پیام ویژه

آخرين مطالب

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد فرهنگی و اجتماعی

ناگفته‌های زلزله‌ای که بیش از 26 هزار کشته داد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - زلزله بزرگ 6.5 بم استان کرمان در 21 سال قبل در حالی رخ داد که تا پیش از آن هیچ زمینلرزه‌ای در آن به ثبت نرسیده بود و به باور متخصصان این حوزه با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی در سوانح طبیعی و انسانی کاست؛ چرا که واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آن از سر ستیز درآمد، با واقعیت‌ها باید با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.
در ساعت 5 و 26 دقیقه زمینلرزه قوی و بسیار ویرانگر در شهر تاریخی بم استان کرمان با بزرگای گشتاوری 6.5 به‌وقوع پیوست. بررسی محققان حاکی از آن است که رخداد زمینلرزه 5 دی 1382 بم ناشی از حرکت گسل "بم" بوده، در حالی که بررسی لرزه‌خیزی تاریخی بم نشان می‌دهد که هیچ زمینلرزه تاریخی در محدوده این شهر تا آن زمان گزارش نشده بود، شاهد این ادعا ارگ بم است که تا قبل از رخداد زلزله 5 دی 1382، با بیش از 2000 سال قدمت تاریخی سالم باقی مانده بود.
از این رو متخصصان حوزه زلزله‌شناسی معتقدند که این منطقه با یک نبود لرزه‌ای روبه رو بوده است و این نبود لرزه‌ای با رخداد زلزله مخرب 5 دی ماه آن سال در راستای گسل بم به پایان رسید.
دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در این باره گفت: زلزله 5 دی‌ماه 1382 با تلفات رسمی 26 هزار و 271 نفر و حدود 3000 نفر تلفات افراد بدون شناسنامه و مهاجران غیرقانونی، از نظر تعداد کشته نسبت تلفات به جمعیت تحت تاثیر زلزله، در تاریخ ایران رکورد دار است! ما در یک زلزله با بزرگای 6.5، حدود یک سوم از جمعیت حدود 110 هزار نفری شهر بم را از دست دادیم!
وی اضافه کرد: سوانح طبیعی ایران طی سده گذشته حدود یکصد هزار نفر (سالی حدود ١٠٠٠ کشته به طور متوسط) برجای گذاشته‌اند که حدود 90 درصد آنها در زمینلرزه‌ها جان باخته‌اند. خسارت مالی سوانح طبیعی در سال حدود 3 میلیارد دلار است که حدود 1.5 میلیارد دلار از آن به خسارت‌های مستقیم از خشکسالی مربوط است. آسیب مستقیم اقتصادی ایران برای بازه 32 ساله 2022 -1990 حدود 30 میلیارد دلار برآورد شده است. این موضوع نشان می‌دهد که در دهه‌های اخیر با معرضیت بیشتر، میزان آسیب‌پذیری ما نیز افزایش یافته و خسارات سالانه ما در30 ساله اخیر در حدود سه برابر خسارات سالانه ما در 7 دهه ماقبل آن شده است. با توجه به اینکه در آینده بدون شک بیشترین جمعیت ایران، شهرنشین خواهند بود، چگونگی توسعه شهرها در آینده ایران بسیار مهم و حساس است.
زارع با تاکید بر اینکه روندی که اکنون در کشور ما دنبال می‌شود، با توجه به افزایش معرضیت جمعیت به مخاطرات طبیعی، به دلایل مختلف به افزایش ریسک در مقابل سوانح طبیعی می‌انجامد، خاطر نشان کرد: تحولات جمعیتی در ایران نمایانگر افزایش هر چه بیشتر جمعیت شهرنشین و تمرکز جمعیت در شهرهای بزرگتر (برخوردارتر) است. بر پایه آمار بانک جهانی، دگردیسی جمعیت در ایران از سال 1369 تا 1394 نشان می‌دهد که تمرکز جمعیت در شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر از 12 و نیم میلیون در سال 1369 به حدود 21 و نیم میلیون در سال 1395 رسیده است. این در حالی است که نرخ افزایش این جمعیت در طی یک "دهه" (در دهه اول طی سال‌های 1369 تا 1379) در شهرهای بزرگ کلا حدود 3 درصد بوده و این میزان با رشد جمعیت شهرهای بزرگ به صورت "سالانه" در طی سال‌های 1389 لغایت 1395 برابری می‌کند! این موضوع نشان می‌دهد که آهنگ رشد جمعیت شهرهای بزرگ به ویژه در 6 سال اخیر شتاب خاصی گرفته است.
این محقق حوزه زلزله تاکید کرد: آنچه به صورت بلند مرتبه‌سازی در کشور (و از همه جا سریع‌تر و مهمتر در تهران) دنبال می‌شود، بدون لحاظ کردن فضای دسترسی و امکان تردد، موجب تمرکز ساختمان‌ها در مناطق شهری و به تدریج کندتر کردن امکان دسترسی به این نواحی می‌شود.
توسعه شهری در حریم خطرناک گسل‌های شهری
استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی، افزود: در شهرهای کنونی ایران که بسیاری در پای دامنه‌ها و به ناچار در کنار و یا بر روی پهنه گسل‌های فعال قرار گرفته‌اند، با توسعه شهرسازی در حریم خطرناک گسل‌های فعال مواجهیم، مانند آنچه به ویژه در 33 سال اخیر در شمال تهران و تبریز رخ داده است.
زارع خاطر نشان کرد: بیشتر شهرهای بزرگ و با جمعیت بیش از یک میلیون نفر ایران بر روی مخروط افکنه‌های بزرگی قرار گرفته‌اند که در مرز گسله بین کوه و دشت احداث شده‌اند و تاکنون اطلاع علمی و دقیق از ضخامت آبرفت‌ها از بیشتر این محدوده‌های شهری در دسترس نیست.
استقرار یک سوم ساختمان‌های بلندمرتبه پایتخت بر روی پهنه گسلی
زارع یادآور شد: در تهران حدود 1000 ساختمان بلندمرتبه وجود دارد که حدود 480 ساختمان بلندمرتبه در سال‌های 1396-1384 احداث شده است. بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی 25 درصد از 979 ساختمان در مناطق با بافت عمدتا فرسوده مانند مناطق 11، 12، 17، 18 و 19 شهرداری تهران هستند، یعنی همان جایی که ساختمان پلاسکو در آن وجود داشت.
وی گفت: با ملاحظات پیشگیرانه می‌توان بین 5 تا 10 برابر از میزان خسارت‌های جانی و مالی یادشده در سوانح طبیعی و انسانی کاست. ضمن اینکه موارد یاد شده در فوق تنها سوانح آسیب زننده به کشور ما نیستند. اگر بر اساس برنامه‌ریزی علمی و اجرای این برنامه‌ها عمل نکنیم، میزان خسارت‌ها با افزایش جمعیت و افزایش تعداد خودروها به تدریج افزایش می‌یابد. واقعیت را نه می‌توان فراموش کرد و نه می‌توان با انعکاس آنها از سر ستیز درآمد، باید با واقعیت‌ها با روش علمی مواجه شویم و به تدریج از ریسک ناشی از سوانح در کشور بکاهیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1546710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نبود آمار دقیق از تعداد سقط جنین غیرقانونی در کشور

توصیه‌های ستاد مدیریت بحران درباره زلزله احتمالی تهران

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

پیش بینی قیمت دلار 6 دی 1403

استوری معنادار پسر رئیس جمهور درباره مخالفین رفع فیلترینگ

بهره‌برداری از 70 باب نمازخانه در سراسر کشور

ویدئوی مربوط به لحظات قبل از سقوط هواپیمای آذربایجان ایرلاین

کوله‌های اضطراری زلزله به فروشگاه‌های بزرگ می‌آید

رونمایی از کلکسیون تخلفات پاساژ علاءالدین در صدا و سیما

مشخصات دوربین هیولای بعدی ویوو فاش شد

عباس عبدی: تندرو‌ها به شدت از رفع فیلترینگ و آزادی مردم می‌ترسند

تندروها؛ مانع تزریق امید به جامعه

عبور از بی‌تصمیمی در فیلترینگ

365 روز عبرت

شعار «یاعلی یاعلی» معترضین علوی سوریه در مقابل فرمانداری طرطوس

اروپا: بدون آمریکا نمی‌توانیم با روسیه مقابله کنیم

اسرائیل سفیر واتیکان را احضار کرد

خبر جدید دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تاثیر معدل در کنکور

تظاهرات دوباره در تل‌آویو

تکذیب حذف بافت تاریخی یزد از یونسکو

پیش بینی قیمت طلا و سکه 6 دی 1403

اپل سرعت تولید تراشه هوش مصنوعی خود را افزایش می‌دهد

آقامیری: اگر پلتفرم ها در چارچوب ما قرار بگیرند بازگشایی و رفع محدودیت می شوند

جعبه سیاه هواپیمای آذربایجانی پیدا شد

رئیس قوه قضائیه: ما می‌خواهیم مسائل را به صورت شفاف برای مردم بیان کنیم

احتمال میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا

علی‌اف: هنوز علت سقوط هواپیمای آذربایجانی معلوم نیست

واکنش قوه قضائیه به موضوع بی‌حس کردن عضو برای مجازات «قطع عضو»

سم آلتمن: ابرهوش‌ مصنوعی باعث افزایش 10 برابری پیشرفت‌های فناوری می‌شود

حمله هوایی پاکستان به افغانستان؛ طالبان: بی‌پاسخ نمی‌ماند

اعلام ممنوعیت آمد و شد در حمص

سفیر پاکستان توسط طالبان احضار شد

هواشناسی: آلودگی هوا تا 2 روز دیگر ادامه دارد

پاساژ علاءالدین تعطیل می‌شود؟

امضای تفاهم‌نامه اتصال شبکه افغانستان از طریق ایران

گام اول رفع فیلتر، تجربه «برد- برد» دولت پزشکیان برای کسب رضایت مردم بود

مراسم تقدیر از همسران جانبازان کانادین با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیگیری مجدانه بحث تفاهم‌نامه اشتغال جامعه ایثارگری مازندران

پشت‌پرده شایعه کناره‌گیری پزشکیان از نظر یک نماینده مجلس

قتل به دلیل اختلاف ملکی؛ دستگیری قاتل در کمتر از 4 ساعت

استاد دانشگاه تهران: رفع فیلترینگ به‌طور کامل اجرا شود

«آپاچی» صهیونیست‌ها جدیدترین شکار «سام7» شد

استان تهران فردا تعطیل شد؛ استانداری: امتحانات برگزار می‌شود

گلکسی S25 از شارژ بی‌سیم Qi2 پشتیبانی می‌کند؛ اما تنها از طریق قاب

کلاهبرداری با حساب بانکی کارتن‌خواب‌ها

پیش بینی روشن کارشناسان از آینده بورس

دیوار فیلترینگ تَرَک برداشت

تصاویر ثبت شده از وضعیت بدنه هواپیمای آذربایجانی که سقوط کرد

پلمب یک کافه در تهران به دلیل نداشتن مجوز

منظور: افزایش نرخ ارز مبادله‌ای منجر به افزایش نرخ بازار غیررسمی می‌شود