پیام ویژه

آخرين مطالب

آثار کاهش نرخ سود در اقتصاد ایران اقتصادي

آثار کاهش نرخ سود در اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تجارت نیوز / دولت به جای اتکا به تک‌ابزار نرخ سود، برای کنترل ماندگار نرخ تورم باید تلاش کند از سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد شروع کند و برنامه روشنی برای مهار ناترازی‌های اقتصاد ایران داشته باشد.
در اقتصاد ایران، صرف اتکا به سیاست‌های پولی و استفاده از تک‌ابزار نرخ سود، بدون هماهنگی با سیاست‌های بخش واقعی و مالی، جز تعمیق رکود نتیجه‌ای به بار نخواهد داشت. در چنین شرایط اقتصادی، صرفاً با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی نمی‌توان تورم را در میان‌مدت و بلندمدت و به‌صورت ماندگار مهار کرد. البته شاید در کوتاه‌مدت توفیقی حاصل شود، ولی قطعاً شرط ماندگاری را نخواهد داشت. بنابراین درصورتی‌که هدف دولت مهار تورم است، باید از سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد شروع کند و برنامه روشنی برای مهار ناترازی‌های اقتصاد ایران داشته باشد.
درضمن باید تلاش کرد تا گسست بخش واقعی از بخش پولی حل و انضباط مالی و بودجه‌ای با سخت‌گیری بیشتر اجرایی شود. از این رو، سیاست‌های پولی باید در هماهنگی کامل با سیاست‌های مالی و بخش واقعی و بازار سرمایه تنظیم شوند. این همان اشتباهی بود که در دولت سیزدهم رخ داد، طوری‌ که بدون هماهنگی با بخش واقعی و مالی و بازار سرمایه، به صورت یک سیاست انفرادی و یکه‌تازانه، اقدام به افزایش نرخ سود صورت گرفت و نتیجه آن هم این شد که بازارهای مختلف اقتصادی، از جمله بازار سرمایه، از کار افتادند و رکود عمیقی بر اقتصاد ایران حاکم شد.
اتکا به سیاست‌های پولی برای مهار تورم یک خطای راهبردی است
باید اشاره کرد مدعیان افزایش نرخ سود، همچون نگرش جناب فرزین رئیس کل بانک مرکزی در دولت سیزدهم، معتقد بودند مانند تجربه جهانی در اقتصاد ایران نیز با سیاست‌های پولی انقباضی می‌توان به کاهش تورم نایل شد. با این حال این نگاه از یک خطای راهبردی در تشخیص علل تورم ناشی می‌شود.
ریشه تورم در اقتصاد ایران از تشدید ناترازی‌های اقتصاد کلان به همراه گسست بخش پولی از بخش واقعی نشأت می‌گیرد و کسری‌های بودجه‌ای ایجادشده به واسطه ناترازی‌های اقتصاد کلان و بی‌انضباطی‌های مالی دولت‌ها به افزایش مداوم کسری‌های بودجه‌ای منتهی می‌شود و از این محل به بخش پولی فشار وارد می‌کند و با تشدید رشد کل‌های پولی سرانجام به تورم می‌انجامد. بنابراین خطای بانک مرکزی در کنترل تورم معلوم و مشخص بود که نتیجه پایدار حاصل نخواهد کرد و مثل روز روشن بود که صرفاً با اتکا به سیاست‌های پولی نمی‌توان تورم را در میان‌مدت و بلندمدت مهار کرد. مشخص بود که با ابزار سیاست‌های پولی نمی‌توان به صورت پایدار و ماندگار نرخ تورم را کنترل کرد و تنها در کوتاه‌مدت شاید توفیقی اندک حاصل شود.
قفل‌شدگی اقتصاد ایران
با وجود تاکیدات برخی از اقتصاددانان بر ناکارایی سیاست‌های پولی انقباضی در کنترل پایدار تورم در میان‌مدت و بلندمدت، بانک مرکزی دولت سیزدهم بدون توجه به سیاست‌های مالی و بخش واقعی، همچنان اصرار داشت با ابزار سیاست‌های پولی انقباضی، یعنی افزایش تدریجی نرخ سود در کنار تثبیت ارز، به مهار تورم بپردازد. بنابراین اثر مخرب این دو سیاست در حال روشن شدن است؛ طوری‌ که بازار سرمایه کاملاً از کار افتاده و خالص حاشیه سود بنگاه‌های تولیدی بازار سرمایه از حوالی 30 درصد در سال 1401 به زیر 14 درصد در سال 1402 افت کرد و این چالش کاهش حاشیه سود بنگاه‌ها همچنان تداوم دارد و بخش خصوصی و تولیدی نیز به دلیل سیاست‌های شدید انقباضی پولی و دسترسی نداشتن به منابع بانکی در شرایط بسیار بدی قرار دارند و رکود سهمگینی بر اقتصاد حاکم شده است.
اصرار بر روش نادرست بانک مرکزی موجب شده به دلیل اختلاف 50 درصدی نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد، بانک‌ها تسهیلات را به شرکت‌های زیرمجموعه خود هدایت ‌کنند و این شرکت‌ها نیز برای برخورداری از رانت ارزی در صف واردات قرار بگیرند و طرح توسعه‌ای از کانال تسهیلات نظام بانکی طی دو سال اخیر اتفاق نمی‌افتد. بنابراین اقتصاد ایران در شرایط قفل‌شدگی قرار دارد و رکود سهمگینی هم حاکم شده و اخیراً بانک مرکزی از این سیاست غلط خود تاحدودی کوتاه آمده است.
توصیه به تیم اقتصادی دولت در تعیین نرخ سود در اقتصاد ایران
بدیهی است در مساله نرخ سود باید منتظر اختلاف نظر در تیم اقتصادی دولت باشیم. چنانچه اگر رویکرد بانک مرکزی در مهار تورم، همچنان بر اجرای سیاست‌های شدید انقباضی پول با اتکا به افزایش نرخ سود و کنترل ترازنامه شبکه بانکی باشد، قطعاً اختلاف‌ها بروز خواهد کرد.
آنچه مشخص است، رویکرد وزارت اقتصاد دولت چهاردهم هماهنگی سیاست‌های پولی با سیاست‌های مالی و بخش واقعی و نیز بازار سرمایه است و این مساله بحق است. همچنان معتقدم مسیر بانک مرکزی در دولت سیزدهم اشتباه مطلق بود و خسارت سنگینی بر بدنه تولید و بازار سرمایه تحمیل شد و معلوم بود امکان تداوم سیاست‌های شدید انقباضی پولی در اقتصاد ایران وجود ندارد و در میان‌مدت و بلندمدت سیاست شکست‌خورده‌ای خواهد بود.
نتایج اقتصاد ایران هم همین مساله را اثبات کرد؛ طوری‌ که حاصل تشدید سیاست‌های پولی انقباضی بدون هماهنگی با سیاست‌های مالی و بخش واقعی و بازار سرمایه، موجب شد در کوتاه‌مدت رشد نقدینگی مهار شود، ولی چون این هماهنگی وجود نداشت و برنامه‌ای برای مهار ناترازی‌های اقتصاد کلان طراحی نشده بود، به‌تدریج مخالفت‌های شدید با این سیاست آغاز شد و در ماه‌های پایانی دولت سیزدهم، خود بانک مرکزی هم مجبور به عقب‌نشینی از سیاست اشتباه خود شد.
بنابراین دولت به جای اتکا به تک‌ابزار نرخ سود، برای کنترل ماندگار نرخ تورم باید تلاش کند از سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد شروع کند و برنامه روشنی برای مهار ناترازی‌های اقتصاد ایران داشته باشد. بدیهی است صرفاً با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی از طریق افزایش نرخ سود نمی‌توان تورم را در میان‌مدت و بلندمدت و به صورت ماندگار مهار کرد. دولت باید بکوشد گسست بخش واقعی از بخش پولی را حل و انضباط مالی و بودجه ای را با سخت‌گیری بیشتر اجرایی کند. لذا برای مهار رشد نقدینگی و تورم باید یک بسته سیاستی طراحی شود که نرخ سود هم داخل این بسته باشد ولی هرگز نباید با تک‌سیاست افزایش نرخ سود به سراغ مهار تورم برویم که خود تبعات مخرب سنگینی بر اقتصاد تحمیل خواهد کرد و در میان‌مدت و بلندمدت هم به نتیجه نخواهد رسید. این همان اشتباه راهبردی و سیاستی بانک مرکزی دولت گذشته بود که با اتکا به یک سیاست انفرادی و یکه‌تازانه، تصمیم به افزایش یک‌جانبه نرخ سود گرفت.
در این مساله نظر دکتر همتی کاملاً دقیق است و باید شورای ثبات مالی تشکیل و هماهنگی بین سیاست‌های مالی، بازار سرمایه و بخش واقعی با سیاست‌های پولی دنبال شود. در صورت هماهنگی بین سیاست‌های این چهار بخش (مالی، بازار سرمایه، بخش واقعی و پولی)، می‌توان افق و برنامه روشنی برای تغییرات نرخ سود اقتصاد ایران و مهار تورم طراحی و اجرایی کرد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1525170/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پوتین: کشورهای بریکس در حال کار روی جایگزین سوئیفت هستند

رکورد بالاترین قیمت سکه شکسته شد؛ افزایش شدید قیمت مسکوکات

پروژه حذف ظریف

تبادل 190 اسیر جنگی میان روسیه و اوکراین با میانجیگری امارات

انتصابات جدید در آموزش و پرورش

پرینتر گرانتر یا کارتریج گرانتر؟ HP چگونه در دراز مدت سر شما کلاه می گذارد!

همه ما سنوار هستیم

حماســه یحیـــی

شهید میدان

خانه‌ای که یحیی سنوار در آن شهید شد

دور جدید حملات رژیم صهیونیستی به بیروت

حراج اتحادیه اروپا؛ منجی ایران فقط مردم و اراده آزاد این مردم است

خط و نشان وزیر برای مدارسی که شهریه اضافی دریافت کرده‌اند

تیم بازرسی در بانک رفاه کارگران مستقر شد

رکوردشکنی تراشه اسنپدراگون 8 الیت؛ منتظر قدرتمندترین پرچمداران اندرویدی باشید!

حمله حزب‌الله به پایگاه دریایی راس ناقوره

سخنان احساسی رئیس جماعت اهل سنت عراق درباره سیدحسن نصرالله

معاون پارلمانی وزیر نفت از دانشگاه صنعت نفت آبادان بازدید کرد

انگلیس کشتی‌های ال‌ان‌جی‌بر و نفتکش‌های روسیه را تحریم کرد

رئیس‌جمهوری سه‌شنبه به روسیه می‌رود

برگزاری نشست راهبردی پالایشگاه نفت آبادان با حضور معاون امور حقوقی و مجلس وزارت نفت

رهایی دو برادر محکوم به قصاص پس از 23 سال

تامین ارز از سوی بانک مرکزی بدون تغییر باقی ماند

سفیر سابق آمریکا: مفهوم شکست در «جبهه مقاومت» جایی ندارد

لحظه حمله هوایی جدید به ضاحیه

اولین سامانه بارش برف از این تاریخ وارد کشور می‌شود

بازگشت خودرو به بورس کالا محقق می‌شود؟

حراج حضوری چای دبش اوایل آبان برگزار می‌شود

واکنش فرزند مهدی کروبی به ادعای بادامچیان درباره رفع حصر

شنیده شدن صدای انفجار پیرامون پایگاه آمریکایی‌ها در شرق سوریه

فرانسه: جنگیدن نیروهای کره شمالی در اوکراین به تشدید درگیری منجر می‌شود

مهار آتش‌سوزی کارگاه تولید «ابر» در اصفهان

نقدهای وزیر اقتصاد به سود بانکی

حزب‌الله از سامانه راکتی «M80» رونمایی کرد

بازتاب شهادت یحیی سنوار در محافل رسانه‌ای و افکار عمومی بیروت

یونیسف: غزه جهنم روی زمین برای یک میلیون کودک فلسطینی است

اجرای 80 میلیارد دلار طرح و پروژه در قطب گازی ایران

ورود مدعی العموم به ماجرای مسمومیت تعدادی از دانش‌آموزان در آشخانه

اوپو طراحی متفاوت حلقه دور دوربین فایند X8 را به‌نمایش گذاشت

نفت‌نگار هفته

شتاب افت تولید گاز در پارس جنوبی کاهش می‌یابد

افت تولید گاز در پارس جنوبی کاهش می‌یابد

اذعان بانک جهانی به غلبه روسیه بر تحریم‌ها

جزییات تازه از معافیت مالیاتی برخی خودروها

شاه‌میرزایی از معاونت تجارت و خدمات وزارت صمت رفت

بازی Alan Wake 2 به زودی حالت Assist Mode را دریافت می‌کند

آگهی دعوت به همکاری بانک صادرات ایران برای 31 استان

بارش پراکنده در شمال و شمال غرب کشور؛ دما کاهش می‌یابد

آثار کاهش نرخ سود در اقتصاد ایران

واشنگتن پست: اوباما از پیروزی ترامپ وحشت دارد