پیام ویژه

آخرين مطالب

انتقال پایتخت در کدام دولتها مطرح شد؟ سياسي

انتقال پایتخت در کدام دولتها مطرح شد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تایج مطالعات قبلی درباره انتقال پایتخت با توجه به جمیع دلایل علمی و کارشناسی این است که انتقال پایتخت نه درست است ، نه ممکن است و نه لازم .بنابراین طرح چند باره آن جزاتلاف وقت ومنابع کشورسودی نخواهد داشت.

انتقال پایتخت پدیده ای شده است که در شروع دولت ها در ایران تکرار شده و سپس به فراموشی می گراید.
نخستین بار در این موضوع در دولت مهندس موسوی به طور جدی مطرح شد و چند مکان از جمله اطراف شهر تفرش مکان یابی گردید، ولی به علت ناتوانی مالی دولت و دلایل فنی مختلف متوقف شد. سپس در دولت آقای هاشمی، آقای خاتمی و آقای احمدی نژاد هم مطرح و سپس بنابر همان دلایل دوباره به فراموشی سپرده شد.
در دولت آقای روحانی دوباره انتقال پایتخت مطرح شد ولی اینبار مجلس با کمک کارشناسان توسعه شهری و منطقه ای علاوه بر اجازه مشروط برای انتقال پایتخت اصل تمرکززدایی برای تهران را طی مصوبه 21 مرداد 1393 به شکل قانون ابلاغ نمود. براین اساس دولت وقت "ستاد تمرکز زدایی از تهران " را تشکیل ومطالعات وسیعی انجام داد واسنادی برای تمرکز زدایی از تهران تهیه نمود.
همواره برای انتقال پایتخت در جهان باید دلایل قدرتمندی وجود داشته باشد ، تا هزینه عظیم ملی برای آن ها را توجیه کند. اخیرا جاکارتا پایتخت اندونزی به دلیل پیشروی آب در آن شهر به جزیره ای انتقال یافته و 33 میلیارد دلاربرآورد هزینه شده است و تا کنون یک سوم آن هزینه و بقیه که می بایست توسط سرمایه گزاران خصوصی انجام شود انجام نشده و انتقال پایتخت به طور ناقص در حال جریان است.
سوال اینجاست که دلایل اصلی برای انتقال پایتخت ایران چیست؟
اگر افزایش جمعیت است که تهران در 20 سال اخیر به دلیل گرانی هزینه ها ومسکن در جذب مهاجر واگرا شده و اگر مهاجرتی صورت می گیرد عمدتا در منطقه شهری تهران صورت می پذیرد نه شهر تهران. همچنین تهران با حدود 9 میلیون جمعیت از نظر میزان جمعیت نسبت به پایتخت های مشابه، بیش از اندازه بزرگ و غیرقابل کنترل نیست. اگر مساله محدودیت منابع آب است ، علی رغم 5 وجود سد کشاورزی اطراف تهران که بخش مهمی از آب تهران راتامین می کنند، ولی با اجرای سیاست های سازگاری با کمبود آب قابل مدیریت است.
اگر مساله ترافیک سنگین است که توسط روش های توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت ترافیک قابل مدیریت خواهد بود. اگر بروز مشکلات امنیت عمومی است نیز می تواند مدیریت و کاهش یابد. اگر مشکل تورم مسکن است که امری ملی بوده و اختصاص به تهران ندارد و با عرضه مسکن اجتماعی و ارزان در فضاهای ناکارآمد شهری تا حدی قابل ترمیم است.
مساله زلزله نیز در اغلب شهرهای ایران وجود دارد و از20 سالی که آیین نامه ساختمانی 2800 برای کنترل زلزله درساختمان ها در تهران اجرا شده نتایج مطلوبی داشته است وبا روش ها و تکنولوژی های روز نیز تا کنون بشرکشف کرده است ، تا حدی قابل کنترل است. فرونشست زمین نیز ناشی از بحران کمبود آب است و طبق مطالعات دکتر مجابی در تهران عمدتا در جنوب و بیشتر جنوب غربی ایجاد شده است که راه حل های خودش را دارد. مجموع این مسائل عمدتا قابل مدیریت است واگر بخش اندکی از هزینه های نجومی انتقال پایتخت که صدها هزار میلیارد تومان خواهد بودرا مصروف حل مسائل تهران نماییم تهران "زیست پذیر" ترخواهد شد.
اما مزیت های تهران که بعضا به خاطر منحصر به فرد بودن "مزیت های نسبی" و "قدرت رقابتی" آن با دیگر شهرها و مناطق کشور "مزیت های نسبی رقابتی" دارد به شرح زیر است:
تهران بزرگ ترین قطب جمعیتی و فعالیتی سرزمین ایران است ولی از سال 1355که برنامه آمایش سرزمین ستیران ارائه شده تا به امروز ، و به گواه برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد، تعادل فضایی توزیع فعالیت و جمعیت با تقویت قطب های منطقه ای و شیراز، اصفهان، مشهد، اهواز، تبریز و بندرعباس در لایه های ملی و شهرهای استانی در لایه منطقه ای بهبود چشمگیری داشته است.همچنین تهران از نظر اقتصادی بزرگترین بازار سرمایه ایران است که با بازارهای منطقه ای که در مراکز استان ها ایجاد شده شبکه اقتصادی سرزمین ایران را شکل داده است.
تهران بزرگ ترین جامعه فرهنگی ایران است که رویدادهای فرهنگی گسترده‌ای در آن به وقوع می پیوندد و دامنه آن در مراکز استان ها نیز گسترش یافته است. تهران به خاطر بزرگی جمعیت و فعالیت خود از" صرفه های به مقیاس "در همه زمینه ها سود می برد و می تواند به مزیت های نسبی آن بیفزاید. جامعه تهران با وجود جامعه متوسط فرهنگی و اجتماعی ، منشاء بزرگترین تغییرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران است و این کارکرد همواره در تاریخ معاصر ایران مشهود بوده است.
بنابراین نمی توان دلایل قاطع و قانع کننده ای برای انتقال پایتخت ایران داشت. حال حتی اگر همه دلایل نامربوط انتقال پایتخت درست باشد این کار در قواره وظرفیت مالی دولت و اقتصادی ایران با وجود مشکلات کسری بودجه و شرایط تحریم اقتصادی نیست.
در شرایطی که دولت قادر به تامین منابع ضروری ترین پروژه های عمرانی ملی خود نیست آیا انتقال پایتخت با صدها هزار میلیارد تومان کاری منطقی وعملی است؟ طرح این مسایل در مورد انتقال پایتخت جدید نیست ودر مطالعات واسناد قبلی آورده شده ولی متاسفانه به آنها رجوع نمی شود ومباحث از اول دوباره مطرح می شود.
لذا نتایج مطالعات قبلی درباره انتقال پایتخت با توجه به جمیع دلایل علمی و کارشناسی این است که انتقال پایتخت نه درست است ، نه ممکن است و نه لازم .بنابراین طرح چند باره آن جزاتلاف وقت ومنابع کشورسودی نخواهد داشت.
اما در حال حاضر برای امروز شهر تهران وتمرکز زدایی از آن و رسیدن به تعادل منطقه ای کشورچه می توان کرد؟ مسایل شهر تهران می بایست در فضای منطقه شهری و مجموعه شهری تهران (شامل تهران و شهرستان های استان آن) ودر چارچوب نتایج آمایش ملی سرزمین حل وفصل گردد، که طی آن فعالیت های برتر در مناطق کشور و استان ها - آن هم نه با روش دستوری و زور، بلکه بر اساس مزیت های نسبی منطقه ای - توزیع شود وبمنظور تعادل بخشی فضایی سرزمین و تقویت مناطق ، از اسنادی که در شورای ساماندهی تهران برای تمرکززدایی و آمایش سرزمین تهیه شده است استفاده گردد.
ما ایرانیان عادت کرده ایم به خاطر تلاطمات سیاسی و کوتاه شدن خاطره های تاریخی خود به آنچه در گذشته و حتی چند سال قبل تهیه شده است ، بی اعتنا بوده و بسیار مشکوک نگاه کنیم و سعی نماییم دوباره و از اول همه چیز را خودمان تجربه و ترسیم کنیم. رجوع به سوابق قبلی و درس گرفتن از آن و نگاه خردمندانه به حکمرانی کشور جزئی از حکمرانی خوب است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1517509/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یونیسف خواهان آتش بس فوری در غزه شد

روایت تابناک؛ پاسکاری مدیران بانک‌ها و سرگردانی 320 هزار جوان در صف وام ازدواج

ابوترابی‌فرد خطیب نماز جمعه: باید از هر کلامی که صفوف ما را به هم می‌زند، پرهیز کنیم

آمریکا: متعهد به دفاع از اسرائیل هستیم

شهادت یکی از فرماندهان گردان‌های حزب الله عراق

اپل تصاویری از اولین خریداران آیفون 16، ایرپاد 4 و اپل واچ سری 10 را منتشر کرد

سقوط سنگ روی خودروی نیسان در چالوس

برنامه‌های چین برای کاهش آلودگی هوا

بلایی که سیل بر سر چند کشور اروپای مرکزی و شرقی آورد

موضوع دردسرساز برای دانش‌آموزان و والدین آن‌ها در ابتدای سال تحصیلی

آخرین تعطیلات تابستان؛ بازهم ترافیک در جاده‌های شمالی

ارزان‌ترین محله‌های تهران برای خرید خانه کجاست؟

فروشگاه معروف اپل در نیویورک عرضه آیفون 16 را به روشی خاص جشن گرفت

حساسیت عجیب تلویزیون روی وفاق ملی

معمای حذف ارز 28500 تومانی

تعداد پناهجویان در آلمان به بالاترین میزان از جنگ جهانی دوم رسید

نرم‌افزار «ویندوز» برای آیفون، مک و گوشی‌های اندرویدی منتشر شد

اجرای بیش از 20 برنامه متنوع فرهنگی توسط بنیاد استان البرز در هفته دفاع مقدس

دلیل تفاوت نرخ گوشت تازه و یخ زده وارداتی چیست؟

رتبه ایران در جهان از نظر گرانی مسکن

ای بی سی: اسرائیل طی برنامه 15 ساله دستگاه‌های ارتباطی لبنان را دستکاری کرد

ایتالیا سامانه ضدموشکی جدید به اوکراین ارسال می‌کند

تصاویری از جشن بزرگ خانوادگی هفته وحدت در پایتخت

ازسرگیری پرداخت مستمری 13 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی

ساعت‌های هوشمند سری هواوی واچ GT 5 رونمایی شدند

اعتصاب کارکنان سامسونگ هند احتمالا به‌زودی به پایان می‌رسد

مقایسه میزان قطعی اینترنت در 3 اپراتور؛ اعلام شاخص‌های کیفیت شبکه

نفوذ و عملیات نیروهای مقاومت در قلب تل‌آویو

اعلام آمادگی گردان‌های سیدالشهدای عراق برای اعزام نیرو به لبنان

واکنش وزارت خارجه روسیه به رویدادهای لبنان

درگیری مرزی میان نیروهای افغانستان و پاکستان

ماجرای خانه‌های بدون سند در تهران چیست؟

پیش‌بینی کم‌بارشی در پاییز و زمستان

جزئیاتی از پیشنهادات حقوقی ایران به اجلاس بریکس

آماری از تعداد خودروی اسقاط شده در نیمه اول سال

سامسونگ یادداشت‌برداری و ترجمه مبتنی‌بر هوش مصنوعی گوشی‌هایش را به‌نمایش گذاشت

فائزه هاشمی موضوع نامه را خاتمه یافته می‌داند/ پزشکیان تلاش می‌کند همه نیروها را برای حل مشکلات کشور دور هم جمع کند

اظهارات رئیس کمیسیون اجتماعی درباره بررسی کاهش ساعت کاری هفتگی به 40 ساعت

مورد عجیب نسخه جدید مسعود فراستی

سیاستمدار آمریکایی: نسل‌کشی اسرائیل با یک تماس بایدن می‌تواند تمام شود!

نیروهای اسرائیلی پیکر شهدای فلسطینی را از یک ساختمان به پایین پرت کردند

هیل: آمریکا در بین 10 کشور ثروتمند بدترین بیمه سلامت را دارد

نسخه وزیر اقتصاد برای رفع مشکلات تعهدات ارزی واردکنندگان

کوالکام به اتهام رفتار ضدرقابتی با جریمه 265 میلیون دلاری اتحادیه اروپا مواجه شد

ماجرای قطع آب مدارس تهران؛ مهر ماه مدرسه‌ها آب دارند؟

مخالفت رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تعطیلی پنجشنبه‌ها

کرباسچی: وضعیت اینترنت برای مردم زجردهنده است/ 20 سال پیش، بحران‌های زندگی مردم مثل امروز نبود/ بعضی چیز‌هایی که می‌شنویم مثل این که خانمی قوری چینی خانه‌اش را برده تا در ازای آن نان بگیرد، اگر حقیقت داشته باشد فاجعه است

انتقال پایتخت در کدام دولتها مطرح شد؟

پارلمان اروپا خواستار لغو محدودیت‌ها درباره حمله اوکراین به روسیه شد

یک میلیارد دلار ناجی بازار خودروی ایران می شود؟