پیام ویژه

آخرين مطالب

این 4 گروه مخالف جدی مذاکره ایران و آمریکا هستند/ مخالفان دولت، تحریم را مرغی می دانند که تخم طلا می گذارد سياسي

این 4 گروه مخالف جدی مذاکره ایران و آمریکا هستند/ مخالفان دولت، تحریم را مرغی می دانند که تخم طلا می گذارد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرایط خاص اقتصادی کشور در دوران تحریم موقعیتی ممتاز برای گروهی از متنفذان ایجاد کرد که با ادعای دور زدن تحریم، امتیازات انحصاری ارزشمندی برای خود و وابستگان‌شان فراهم کنند. به‌این‌ترتیب طبقه مرفه و قدرتمندی شکل گرفت که اینک از آنان با عنوان کاسبان تحریم یاد می‌شود.

تداوم تحریم‌های ظالمانه در طول چند دهه گذشته فرصت رشد و شکوفایی را از اقتصاد ملی گرفته و بخش درخورتوجهی از جمعیت کشور را به زیر خط فقر رانده‌ است.
در طول چند سال گذشته جریان تندرو در سپهر سیاست کشور مدعی بی‌اثر بودن مطلق تحریم‌ها و حتی مفیدبودن آن به حال اقتصاد ملی بود. اما به‌ دنبال اثبات بی‌رنگ‌بودن یا حداقل کم‌رنگ‌بودن حنای جریان تندرو برای بسیاری از سیاست‌مداران متنفذ کشور، دور جدیدی از سیاست‌ورزی برای مقابله با تحریم‌ها و بازگرداندن کشور به شرایط ثبات و رشد اقتصادی آغاز شد. 
دولت چهاردهم با اعلام آمادگی برای مذاکره رویارو و کاهش تنش‌ها وارد میدان شد، اما برخی کانون‌های سیاسی و اقتصادی مصمم به کارشکنی و مانع‌تراشی در این مسیر هستند.
این کانون‌ها را به‌عنوان چهار ضلع مربعی می‌توان تصور کرد که مدافع و مشوق رویکرد مخالفت با مذاکره و هر اقدامی هستند که منجر به کاهش فشار تحریم‌ها بشود. این چهار ضلع را به شرح زیر می‌توان ترسیم کرد: 
1- جریان سیاسی رقیب دولت: فضای رقابت سیاسی در کشور بسیار غبارآلود است. برخی فعالان سیاسی اهداف جناحی و حزبی را بسیار بالاتر از منافع ملی ارزیابی کرده، و در طول دهه‌های گذشته با هدف جلوگیری از موفقیت دولت وابسته به حزب رقیب، و با نادیده‌گرفتن منافع ملی وارد میدان شده‌اند.
این جریان‌ها اینک نگران هستند که دولت چهاردهم بتواند با اصلاح مسیر تعامل با جهان، کشور را از بحران اقتصادی خارج کند، و با بهبود وضع معیشت مردم به‌اصطلاح محبوب‌القلوب شود. همان‌گونه که در ماه‌های آخر دولت دوازدهم و با هدف تأثیرگذاری در انتخابات خرداد 1400 نگذاشتند مسیر دیپلماسی برای حل معضلات کشور طی شود.
2- جریان تندرو: این جریان به ‌عنوان بخشی از جریان سیاسی رقیب دولت چهاردهم، همواره مُبلغ این باور بوده که ایران باید وضعیت جنگی با قدرت‌های استکباری غرب را حفظ کرده‌ و نگران تبعات آن برای اقتصاد ملی نباشد. حتی همین چند روز پیش روزنامه کیهان پیشنهاد داد که باید تنگه هرمز را بسته و از معاهده ان‌پی‌تی خارج بشویم. ادعای این جریان همیشه این بوده که علت بروز مشکلات اقتصادی کشور تحریم نیست. با این‌ حال آنان در دورانی که تمام ارکان اجرائی کشور در اختیارشان بود، در مقابل وعده فتح قله‌های پیشرفت، حتی یک تپه حقیر و تسطیح‌شده هم تحویل ندادند. آنان اینک نگران این هستند که موفقیت دولت چهاردهم در مهار تنش، این تفکر را بیش‌ازپیش منزوی بکند و اندک حامیان بازمانده را هم از اطرافش پراکنده کند.
3- برخی سخنوران در سال‌های گذشته مدام بر طبل تنش با آمریکا کوبیده‌اند. آنان گفته‌اند هرگونه کوتاه‌آمدن در مقابل دشمنان منجر به گرفتن امتیاز نمی‌شود، زیرا طرف مقابل امتیازات بیشتر خواهد خواست. این در حالی است که اصولا میدان دیپلماسی میدان امتیازدادن و امتیازگرفتن است و بدون امتیازدادن، امتیازگرفتن هم میسر نمی‌شود. ازاین‌رو اگر تیم مذاکره‌کننده بتواند شرایط مطلوبی برای کشور تأمین کند، بطلان این نگرش که در طول سال‌های گذشته خسارت جدی به اقتصاد ملی زده، اثبات می‌شود.
4- شرایط خاص اقتصادی کشور در دوران تحریم موقعیتی ممتاز برای گروهی از متنفذان ایجاد کرد که با ادعای دورزدن تحریم، امتیازات انحصاری ارزشمندی برای خود و وابستگان‌شان فراهم کنند. به‌این‌ترتیب طبقه مرفه و قدرتمندی شکل گرفت که اینک از آنان با عنوان کاسبان تحریم یاد می‌شود. پیدایش این طبقه مرفه فقط و فقط در گرو وجود تحریم‌ها و تداوم آن بوده‌ است. برای درک بهتر این ماجرا کافی است به این نکته بیندیشیم که اگر نفت ایران تحریم نمی‌شد و به‌ صورت شفاف در بازار جهانی از طرف شرکت نفت عرضه می‌شد، چگونه فلان نورچشمی تازه‌کار در مدت چند سال با کمترین سرمایه ممکن و فقط با استفاده از رانت «سهمیه فروش نفت» آن‌هم به‌ صورت نسیه چندین نفتکش غول‌پیکر را تصاحب می‌کرد؟
در چنین شرایطی طبعا لغو تحریم‌ها لطمه سنگینی به این کسب‌وکارهای رانتی می‌زند و تعجبی ندارد که گروه برخورداران از این قبیل امتیازها همچنان بر طبل جنگ و تنش بکوبند تا مبادا فشار تحریم‌ها کاهش بیابد.
به‌ طوری‌ که ملاحظه می‌شود گروهی که به رویکرد باقی‌ماندن کشور در شرایط جنگی باور دارند، حتی در شرایط دشوار کنونی هم حاضر به رهاکردن این اسب مرده نیستند؛ اسبی که باید مدت‌ها پیش از آن پیاده می‌شدند. گروهی دیگر هم شرایط تحریمی را مانند مرغ تخم‌طلا ارج می‌نهند که اگر دشواری فراوان برای مردم ایجاد می‌کند، برای آنان تخم طلا هدیه می‌دهد، و طبعا حاضر نیستند به‌راحتی به بریدن سر این مرغ گران‌بها رضایت بدهند.
مربع نه به مذاکره در گذشته آن‌چنان بزرگ بود که بسیاری از سیاسیون کشور را در خود جای می‌داد، اما اینک در برخورد با عالم واقع آن‌چنان کوچک شده‌ که در درون آن فقط برای اندکی از سخنوران گرفتار توهم جای ایستان باقی مانده‌ است. با این‌ حال دولت و تیم مذاکره‌کننده باید با هوشیاری برنامه مذاکرات را با هدف کسب بالاترین امتیاز ممکن و حفظ منافع ملی ادامه داده‌ و اجازه ندهند حرکات نسنجیده این جمع اندک منافع ملی کشورمان را مجددا در مخاطره بیفکند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1584759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این تبلیغ سرفیس مایکروسافت با کمک هوش مصنوعی ساخته شده بود

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

2 عامل مهم در بورس؛ پیش بینی از وضعیت بازار سرمایه برای فردا

نشست خبری رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک

رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک: قرآن منسوب به امام رضا (ع) در دهه‌کرامت رونمایی می‌شود

رئیس‌جمهور چین خواستار غلبه بر مشکلات تولید تراشه هوش مصنوعی شد

جلیلی: عده ای امروز کاسه چه کنم به دست گرفته اند

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان ازبازار ارز

میزو نوت 16 رؤیت شد؛ گوشی چینی با ماژول دوربین هشت‌ضلعی

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

پرداخت بیمه بیکاری و مستمری به کارگران و خانواده‌های متوفیان حادثه بندرعباس

قاتل نوجوان 16 ساله در کمتر از 48 ساعت دستگیر شد

تست باتری موتورولا Razr 60 Ultra و شکست سنگین سامسونگ گلکسی Z Flip 6

سایه جنگ آبی و اتمی بر شبه قاره هند

ارتش اسرائیل دستور العمل افزایش خدمت سربازی را اجرایی کرد

معاریو: هیچکس از نتانیاهو حمایت نمی‌کند

کرملین: مواضع خاورمیانه و اتحادیه اروپا در قبال روسیه متفاوت است

زبان معیار امشب، باز هم فراموشی زبان فارسی در گفتار مسئولین

افزایش تعداد مصدومان در پی طوفان تهران؛ یک نفر فوت کرد

ادعایی در مورد محموله منفجر شده در بندر شهید رجایی

معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی: مشکلی در زمینه تامین روغن وجود ندارد

رئیس گمرک اعلام کرد: نگرانی بابت خدمات گمرکی وجود ندارد

چین به خودکفایی در توسعه هوش مصنوعی فکر می‌کند

اشک‌هایی که دیده نشد؛ دانش‌آموز دختر دیگری در دبیرستان خودکشی کرد

از مهم‌ترین بندر ایران چه می‌دانیم؟

وزیر کشور: علت اولیۀ شروع آتش‌سوزیِ بندر شهید رجایی هنوز مشخص نیست

گزارش صداوسیما از دستگیری اراذل و اوباش سابقه دار

در پشت پرده صنعت خودرو چه می گذرد؟

آیا دلار سقوط می‌کند؟

بلومبرگ: توسعه عینک هوشمند اپل با قابلیت‌های هوش مصنوعی ادامه دارد

گزارشی از ورود رئیس جمهور به بندرعباس در پی حادثه بندر شهید رجایی

عمل جراحی ده‌ها مصدوم در ساعات اولیه حادثه بندر شهید رجایی

بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات بندرعباس

گم شدن حقیقت در دود شایعات حادثه بندر شهید رجایی

دیوارۀ پل، ناجی یک تریلی شد

چند درصد از کالاهای اساسی از طریق بندر شهید رجایی وارد می‌شود؟

ایست قلبی تجارت

«زیاده‌روی واشنگتن»؛ واکنش آلمان به موضع آمریکا در قبال اوکراین

جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید آسان می‌شود

معمای الپالیتو؛ نفت ایران به ونزوئلا می رسد؟

سرمایه‌گذاری امریکا در پروژه‌های بلندمدت هزینه خروج از توافق را بالا می‌برد

ویدئویی جدید از لحظه حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت

آمریکا بار دیگر یمن را بمباران کرد

فرانسوی‌های معترض علیه کمک به اوکراین خواستار استعفای ماکرون شدند

آتش سوزی گسترده در چند نقطه از فلسطین اشغالی

کمیته بررسی علت حادثه بندر شهید رجایی تشکیل شد

آخرین وضعیت اطفای حریق بندر شهید رجایی از زبان رئیس سازمان مدیریت بحران

گزارش صدا و سیما از آخرین روند اطفای حریق در بندر شهید رجایی

پیش فروش سکه توسط بانک مرکزی جدی‌تر می‌شود