پیام ویژه

آخرين مطالب

نرخ تورم در محدوده فعلی باقی می‌ماند؟ یادداشت

نرخ تورم در محدوده فعلی باقی می‌ماند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
گزارش تازه مرکز آمار ایران از داده‌های نرخ تورم آبان‌ماه حاوی نکات مهمی بود و بیش از همه به افزایش زیر پوستی شاخص قیمت اقلام خوراکی در یک ماهی که گذشت اشاره می‌کرد. ضمن اینکه این گزارش نشان می‌داد سرعت نسبی رشد اجاره‌بها در آبان ماه به بالاترین میزان در 13 سال اخیر نیز رسیده است. یکی دیگر از نکات قابل توجه داده‌های تورمی مرکز آمار تداوم پیشتازی دهک‌های کم‌درآمد در آمار نرخ تورم ماهانه بود. به گونه‌ای که نه ‌تنها دهک هزینه‌ای اول به عنوان کم‌درآمدترین قشر جامعه بیشترین فشار تورم ماهانه را متحمل شدند، بلکه بیشترین افزایش نرخ تورم ماهانه در مقایسه با دیگر دهک‌ها را نیز به نام خود زدند. نرخ تورم ماهانه دهک اول در پایان آبان‌ماه سال جاری معادل 3.77 درصد ثبت شد که این رقم 0.72 واحد درصد نسبت به ماه قبل از آن رشد کرده بود. آمارها نشان می‌دهند، با افزایش درآمد افراد و قرارگیری در دهک‌های بالاتر، آنها تورم ماهانه کمتری را احساس کرده‌اند. طوری که تورم ماهانه دهک دهم، به عنوان ثروتمندترین افراد جامعه 2.53 درصد بود که نه‌تنها افزایشی نسبت مهرماه پیدا نکرد، بلکه شاهد افتی 0.05 واحد درصدی بود. بررسی آمارهای نرخ تورم نقطه به نقطه نیز حاکی از آن است که تورم نقطه‌ای آبان‌ماه دهک اول بالاترین رقم در میان پنج دهک اول ثبت شد. این نرخ برای دهک هزینه‌ای اول 32.1 درصد ثبت شد؛ در حالی که دهک‌های دوم تا پنجم، نرخ تورم نقطه به نقطه 31.7 درصد تا 32 درصدی را تجربه کردند. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه اما در دهک‌های هشتم و نهم ثبت شد؛ طوری که این دو دهک تورم نقطه به نقطه 32.6 درصدی را رقم زدند.
ثبت تورم نقطه به نقطه 32،1 درصدی برای دهک اول
نرخ تورم نقطه به نقطه، شاخصی است که قیمت یک سبد یکسان از کالاها و خدمات را در پایان یک ماه نسبت به پایان ماه مشابه سال قبل محاسبه می‌کند. به عبارت دیگر ثبت تورم نقطه به نقطه 32.1 درصدی برای دهک اول به این معناست که افراد حاضر در این دهک برای خرید سبدی یکسان از کالاها و خدمات در آبان‌ماه امسال، باید 32.1 درصد بیش از آبان‌ماه 1402 هزینه می‌کردند. با وجود بالاتر بودن نرخ تورم ماهانه در دهک اول نسبت به باقی دهک‌ها، در محاسبات نرخ تورم سالانه، همچون نرخ تورم نقطه به نقطه، دهک نهم بالاترین رقم را ثبت کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهند بیشترین تورم سالانه در آبان‌ماه با رقمی معادل 33.6 درصدی، به دهک نهم اختصاص یافت و دهک اول با ثبت رقم 30.4 درصدی، کمترین میزان این تورم را تجربه کرد. به این ترتیب، اختلاف بین بیشترین و کمترین نرخ تورم سالانه در دهک‌ها به 3.2 درصد رسید. این در حالی است که این اختلاف در مهرماه معادل 32.6 درصد بود.
بیشترین درآمد دهک‌های پایین ‌ صرف خرید خوراکی‌ها می‌شود
برای بررسی علت تفاوت نرخ‌های تورم دهک‌های اقتصادی، باید نگاهی به شیوه هزینه‌کرد آنها داشت. بررسی‌های مرکز آمار ایران حاکی از آن است که دهک‌های پایین‌تر در مقایسه با دهک‌های بالا، بخش بیشتری از درآمدشان را به خرید کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات اختصاص می‌دهند. از سوی دیگر اختلاف بین تورم ماهانه این دسته از کالاها در مقایسه با کالاهای غیرخوراکی و خدمات به‌طور قابل ملاحظه‌ای بالاتر است؛ به‌طور دقیق‌تر در حالی که اختلاف بین تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات در دهک اول تا دهم معادل 0.4 واحد درصد است، این رقم در کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات به 1.64 واحد درصد می‌رسد. به این ترتیب دهک‌های پایین‌تر که بیشتر از این کالاها مصرف می‌کنند، افزایش قیمت‌ها در این بخش را بیشتر احساس می‌کنند.
اثر تغییر 35 درصدی نرخ ارز ترجیحی
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز در واکنش به تحولات نرخ تورم در آبان ماه به «اعتماد» گفت: هر چند نرخ تورم آبان ماه در مقیاس میانگین تا حدودی کاهشی بوده اما نمی‌توان به ادامه این روند چندان خوشبین بود که یکی از دلایل آن افزایش نرخ ارز است. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: یکی از تغییرات مهم بودجه سال 1404 نسبت به بودجه سال جاری، حذف 3 میلیارد دلار از ارز ترجیحی کالاهای اساسی است. البته محدود کردن واردات کالاهای اساسی تنها به کاهش حجم ارز تخصیصی به آنها مربوط نمی‌شود و نرخ ارز کالاهای اساسی با 35 درصد رشد از 28500 تومان به 38500 تومان خواهد رسید. افقه در ادامه افزود: در کنار افزایش نرخ ارز ترجیحی، زمزمه افزایش نرخ بنزین هم وجود دارد و فضاسازی‌ها برای افزایش نرخ بنزین با توجیهات مختلف بالا گرفته است. هرچند با توجه به مشکلات موجود چاره‌ای جز افزایش نرخ بنزین هم وجود ندارد.
آیا نرخ تورم در محدوده 30 درصد باقی خواهد ماند؟
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: البته پیش از این هم شاهد افزایش نرخ‌ها در بخش‌های مختلف خدماتی از قیمت اینترنت گرفته تا بخش انرژی (برق، گاز و...) بوده‌ایم که بستری برای افزایش قیمت‌ها است و در صورتی که نرخ‌ها بیش از این نشود باز هم نمی‌توان امیدی بر کاهشی بودن نرخ تورم داشت. افقه با بیان اینکه نرخ تورم در محدوده 30 درصد باقی نخواهد ماند، خاطرنشان کرد: آنگونه که مرکز آمار ایران اعلام کرده است نرخ تورم خوراکی‌ها بیشتر از بخش غیرخوراکی‌ها شده است ضمن اینکه نرخ تورم در روستاها به رغم اینکه روستاییان به‌طور معمول از درآمدهای پایینی هم برخوردار هستند باز هم با افزایش روبرو شده است که فشار مضاعفی را باید تحمل کنند و اینکه روستاییان به‌طور معمول فقیرتر می‌شوند. این کارشناس اقتصادی در ادامه با اشاره به میزان تورم در منطقه گفت: در کشورهایی مانند عربستان، امارات و بحرین و عمان و... این میزان تورم بالا دیده نمی‌شود و آن هم به دلیل ارتباطات بین‌الملل و آرامش در مراودات اقتصادی است. در ایران هرازچند گاهی با فضای جنگی مواجه می‌شویم که منجر به افزایش تنش‌ها و بی‌ثباتی‌های سیاسی و اقتصادی می‌شود. سایر کشورها در منطقه در اوج شرایط اقتصادی و رونق اقتصادی هستند و طبیعی است که کمترین میزان تورم را داشته باشند و در مقابل ایران با بیشترین نرخ تورم روبرو باشد.
افزایش فشار اروپایی‌ها بر ایران
افقه با اشاره به بی‌ثباتی‌های داخلی در کشور تصریح کرد: از سانحه ناگهانی برای رییس‌جمهور پیشین تا انتخابات زودهنگام در کشور گرفته تا بی‌ثباتی‌های ناشی از فقدان مدیران شایسته و تغییرات مختلف مدیران و شدت تحریم‌های امریکا و افزایش تنش‌ها با اسراییل همگی در کنار هم باعث افزایش مشکلات اقتصادی شده است.
او در ادامه خاطرنشان کرد: اگر این روزها شاهد افزایش نرخ تورم در ترکیه هم هستیم علت اصلی آن به سیاست‌های داخلی این کشور برمی‌گردد، آن هم به دلیل آنکه سیاست‌هایی را در این کشور اتخاذ کرده‌اند که تورم‌زا بوده است، ضمن آنکه در منطقه جنگی قرار گرفته بودند که این مساله هم در رشد تورم ترکیه بی‌تاثیر نبوده است. اما برای ایران شرایط تفاوت داشته است. هم در داخل کشور مشکلات زیاد شده است و هم با تنش‌های بین‌المللی (اسراییل، امریکا و اروپا) دست و پنجه نرم می‌کنیم.
افقه با اشاره به تصویب قطعنامه اخیر اروپایی‌ها علیه ایران گفت: اروپایی‌ها با فشار بر آژانس و اعضای شورای حکام، قطعنامه پیشنهادی خود علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را تصویب کردند که اثر خود را روی شاخص‌های اقتصادی در ماه‌های آینده خواهد داشت. اما به‌طور خاص با نگاهی به مجموعه این اتفاقات نمی‌توان به کاهش نرخ تورم چندان خوشبین بود و به نظر می‌رسد این موضوعات بستری برای رشد تورم خواهد بود.
این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که پیش‌بینی شما از نرخ تورم در چه محدوده‌ای است، تصریح کرد: در صورتی که مشکلات تحریمی حل نشود در سال پیش رو همان مقدار نفتی که تاکنون می‌فروختیم هم نمی‌توانیم بفروشیم. با آمدن ترامپ به کاخ سفید در صورتی که تغییری در رویه گذشته دولت امریکا در مقابل ایران وجود نداشته باشد با کاهش فروش نفت مواجه می‌شویم و بعید است به رقم فروش 1.5 میلیون بشکه در روز برسیم و این موضوع به معنی افزایش کسری بودجه دولت خواهد بود و میزان تورم هم از 50 درصد مجددا عبور خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1537154/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تغییرات چشمگیر در انتظار گوشی‌های اپل

طردشدگان انتخابات به ظریف هجمه وارد می‌کنند!/ محمد مرندی در تیم مذاکره دولت رئیسی، قبل از انقلاب خارج از کشور متولد شده، الان باید او را کنار بگذاریم؟

می‌توان به مذاکرات ژنو امیدوار بود

عصر ایران: زمان حذف واسطه‌ها و مذاکره رو در رو با آمریکا رسیده است

پرونده اتهامات ترامپ در انتخابات 2020 برچیده می‌شود

نگرانی مسکو از ایران هسته‌‏ای

کابوس ظریف

تظاهرات مجدد در تل‌آویو در اعتراض به عدم توافق مبادله اسرا

سری هواوی میت 70 به ویژگی انتقال داده با ژست هوایی مجهز شده است

نرخ تورم در محدوده فعلی باقی می‌ماند؟

دوباره مذاکره، دوباره ژنو

دو‌راهی‎ تحریم و توافق

زیدآبادی نوشت: قتل‏‌های آذرماه سال 77؛ رنج و پرسشی که تکرار می‏‌شود

نماینده سابق: جریان بازنده انتخابات هر روز چوب لای چرخ دولت می‌گذارد

حمله رژیم صهیونیستی به غرب سوریه

لاوروف: ناتو قصد کنترل بر جهان را دارد

سامسونگ چهار جایزه بهترین نوآوری CES 2025 را دریافت کرد

علت هزینه زیاد اپل برای طراحی جعبه محصولاتش چیست؟

اعلام نرخ قطعی حج تمتع تا 2 ماه آینده

اولتیماتوم انحلال به دو بانک خصوصی

ناتینگ‌فون 3 در گیک‌بنچ رؤیت شد؛ پردازنده نسبتاً مأیوس‌کننده

تحریم روزنامه «هاآرتص» از سوی کابینه نتانیاهو

حملات بی‌امان اسرائیل به ضاحیه در آستانه آتش‌بس

کاهش اشتها؛ علت گرایش برخی از زنان به مصرف سیگار

رئیس اتاق بازرگانی ساری: 80 درصد صادرات محصولات کشاورزی با کارت‌های اجاره‌ای انجام می‌شود

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: عایدی بخش صنعت، دوبرابر بخش کشاورزی است

سود سهام عدالت سال 1403 چه شد؟

نتیجه آزمایش ربات Figure 02 در کارخانه بی‌ام‌و: افزایش 4 برابری سرعت انجام کارها

جزیره تندروها؛ تخریب ظریف پروژه‎‌ای سیاسی است

جزئیات آتش‌بس 60 روزه میان لبنان و رژیم‌صهیونیستی

ارسال پیامک های کلاهبرداری برای جذب دانشجو در دانشگاه دولتی

خودشیفتگی در آفساید! حمله «وطن امروز» به «عادل»

شیوع یک ویروس گوارشی در ایران

مسمومیت عجیب 180 نفر در کردستان بعد از مراسم عروسی

همتی: مصمم به ایفای تعهدات خود در قبال بانک توسعه اسلامی هستیم

وعده شهردار تهران به جانبازان و توان‌یابان

خداحافظی با جریمه‌های اشتباه/ قول رئیس پلیس راهور به رانندگان

رندرهای گلکسی A56 یک تغییر کوچک ولی مهم را نشان می‌دهند

متفکر آمریکایی: دچار زوال سیاسی شده‌ایم

شلیک 10 موشک از لبنان به سمت جولان اشغالی

اردوغان: باید جهان اسلام را برای توقف جنگ غزه متحد کنیم

رئیس ستاد تیپ گولانی رژیم صهیونیستی استعفا کرد

تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاه‌مدت تا پایان سال جاری

گشایش در فرآیند واردات خودرو به مناطق آزاد

فرزین: بانک‌های ملت، تجارت و ملی از ریال دیجیتال استفاده می‌کنند

گلکسی S25 اسلیم احتمالاً دوربین پیشرفته‌تری نسبت به S25 معمولی خواهد داشت

افزایش 3 برابری زباله‌های پلاستیکی تا سال 2060

عضو انجمن صنفی گاوداران: واردات گوشت قرمز یک فضای رانتی برای عده ای ایجاد کرده است

بازداشت 11 هزار و 800 فلسطینی در کرانه باختری و قدس از هفتم اکتبر

تصاویری از حملات هوایی اسرائیل به ضاحیه بیروت