شوند

پیش بینی بورس دوشنبه یک اردیبهشت 1404

گوشی میان‌رده پیکسل 9a چقدر سریع شارژ می‌شود؟

سید معتدل

لاپید: اسرائیل به سوی یک فاجعه از داخل پیش می‌رود

مالک خودرو بنز قاچاق بیش از 35 میلیارد تومان جریمه شد

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی

وحشت اسرائیل از حضور 30 هزار نظامی حماس در غزه

اندونزی به دنبال خرید جنگنده‌های اف-15 آمریکایی

هشدار لاپید نسبت به وقوع فاجعه داخلی در اسرائیل

جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا و چین با برگشت خوردن یک هواپیمای بوئینگ اوج گرفت

قارچ سمی 18 نفر را راهی بیمارستان کرد

کمین چند لایه قسام از ارتش اسرائیل تلفات گرفت

مرد همه‌‏کاره سیاست خارجی آمریکا کیست؟

تبریک متفاوت ترامپ برای «عید پاک»

مرد 53 ساله پس از اتمام مشاوره خانوادگی، همسرش را با کلت کُشت

گاز پیک نیک در چادر مسافرتی، جان زن و شوهر را گرفت