پیام ویژه

آخرين مطالب

تجربه روحانی باعث شد به سمت نامزد غیراصلاح طلب نرویم یادداشت

تجربه روحانی باعث شد به سمت نامزد غیراصلاح طلب نرویم
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسام رضایی / در اثنای «نه به لاریجانی» که این روزها در اتمسفر انتخاباتی اصلاح‌طلبان غلبه یافته، حالا عمده نگاه‌ها به سمت دو نفر دوخته شده تا بتوانند نظر اجماعی جبهه اصلاحات را به خود جلب کنند؛ اسحاق جهانگیری و مسعود پزشکیان. جهانگیری و پزشکیان هر کدام با موانع عمده‌ای مواجه‌اند که امکان رأی‌آوری آن‌ها را ضعیف ساخته است. بااین‌حال، وضعیت پزشکیان مناسب‌تر می‌نماید. حضور جهانگیری به‌عنوان معاون اول دولت و همراهی‌اش با وضع موجود با وجود برخی گلایه‌ها، باعث شده تا آرای منفی او در نظرسنجی‌ها چشمگیر شود. در همین باره، با محمدعلی ابطحی، فعال اصلاح‌طلب گفت‌وگو کردیم. او، جهانگیری را مانند ظریف مستعد ایجاد دوقطبی در جامعه می‌داند و همین استعداد را برای اجماع اصلاح‌طلبان روی او مهم برمی‌شمرد. در عین حال، ابطحی معتقد است که پزشکیان سه ویژگی بسیار مهم دارد که او را به گزینه‌ای جذاب برای اصلاح‌طلبان تبدیل کرده است. در ادامه مشروح گفت‌وگوی «صبح‌نو» با رییس‌دفتر رییس دولت اصلاحات را از نظر خواهید گذراند.
جناب ابطحی! از میان جهانگیری و پزشکیان که بیشتر از سایرین، به‌عنوان گزینه‌های مدنظر اصلاحات معرفی می‌شوند، کدامیک را دارای پتانسیل بیشتری جهت اجماع می‌بینید؟ 
قبل از شورای نگهبان، شما یک‌سری‌ها را کنار گذاشتید(خنده). اگر ملاک حضور حداکثری باشد، چهره‌هایی نظیر آقای تاجزاده و خانم شجاعی هم می‌توانند رأی‌آوری را بسیار بالا ببرند. با توجه به اینکه شورای نگهبان فعلا اظهارنظر نکرده، ترجیح می‌دهم که راجع به افراد صحبت نکنم. اگر مجالی برای شرکت جبهه اصلاحات در انتخابات باشد، در آن صورت، اکثریت اصلاح‌طلبان این آمادگی را دارند که با چهره‌های شاخص خودشان شرکت کنند. جدا از این، بحران اصلی، عدم مشارکت است. رقیب اصلی کاندیداها، کاهش مشارکت است و اصلاح‌طلبان همیشه در مشارکت، فعال بوده‌اند و کاندیداهای آن‌ها معمولا در مشارکت بالا، پیروز شده‌اند. 
به همین دلیل، امیدوارم شورای نگهبان تمهیدی کند تا افراد بیشتری به‌ویژه آن‌هایی که رأی‌آوری بیشتری دارند، در لیست تایید صلاحیت‌ها باقی بمانند تا از این طریق، بتوان مشارکت فعال در انتخابات را شکل داد. مساله عدم مشارکت، اصلی‌ترین رقیبی است که اصلاح‌طلبان با آن مواجه هستند. در مشارکت بالا، هم مردم می‌توانند به حاکمیت اعتماد پیدا کنند، هم ایده رهبری مبنی بر اصالت مشارکت تحقق پیدا خواهد کرد و هم اینکه دولت آینده و خدمت آن به مردم، با پشتوانه بیشتری شکل خواهد گرفت. انتخابات مجلس شورای اسلامی، یک شیرینی زیر دندان برخی نیروها گذاشت تا بتوانند با مشارکت اندک، به نتیجه سریع مدنظر برسند اما اینکه این ایده [مشارکت حداقلی]، تا چه اندازه در راستای نظر رهبری است، خود جای بحث دارد.
شما بازی ما را به هم زدید! ما می‌خواستیم جزئی‌تر درباره نامزدهای اصلاح‌طلب صحبت کنیم اما شما موارد کلان‌تر را مطرح فرمودید که البته در جای خود بسیار مهم است. با توجه به بحران مشارکت که به آن اشاره کردید، به نظر شما کدام نامزد اصلاح‌طلبی می‌تواند نظر پایگاه اجتماعی اصلاحات را بهتر و بیشتر به سمت خود جلب کند؟
یک اصل مهم برای اصلاح‌طلبان مطرح است که نامزد غیراصلاح‌طلب معرفی نکنند. با این اصل، بخشی از نامزدهایی که مورد تایید شورای نگهبان قرار خواهند گرفت، از لیست اصلاح‌طلبان خارج می‌شوند. در میان گزینه‌های باقی‌مانده، برخی، خودشان به‌صراحت می گویند که اصلاح‌طلب‌اند یا پیشینه آن‌ها اصلاح‌طلبی را نشان می‌دهد؛ این دو اصل بیشتر از همه، در آقایان جهانگیری و پزشکیان تبلور دارد.
یعنی حتی اگر علی لاریجانی هم اظهار کند که من اصلاح‌طلبم، آیا اصلاح‌طلبان او را خواهند پذیرفت؟
همانطور که عرض کردم، پیشینه اصلاح‌‌طلبی هم مهم است. معتقد نیستم که در جریان اصلاح‌طلبی، آمادگی پذیرش یک فرد غیراصلاح‌طلب به‌عنوان کاندیدای اصلی این جریان، وجود دارد. اگر کاندیداهای اصلاح‌طلب از سوی شورای نگهبان مقبول نیفتند، طبیعی است که اصلاح‌طلبان مشارکت حداقلی یا به بیان بهتر «مشارکت غیرفعال» را در پیش خواهند گرفت؛ در این صورت نامزد مشخصی از سوی اصلاحات معرفی نخواهد شد.
اظهارات اخیر آقای لاریجانی در کلاب‌هاوس که از برخی اقدامات گذشته خود در قبال جریان اصلاحات تبری جست هم آیا باعث نمی‌شود تا نسبت میان لاریجانی و اصلاحات تلطیف شود؟
به‌دلیل اتفاقی که پیشتر درمورد آقای روحانی رخ داد و شرایط جانبی باعث شد تا اصلاح‌طلبان از فردی که خودش هم اذعان به اصلاح‌طلبی نداشت حمایت کنند، بدنه جامعه هواداران اصلاح‌طلب کاندیدای غیر اصلاح‌طلب ارائه نخواهد کرد.
اما آقای لاریجانی شاید چندان بدش نیاید که اصلاح‌طلبان سراغش بروند.
این را دیگر باید از خود ایشان بپرسید. من در مجموع، برای آقای لاریجانی پایگاه رأی در جامعه پیدا نکرده‌ام. اگر اصلاح‌طلبان فعال شوند کاندیدای خودشان را خواهند داشت؛ اصولگرایان هم با وجود برخی رقابت‌های جدی، کاندیدای اختصاصی خود را دارند. آقای لاریجانی اما گفت که دوگانه اصلاح‌طلبی و اصولگرایی را قبول ندارد و جامعه ایران از این دوگانه عبور کرده است. شاید من هم معتقد باشم که دیگر مانند سابق، اصلاح‌طلبی و اصولگرایی تعیین‌کننده نیست اما اگر صحبت اخیر آقای لاریجانی را مدنظر قرار دهیم، متوجه می‌شویم که علاوه‌بر اصولگرایی، ایشان از اصلاح‌طلبی هم گذر کرده است.
به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان در این دوره از انتخابات، به‌دنبال اعاده حیثیت سیاسی خود هستند؛ چون اگر این‌بار هم مانند سال‌های 92 و 96 دست به ائتلاف بزنند، رسما به یک جریان سیاسی غیرمستقل که صرفا به درد ائتلاف می‌خورد، تبدیل می‌شوند. این‌‌طور نیست؟
قراری که الان وجود دارد این است که بعد از مناظره‌ها، تمامی اصلاح‌طلبان به نتیجه نظرسنجی‌ها و کاندیدای اصلاح‌طلب تن بدهند. ما پیشتر یک تجربه تلخ در انتخابات سال84 داشتیم که اختلافات میان اصلاح‌طلبان، باعث پیروزی آقای احمدی‌نژاد شد. در این دوره از انتخابات، دیدگاه بدنه اصلی جریان اصلاحات این نیست که روی یک نامزد غیراصلاح‌طلب، اجماع شود.
با وجود این صراحت، احساس می‌شود که اصلاح‌طلبان در حمایت از یک گزینه تماما اصلاح‌طلب، چندان استوار نیستند و شاید با بروز یک بزنگاه، باز هم بخواهند از گزینه ائتلافی حمایت کنند.
من نمی‌دانم این احساس را از کجا کشف کرده‌اید! نکته مهم این است که اگر چند نفر در چند حزب بخواهند دور هم بنشینند و تصمیم بگیرند، باید به بدنه جامعه که مخاطب آن‌هاست، توجه داشته باشند. در سردی بازار انتخابات، بدنه اصلاح‌طلبی را باید با کلی خواهش و التماس پای صندوق آورد تا حاضر شود به یک گزینه اصلاح‌طلب رأی بدهد، چه برسد به کاندیدای غیراصلاح‌طلبی که اساسا قدرت گرم کردن این بدنه را ندارد. در مجموع برای اصلاحات، دفاع از هویت اصلاح‌طلبی و اینکه پشت کاندیدای خود بماند، در اولویت قرار دارد.
بازگردیم به بحث اولیه خود یعنی دوگانه جهانگیری-پزشکیان در جبهه اصلاحات. برخی معتقدند که آقای جهانگیری به‌واسطه حضورش در دولت، رأی منفی بالایی دارد و همین مساله، اجماع اصلاح‌طلبان روی او را با اما و اگرهای زیادی مواجه کرده است. آیا این نظر را قبول دارید؟ مضاف بر اینکه به نظر شما آیا آقای پزشکیان حریف قدرتمندی برای آقای جهانگیری خواهد بود تا بتواند نظر اصلاح‌طلبان را به خود جلب کند؟
این دو گزینه، طبیعتا گزینه اصلاح‌طلبان هستند. آقای جهانگیری در دور اول که در کلاب‌هاوس حضور یافت، تجربه قابل‌توجهی را ارائه کرد؛ تجربه اینکه می‌تواند بخش‌هایی از عملکرد دولت و خودش را که مورد پذیرش جامعه است اما در هیاهوی فضاسازی‌های این سال‌ها گم شده بود بیرون بکشد. آقای جهانگیری ضمنا نشان داد که می‌تواند روی نظرات خود در اختلاف با دولت هم تاکید کند. شما دیدید وقتی آقای ظریف نظرات خود را در آن فایل صوتی مطرح کرد، چه هیجان عجیب و غریبی در جامعه ایجاد شد و...
یعنی می‌فرمایید که آقای جهانگیری از استعداد بالایی برای ایجاد دوقطبی در جامعه برخوردار است؟
بله. من معتقدم آقای جهانگیری برای پُر کردن این گزاره که او ادامه دولت دوم دولت روحانی است، می‌تواند نظرات مستقل خود را ارائه کند.
پاشنه آشیل آقای جهانگیری چیست؟
پاشنه آشیل، بحران‌هایی است که برای دولت و خود ایشان آفریده شد و تبلیغات این سال‌ها، اجازه این را نداد که آقای جهانگیری، واقعیات این بحران‌ها را مطرح کند.
آقای پزشکیان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 
آقای پزشکیان پایگاه خاص خود را دارد. بخشی از اقوام ایران، می‌توانند از ایشان حمایت کنند. پزشک بودن ایشان هم اهمیت دارد که می‌توانند در شرایط کرونایی، نقدهای خود درباره مدیریت ویروس کرونا را از منظر پزشکی مطرح کنند.
ادبیات آقای پزشکیان هم بسیار روان است که می‌تواند تا عمق جامعه جاری شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/668289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قالیباف: بپذیریم که امروز مردم از نوع مدیریت ما گله‌مند هستند

تشبیه جذاب برندهای خودرو به حیوانات توسط هوش مصنوعی

انفجار شدید فرودگاه نظامی خلخله سوریه را لرزاند

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: مذاکرات آتش بس غزه شاهد پیشرفت بوده است

عیادت معاون بهداشت و درمان بنیاد از سه جانباز 70 درصد و فرزند شهید در بیمارستان خاتم الانبیا(ص)

قالیباف: روزی که قطعنامه 598 را پذیرفتیم، همه گریه می‌کردیم

ماجرای قرآن شهید سلیمانی که دست نرجس سلیمانی است/ مقام ارشد وزارت دفاع: در بین شخصیت‌های کشور، حاج قاسم را می‌توان دومین نفر در مطالعه کتاب دانست

بازی Marvel Rivals بین بازی‌های آنلاین ناموفق امسال چگونه پیروز شد؟

درست ترین کار حمید رسایی در مجلس!

قیمت تارا از جا پرید

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

تأکید سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر بر ضرورت اقدام به موقع و مدیریت بهینه زمان

دستگیری معتاد سابقه‌دار با 37 فقره سرقت در سمنان

آپدیت One UI 7 بازکردن قفل گلکسی S24 را سریع‌تر می‌کند

شرق آسیا؛ نگران ترامپ

رخنه تندروها در اردوگاه اصولگراها

تهدید صعب‌العلاج تل‌آویو

بلومبرگ: ذخایر گاز اروپا به سرعت در حال کاهش است

مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگوی مدیریتی مورد توجه قرار گیرد

در مراسم گرامیداشت سالگرد سردار سلیمانی چه گذشت؟

وزیر کار: پژوهشگران دانشگاهی آماده برخورد با مسائل واقعی نیستند

موانع حضور جلیلی در پاستور

تداوم حملات رژیم اسرائیل به جنوب لبنان

همزمانی یک حمله تروریستی و یک انفجار در آمریکا

آتش‌سوزی هم‌زمان چندین پست توزیع برق دیگر در اسراییل

وزیر بهداشت: 80 درصد پزشکان مجبورند بعد از مهاجرت رشته پزشکی را کنار بگذارند

امیر امر ملّی

تاخیر در چند پرواز شرکت‌های هواپیمایی، دادِ مسافران را درآورد

کام خشک ایران

الحوثی: امید به صلح از طریق مذاکره، توهم است

آمریکا در حلب پایگاه تازه می‌سازد

آخرین وضعیت پرداخت یارانه؛ کدام دهک‌ها یارانه می‌گیرند؟

لنوو با انتشار تیزر تینک‌بوک 14 پلاس 2025 حضور پردازنده 14 هسته‌ای اینتل را تأیید کرد

ترفند جالب اپل برای فروش محصولاتش

سلیمان جهان

ادعاهای رسانه‌های عبری درباره عملیات کماندویی اسرائیل در خاک سوریه

سید الحوثی: سوزندان بیمارستان «کمال عدوان»، فجعیع‌ترین جنایت اسرائیل به شمار می‌رود

سازمان ملل: اقدامات اسراییل در غزه وحشتناک است

دیدار یک هیات از دولت موقت سوریه با وزیر دفاع عربستان

قیمت مرغ پایین آمد؛ گزارش از بازار گوشت و دام

راز محبوبیت سردار

یورش گسترده شهرک‌نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی

جزئیات بازار کار در تابستان 1403

تشکر ویژه قالیباف از مردم بخاطر 45 میلیون متر مکعب صرفه جویی در پویش رئیس جمهور

مقاوم‌ترین و ضعیف‌ترین گوشی سال 2024 معرفی شد

تداوم سقوط مخاطبان صداوسیما؛ فقط 29.5 درصد مردم ویژه برنامه‌های شب یلدای ‏تلویزیون را دیده‌اند

اول آمریکا یا ادامه مـداخله در خاورمیانه

6 فوتی در تصادف خودرو حامل اتباع در کرمان

وزیر خارجه اسراییل به مرز سوریه رفت

حماس: فرصت بزرگی برای موفقیت مذاکرات آتش‌بس وجود دارد