پیام ویژه

آخرين مطالب

در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟ یادداشت

در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مشرق /متن پیش رو در مشرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در ایتالیا فاز مذاکرات از گفتگو برای محدودیت هسته‌ای در برابر جلوگیری از اقدامات نظامی به‌سوی گفتگوهای هسته‌ای در جهت رفع تحریم تغییر کرده است.
بازار
دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به میزبانی سفارت عمان در شهر رم برگزار شد. این مذاکرات که پشت درهای بسته و بدون حضور رسانه‌ها انجام گرفت، با هدف بررسی چهارچوب و زمان‌بندی مذاکرات آتی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها صورت پذیرفته است.
همه منابع در توصیف مذاکرات از جملاتی استفاده کرده‌اند که مسیر را مثبت نشان داده است، اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان و برنامه‌ریزی برای ادامه گفت‌وگوها در روزهای آینده، نشان‌دهنده اراده طرفین برای یافتن راه‌حلی دیپلماتیک است، به گفته سید عباس عراقچی انتظار می‌رود با برگزاری دور سوم مذاکرات در شنبه آتی، تصویر روشن‌تری از امکان دستیابی به توافق یا چالش‌های پیش‌رو ارائه شود.
اخبار رسیده حکایت از آن دارد که مذاکرات رم مثبت است، اما در برخی بخش‌ها فشردگی خاصی حاکم شده که برای رفع آن‌ها نیاز به تفسیرهای بیشتر داشته ازاین‌رو پیوستی فنی و کارشناسی نیز برای مذاکره‌کنندگان طراحی‌شده است تا در فاصله گفتگوها بر سر آن‌ها بحث شود.
نکته قابل‌توجه آن‌که در طول دو دور مذاکرات صورت گرفته در عمان و ایتالیا از سوی طرف آمریکایی هیچ موردی مطرح نشده است که از جانب ایران عبور از خط قرمز محسوب شده باشد، همچنین فاز مذاکرات از گفتگو برای محدودیت هسته‌ای در برابر جلوگیری از اقدامات نظامی از سوی آمریکا به‌سوی گفتگوهای هسته‌ای در جهت رفع تحریم و گرفتن برخی معافیت‌ها تغییر فاز داده است.
دو نگرش متفاوت و خط قرمزهایی که روی میز کشیده شده است!
همچنین در مذاکرات صورت گرفته در خلیج‌فارس و اروپا طرفین به روانشناسی دقیق از یکدیگر دست‌یافته‌اند که حاکی از نوع نگرش مذاکره‌کنندگان است، در یک‌سوی میز ویتکاف به‌عنوان نماینده فکری ترامپ به‌شدت کلی‌نگری کرده و خواهان دست یافتن به توافقی میان طرفین است که پرونده منطقه‌ای را رفع‌ورجوع کرده و به‌اصطلاح خودش پایان بدهد اما در آن‌سوی میز طرف ایرانی به‌ویژه عراقچی روی جزئیات تأکید داشته و خواهان بررسی بند به بند هر چیزی است که قرار بوده به‌عنوان توافق امضا شود.
این دو نگرش متفاوت از فضای مذاکرات باعث کند شدن و البته فنی‌تر شدن گفتگوها میان طرفین شده است، داشتن انتفاع از توافق احتمالی شکل‌گرفته میان ایران و آمریکا و پذیرفته شدن حق غنی‌سازی تهران و نیز ایجاد اطمینان خاطر از رفتارهای ضد امنیتی رژیم صهیونیستی در منطقه بخشی از خواسته‌های ایران در یک‌سوی میز و در برابر طرح کلی آمریکایی‌ها برای دسترسی تهران به سلاح هسته‌ای است.
داشتن یک ذهنیت کلی‌نگر در برابر یک نگاه جزئی‌گرا در دو دور مذاکرات هسته‌ای میان طرفین این بحث را میان برخی کارشناسان ایجاد کرده است که رسیدن به توافقی برای رفع تحریم‌ها امکان‌پذیر نبوده و تنها می‌توان با ایجاد یک «توافق موقت» و نیز گرفتن برخی معافیت‌های تحریمی از مذاکرات میان طرفین بیرون آمد، نکته‌ای که به حتم دربرگیرنده منافع جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود و به‌نوعی عبور از خط قرمز تهران تلقی می‌شود و عراقچی با نگاه ویژه از آن عبور نخواهد کرد، این عدم عبور ناشی از شناخت دقیق وزیر خارجه از روحیات آمریکایی‌ها به‌ویژه رفتارهای ویتکاف است که بیش از مذاکره‌کننده یک معامله‌گر قهار است.
همچنین موضوعی که در 2 دور مذاکره میان ایران و آمریکا بسیار به چشم آمده، تفاوت شرایط، بستر و ظرفیت‌های کنونی طرفین است. واقعیت این است که به‌واسطه خروج یک‌طرفه آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران غنی‌سازی 60 درصدی در نطنز و فردو، آن‌هم با استفاده سانتریفیوژهای پیشرفته را در دستور کار قرار داده است و بازگشت از این خط نیاز به حسن نیت بیشتر آمریکایی‌ها دارد که امری طبیعی است.
فراتر از آن، دیوار بی‌اعتمادی ایران نسبت به آمریکا با توجه به رفتارهای سینوسی ترامپ نسبت به هر زمان دیگری بلندتر نموده و همین موضوع، گارد ایران در برابر ایده پردازی‌های اغلب تکراری ویتکاف بسته‌تر کرده است.
نکته دیگر اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جریان مذاکرات، حکم یک کاتالیزور (عامل تسریع‌کننده) را ایفا نکرده و رافائل گروسی مدیرکل آژانس و دیگر مقامات این نهاد بین‌المللی، همچنان در کسوت تسریع‌کنندگان «استراتژی فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران ایفای نقش می‌کنند که امری غیرفنی محسوب می‌شود.
در مذاکرات مسقط و رم تیم مذاکره‌کننده آمریکایی روی فریز شدن در نقطه صفر تأکید کرده‌اند که لازمه رسیدن به این مرحله آن است که دو اصل اساسی برای ایران تأمین شود. اول آنکه تهران از مؤثر و پایدار بودن رفع تحریم‌ها به نحوی تضمین‌شده اطمینان حاصل کند در ثانی موضوعاتی سیاسی چون پرونده PMD نباید به‌عنوان اهرم فشار علیه ایران در آینده باقی بماند.
شرط ایران برای توافق انتفاع است
باید به این نکته توجه کرد که در مذاکرات صورت گرفته تا به اینجا حل نشدن برخی موضوعات ناشی از عدم تصمیم‌گیری آمریکا و اصرار دولت این کشور بر مواضعی بوده است که خواسته‌های اصولی ایران را که مبتنی بر برجام است، تأمین نمی‌کند.
همچنین بعد از هر توافقی باید شرایطی فراهم شود که شرکای اقتصادی و فعالان در بازار ایران مطمئن شوند که قراردادهای منعقده با ایران از پایداری لازم برخوردار است و سایه بازگشت تحریم‌ها از سر اقتصاد ایران رفته است.
دراین‌ارتباط باوجود طرح‌های ارائه‌شده از سوی ایران، طرف آمریکایی ایده روشنی نداشته که نشانه تلاش آنان برای اثربخشی تحریم‌ها حتی پس از انعقاد توافق است، روشن است که جمهوری اسلامی ایران چنین وضعیتی را نمی‌پذیرد، مذاکرات فنی بیشتر می‌تواند گره‌گشایی کند.
تهران تا اینجا نشان داده است که به‌اندازه کافی حسن نیت داشته و آماده پذیرش پیشنهادهای جدید برای حصول توافق است با این شرط که طرف آمریکایی موضوعات پادمانی را باهدف ایجاد اهرم فشار سیاسی در آینده کنار بگذارد، مذاکرات صورت گرفته در قیاس با گذشته از جنبه‌های مختلف بهبود پیداکرده و چه از منظر «پایداری رفع تحریم‌ها و اطمینان‌بخشی به فعالان اقتصادی» و چه ازنظر «حفظ دستاوردها، دانش و زیرساخت هسته‌ای» که این موضوع ناشی از مدل رفتاری مذاکره‌کنندگان ایران در مسقط و رم بوده است.
هفته گذشته در عمان ویتکاف متوجه شد که دیپلمات‌های ایرانی مسلح روی صندلی مذاکره می‌نشیند، در رم معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز گزارش این صحنه را دریافت کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1583398/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داروخانه‌هایی که در توزیع شیرخشک همکاری می‌کنند، تشویق می‌شوند

اتوبوس شهری ترمز برید و حادثه آفرید

امضا در کرملین، انتظار در تهران

تاکید پادشاه اردن بر رد هرگونه تلاشی برای کوچاندن فلسطینی‌ها

تبعات شکست پاشینیان در انتخابات محلی ارمنستان

قتل جوان 30 ساله با سلاح گرم؛ قاتل فراری بازداشت شد

جزئیات مسکن تدریجی اعلام شد

تبعات جدی استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF

دمای تهران به 33 درجه می‌رسد

ریزش بورس دولت روحانی با مردم چه کرد؟

پیش بینی بورس چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

هشدار به 3 میلیارد کاربر Gmail: ارسال لینک‌های کلاه‌بردای با حساب رسمی گوگل

جنگ تعرفه‌ای ترامپ، پکن و توکیو را به‌هم نزدیک‌ می‌کند

هشدار جدی آموزش و پرورش در مورد شهریه مدارس غیرانتفاعی

وزیر دفاع آمریکا: من بی‌گناهم؛ می‌خواهند دولت را تخریب کنند

جیب‌برهای ایستگاه‌های بی‌آرتی دستگیر شدند

باند سارقان 50 میلیاردی منازل منهدم شد

وریر نیرو: «طالبان» تمکین نمی‌کند

مدیر عامل سابق شرکت توسعه گاز ایران: بدترین قرارداد گازی ایران کرسنت است

دستگیری فرد شیطان‌صفتی که به کودکان تجاوز کرده و از آنها فیلم می‌گرفت

واکنش حزب الله به ترور یکی از رهبران جماعت اسلامی لبنان

افت شدید محبوبیت دونالد ترامپ

دستگیری نماینده فیلیپین که دوترته را تحویل دادگاه لاهه داد

تتلو به انفرادی منتقل شد

برای نیروگاه اتمی برق بوشهر چقدر هزینه شده است؟

لغو قانون تغییر ساعت به هدررفت 1200 مگاواتی برق دامن زد!

طرفداران Assassin’s Creed خواهان تمرکز بیشتر سری روی داستان‌های خطی هستند

سرگذشت عجیب مکارترین دزد ایران!

برخورد پژو 405 با کامیون یک کشته بر جا گذاشت

ماهیچه گوسفندی میلیونی شد

نگرانی فزاینده اسرائیل از استقرار بیشتر نیروهای مرزی مصر

وزارت تحت امر ایلان ماسک به داده‌های حساس مهاجران دسترسی یافت

موج مهاجرت ثروتمندان آمریکایی به اروپا از ترس ترامپ

حالا بلواسکای هم تیک آبی دارد

فردا؛ بررسی دو فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور

معاون ترامپ پیشنهاد برد-برد به هند داد

چین اولین شبکه پهن‌باند 10 گیگابیتی دنیا را معرفی کرد؛ سرعت دانلود خیره‌کننده 9834 مگابیت‌برثانیه

سلطان عمان و پوتین دیدار کردند

درخواست اصلاح بندهای اولویت‌دار قانون موادمخدر

سقوط هواپیمای آموزشی در «گجرات» هند و کشته شدن خلبان

رکورد ارزش معاملات بورس دومین بار متوالی در 1404 شکست

درخواست جهاد اسلامی فلسطین از سوریه برای آزادی 2 فرمانده بازداشت‌شده

ربات‌های آینده انعطاف‌پذیرتر خواهند شد

خروج نیروهای امنیتی از منزل کروبی و پایان رسمی حصر بعد از 5180 روز

راز سفر قریب‌الوقوع «زلنسکی» به آفریقای جنوبی

دومین نشست شورای معاونین بنیاد شهرستان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های استان تهران برگزار شد

کوچک زاده به رئیس قوه قضاییه تذکر داد/ عده‌ای در فضای بی‌در و پیکر مجازی، شما را در افکار عمومی زیبا جلوه می‌دهند

آزادی مرد محکوم به قصاص پس از 21 سال حبس

شیطنت دانش آموزان 4 معلم ایلامی را مسموم کرد

گفتگو با سارقی که گوشی زن جوان را وحشیانه دزدید