پیام ویژه

آخرين مطالب

خبر فوری مرور می کند؛

داستان زندگی تنها زنی که در ایران عضو مجلس خبرگان شد/ منیره گرجی؛ از تلاش برای ریاست جمهوری زنان تا مخالفت با قرص ضدحاملگی سياسي

داستان زندگی تنها زنی که در ایران عضو مجلس خبرگان شد/ منیره گرجی؛ از تلاش برای ریاست جمهوری زنان تا مخالفت با قرص ضدحاملگی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - جلسه اول مجلس خبرگان یکی از نمایندگان که اهل شیراز بود، بلند شد و گفت: «این مجلس، مجلس گناه است. یک زن و ٧٠ مرد؟!» من پشت بلندگو رفتم و گفتم که من مطمئن هستم گناه نمی‌کنم هر کس فکر می‌کند گناه می‌کند و مجلس، مجلس گناه است، تشریف ببرد بیرون.

به گزارش خبر فوری، آخرین ساعات روز یکشنبه 23 مردادماه 1401، خبر درگذشت منیره گرجی تنها عضو زن مجلس خبرگان قانون اساسی در تاریخ 44 ساله انقلاب اسلامی به روی خروجی رسانه ها قرار گرفت.
منیره گرجی، نامی آشنا در تاریخ معاصر ایران، به ویژه در حوزه زنان و مطالعات قرآنی است. مرحومه گرجی نقشی تاریخی در مجلس خبرگان قانون اساسی در ابتدای انقلاب ایفا کرد.

پیام ویژه


منیره گرجی در سال 1308 در تهران متولد شد. او پس از طی تحصیلات مقدماتی، به حوزه علمیه رفت و به مطالعه قرآن و علوم اسلامی پرداخت.
فعالیت‌های سیاسی و مذهبی گرجی؛ مفسر قرآن همراه با طالقانی
گرجی فعالیت‌هایش را پس از 15 خرداد 1342 شروع کرد. وی جلسه‌های قرآنی در تهران برپا می‌کرد که این جلسات هر چند در قالب جلسات اجتماعی، تفسیر و احکام تشکیل می‌شد؛ اما رفته رفته شکل سیاسی به خود گرفت .همچنین به عنوان سخنران به دیگر شهرها دعوت می‌شد. بر اساس اطلاعات موجود آیت الله سید محمود طالقانی به عنوان مفسّر قرآن، پیش از انقلاب اسلامی ایران از او خواسته بود در جلسات همراهش بوده و پاسخگوی سؤالات بانوان باشد.
عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی
یکی از عرصه های زندگی اجتماعی منیره گرجی عضویت او در مجلس خبرگان رهبری به عنوان تنها بانوی عضو این مجلس بود. گفته می شود پس از پیروزی انقلاب با اصرار شهید بهشتی، رییس وقت دیوان عالی کشور، در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی نامزد می شود و از سوی مردم تهران به این راه پیدا می کند. گرچه برخی با حضور او مخالفت کرده بودند، ولی او در این مجلس در تدوین و تصویب اصول مربوط به زنان و خانواده در قانون اساسی نقش تاثیر گذاری داشت.
چالش‌های خانم نماینده
مخالفت برخی از نمایندگان مجلس خبرنگان قانون اساسی با حضور یک زن در این مجلس از جمله چالش هایی بود که مرحومه گرجی با آن روبرو بود، ولی با ایستادگی به دفاع از حق خود و دیگر زنان پرداخت.

پیام ویژه


مرحومه گرجی در این رابطه گفته بود: در جلسه اول مجلس خبرگان یکی از نمایندگان که اهل شیراز بود، بلند شد و گفت: «این مجلس، مجلس گناه است. یک زن و ٧٠ مرد؟!» شما نمی‌توانید معنی این حرف را بفهمید! من پشت بلندگو رفتم و گفتم که من مطمئن هستم گناه نمی‌کنم هر کس فکر می‌کند گناه می‌کند و مجلس، مجلس گناه است، تشریف ببرد بیرون. مجلس، مجلس شناخت انسان است. آن شخص رفت. شما می‌توانید تصور کنید که با چه اشخاصی طرف بودیم؟ یک مردی که روحانی است چطور فکر کرده که منِ زن، باعث گناه می‌شوم؟ اصلا نمی‌توانید تصورش را بکنید در آن زمان در مقابل چه کسانی باید می‌ایستادیم و حرف می‌زدیم. اصلا می‌شد تصورش را کرد؟ من بین آن همه مرد بلند شدم رفتم بالا ایستادم و گفتم: «من که مطمئن هستم که گناهی در اینجا نمی‌کنم و شما به آقایان هم توهین کردید که جای خود دارد ولی من نزدیک دو‌ میلیون رأی آورده‌ام در حالی‌ که شما ٤٠٠‌ هزار رأی دارید من که نمی‌توانم جواب مردم را بدهم شما می‌توانید جواب ٤٠٠‌هزار نفر را بدهید؟ اگر گناه می‌کنید پس تشریف ببرید به‌ سلامت.» بعد از این جواب من، حرفی از این موضوع دیگر هیچ‌جا زده نشد. واقعا برایشان غیرقابل تصور بود."
اصلا نمی‌توانید تصورش را بکنید در آن زمان در مقابل چه کسانی باید می‌ایستادیم و حرف می‌زدیم. اصلا می‌شد تصورش را کرد؟ من بین آن همه مرد بلند شدم رفتم بالا ایستادم و گفتم: «من که مطمئن هستم که گناهی در اینجا نمی‌کنم و شما به آقایان هم توهین کردید که جای خود دارد ولی من نزدیک دو‌ میلیون رأی آورده‌ام در حالی‌ که شما ٤٠٠‌ هزار رأی دارید من که نمی‌توانم جواب مردم را بدهم شما می‌توانید جواب ٤٠٠‌هزار نفر را بدهید؟ اگر گناه می‌کنید پس تشریف ببرید به‌ سلامت.»
به گفته منیره گرجی، علت کاندیداتوری او در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی، مصاحبه زنانی از گروه مجاهدین خلق بود که نظرات غیراسلامی داشتند و می‌خواستند با آن نظرات به مجلس بروند. وی برای جلوگیری از ورود آنها به مجلس خبرگان کاندیدای انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شد.
وی در این ارتباط گفته بود؛ یک شب در تلویزیون دیدم خانمی که کاندیدا بود می‌گفت اگر بتوانیم به مجلس برویم این اتفاق می‌افتد یا آن اتفاق می‌افتد. خیلی مسائل را مطرح کرد و گفت حتی باید قرص ضدحاملگی در کشور باشد تا افراد بی‌جهت باردار نشوند. وقتی دیدم چنین افرادی تصمیم به ورود به مجلس خبرگان دارند تصمیم گرفتم خودم نامزد شوم. یک‌ بار دیگر هم شنیدم کسی در رادیو در حال صحبت بود و قول‌هایی که داشت به مردم می‌داد و حرف‌هایی که می‌زد با اهداف انقلاب مغایرت داشت. گفتم اگر اینها بروند همه مجلس به سمت‌وسویی می‌رود که نباید برود بنابراین تصمیم گرفتم که کاندیدا شوم و احساس مسئولیت کردم.
بر اساس خاطرات موجود از منیره گرجی، وی نظر مثبتی نسبت به رییس جمهور شدن زنان نیز داشت ولی تلاشهایش در مجلس خبرگان قانون اساسی به جایی نرسید. 
خانم گرجی در خاطراتش در این ارتباط گفته بود؛ من در قم پیش امام رفتم برای اصل رئیس‌جمهوری. قرار بود بحث زن و مرد نباشد و هر کسی می‌تواند این کار را انجام دهد. آن وقت کلمه رجال را نوشتند. این کلمه مرد چرا باید باشد هرکسی توانایی انجام این مسئولیت را داشته باشد، می‌تواند رئیس‌جمهور شود بین زن و مرد فرقی نیست. وقتی پیامبر می‌گوید انا بشر مثلکم نمی‌گوید انا رجل کرجالکم. بلکه می‌گوید من یک بشر مانند شما هستم و خیلی سعی کردم کلمه رجل را بردارند حتی نزد امام رحمت‌الله علیه رفتم. امام گفت شما خودتان نماینده هستید بگویید چه باید کرد؟ شنبه صبح رجل در مجلس بحث شد پنجشنبه قبلش من خدمت امام رفتم و گفتم این درست نیست نباید این‌طور باشد و تذکری بدهید، زیرا منظور همه افراد است و زن و مرد ندارد. ناس که زن و مرد ندارد. اصلا ما مسئله زن و مرد را نداریم. ولی متأسفانه شنبه این بحث رأی آورد.
یافتن تعبیرهای اسلامی مناسب برای جایگاه زنان در قانون اساسی و تلاش برای ایجاد توافق در مجلس خبرگان قانون اساسی از دیگر چالش‌های او بود.
پایان کار در مجلس خبرگان قانون اساسی
پس از پایان دوره مجلس خبرگان قانون اساسی ، منیره گرجی ترجیح داد از کار سیاسی کناره گیری کند و به قول خودش توبه محض می کند و وقت خود را به تدریس و پژوهش اختصاص می دهد.
گرجی به تدریس فقه، تفسیر، احکام و اخلاق در حوزه علمیه خدیجه کبری پرداخت. همچنین، او در مرکز تربیت معلم شهید رجایی، مدرس درس عرفان امام بود.
مرحومه منیره گرجی همواره بر نقش فعال زنان در جامعه اسلامی تأکید می‌کرد؛ او معتقد بود که اسلام برای زنان جایگاه والایی قائل است.گرجی یک قرآن‌پژوه بود که تفسیرهای نوینی از قرآن ارائه داد و به ترویج معارف اسلامی پرداخت.
او نخستین سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان را با عنوان مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان تأسیس کرد و تلاش کرد گامی مهم در جهت مطالعات زنان و ارتقای جایگاه آنها در جامعه بردارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1553001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برقراری بیش از 41 هزار تماس با 110 در روز گذشته

گل یا پوچ ایران خودرو بازار سهام را گیج کرد؛ وضعیت بورس امروز 17 بهمن 1403

اظهارات ترامپ در مورد غزه، صدای آلمان را هم درآورد

افزایش تولید نفت و گاز با وجود تحریم‌ها

رشد اینترنت ماهواره‌ای استارلینک انفجاری شد

واکنش سردار سپاه به ادعای نفوذی بودن عامل ترور 2 قاضی/ کلاهی و کشمیری نفوذی بودند، نه یک آبدارچی!

دانشمندان می‌خواهند به کمک هوش مصنوعی صحبت با حیوانات را ممکن کنند

حاجی‌بابایی رئیس فراکسیون فرهنگیان شد

2 کشته بر اثر انفجار مواد محترقه دست ساز در تهران

مرکز مدیریت دارایی شبکه برق و‌ تجهیزات تهران راه اندازی شد

افزایش مهلت انقضای درخواست های تخصیص ارز به 30 روز

پست آمریکا بسته‌های ارسالی از چین را متوقف کرد

اعتراف دلال عتیقه به قتل زن جوان در پارک

دستگیری قاتلی که پدر زن خود را به ضرب گلوله کشت

آخرین نرخ پروازهای داخلی تا 20 بهمن اعلام شد

جزئیات بزرگترین قرارداد تاریخ صنعت نفت ایران

پاسخ وزیر نیرو به خبرنگار آخرین خبر درباره وضعیت برق کشور در تابستان و زمستان آینده

نامه جدید قوه قضاییه درباره کروز و ایران‌خودرو

گوشی گیمینگ اقتصادی ایسوس معرفی شد

سرمقاله فرهیختگان/ شهرت شرقی

تاکید اپوزیسیون ترکیه بر انتخابات پیش از موعد

نشریه غربی: ترامپ از اوکراین اخاذی می‌کند

فرصت بازگشت برای بن گویر

شگرد عجیب زوج سارق بعد از 2 سال لو رفت

برنامه های دولت چهاردهم برای رفع محرومیت و توسعه پایدار روستایی

افزایش 75 میلیون متر مکعبی گاز نسبت به سال گذشته

اعتراضات به ترامپ

تسلط روسیه بر دو منطقه مسکونی جدید در جنگ اوکراین

فرانسه: اجبار فلسطینی ها به کوچ نقض قوانین بین‌المللی است

تیراندازی در بلژیک باعث بسته شدن ایستگاه‌های مترو شد

روایت مرکز امنیتی اسرائیل از توهمان صهیونیست ها

تأکید چین بر گفت‌وگوی مبتنی بر احترام متقابل با آمریکا

کشف هزاران لیتر سوخت قاچاق در‌ هرمزگان‌

تامین ارز واردات به مرز 58 میلیارد دلار رسید

موتور جستجوی گوگل در سال 2025 شبیه به دستیار هوش مصنوعی خواهد شد

فارن پالیسی: آیا فشار بر ایران وارد فاز جدیدی می‌شود؟

انهدام شبکه سازمان‌یافته قاچاق سوخت؛ بازداشت 37 متهم در 5 استان‌

تغییر سرشماره پیامکی پست

واکنش وزیر ورزش به شایعه حضورش در وزارت راه

دستفروشی در بساط قانون؛ از اجاره میلیونی پیاده‌روها تا سردرگمی در ساماندهی

انتقال مهاجران غیرقانونی به زندان گوانتانامو

نظر عجیب بانوی نماینده درمورد کار کردن زنان

انفجار مواد محترقه یک کشته و 5 مصدوم برجای گذاشت

تونل وحشت واردات؛ بررسی موانع ورود کالا به کشور

سرمقاله اطلاعات/ آیا فرصت آزمون و خطا هست؟

لَمی برای کمک وارد کی‌یف شد

لاوروف: ترامپ قوانین شورای امنیت را در مورد غزه نادیده می‌گیرد

دعوت ترامپ از نخست‌وزیر هند برای سفر به آمریکا

مخالفت ترکیه با طرح ترامپ

استقبال وزیر دارایی رژیم صهیونیستی از اظهارات ترامپ درباره غزه