ضعف اطلاعرسانی
یادداشت
بزرگنمايي:
پیام ویژه - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در دومین روز حادثه تلخ انفجار “بندر شهید رجایی”، هنوز اطلاعات دقیق و روشنی از علت وقوع آن گزارش نشده است که این امر باعث افزایش شایعات شده است
تا لحظه تنظیم خبر؛ آمار جانباختگان به 40 نفر و مجروحان به بیش از 900 نفر رسیده است
فائزه مومنی| آسمان بر فراز بندر، پوشیده از غبار و دود بود. هوا به طرز غیرقابل تحملی آلوده و سنگین شده بود، انگار که جهان از نفس افتاده و خود را در غبار جهنمی فرو برده است. رنگها کمرنگ و کدر بودند، رنگ آسمان گویی زرد متلاشی شدهای بود که بر بدن شهر آویخته بود. خیابانها خالی و ساکت بودند، نه خبری از مردم بود و نه صدای پای کسی به گوش میرسید. آنچه که باقی مانده بود، سکوت غمگینی بود که در تکتک لحظات فضا پر شده بود. در اسکله، کارمندان هیچ آماری نداشتند، نه از تعداد دقیق کشتهها و نه علت حادثهای که روزگار آنها را سیاه کرده بود. در میان این بیخبری، تنها چیزی که از کارکنان منطقه شنیده، یک آمار غیررسمی بود؛ « 24 نفر خانم که همگی جان خود را در یک سوله از دست داده بودند. بدنهایشان به شدت آسیب دیده بودند، انگار که توفانی بیرحمانه بر آنها گذشته باشد.» همزمان پرسش دیگری ذهن کارکنان بندر را مشغول کرده بود؛ ماندن حجم زیادی کالا در بندر بود! چرا این تعداد محموله در همان جا باقی ماندهاند؟ چرا کالاها بعد از ورودی به سرعت در بندر جابهجا نشدند؟ آن هم در جوار ساختمان گمرک با آن ابعاد عظیم و شکوهمندش، که اکنون به تودهای از خرابه تبدیل شده بود. پنجرهها شکسته و ویرانههای آن به وضوح از نابودی بیرحمانهای حکایت میکرد. اما در میان این آشوب، نیرویهای امدادی و خدماتی وفادارانه تلاش میکردند. در فضایی که دمای هوا به شدت بالا و تحمل گرما طاقتفرسا بود اما این نیروها جوانمردانه به مردم خدمت کردند. با این حال فضای منطقه مملو از ترس و سردرگمی بود. همه حتی کسانی که به عنوان نیروهای خدماتی در آنجا حضور داشتند، در این شرایط بحرانی و بیخبری با دستهای لرزان، سعی در تسکین دادن به دیگران داشتند. یکی از نیروهای خدماتی که خودروی خود را از دست داده بود، درحالی که صورتش از گرما سرخ شده بود، میگفت: «کاش صد تا شبیه ماشین من نابود میشد اما هیچکس آسیب نمیدید و کسی کشته نمیشد!» در آن لحظات، صحبتهای او با مردم با روحیهای بلند و انسانی واقعاً برای من شگفتانگیز بود. این نیرو که در دل این همه رنج و فاجعه با طبع بلند خود به مردم خدمت میکرد، نماد انسانیت در میانه این مصیبت بزرگ بود. در بیمارستانها، برخی از مصدومین با شکستگی و پارگیهای جزیی درمان شدند اما برخی دیگر که بیش از 300 نفر هستند، دچار وخامت حال هستند. خانوادههایشان دست به دعا، عرض بیمارستان را طی میکنند و از بقیه التماس دعا دارند و باز هم نمیدانند چرا این فاجعه بر سرشان آوار شد!
روز دوم حادثه
دامنه انفجار مرگبار ظهر شنبه در بندر شهید رجایی بندرعباس، بزرگترین و حیاتیترین بندر تجاری کشور در روز دوم پس از وقوع آن ادامه داشت. شدت انفجار به حدی بود که صدا و اثرات آن در مناطق اطراف بندر و حتی برخی از شهرهای نزدیک احساس شد، آسمان شهر را سیاه و ادارات و مدارس را به تعطیلی کشاند. این حادثه که به دلیل آتشسوزی و انفجارهای پیدرپی در اسکلهها و انبارهای مواد شیمیایی رخ داد تاکنون 40 کشته و بیش از 900 زخمی بر جای گذاشته است. عضو کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کرده از آمار 36 فوتی اولیه، تنها 18 نفر قابل شناسایی هستند! حسین کرمانپور، رئیس اطلاعرسانی وزارت بهداشت تا لحظه نگارش این گزارش اعلام کرد که « 729 نفر از مصدومین مرخص شدند اما از میان 357 نفری که به دلایلی متفاوت بستریاند 21 نفر در ICU بستری شدند که شدیداً نیاز به دعاها و انرژیهای مردم عزیزمان دارند. 5 نفر هم سوختگی بالایی دارند». از 900 زخمی تعداد 190 نفر همچنان در بیمارستانها تحت درمان قرار دارند.گزارشهای اولیه حاکی از این است که بسیاری از کارگران و پرسنل بندری که در زمان انفجار در محل حضور داشتند ازجمله قربانیان این فاجعه هستند. همزمان با حضور گسترده مردم برای انتقال خون به آسیبدیدگان این حادثه؛ سازمان انتقال خون استان تهران و بندرعباس اعلام کردند که ظرفیت این مرکز تکمیل شده و مراجعان اهدای خون را صرفاً به امروز و فردا محدود نکرده و این روند را به مرور ادامه دهند.
در کانتینرها همه چیز دیدم!
عملیات امدادی با حضور نیروهای آتشنشانی، امدادی و نظامی همچنان در جریان است. اما به دلیل شرایط پیچیده و خطرات ناشی از انفجارهای پیدرپی و وجود مواد شیمیایی در محل حادثه، عملیات نجات با دشواریهایی مواجه است. بسیاری از کانتینرها در محل به طور کامل تخریب شدهاند و آوارهای زیادی به جا مانده است که نیازمند تخلیه و رسیدگی فوری هستند. درحالی که برخی تیمهای امدادی و آتشنشانی از سراسر کشور به منطقه اعزام شدهاند هنوز در بسیاری از مناطق دسترسی به برخی از مواد قابل اشتعال و انفجاری ممکن نبوده و این وضعیت باعث شده تا دامنه آتشسوزی گسترش یابد. ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی اعلام کرده به دلیل وجود پارچه، مواد پلاستیکی، لوازم یدکی و کپسول گاز، انفجارهای کوچک دیگری نیز بعد از حادثه تا روز یکشنبه رخ داده است. او همچنین گفته که «در کانتینرها همه چیز میدیدم، از ابر و اسفنج گرفته تا لوازم خودرو و از ماهی بزرگ یخ زده گرفته تا سیلندر گاز». این درحالی است که پیش از این گفته شده بود کالاهای اساسی در کانتینرهای سوخته شده، وجود نداشته است! با این حال رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرد تا ساعات پایانی دوشنبهشب اطفای بندر به پایان میرسد.
مواد نظامی نبوده است!
مقامات رسمی تاکنون در مورد علت دقیق حادثه چیزی قطعی نگفتهاند اما گمانهزنیهایی درخصوص منشأ انفجار مطرح شده است. برخی رسانهها به احتمال انفجار مخزن آمونیاک اشاره کردهاند اما مقامات دولتی این فرضیه را رد و اعلام کردند که احتمالاً انفجار ناشی از دپوی مواد شیمیایی و کالاهای خطرناک در محوطه بندر بوده است. در همین حال، وزارت دفاع اعلام کرده که هیچگونه مواد نظامی یا سوختی در محل حادثه وجود نداشته و این انفجار ارتباطی با عملیاتهای نظامی نداشته است. با این حال بازار داغ شایعات در نبود اطلاعرسانی صحیح، واقعیت را به هالهای ابهام کشانده است، هرچند وزیر کشور وعده داد، علت دقیق حادثه را اعلام خواهد کرد اما ضعف اطلاعرسانی بار دیگر سبب شد تا مردم هرچه بیشتر نسبت به اخبار داخلی و اطلاعرسانی از سوی دولت بیاعتماد شوند؛ آنها نمیدانند جان هموطنانشان بر اثر یک اتفاق ناگهانی از دست رفته، یا یک سهلانگاری و حتی خرابکاری! هرچند اگر سری به فضای مجازی بزنید، مردم در نبود واقعیت به گمانهزنیها و حتی قطعیتهایی هم رسیدهاند.
بازار ![]()
-
دوشنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۵:۳۵
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1585249/