پیام ویژه

آخرين مطالب

دولت درباره گرانی به شهروندان پاسخ مناسب بدهد یادداشت

دولت درباره گرانی به شهروندان پاسخ مناسب بدهد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شادی مکی| غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس دستگاه قضایی کشور روز گذشته در جلسه شورای عالی قضایی به مسئله امنیت روانی جامعه پرداخت:«امنیت روانی، ارتباط تنگاتنگی با امنیت اجتماعی دارد. بعضاً وقتی امنیت روانی مردم مخدوش شود، امنیت اجتماعی نیز به هم خواهد خورد. گاهی ممکن است به‌واسطه وضع یک قانون یا مقرره یا اتخاذ برخی تصمیمات، نگرانی‌هایی در جامعه ایجاد شود که همین امر به مخدوش شدن امنیت روانی مردم منتهی شود.»
دولت به شهروندان پاسخ مناسب بدهد
سمیه توحیدلو، جامعه‌شناس و عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درباره رابطه امنیت روانی جامعه و مشکلات اقتصادی به هم‌میهن می‌گوید:«گرانی پدیده‌ای است که می‌تواند تغییرات زیادی در جامعه ایجاد کند؛ آن‌هم در شرایطی که طبقه متوسط جامعه ما بسیار کوچک شده و بیش از 60 درصد جمعیت آن درگیر فقر نسبی هستند. همچنین نزدیک به 4 درصد از جمعیت هم با فقر مطلق مواجه‌اند. معنی این شرایط آن است که اساساً نظام‌های درآمدی شهروندان هم تراز نیست و فقط کفاف مصارف ضروری را می‌دهد. به همین دلیل با وقوع گرانی اولین مسئله فشار بسیار شدیدی است که به لحاظ اقتصادی بر سبد مصرفی این افراد وارد شده و بخش زیادی از نیازهای خانواده را از بین می‌برد.»
او ادامه می‌دهد: «در چنین شرایطی بخش مهمی از آنچه که رخ می‌دهد از دست رفتن حس آرامش و کرامت افراد از یک‌سو و افزایش تحقیر اجتماعی از سوی دیگر است. این عوامل ناامنی‌آفرین هستند.»
او به ارتباط کرامت انسانی و امنیت روانی اشاره می‌کند و می‌گوید:«بنابراین مسئله کرامت افراد است که در کنار امنیت روانی قرار می‌گیرد. در چنین شرایطی حس بی‌ثباتی، اضطراب اجتماعی و بی‌اعتمادی بالا می‌رود. این مسئله هم مشخصاً بر سرمایه اجتماعی تاثیر می‌گذارد زیرا آینده پیش‌بینی‌پذیر نیست و نمی‌توان روی آینده سرمایه‌گذاری کرد و جامعه گرفتار دور باطل اقتصادی و سیاسی می‌شود.» 
این جامعه‌شناس توسعه تاکید می‌کند که در جامعه‌ای که احساس عدالت کم، میزان تبعیض بالا و ضریب جینی هم عدد بالایی دارد و شکاف‌های اقتصادی خیلی پررنگ است، گرانی روی دهک‌های مختلف تاثیرات مختلفی می‌گذارد:«گرانی به جز افزایش شکاف‌های اجتماعی، وجوه دیگری هم دارد به این معنی که افراد بسته به دهک اقتصادی که در آن قرار دارند یا به سمت انزواطلبی حرکت می‌کنند یا دچار نگاه‌های رقابتی فردگرایانه می‌شوند که یکی از تبعات آن از دست رفتن بخش زیادی از هنجارها و ارزش‌های اخلاقی در جامعه است. مانند «رندی» و ترس از آینده که به کرات در فضای اجتماعی‌مان شاهد هستیم. این موارد منجر به کاهش کیفیت روابط خانوادگی و کاهش کیفیت زندگی فرهنگی و اجتماعی می‌شود.» 
توحیدلو درباره پیوست‌رسانه‌ای تصمیمات دولت و تاثیر آن بر تحمل مشکلات اقتصادی از سوی جامعه عنوان می‌کند:«گرانی یا هر نوع تبلیغ ریاضت اقتصادی که این روزها مُد شده چه با تبیین و چه بی‌تبیین مسائل خاص خود را دارد. ما در جامعه‌ای با شکاف‌های اجتماعی بالا و سرمایه اجتماعی پایین هستیم. حالا مسئله این است که آیا ناترازی‌ها قرار است از جیب مردم حل و فصل شود یا از جیب دولت؟ مادامی که به این سوال پاسخ مناسبی داده نشود،‌ رسانه هیچ‌کاری نمی‌تواند انجام دهد. هر قدر هم مردم را اقناع و تبیین کرده و اعلام کنیم که درگیر ناترازی هستیم و مردم باید ریاضت بکشند یا درگیر گرانی شوند، باز هم کاهش سرمایه اجتماعی و اعتماد رخ می‌دهد.» 
این جامعه‌شناس توسعه این را هم‌ می‌گوید که دولت قبل از اینکه از جیب مردم برداشت کند باید کاهش در مصارف و مخارج دولت را رقم بزند:«باید شاهد کاهش مخارج حاکمیت، ‌گسترش شفافیت، از بین رفتن فساد و مقابله با آن باشیم. همچنین ضروریست موضوع اختلاس‌ها و کاسبان تحریم و قاچاق تعیین‌تکلیف شوند. با چنین اعتمادآفرینی‌ای ممکن است سعی در اقناع مردم و اعلام اینکه این مدل گرانی‌ها بخشی از یک برنامه کلان اقتصادی است، برای مردم معنادار باشد اما شرط این موضوع آن است که دولت به قدری قابل اعتماد باشد که بتواند یک برنامه را به تفصیل بگوید.» 
توحیدلو معنای پیوست رسانه‌ای را اینگونه تشریح می‌کند:«به معنای وجود یک برنامه کلان در دست دولت است و اینکه اعلام کند در این برنامه چه اقداماتی انجام داده و چه فشارها و صرفه‌جویی‌هایی را خود دولت انجام داده است. همچنین اقداماتی که نسبت به مسببان این شرایط انجام شده است هم باید اعلام کند. در چنین شرایطی دولت می‌تواند از مردم کمک بخواهد. بنابراین مسئله ضریب نفوذ رسانه‌ها یا اهمال خبرنگاران نیست بلکه نوع ورود دولتمردان یا حکمرانان به این ماجراست.»
او این را هم می‌گوید که مسئله گرانی تنها متوجه امنیت روانی جامعه نیست:«وقتی مردم بدون آنکه بدانند، درگیر شرایطی بشوند که توان حل و فصل آن را ندارند، به کاهش سرمایه اجتماعی منجر می‌شود که یکی از وجوه آن کاهش امنیت روانی است. همچنین شاهد گسترش انواع بحران‌های هنجاری خواهیم بود. در روزهای اخیر انواع خودسوزی و خودکشی که آمارشان در حال محرمانه شدن است بسیار بالاست. همه این موارد به امنیت روانی متصل است ولی بخش زیادی از آنها مربوط به کاهش گسترده سرمایه اجتماعی و وضعیت اقتصادی است.
از طرف دیگر به دلیل اینکه گرانی روی دهک‌های مختلف متفاوت خود را رو نشان می‌دهد، دهک‌های بالا یعنی افرادی که پول دارند، می‌توانند از فضای گرانی استفاده کنند، این شرایط باعث افزایش ضریب‌جینی و شکاف طبقاتی می‌شود. ‌این افزایش بی‌عدالتی به خاطر شرایط موجود و تشدید محرومیت نسبی عاملی برای خشم اجتماعی است. خشم اجتماعی انواع اعتراض‌ها، تکانه‌ها و تنش اجتماعی را ایجاد می‌کند.»
این استاد دانشگاه اظهار می‌کند:«بنابراین وقتی فقط تاکید می‌کنیم که گرانی باعث عدم امنیت روانی می‌شود یعنی مسئله را اجتماعی نمی‌بینیم و آن را به یک امر فردی تقلیل می‌دهیم. ولی باید نگاه فراگیرتر و بزرگتر و کلان‌نگر داشته باشیم.» 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1537437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایلان ماسک: پهپادها جایگزین اف 35 می‌شوند

تست یخ زدن؛ وقتی پرچمداران سامسونگ و اپل به بستنی آلاسکا تبدیل می‌شوند!

حمله اسرائیل به شعب موسسه قرض‌الحسن

دستگیری زورگیری که با چاقو به یک خودرو حمله‌ کرده بود

بلک فرایدی یا کلاهبرداری؟

ناگفته‌هایی از انتخاب ترامپ!

ماتریکس ایران و امریکا

حمله رژیم صهیونیستی به دو منطقه در استان حمص سوریه

جزئیات عرضه خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه

گوشی اقتصادی ریلمی C75 با تراشه Helio G92 Max، باتری غول‌پیکر و بدنه مقاوم معرفی شد

روایتی از امید تازه در سیستان و بلوچستان

اعلام رسانه های عبری برای شروع آتش بس با لبنان از فردا؛ کابینه امنیتی اسرائیل موافقت کرد

بلینکن: باور دارم حمایت‌ها از اوکراین در زمان ترامپ، قوی باقی می‌مانَد

انتقال پسماند از مازندران به آرادکوه ممنوع شد

جلوگیری از از فعالیت تاکسی‌های فاقد پروانه اشتغال

بازداشت زورگیر خشن یکی از خیابان‌های تهران

بده‌بستان دولت و بانک‌ها در بودجه 1404

آماده‌باش در تل‌آویو پس از حملات شدید به بیروت

کابینه امنیتی اسرائیل توافق آتش‌بس با لبنان را تایید کرد

برد موشک‌های حزب الله چقدر بوده و چرا واکنش سران صهیونیست را در پی داشته است؟

بازداشت زورگیر خشن تهرانی با دستور دادستان تهران

برخی خودروهای ایرانی به فهرست نامتعارف‌ها رفتند

تحمیل تورم به 90 میلیون ایرانی با فعالیت یک بانک خصوصی!

ارزش رمزارزهای تحت اختیار تلگرام به بیش از 1.3 میلیارد دلار رسید

پیش بینی بورس چهارشنبه 7 آذر 1403

بلینکن: ما در مراحل نهایی توافق آتش‌بس هستیم

کلاهی که فروشگاه‌های اینترنتی به بهانه بلک فرایدی بر سر مشتریان خود می‌گذارند!

درآمد 3 هزار میلیارد تومانی ایران خودرو تا 20 روز آینده

عقب نشینی صدا و سیما در برابر محبوبیت عادل

دولت درباره گرانی به شهروندان پاسخ مناسب بدهد

آتش بس قریب الوقوع اسرائیل و لبنان؛ قطعنامه 1701 اجرایی می‌شود؟

لندن: قصد اعزام سرباز به اوکراین را نداریم

تامین اعتبار هزار میلیاردی برای مدارس ناایمن

پیش بینی قیمت طلا و سکه 7 آذر 1403

قالیباف: آقای علی‌آبادی به من گفت در تولید برق در زمستان مشکل نداریم

سونی لوازم جانبی مشکی بیشتری برای PS5 عرضه خواهد کرد

میرسلیم: منافقین سوار فرزندم شدند به خاطر اینکه پسر میرسلیم است

آخرین خبرها از آتش‌بس احتمالی میان لبنان و رژیم صهیونیستی

هشدار پلیس راهور به مخدوش کنندگان پلاک خودروها

شناسایی 2 قلاده پلنگ ایرانی در طالقان

فقط چند ساعت تا بزرگترین حراج سال خانومی!

اپل سیم کارت‌های فیزیکی را از آیفون‌ها کنار می‌گذارد

1402/1/2: مبدأ مدیریت تنش با اروپا

پیروزی خیالی اسرائیل

اورانیوم بیست درصدی با نابغه‌ای از زنجان

رسانه عبری: طبق آمار حزب الله همچنان قدرتمند است

شیاد تلگرامی به دام پلیس پایتخت افتاد

فرسودگی 30 درصد از دستگاه‌های پزشکی کشور

لحظه قاپیدن گوشی آیفون 13 زن جوان در محله نازی آباد

بیش از 600 میلیارد تومان شمش طلا فروخته شد