پیام ویژه

آخرين مطالب

سردی روابط ایران و اروپا به‌جای رؤیای زمستان سرد رادیکال‌ها یادداشت

سردی روابط ایران و اروپا به‌جای رؤیای زمستان سرد رادیکال‌ها
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرحمن فتح‌الهی| محمدباقر قالیباف در جلسه علنی دیروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی و در جمع‌بندی گزارش کمیسیون انرژی مجلس درباره قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاه‌های حرارتی کشور، نطق کم‌سابقه‌ای را از تریبون بهارستان بر زبان راند و گفت:‌ «ما در حوزه گاز در زمستان 1402، 250 میلیون متر‌مکعب ناترازی انرژی پیدا کردیم؛ آن‌هم در شرایطی که صنعت را تعطیل کرده و افت فشار داشتیم. زمانی بود که در مواجهه با تهدیدات دشمنان می‌گفتیم نفت را روی شما می‌بندیم و اهرم تهدید ما بود، اما امروز و با این وضعیت، کدام نفت را می‌بندیم و کدام بازار را داریم؟».
افسانه‌ای که افسانه ماند
اگرچه گفته‌ها یا بهتر بگوییم انتقادهای رئیس مجلس دوازدهم تا حدودی به عملکرد خود او در مقام رئیس قوه مقننه هم بازمی‌گردد که در زمینه تعامل با دولت سیزدهم به نحوی با سیاست‌های غلط دولت سابق همراهی داشت، اما عمده آنچه قالیباف به آن اشاره کرد، ناظر بر افسانه پاییز و زمستان سرد است. کافی است با ارجاعی به دو سال قبل، ببینیم که این افسانه توسط چه کسانی و از چه تریبون‌هایی مطرح شد و دولت سیزدهم را به کج‌راهه سیاست خارجی کشاند؛ تا جایی که «افسانه پاییز و زمستان سرد در اروپا»، عملا جای خود را به «زمستان سرد در روابط ایران و قاره سبز» داد.
«خواسته‌های ایران برحق است، اما آمریکایی‌ها تعلل می‌کنند. ایران آماده امضای توافق است و بدانید که اروپایی‌ها با توجه به نیازشان به گاز، به توافق هسته‌ای بیشتر نیاز دارند. ایران نفت ‌و گاز خود را می‌فروشد و توان دستیابی به منابع مالی را دارد. هر‌چقدر توافق به تأخیر بیفتد، مشکلات اروپا که با نزدیک‌شدن فصل زمستان به گاز نیاز دارد، زیادتر خواهد شد. بایدن ضعیف است و قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای از مشکلات داخلی و اقتصادی رنج می‌برد»؛ اینها گفته‌های محمد مرندی در مصاحبه 21 شهریور 1401 با شبکه المیادین است که در برهه‌ای، عنوان مشاور تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای دولت رئیسی را یدک می‌کشید. در همان برهه، طیفی از بدنه دولت سیزدهم و جریان فکری همسو با آن، دلخوش به افسانه پاییز و زمستان سرد در اروپا و حصول توافقی با بیشترین امتیاز برای خود بودند. همچنان‌ که پیش‌تر مرندی در 28 مرداد همان سال (1401) و در پی گفت‌وگوی تلفنی بوریس جانسون‌ نخست‌وزیر وقت انگلیس، امانوئل مکرون‌ رئیس‌جمهور فرانسه و اولاف شولتز‌ صدر سابق اعظم آلمان با جو بایدن‌ رئیس‌جمهور آمریکا درباره برجام در توییتی نوشت: «زمستان دارد می‌آید!».
به موازات آن، مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در توییت دیگری در 13 شهریور 1401 مطرح کرده بود:‌ «ایران صبور خواهد بود. ایالات متحده در زمان اوباما به‌‌طور سیستماتیک توافق را نقض کرد و در زمان ترامپ/بایدن حداکثر فشار را علیه شهروندان بی‌گناه اعمال کرد؛ ازاین‌رو ایران ابهامات یا خلأهای متن را نمی‌پذیرد. زمستان نزدیک است و اتحادیه اروپا با بحران انرژی فلج‌کننده مواجه است». مرندی در 24 اردیبهشت 1401 و ذیل گفت‌وگویی با اسپوتنیک اظهار‌ کرد: «آمریکا و اروپا به خاطر بحران انرژی، نیاز مبرمی به توافق با ایران دارند». اما این پایان ادعاهای محمد مرندی درباره ماجرای پاییز و زمستان سرد در اروپا نبود. ششم آذر 1401، این عضو تیم مذاکره‌کننده دولت رئیسی، با اشاره به بحران انرژی اروپا، در توییتی نوشت: «پیش‌تر به غربی‌ها هشدار داده بودم که زمستان در راه است». مرندی در توییترش با بازنشر صفحه اول نشریه اکونومیست که در شماره نوامبر 2022، مقاله‌ای درباره بحران انرژی در اروپا هم‌زمان با فرارسیدن فصل سرما در این قاره نوشته بود، به‌طور تلویحی گفت: ‌‌«غرب می‌توانست از فرصت مذاکرات هسته‌ای با ایران برای حل بحرانی که هم‌اکنون با آن مواجه است، استفاده کند». وی در پیام خود نوشت: «لیبرال‌های ایرانی طرفدار غرب عصبانی هستند؛ زیرا من در جریان مذاکرات هسته‌ای در وین به غربی‌ها هشدار دادم که زمستان در راه است. پاسخ صادقانه من به جنگ روانی آنها». مرندی ادامه داد:‌ «نخبگان/ مذاکره‌کنندگان غربی مدعی بودند که ایران به توافق نیاز دارد، اما آنها می‌توانند بدون توافق هم به کار خود ادامه دهند».
پای جبهه پایداری در میان بود‌‌
اگر‌چه بیش از همه چهره‌های سیاسی، فقط محمد مرندی بود که روی خیال پاییز و زمستان سرد مانور می‌داد، اما گفته‌ها و نوشته‌های او (مرندی)، علاوه بر ادعای برخی رسانه‌های طیف رادیکال در داخل، درباره تأثیر پاییز و زمستان سخت اروپا بر انعطاف غربی‌ها برای پذیرش توافق مبتنی بر شروط ایران در سال 1401 است. کما‌اینکه کیهان در پنجم شهریور همان سال (1401) نوشت: «دو ماه! فقط دو ماه دیگر اگر اوضاع به همین شکل ادامه یابد، اوضاع زمین تا آسمان تغییر خواهد کرد». روزنامه ‌ایران‌ نیز که ارگان دولت است، 14 شهریور همان سال (1401)، سرمقاله‌ای با عنوان «زمستان، غرب را سر عقل خواهد آورد»، منتشر کرد.
البته در این میان برخی هم اعتقاد دارند تئوریسین پاییز و زمستان سرد با هدف بر‌هم‌زدن مذاکرات و عدم احیای برجام در دولت رئیسی، به جبهه پایداری و مشخصا سعید جلیلی بازمی‌گردد. در همین رابطه، یک فعال رسانه‌ای در گفت‌وگویی در شهریور ‌1401 با انصاف‌نیوز، ضمن اشاره به برخی خبرها مبنی بر در پیش گرفتن سیاست انتظار برای رسیدن به «زمستان سخت اروپا» از سوی تیم مذاکره‌کننده در مذاکرات احیای برجام، سعید جلیلی و تیم همراه او را طراح چنین سیاست‌هایی دانست. هادی موسوی، تحلیلگر و فعال رسانه‌ای، به این پایگاه خبری و تحلیلی گفته بود:‌ «آقای جلیلی و حلقه نزدیک به او، همین طرح‌های عجیب‌و‌‌غریبی مثل همین حرف‌ها درباره زمستان سخت اروپا را تهیه می‌کنند، بدون اینکه کوچک‌ترین اطلاعاتی از بحث‌های فنی مربوط به آن داشته باشند».
فارغ از اینکه چه جریان سیاسی‌ای پشت این افسانه پاییز و زمستان سرد بود‌ و به تبع آن دولت سیزدهم را از ادامه مذاکرات واداشت، اکنون این تهران است که به‌جای اروپا برای ازسرگیری گفت‌وگوها تلاش می‌کند و در آن سو، کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا نیز فعلا به دنبال اعمال تحریم و اجماع‌سازی علیه ایران هستند؛ کما‌اینکه در کمتر از یک ماه گذشته، علاوه بر تحریم خطوط کشتیرانی و بنادر ایران، شاهد تحریم شرکت‌های هواپیمایی و توقف پروازهای مستقیم ایران به اروپا هستیم. در‌عین‌حال، پنجشنبه هفته گذشته آلمان، فرانسه و انگلستان، به‌عنوان سه عضو اروپایی برجام، قطع‌نامه ضدایرانی دیگری را در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تصویب رساندند. در حالی قرار است‌ مجید تخت‌روانچی به‌عنوان معاون سیاسی وزارت امور خارجه، پنجشنبه هفته جاری با انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و جمعه پیش‌رو با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود در ژنو، گفت‌وگو کند که مجموعه‌ای از اختلاف‌های گسترده، گسل بی‌سابقه‌ای را در روابط ایران و قاره سبز شکل داده است. بنابراین در خوش‌بینانه‌ترین حالت بعید به نظر می‌رسد بتوان در کوتاه‌مدت راه‌حلی برای ترمیم این «روابط سرد» که «میراث افسانه پاییز و زمستان سرد دولت سیزدهم» است، متصور بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1537747/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلکسی A56 سامسونگ دو ارتقای مهم دارد

بازگشت لاریجانی

بازگشت قالیباف به پیشاپزشکیان؟

پرسش بزرگ در بغداد و دمشق؛ بازی ترامپ در زمین تهران؟

رویت محمود احمدی‌نژاد پس از مدت‌ها بی خبری در یک جلسه رسمی

سفرنامه مهاجرانی؛ حال و هوای بیروت و فلسطین

جنگ دو کره در زمین اوکراین

رسانه عبری: بایدن به دنبال طرح آتش بس در غزه است

افشاگری هوکشتاین: نتانیاهو از اکتبر درخواست آتش بس کرده بود

ردمی واچ 5 با HyperOS 2 و پشتیبانی از eSIM رسماً معرفی شد

سید حسن خمینی: در فضای مجازی در موقعیت تدافعی قرار داریم و از آن آسیب می‌بینیم

بازگشت مازوت؟

پاسخ‌های حقوقی به اتهامات سیاسی

مذاکره با اروپا؛ بازی حاصل جمع‌ صفر یا برجامی‌سازی جامعه؟

نقش لاریجانی

لاپید و هالیوی به جان هم افتادند

ادعای تروریست‌ها در مورد پیشروی در غرب حلب

حمله گروه‌های تروریستی به مواضع ارتش سوریه در حومه حلب

اتاق عملیات حزب‌الله: انگشتمان روی ماشه است

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور: تعدادی از افراد در شورای عالی فضای مجازی در برابر رفع فیلترینگ مقاومت می‌کنند

روایت ابطحی از دیدار با رئیس جمهور/ پزشکیان سر‌سوزنی با گذشته اش فرق نکرده است

چه کسی مانع قالیباف است

سردی روابط ایران و اروپا به‌جای رؤیای زمستان سرد رادیکال‌ها

بازگشت پیروزمندانه؛ جشن در جنوب لبنان، اندوه در شمال اسرائیل

حزب‌الله: با عزمی بیشتر به مقاومت ادامه می‌دهیم

تفریح 40 میلیون دلاری شیخ نشین‌ها با قاچاق پرنده در حال انقراض

ربات‌ها اکنون بیش از 10 درصد کل نیروی کار کره جنوبی را تشکیل می‌دهند

سری ردمی K80 معرفی شد

روایت قالیباف از قولی که دولت به مجلس داد

برای شناسایی و شلیک به او از هوش مصنوعی استفاده کردند؛ سپس به صورت خودکار شلیک شد/ حجم زیادی مواد منفجره داخل یک نیسان کار گذاشته شده بودند؛ می‌خواستند اگر ترور در مرحله دوم انجام نشد، لحظه‌ای که خودروی پدر از کنار نیسان عبور می‌کند، با انفجار آن، خودروی

جانشین «محمود عباس» مشخص شد

علت اجرا نشدن برنامه پزشک خانواده از زبان معاون وزیر بهداشت؛ سازمان مدیریت محاکمه شود

شیوه جدید خرید؛ پای رمز ارز به معاملات مسکن باز شد

سامسونگ مدیران کسب‌وکار تراشه‌اش را تغییر داد

قتل با طعم عشق در بازی مافیا؛ قاتل رهایافته دوباره محاکمه شد

واردات 1.6 میلیارد دلاری موبایل در 8 ماه

فرشاد مؤمنی: ایران در اسارت بانک‌های خصوصی قرار گرفته است

قتل عام تمامی اعضای 1410 خانواده فلسطینی در نوار غزه

حماس خواستار تحرک فوری جامعه جهانی برای توقف جنایات اشغالگران در شمال غزه شد

بخش نظامی در صدر هزینه‌های بودجه 2025 عربستان

زمین لرزه 4.2 ریشتری در استان بوشهر

هشدار پلیس فتا به مردم، گول تخفیف‌های جمعه سیاه را نخورید!

آیا اسرائیل در جنگ با حزب‌الله لبنان پیروز شد؟

افتتاح 30 هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده تهران

سلاح‌ورزی: بازگشت ترامپ زنگ خطر جدی برای اقتصاد ایران است

پسر میرسلیم و پسران و دختران دیگر ایران: اولی روحیه حساسی دارد!

دولت تقاضای بازنگری در قانون عفاف و حجاب را بدهد/ باید وارد فضای گفت‌وگو و تعامل با نسل جوان شویم

رسانه عبری: بسیاری از شهرک نشینان اسرائیلی قصد بازگشت ندارند

بازگشت عزت‌مندانه اهالی جنوب لبنان به منازل با فریاد حمایت از حزب‌الله

ترافیک سنگین شبانه در معابر و بزرگراه‌های پایتخت