پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه یادداشت

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق / «سکوت و انزوای کنشگرانه» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بسیاری بر این باورند این روزها بهترین کار سکوت و انزواست، سکوت و انزوای خودخواسته. اگر پیش از این جامعه روشنفکری و نخبگان سیاسی به این نتیجه رسیده بودند که چاره‌ای جز انزوا و سکوت ندارند، اینک دامنه این طیف گسترده‌تر شده و به طبقات میانه جامعه هم سرایت کرده است. گویا جملگی به این باور رسیده‌اند که دیگر کاری از دست کسی ساخته نیست و چه بهتر به انتظار فرصتی بنشینند که بادها خودشان تغییر فصل‌ها را رقم بزنند. اتفاقات اخیر در منطقه هم این باور را راسخ‌تر کرده است.
خروج ایران از سوریه، حضور نابهنگام ترکیه در این کشور و پیشروی اسرائیل تا نزدیکی‌های دمشق و بسیاری از رخدادهای ریز و درشت که نه مردم منطقه دستی در آن داشته‌اند و نه دولت‌هایی که پیش از این مؤثرترین دولت‌ها در سوریه و لبنان بوده‌اند. در این شرایط آنچه بیش از پیش دوباره در اذهان روشنفکران و نخبگان سیاسی یادآوری می‌شود، جای خالی سیاست داخلی است که همچنان در دوره فترت به سر می‌برد. دست بر قضا آنان که سال‌های سال تلاش کرده‌اند جامعه‌ به این سمت سوق بردارد، اینک باید احساس پیروزی و خوشحالی داشته باشند، اما نشانه‌هایی از این پیروزی و خرسندی در چهره‌های آنان از جمله اصولگرایان که با آرای حداقلی و ادعاهای حداکثری روی کار آمده‌اند، دیده نمی‌شود.

با اینکه برای آنان آشکار شده کوچک‌ترین اثری در تغییر جامعه و سیاست داخلی آن ندارند، باز دست از روش و منش و سلوک خود برنمی‌دارند و حتی دولت پزشکیان و شعار وفاق را فرصتی برای منفعت‌طلبی خود در دقایق پایانی حیات سیاسی‌شان می‌دانند. دولت وفاق نه‌تنها تاکنون نتوانسته وفاقی جدی ایجاد کند، بلکه فرصت‌هایی جدید برای رقابت‌های جانکاه جهت دستیابی به پست‌ها و مقام‌های میانی در دولت چهاردهم به وجود آورده است. با اینکه حدود شش ماه از عمر دولت چهاردهم می‌گذرد، اما هنوز برای پست‌های میانی دولت چند نامزد وجود دارد که برای رسیدن به پست‌های باقی‌مانده از هر روشی استفاده می‌کنند. این گروه از مدیران سیاسی بیش از دیگران آگاهند که بود و نبود آنان نه‌تنها برای مردم بلکه برای دولت‌ها نیز فایده‌ای ندارد. یکی از عوارض غیاب سیاست داخلی که اثر مستقیم بر دولت دارد، بی‌تفاوتی روشنفکران و نخبگان سیاسی است که می‌کوشند خود را از این‌گونه رقابت‌های سودجویانه کنار نگه دارند و در غیاب این چهره‌ها، چهره‌های ناکارآمد فرصت آن را می‌یابند که از طریق لابی‌های وفاق به موقعیت‌هایی هرچند کوچک دست پیدا کنند. شاید این موقعیت‌ها در بدنه دولت کوچک و بی‌اهمیت باشد، ولی تأثیر مستقیمی بر زندگی و برداشت مردم از دولت چهاردهم دارد. آنچه همواره در دولت‌ها نادیده گرفته شده، همین مدیران میانی است که بیشترین نقش را در مقبولیت و عدم مقبولیت دولت بازی می‌کنند، چراکه مردم بیش از وزرا با این چهره‌ها در تماس هستند.
در غیاب سیاست خواه‌ناخواه جامعه به‌ سمت ابتذال می‌رود. جامعه مبتذل، تعیین‌کنندگی و کنشگری خودش را از دست می‌دهد و واکنش‌گر می‌شود. جامعه واکنش‌گر، آلت دست پوپولیست‌ها خواهد شد و بر اساس کین‌توزی، خشم و وجدان معذب تصمیم خواهد گرفت. اینک این سه عنصر کلیدی کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در جامعه به‌وضوح دیده می‌شود. کین‌توزان تفاوتی بین آدم‌های کارآمد و ناکارآمد، آدم‌های سالم و ناسالم قائل نمی‌شوند. همین که آنان بخشی از این دولت‌اند، مستوجب کینه و بعد از آن خشم هستند. آنان که وجدان معذب دارند به ارزش‌های راستینی که پیش از این به آن باور داشته‌اند پشت کرده و هم‌رنگ جماعت می‌شوند. ماحصل این فرایند جامعه‌ای غیرقابل اعتماد است که در یک نابهنگامی می‌تواند خسارت‌های سنگینی به خود و کشور بزند. آنان که از سیاست و دیالکتیک سیاست و جامعه هراسان بودند، اینک باید بیش از هر زمان دیگری هراسان باشند، چراکه آنان هیچ اثری در جامعه ایران ندارند و حتی حامیان سنتی آنان نیز به حرف‌هایشان اعتنایی نمی‌کنند. آشکارترین نشانه غیاب سیاست در جامعه، حضور ابتذال سیاسی در آن جامعه است. همان ابتذالی که بسیاری را به سکوت و انزوا واداشته است. ظهور و بروز این ابتذال سیاسی را بیش از مردم، باید در برنامه‌های صداوسیما و تحلیلگران سیاسی جست‌وجو کرد. در واقع می‌توان ادعا کرد با دو نوع سیاست روبه‌رو هستیم.
سیاست خلاقانه و ارتقابخش که در غیاب آن، ابتذال سیاسی جای آن را خواهد گرفت. اینک این نوع سیاست در جامعه ایران دست بالا را دارد و چهره‌های سیاسی و تحلیلگران خاص خودش را بازتولید کرده است. چهره‌هایی که علیه همه‌چیز سخن می‌گویند به‌جز جامعه و مردمی که به آنان روی خوش نشان می‌دهند. این تحلیلگران با رویکردی انتقادی که به‌واسطه کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در شبکه‌های اجتماعی داخلی ایران سخن می‌گویند، رابطه‌ای این‌همانی با جامعه دارند. آنان جامعه را بازتولید و جامعه نیز آنان را بازتولید می‌کند و در این میان روشنفکران و نخبگان سیاسی، بیش از پیش به محاق رفته و دوباره ناگزیر مردم تاریخ را تکرار خواهند کرد. هیچ‌یک از این چهره‌های سیاسی سلبریتی شهامت آن را ندارند در برابر سخن خلاف مردم بایستند و به آنان بگویند که اشتباه می‌کنند. آنان که با کینه‌ورزی سخن می‌گویند هم‌صدا با کینه‌ورزان در یک مسیر هستند. آنان خشم را بازتولید می‌کنند، خشمی که برخاسته از یک رویکرد عاقلانه و انتقادی نیست. آنان که با وجدان معذب سخن می‌گویند در پی تأیید و رستگاری از سوی مردم‌اند و تا زمانی که چرخ چنین بگردد، باید همچنان در پی اثبات و تطهیر خویش در پیش مردم باشند. در این وضعیت گویا تنها راه، سکوت و انزوای کنشگرانه است و در این سکوت و انزوای کنشگرانه است که باید جلوی هر اشتباهی ایستاد و تاوان آن را پرداخت. چه این اشتباه از سوی مردم باشد، چه از سوی قدرت و چه از سوی نخبگان و روشنفکران.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ چرا نظام سلطنتی در ایران منقرض شد و هرگز برنمی‌گردد؟

بازدید رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران از خبرگزاری تسنیم

رابطه غیراخلاقی مرد متاهل با کارمند شرکت

نظر وزیر گردشگری درباره تلاقی ماه رمضان و نوروز

نجات آب در مرز بحران

وزیر گردشگری: صنعت هتلداری به 37 همت منابع نیاز دارد

تظاهرات مردم اردن و مصر در اعتراض به طرح ضدفلسطینی ترامپ

اذعان اسرائیل به ناکامی در ترور یک فرمانده ارشد حماس

فردا FATF در جلسه غیرعلنی مجلس بررسی خواهد شد

قتل زن تنها به خاطر پول!

کاهش سن دریافت گواهینامۀ موتور به 16 سال

جزئیات جدید از قتل دختر 17 ساله توسط پدرش

سخنگوی دولت: نوسانات بازار صیفی جات در حال کنترل است

سرمقاله فرهیختگان/ تا آخر فیلم را نگاه کنید

«فشار حداکثری» از دستورکار خارج می‌شود؟

شور و شعف وصف‌ناشدنی زن فلسطینی حین آزادی اسرا در رام الله

ترامپ: افغانستان جرقه مشکلات روسیه و اوکراین بود

لحظۀ خارج شدن اسرای فلسطینی از اتوبوس صلیب سرخ پس از ورود به رام‌الله

آمار تکان‌دهنده از فسخ فرزندخواندگی

آتش‌سوزی گسترده در موزه تاریخی کره جنوبی

بلاتکلیفی سپرده‌های 30درصدی بانک‌ها

صدها شرکت با «دیپ سیک» چپ افتادند

تداوم تحرکات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان

ورود کاروان حامل اسیران فلسطینی به رام الله

خروج اتوبوس‌ حامل اسرای فلسطینی از زندان عوفر

آمریکای لاتین نخستین مقصد وزیر خارجه جدید آمریکا

جدیدترین آمار طلاق در کشور

مهار کامل آتش‌سوزی مرگبار کالیفرنیا بعد از 24 روز

نسخه جدید نرم‌افزار «بلک‌مجیک کمرا» اندروید با پشتیبانی از تبلت منتشر شد

سرمقاله جوان/ ایران و تصویر ایران

ورد کاروان حامل اسیران فلسطینی به رام الله

نجات جان یک لاکپشت در خطر انقراض توسط گردشگران کیش

زنگ هشدار در بازار کار 6 استان کشور

سامسونگ ظاهراً در نقشه خود برای غلبه بر سیلیکون اپل با مشکلاتی روبرو است

فاصله معنادار روزنامه کیهان با موضع مقام معظم رهبری درباره معامله با آمریکا

تصاویری از آزادی 183 اسیر فلسطینی

حمل تصویر شهید محمد ضیف از سوی رزمندگان قسام

سومین اسیر اسرائیلی تحویل نمایندگان صلیب‌سرخ شد

نگاه بنیاد به ورزش بانوان ایثارگر ایجاد انگیزه و شادابی است

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بیرانوند»

مدیریت زباله‌ها با زباله‌سوز

سرشبکه قاچاق سوخت در هرمزگان دستگیر شد

هزینه وحشتناک داروهای جدید سرطان؛ بین 10 تا 100 میلیون در هر نوبت!

چطور در بیت کوین ثبت نام کنیم؟

گلایه یک فعال اقتصادی از قطعی برق و فاسد شدن شیرخام

مرحله جدید عرضه خودروهای وارداتی

مدیرعامل زیرساخت: سیاست‌های فیلترینگ در دولت چهاردهم تعدیل می‌شود

سرمقاله جمهوری اسلامی/ امام خمینی و اصالت دادن به مردم

ابراز آمادگی تشکیلات خودگردان برای درگیری با حماس در غزه

فریاد قسامی‌ها؛ تا آزادی قدس و ورود به معراج‌گاه پیامبر مبارزه ادامه دارد