پیام ویژه

آخرين مطالب

اعلام آمادگی پاکستان برای اجرای خط لوله صلح؛ نمایشی برای فرار از پرداخت جریمه یا نشانه بهبود رابطه بين الملل

اعلام آمادگی پاکستان برای اجرای خط لوله صلح؛ نمایشی برای فرار از پرداخت جریمه یا نشانه بهبود رابطه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تصمیم برای عملیاتی کردن پروژه خط لوله گاز پاکستان-ایران نشان دهنده یک محور استراتژیک در روابط دوجانبه است که نویدبخش عصر جدیدی از همکاری و حمایت متقابل است. ایران با تکمیل بخش خط لوله خود که از میادین گازی تا مرز امتداد دارد توپ را در زمین پاکستان انداخته که و اکنون این وظیفه اسلام آباد است که سهم خود را در این پروژه پیش ببرد.

به گزارش جماران، خبر تازه در رابطه پرفراز و نشیب جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان این است که اسلام آباد برای کلید زدن پروژه خط لوله انتقال گاز ایران به این کشور اعلام آمادگی کرده است.
خبر تازه چه می گوید؟
براساس گزارش رسانه های پاکستانی اسلام آباد در نظر دارد کار ساخت بخش 80 کیلومتری پروژه خط لوله گاز ایران-پاکستان ( موسوم به خط لوله صلح ) از مرز ایران تا گوادر را آغاز کند تا در صورت تصمیم تهران برای مراجعه به دادگاه داوری بین‌المللی، جریمه احتمالی 18 میلیارد دلاری را نپردازد.
یک منبع رسمی در وزارت نیروی پاکستان به پایگاه خبری نیشن گفت: پاکستان در راستای اجرایی کردن این تصمیم قصد دارد درخواستی برای معافیت از تحریم‌های آمریکا برای پروژه خط لوله صلح، ارائه کند.
به گفته این منبع آگاه، در وهله نخست، تصمیم گرفته شده در فاز اول پروژه خط لوله صلح، کار در بخش 80 کیلومتری مرز پاکستان با ایران تا گوادر، آغاز شود. هزینه تخمینی این بخش پروژه، 158 میلیون دلار خواهد بود و تصمیم گرفته شده که از طریق شرکت توسعه زیرساخت گاز (GIDC) تامین مالی شود.
نگاهی به تاریخچه توافق
توافقنامه برای این پروژه برای تامین 750 میلیون فوت مکعب در روز گاز، به مدت 25 سال از میدان گازی پارس جنوبی ایران و تحویل در مرز ایران و پاکستان در ماه مه سال 2009، امضا شد. تحت این پروژه، خط لوله 1931 کیلومتری برای انتقال گاز ایران به پاکستان که شامل 1150 کیلومتر خط لوله در داخل ایران و 781 کیلومتر خط لوله در داخل پاکستان است، احداث خواهد شد. هر دو کشور ملزم به اجرای این پروژه در خاک خود بودند.
طبق توافقنامه، قرار بود عرضه این پروژه تا ژانویه سال 2015 آغاز شود. ایران در حال حاضر، ساخت بیش از 900 کیلومتر از این خط لوله را در داخل خاک خود تکمیل کرده، در حالی که 250 کیلومتر بخش باقی مانده، هنوز ساخته نشده است.
بر اساس توافق جدید ایران و پاکستان در سال 2019 قرار شد، ایران تا سال 2024 برای هرگونه تاخیر در اجرای این خط لوله به هیچ دادگاه بین‌المللی مراجعه نکند اما پس از این تاریخ برای شکایت و دریافت خسارت آزاد است. شرکت نفت ایران در 21 دسامبر 2023، یک اخطار نقض مادی را به طرف پاکستان صادر کرده و یک مهلت 180 روزه به شرکت توسعه زیرساخت گاز این کشور داده است. آبان ماه 1402 رسانه‌های پاکستانی خبر دادند، اسلام‌آباد به منظور جلوگیری از پرداخت جریمه چانه‌زنی می‌کند و دوباره از ایران مهلت خواسته است. اگر در این بازه زمانی مقامات اسلام آباد پاسخ مثبت ندهند، تهران با استفاده از حکمیت بین المللی مستقر در پاریس به دنبال جریمه 18 میلیارد دلاری خواهد بود. با این حال، خبرگزاری دولتی ایرنا نوشته است که ایران به پاکستان پیشنهاد داده تا پیش از پایان مهلت 180 روزه به طور مشترک یک استراتژی برد-برد را تدوین کنند تا از این مساله جلوگیری شود.
پاکستان در بازه زمانی گذشته از این قرار داد یا وجود تحریم های آمریکا علیه ایران را بهانه تعلل خود اعلام کرده و یا علت عدم آغاز فعالیت را ناتوانی در تامین هزینه‌ها عنوان کرده و از شرکت‌های ایرانی، روسی و چینی درخواست کرد تا به عنوان مجری ساخت خط لوله مشارکت کنند.
فشار ایران پاسخ داد
پاکستان تودی در گزارشی در این باره نوشته است: پیش از این، بخش 80 کیلومتری خط لوله IP بخشی از پروژه خط لوله ال ان جی گوادر بود که این بندر را به سایر مناطق متصل می کرد. با توجه به فضای تنش میان ایران و ایالات متحده در سالهای گذشته و عمر کوتاه توافق میان دو طرف بر پایه توافق هسته ای موسوم به برجام، تصمیم بر این شده بود که در صورت بهبود فضای دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن و معافیت پاکستان، پاکستان بتواند این ساخت و ساز را انجام دهد. با این حال، به دلیل افزایش فشار ایران، پاکستان تصمیم گرفته است بخشی از خط لوله گاز صلح را در خاک خود بسازد.
یک روز ترس از عربستان یک روز بیم از تحریم آمریکا
روزنامه انگلیسی زبان اکسپرس تریبیون چاپ اسلام آباد درباره تصمیم جدید دولت پاکستان برای آغاز اجرایی کردن این پروژه می نویسد: پیش از این، دولت مسلم لیگ نواز پاکستان تصمیم گرفت تحت فشار عربستان سعودی اجرایی شدن پروژه خط لوله صلح را متوقف کند.
در سال 2017، عربستان سعودی وارد یک مناقشه دیپلماتیک با قطر شد و دولت وقت شریف را تحت فشار قرار داد تا خط لوله گاز ایران- پاکستان و قرارداد LNG با قطر را کنار بگذارد. با این حال، پاکستان فقط قرارداد LNG Gwadar را که بخشی از پروژه خط لوله گاز صلح با ایران تلقی می شد، لغو کرد و قرارداد LNG با قطر را ادامه داد. از نظر تاریخی، پاکستان و ایران روابط خوبی داشتند، به ویژه در دوران حکومت حزب مردم پاکستان (PPP). در دوران ریاست جمهوری آصف علی زرداری، هر دو کشور قرارداد خرید گاز (GSPA) را امضا کردند که پاکستان را ملزم به آغاز ساخت پروژه IP کرد. در گذشته، پاکستان نفت ایران را وارد می‌کرد، اما عرضه نفت ایران در سال 2010 متوقف شد، زیرا پالایشگاه‌های پاکستان نتوانستند پرداخت‌ها را انجام دهند. اگرچه پرداخت هرگز موضوع مهمی بین دو کشور نبود چرا که هر دو مبادلات ارزی و ترتیبات تجارت پایاپای را انجام داده بودند . کارشناسان معتقدند که دلیل اصلی این پیامدها عدم تمایل ایالات متحده به نشان دادن انعطاف در مورد تجارت نفت و گاز بین پاکستان و ایران بوده است.
نشانه ای از فصل جدید در رابطه تهران – اسلام آباد؟
نگاه ها به تصمیم پاکستان برای وفای به عهد پس از 14 سال تاخیر در رسانه های متفاوت منطقه ای متفاوت است. در حالی که پاکستان در این مرحله با تاخیر فراوان فاز نخست و راه اندازی تنها 80 کیلومتر از مسیر مورد نیاز برای اجرایی شدن این پروژه را آغاز می کند، برخی نگران این هستند که این اقدام صرفا موقتی و برای جلوگیری از محکوم شدن به پرداخت یک جریمه سنگین تر باشد و در آینده اسلام آباد باز هم تحت تاثیر بازیگر سوم ادامه اجرایی کردن فاز دوم این تعهد را به تاخیر بیندازد. با این همه نگاه مثبت به این تصمیم اسلام آباد هم جلوه هایی در رسانه ها داشته است.
رضوان شاه تحلیلگر مسائل ایران و پاکستان در وب سایت بی ان ان مستقر در هنگ کنگ در این باره می نویسد : پاکستان در اقدامی مهم برای مبارزه با بحران انرژی در حال پیشروی در این کشور، یک سرمایه گذاری اساسی با ایران را آغاز کرده و زمینه را برای پروژه مورد انتظار خط لوله انتقال گاز فراهم می کند. این تعهد که قرار است در دو مرحله اجرا شود، می تواند نمادی از چراغ امید برای میلیون‌ها نفری باشد که در پاکستان با هزینه‌های فزاینده برق و گاز دست و پنجه نرم می‌کنند. فاز اول شامل ساخت یک خط لوله 81 کیلومتری از گوادر است که به طور یکپارچه به زیرساخت های موجود ایران متصل می شود. با کمک و همکاری شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه، این پروژه می تواند به آینده انرژی در پاکستان کمک شایانی بکند.
طلوع جدید در روابط پاکستان و ایران
نویسنده در ادامه می نویسد: تصمیم برای عملیاتی کردن پروژه خط لوله گاز پاکستان-ایران نشان دهنده یک محور استراتژیک در روابط دوجانبه است که نویدبخش عصر جدیدی از همکاری و حمایت متقابل است. ایران با تکمیل بخش خط لوله خود که از میادین گازی تا مرز امتداد دارد توپ را در زمین پاکستان انداخته که و اکنون این وظیفه اسلام آباد است که سهم خود را در این پروژه پیش ببرد. در سوی پاکستان تصویب اجرایی شدن این پروژه از سوی شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه نشان می دهد که اسلام آباد به پیشبرد اهداف مشترک با تهران در این زمینه پایبند است. همزمان تمدید ضرب‌الاجل ایران تا سپتامبر 2024، همراه با پیشنهاد کمک‌های حقوقی و فنی که از سوی تهران مطرح شده ، بر مشارکتی تأکید می‌کند که از تعاملات صرفاً مبادله‌ای فراتر می‌رود و هدف آن تقویت روابط دو کشور در حوزه انرژی و کمک به ثبات منطقه‌ای است.
نور در انتهای تونل
رضوان شاه در ادامه این یادداشت نوشت: اهمیت استراتژیک این خط لوله را نمی توان نادیده گرفت. این خط لوله 781 کیلومتری که از گوادر تا نواب‌شاه امتداد دارد، نه تنها مجرای گاز طبیعی است، بلکه راه نجاتی برای مردم پاکستان است که از کمبود انرژی رنج می‌برند. بندر گوادر با موقعیت مطلوب خود در دریای عرب، به عنوان محور اصلی در این معادله انرژی ظاهر می شود و دروازه ای مقرون به صرفه برای انتقال گاز از ایران ارائه می دهد.
ترسیم دورنمای دوره خوداتکایی
در حالی که پروژه خط لوله گاز پاکستان- ایران گامی تاریخی در جهت رفع نیازهای فوری انرژی است، اما می تواند توجه را به ضرورت توسعه منابع انرژی بومی در داخل پاکستان هم جلب کند.
مسیر دستیابی به امنیت انرژی مملو از چالش‌ها و در عین حال پر از فرصت‌ها است. با استفاده از منابع داخلی و تنوع بخشیدن به منابع انرژی، پاکستان می تواند راه را برای آینده ای هموار کند که در آن اتکا به منابع انرژی خارجی به حداقل برسد. بنابراین، این پروژه صرفاً برای تامین انرژی از ایران نیست، بلکه برای ایجاد یک گفتگوی گسترده تر در مورد استقلال انرژی و پایداری است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1464725/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ریزش سقف ایران‌مال پس از بارندگی شدید و آبگرفتی در این مرکز خرید

عماد باقی نوشت: ارزش جان مردم

وزیر نفت با دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز دیدار کرد

ضرورت توجه به هوش مصنوعی برای ایجاد مزیت رقابتی در صنعت نفت

شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با صندوق پژوهش و فناوری نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

فوت مادر و فرزند 10 ساله در پی برخورد با قطار

دستگیری سارقان مسلح در مازندران

دستور مسکنی رئیس جمهور به بانک‌ها

شبه‌گفت‌وگو تا کی؟

جلوگیری از انحراف روزانه 8 میلیون لیتر گازوئیل با راه‌اندازی سامانه تخصیص نفت‌گاز براساس اسناد حمل برخط

جامعه نیازمند نقش زنان در صنعت و فناوری است

توصیه‌های پلیس به زائران خانه خدا

هدیه دولت به بازار اجاره؛ سامانه خودنویس به داد مستاجران می رسد؟

نماینده تبریز: لایحه حجاب جز بدبینی به دین در برخی اقشار فایده ای ندارد

تأمین 5800 قلم کالابه ارزش 12 هزار میلیارد ریال در نفت و گاز گچساران

آمادگی ایران برای امضای توافق‌نامه همکاری با کمیسیون انرژی اتحادیه آفریقا

روز شنبه به‌عنوان روز تعطیل تعیین شد

تابستانی گرم در راه است

آتش‌سوزی در فرودگاه لاهور پاکستان؛ پرواز حجاج به تعویق افتاد

ایمپلنت مغزی نورالینک در انسان دچار اختلال شد

رهاورد نمایشگاه بین‌المللی مشارکت در اجرای طرح‌های ملی است

کاهش 43 درصدی کربن تا افق 2030

آفریقا پس از خاورمیانه بزرگترین صادرکننده گاز خواهد شد

بارندگی شدید و آب گرفتگی معابر شهری خراسان‌شمالی

وزیر اقتصاد: رکورد ورود سرمایه خارجی به کشور شکسته شد

استقبال کشورهای آفریقایی از حضور ایران برای توسعه صنعت نفت و گاز این قاره

اطلاعیه مدیریت امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران درباره پرونده بابک زنجانی

پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه فنی و حرفه‌ای تهران تفاهم‌نامه علمی امضا کردند

رونمایی از سامانه ثبت درخواست آنلاین کارت سوخت در نمایشگاه نفت

12 قرارداد دانش‌محور با هدف توسعه میدان‌های نفت و گاز امضا شد

تفاهم‌نامه همکاری بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نیجریایی امضا شد

ریل گذاری برای تامین مالی غیرتورمی

نتایج بنچمارک M4 ادعاهای اپل در مورد آیپد پرو را تأیید می‌کند

شرکت انرژی دانا و دانشگاه صنعتی امیرکبیر تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

مصرف انرژی در ایران بیش از 2 برابر استاندارد جهانی است

صنعت نفت بهترین بخش برای تحقق شعار سال است

معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

دست سودجویان در حوزه سوخت باید قطع شود/ 85 درصد سوخت کشور استاندارد یورو 4 و 5 دارد

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

هشدار هواشناسی برای 6 استان؛ ورود سامانه بارشی جدید در هفته آتی

دفاع تمام قد رویانیان از «طرح نور»

تصاویری از سیل در مازندران

آیا واتساپ در کشور چین رفع فیلتر شده است؟

مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

سند حکمرانی مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد

3 عنوان کتاب حوزه صنعت نفت رونمایی شد

نرم‌افزار بومی مدیریت یکپارچگی چاه‌های نفت و گاز رونمایی شد

2 دانش‌ فنی و کاتالیست تولیدی در نمایشگاه نفت رونمایی شد

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود