تصمیم سازمان حج و زیارت برای اولین بار؛ ایرانیان خارج از کشور به حج اعزام میشوند
فرهنگی و اجتماعی
بزرگنمايي:
پیام ویژه - تسنیم / رئیس سازمان حج و زیارت گفت: امسال تصمیم گرفتیم بهصورت آزمایشی، دو کاروان ویژه برای ایرانیان مقیم خارج اختصاص دهیم.
همایش بزرگ آموزشی و توجیهی زائران حج تمتع استان تهران صبح امروز با حضور گسترده زائران در سالن 12 هزار نفری مجموعه ورزشی آزادی برگزار شد.
علیرضا بیات، رئیس جدید سازمان حج و زیارت، در پاسخ به این سوال که تعداد کاروانها و زائران اعزامی از تهران چند نفر است؟ گفت: امسال از تهران حدود 12هزار نفر به حج اعزام میشوند. اعزام زائران تهرانی از نوزدهم اردیبهشت آغاز میشود. در مرحله نخست، زائران وارد مدینه خواهند شد و انشاءالله از بیستوچهارم اردیبهشت به مکه مشرف میشوند. تمام تمهیدات لازم اندیشیده شده و جای نگرانی نیست. امیدواریم زائران، سفری معنوی و پربرکت را تجربه کنند.
وی گفت: امسال برای نخستینبار، کاروانی از ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز اعزام خواهند شد. ما خود را موظف میدانیم که به این عزیزان نیز خدمات ارائه دهیم. در سالهای گذشته، به دلیل برخی مشکلات اجرایی، برنامهریزی و هزینههای بالا، امکان اعزام آنان فراهم نبود، اما امسال تصمیم گرفتیم بهصورت آزمایشی، دو کاروان ویژه برای ایرانیان مقیم خارج اختصاص دهیم.
وی ادامه داد: این عزیزان مستقیماً از محل اقامت خود به مدینه اعزام شده و در آنجا خدمات دریافت خواهند کرد. اگر این طرح موفق باشد، انشاءالله سال آینده بدون محدودیت تعداد، امکان پذیرش تمام متقاضیان فراهم خواهد شد. البته مانند سایر زائران، آنها نیز باید مراحل ثبتنام و پرداخت هزینهها را طی کنند.
بازار ![]()
رئیس سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سوال که آیا برای آنان سهمیه جداگانهای (فراتر از 85هزار و 850 نفر) در نظر گرفته شده است؟ تصریح کرد: خیر، این زائران در قالب سهمیه کلی ایران اعزام میشوند. البته با توجه به افزایش جمعیت کشور (که اکنون به 89 میلیون نفر رسیده است)، درخواست افزایش سهمیه ایران به سازمان همکاری اسلامی ارائه شده و پیگیریهای اداری آن نیز آغاز شده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مهمترین تسهیلات امسال برای زائران چیست؟ خاطرنشان کرد: بیتردید هر خدمتی در مقابل عظمت حج، ناچیز است، اما در حد توان، تسهیلاتی در نظر گرفته شده است. از جمله اقدامات مهم، قرارداد با شرکت زمزم عربستان برای تأمین یک گالن پنجلیتری آب زمزم بهصورت استاندارد برای هر زائر است که پیش از بازگشت به ایران تحویل داده خواهد شد.
بیات گفت: در مسیر بازگشت، انتقال بار زائران از هتل به فرودگاه نیز تسهیل شده تا بدون دغدغه حمل بار، سفر کنند. همچنین در حال بررسی طرحی هستیم که طی آن، بار اصلی زائران در مکه تحویل گرفته شود تا در مدت اقامتشان در مدینه (4 تا 5 روز)، آسایش بیشتری داشته باشند.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلات سالهای گذشته، اختلال در خرید اینترنت همراه به دلیل استفاده همزمان زائران بود. امسال اینترنت همراه از آغاز تا پایان سفر در اختیار زائران قرار میگیرد تا با مشکلی مواجه نشوند. جزئیات این خدمت بهزودی اعلام خواهد شد.
اقدامات ویژه برای رفع دغدغه حملونقل و اینترنت حجاج
علیرضا بیات رئیس سازمان حج و زیارت در همایش بزرگ آموزشی-توجیهی زائران حج 1404 استان تهران که در ورزشگاه 12 هزار نفری آزادی تهران برگزار شد ، سفر حج را سفری تاثیرگذار و پر برکت دانست و تاکید کرد: هدف از تلاش همه دست اندرکاران اجرایی، نیل به هدف والای معنوی و رضایتمندی زائران است.
وی افزود: لبخند رضایت زائران بهترین هدیه به خادمان است و امیدوارم سفری توام با عزت و سلامت را داشته باشید .
رئیس سازمان حج وزیارت با اشاره به برخی محدودیت ها در سفر حج، مانند شرایط اسکان در سرزمین منا گفت: با توجه به حضور میلیونی زائران در ایام حج و از طرفی محدودیت جغرافیایی منا، به هر زائر کشورمان نزدیک به 90سانتی متر مربع فضای اسکان داده می شود؛ بنابراین با توجه به این محدودیت ها و شرایط، با صبوری و متانت ایام تشریق را پشت سر بگذارید و به آموزش ها و توصیه های مدیران کاروان و مجموعه در طول این ایام دقت کنید .
بیات با اشاره به شرایط اسکان زائران ایرانی درهتل ها گفت: استاندارهای هتلی عربستان با استانداردهای بین المللی تا حدودی متفاوت است اما سعی کرده ایم هتل های با کیفیت مناسب را اجاره و هتل های فاقد کیفیت را از چرخه خدمت رسانی به زائران خارج کنیم.
وی افزود: تلاش شده است در شهر مدینه که زائران ایرانی پنج شبانه روز استقرار دارند،هتل های نزدیک به حرم نبوی استفاده شود تا بیشترین بهره معنوی را کسب کنند.
بیات ادامه داد: افزایش ناوگان هواپیمایی و همچنین فرودگاههای مقصد در کشور عربستان یکی از اقداماتی بود که در حج امسال مدنظر قرار گرفته است؛ در سالهای گذشته فقط از یک ناوگان هواپیمایی داخلی استفاده می کردیم اما در حج پیش رو از 3 ناوگان بهره برداری می کنیم که 2ناوگان داخلی و 1 ناوگان نیز از کشور عربستان هستند.
وی افزود: برای فرایند نقل و انتقال حج امسال به غیر از استفاده از فرودگاههای جده و مدینه از ظرفیت فرودگاه طائف نیز استفاده خواهد شد.
بیات با اشاره به نقل و انتقال زائران با قطار از مسیر مدینه به مکه و بالعکس گفت: این مهم که از سال گذشته برای رفاه حال زائران صورت گرفته، به طور جد در حج امسال نیز برنامه ریزی شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه سعی شده است در برنامه غذایی که با حضور متخصصان و صاحبنظران اندیشیده شده، به ذائقه مردم کشورمان توجه شود، گفت: از مرغوبترین مواد غذایی در تغذیه زائران استفاده خواهیم کرد؛ البته اصلاحاتی در این خصوص نسبت به سنوات قبل انجام شده و در نهایت به سلائق و نظرات نیز در این رابطه توجه شده است.
بیات با توصیه به عدم همراه آوردن آب زمزم از کشور میزبان، گفت: برای این مسئله تدبیر صورت گرفته و آب زمزم به کشور منتقل و در فرودگاهها تقدیم زائران خواهد شد.
وی با بیان اینکه موضوع اینترنت را در حج امسال دنبال کرده ایم، گفت: کندی اینترنت هتل ها به دلیل شلوغی جمعیت در کشور میزبان یکی از مهمترین دغدغه های سالهای گذشته بوده که توانستیم این مهم را حل کنیم و اینترنت همراه را تقدیم عزیزان می نماییم که امیدواریم مشکلات سالهای گذشته در این راستا حل شود.
12 هزار زائر تهرانی عازم حج میشوند
حاج علیزاده؛ مدیرکل حج و زیارت استان تهران، در مراسم تشریفات اعزام زائران تهرانی به حج تمتع 1404 که در ورزشگاه 12 هزار نفری آزادی برگزار شد، از اعزام 11,586 زائر (4,865 مرد و 6,921 زن) از استان تهران خبر داد.
وی افزود: این زائران در قالب 86 کاروان شامل 45 گروه با برنامه «مدینه قبل» و 41 گروه با برنامه «مدینه بعد» به سرزمین وحی سفر خواهند کرد.
به گفته این مسئول حج، پروازهای اعزامی زائران تهرانی از 15 اردیبهشت آغاز شده و تا 10 خرداد ادامه دارد، در حالی که بازگشت آنان از 21 خرداد تا 10 تیر از طریق فرودگاه امام خمینی(ره) انجام میشود.
وی تأکید کرد علاوه بر زائران تهران، استانهای قم، البرز، مرکزی، سمنان، گلستان، ایلام و همچنین شهر کاشان نیز از پایگاه پروازی امام خمینی(ره) استفاده میکنند که در مجموع شمار زائران این فرودگاه به 22 هزار نفر میرسد.
حاج علیزاده در پایان با اشاره به چهار توصیه ضروری به زائران، بر لزوم «آمادگی معنوی و آشنایی با مناسک حج»، «تحمل مشکلات سفر»، «پایبندی به مقررات عربستان» و «هماهنگی با تیم اجرایی کاروان» تأکید کرد.
در حاشیه این رویداد، مراسمی با حضور سرپرست حجاج ایرانی و ریاست سازمان حج و زیارت برگزار شد. همچنین *حجتالاسلام فلاحزاده* با اجرای برنامهای میدانی، به تبیین مسائل شرعی و اخلاقی مرتبط با سفر حج پرداخت.
توصیههای مهم نماینده ولی فقیه در امور حج به زائران
حجتالاسلاموالمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در سخنانی در همایش بزرگ آموزشی توجیهی زائران حج تمتع استان تهران که امروز پنجشنبه (4 اردیبهشت 1404) در ورزشگاه 12 هزار نفری آزادی تهران برگزار شد، بر ضرورت بهرهگیری هرچه بیشتر معرفتی و معنوی از فرصت طلایی حج تأکید کرد.
وی با اشاره به شعار حج 1404 با عنوان «حج، سلوک قرآنی، همگرایی اسلامی و حمایت از فلسطین مظلوم»، گفت: امیدواریم پرچم پرافتخار نصرت و پیروزی نصیب مردم مظلوم و رنج دیده فلسطین شود و حج امسال، پیام همبستگی امت اسلامی با ملت فلسطین را به گوش جهانیان برساند.
وی با بیان اینکه یکی از بندهای مهم شعار حج 1404، سلوک قرآنی است، تأکید کرد: مناسب است که زائران پیش از سفر، با تلاوت و تدبر در قرآن و بویژه سورههای حج و ابراهیم و آیات حج در سوره بقره، زمینه معرفتی و روحی خود را برای این سفر آماده کنند. رهبر معظم انقلاب نیز در سال گذشته تأکید کردند که آموزههای حضرت ابراهیم (ع) باید در حج مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین نواب، فرصتشناسی را یکی از اصول بنیادین و ضرورت های حج دانست و گفت: پیامبر اکرم (ص) فرمودند خداوند در طول عمر انسان فرصتهایی قرار میدهد که باید از آنها بهترین بهره را برد. اگر از این فرصت ها استفاده نکنیم، در بازگشت پشیمان خواهیم شد. حضرت علی (ع) نیز فرمودند فرصتها بهسرعت از دست میروند و بهسختی به دست میآیند.
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت با اشاره به صف طولانی انتظار برای زائران حج، خطاب به زائران حاضر در ورزشگاه، گفت: بسیاری از مشتاقان در صف انتظار هستند و به شما غبطه میخورند لذا قدر این فرصت را بدانید چراکه یک نعمت بزرگ الهی است.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در ادامه سخنان خود، کسب معرفت را دومین ضرورت زائر دانست و تأکید کرد: اگر حج بدون معرفت باشد، زائر از آن بهرهای نخواهد برد. حضرت ابراهیم (ع) از خدا خواست مناسک را به او بیاموزد و پیامبر اسلام(ص) نیز فرمودند: مناسک را بهدرستی فرا بگیرید. خوشبختانه در طول سفر، روحانی کاروان در کنار شماست، لذا از فرصت پرسش و یادگیری بهره ببرید.
وی تعاون و همیاری زائران را سومین اصل ضروری برای مراعات در سفر حج عنوان کرد و گفت: برای اعزام حداکثری زائران، ساختار اجرایی حج بهگونهای برنامهریزی شده که خدمتگزاران کمتری به کار گرفته شوند تا امکان حضور زائران بیشتری فراهم شود. پیش از انقلاب اسلامی، به ازای هر 100 زائر 13 خادم در نظر گرفته میشد؛ در حالیکه اکنون این نسبت به حدود 5 نفر کاهش یافته است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در بخش دیگری از سخنان خود، توجه به حسن خلق را از دیگر ضرورت های سفر حج برشمرد و گفت که به دلیل حضور افراد از ملیت ها و با سلایق و روحیات مختلف، اگر می خواهیم یک خاطره خیلی خوب از حج در ذهن بماند، باید همگان به حسن خلق توجه لازم را داشته باشند.
وی افزود: خداوند به حضرت داوود (ع) فرمود: آنجا که دیدی کسی من را اراده کرده، خادم او باش. ما نیز خدمتگزاران زائران خانه خدا هستیم و تلاش میکنیم فضای معنوی و مناسبی برای این سفر فراهم شود.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت توجه به «توبه» در حج، به زائران توصیه کرد که این فرصت طلایی توبه را از دست ندهند تا ان شاءالله با پذیرش این توبه توسط خداوند، آنهم در بهترین مکان و زمان، از معاصی پاک شوند و منزه و پاکیزه از حج بازگردند.
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود بر لزوم حفظ سلامت جسمی و رعایت نکات بهداشتی در شرایط خاص آبوهوایی عربستان تأکید کرد و گفت: مراقبت از سلامت بدن و آمادگی جسمی یکی از شروط اصلی بهرهمندی از برکات این سفر معنوی است.
مواد اسیدی و پودرشده به عربستان نبرید؛ حتی شیرینبیان!
مسئولان دست اندرکار عملیات حج، درهمایش آموزشی توجیهی زائران حج تمتع استان تهران، توصیههایی را برای برگزاری امنیت و آرامش در حج بیان کردند.
در این همایش که امروز در ورزشگاه 12 هزار نفری مجموعه آزادی برگزار شد، سرهنگ اسماعیل کشمیری، فرمانده پلیس فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) خطاب به زائران اعزامی گفت: برای صیانت از زائران، در فرودگاه با دقت و احترام وسایل حجاج بازرسی می شود تا در عربستان برای آنها مشکلی رخ ندهد و البته پیشاپیش از آنها عذرخواهی می کنیم.
وی از حجاج خواست به توصیههای مدیران کاروانهای حج توجه کرده و در روز پرواز در مکانهای گردهمایی اعلامی حاضر شوند و چند ساعت قبل از پرواز در فرودگاه باشند تا بازرسی با آرامش انجام شود.
به گفته سرهنگ کشمیری، همراه داشتن مواد اسیدی و داروهای پودرشده مثل شیرینبیان که برای کشور عربستان ناشناخته است، ممنوع است.
در همایش امروز تذکراتی نیز در زمینه حفظ آرامش و امنیت و پرهیز از ورود در مباحث سیاسی و موارد تنش زا به حجاج داده شد تا حجی آرام و در امنیت داشته باشند.
-
پنجشنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۰:۰۴
-
۹ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1584074/