پیام ویژه

آخرين مطالب

روزنامه اصولگرا: آیا ایران آماده مذاکره با امریکاست؟ یادداشت

روزنامه اصولگرا: آیا ایران آماده مذاکره با امریکاست؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ماهیت امپریالیستی امریکا امروز با اشتهای کشورگشایی ترامپ عیان‌تر شده است. اما بسیاری از جوانان و نخبگان ما در دو دهه گذشته چنان ذهنیتی پیدا کرده‌اند که اگر این‌بار هم دولت در مذاکره با امریکا ناکام بماند، به‌دلیل شناخت ناکافی از ماهیت ماتریالیستی امپریالیسم امریکا این شکست را به گردن دولت ایران و حتی فرهنگ و هویت ایرانی می‌اندازند که این بسیار خسارت‌بارتر است

غلامرضا صادقیان| برخی اطرافیان و نزدیکان دولت در دیدار‌های خصوصی و دورهمی‌ها می‌گویند «ما داریم با ترامپ مذاکره می‌کنیم و شروع شده!» برخی فعالان سیاسی نیز می‌گویند ترامپ از آن 12 شرط توافق عقب نشسته و در اظهارنظر‌ها ملایم شده است، دستور تعلیق کمک‌های خارجی امریکا را صادر کرد که بخشی از آن به ضدانقلاب ایران می‌رسید و برای نخستین‌بار در نشست سازمان ملل علیه حقوق بشر در ایران موضع نگرفت، و اینها همگی نشانه‌هایی از احتمال توافق با امریکاست. حتی برخی به روزنامه‌نگاران می‌گویند پزشکیان اجازه مذاکره با ترامپ را از رهبری گرفته است. حتی اینان سخنان رهبری در روز مبعث را نیز که «حواسمان باشد با چه کسی مواجهیم، با چه کسی معامله می‌کنیم، با چه کسی داریم حرف می‌زنیم. این را بدانیم. انسان وقتی که طرف خودش را شناخت، ممکن است معامله هم بکند، اما می‌فهمد که چه‌کار باید بکند»، این‌گونه تعبیر می‌کنند که رهبر انقلاب مذاکره و معامله با امریکا را «ممکن» دانسته‌اند، به این شرط که «بدانیم» با چه کسی معامله می‌کنیم. 
اگر تمامی آنچه را گفته شد مفروض هم بدانیم، باز مسئله شناخت امریکا در ایران بسیار با نظرات متناقض و متفاوت همراه است. آیا ما می‌دانیم با چه کسی قرار است معامله کنیم؟ واضح است کسانی در دولت و اطراف آن هستند که نگاه‌شان به امریکا «مثبت‌بی‌نهایت» است و هیچ حادثه و واقعیتی در جهان حتی یک واحد از آن کم نمی‌کند. مخالفانی هم که نگاه‌شان «منفی‌بی‌نهایت» است، کم نیستند. همین نشان می‌دهد نگاه واقعی به امریکا کمیاب است. بیشتر تحلیل‌ها دچار مغالطه «سوگیری تأیید» است که از پرکاربردترین مغالطات حتی در میان خواص و اندیشمندان است. در این مغالطه از میان دو نظریه رقیب یا اطلاعات جدید، نظریه یا اطلاعاتی را می‌پسندیم که نظریات قبلی ما را تأیید کند. آنها که نسبت به امریکا مثبت‌بی‌نهایت‌اند، رفتار‌های دیپلماتیک ترامپ را نشانه‌ای از ظرفیت مذاکره و معامله با امریکا می‌دانند زیرا نظریات قبلی آنان را تأیید می‌کند. اگر بخواهیم گرفتار این مغالطه نشویم، یکی از راه‌ها آن است که در شناخت امریکا ذهن خود را از مسائل و باور‌های گذشته پاک کنیم و امریکا را با آنچه که الان هست، بشناسیم.
یکی از صفحات خوب کتاب امریکاشناسی معاصر که کاملاً به‌روز است، همین اشتهای کشورگشایی ترامپ است. امریکا دست روی کانادا، گرینلند، پاناما و غزه گذاشته است. سه‌تای اولی را برای خود می‌خواهد و چهارمی را با درخواست مهاجرت فلسطینی‌ها به مصر و اردن برای اسرائیل، اما درواقع آن‌را هم برای خود! مسئله گرینلند با اظهارنظر وزیر خارجه امریکا که «درباره خرید گرینلند جدی هستیم» و اظهارنظر وزیر خارجه فرانسه که «آماده اعزام نظامیان خود به گرینلند برای مقابله با امریکا هستیم»، جدی‌تر شد. کانادا نیز واکنش متقابلی داشت و وزیر خارجه‌اش اعلام کرد «همه گزینه‌ها برای پاسخ به ترامپ از جمله توقف صادرات انرژی روی میز است». رئیس‌جمهور پاناما نیز گفت که حتی حاضر نیست بحث واگذاری کانال به امریکا را روی میز بیاورد. اردن و مصر هم اعلام کرده‌اند آوارگان غزه را آن‌طور که ترامپ خواسته است، نمی‌پذیرند. درباره غزه فراتر از تصمیم اردن و مصر آنچه خود فلسطینی‌ها این روز‌ها در مبادله اسیران به نمایش گذاشته‌اند، گویاتر است. این مثال‌ها دریچه‌ای خوب برای شناخت امریکاست. امریکا به ایران نیز دقیقاً چنین نگاهی دارد. این اگرچه ادعایی است که زیاد گفته شده، اما عمق آن هم زیاد است و تکرار این حرف باید با زبان بهتری بیان شود تا حرفی که کاملاً عمیق است، سطحی و کلیشه‌ای جلوه نکند. امریکا می‌خواهد یا ایران را مثل گرینلند با دلار بخرد، یا ایران مثل کانادا یکی از ایالت‌های امریکا شود تا مثلاً مالیات کمتری بدهد، یا مثل غزه مخالفان خود را از ایران براند، یعنی چیزی شبیه براندازی. امریکا قبل از انقلاب چنین مالکیتی بر ایران حس می‌کرد و حالا نیز به کمتر از آن قانع نمی‌شود. اینکه بگوییم ما و امریکا هر دو عوض شده‌ایم، چیزی را عوض نمی‌کند. اتفاقاً عوض‌شدن ما بر حرص و تلاش امریکا برای تسلط بر ما افزوده است. 
این حقیقت عمیق که امریکا دنبال سلطه و استیلا بر ماست، از بس که گفته شده است، دیگر گویی حرف عمیقی نیست و ما نتوانسته‌ایم آن را با زبان و ایده‌های بهتری به جوانان بفهمانیم. متأسفانه بسیاری از جوانان از دو دهه پیش تاکنون حتی به اندازه چپ‌های اول انقلاب نگاه ضدامپریالیستی نداشتند و ندارند. این وضعیت به مرور بخش‌های نخبگانی ما را تحت‌تأثیر قرار داده است. چون مدارس، دانشگاه‌ها، سینما و منبری‌های ما درباره امریکا چیزی جز سخنان و تولیدات کلیشه‌ای، تکراری و کلی‌گویی نداشته‌اند. جذابیت مادیگرایانه امریکا و فرهنگ و تمدن غرب از یک‌سو و ناتوانی ما از نشان‌دادن ماهیت غرب هم از همان‌سو، هر دو جوانان را به یک‌طرف کشیده‌اند! 
اگر بخواهیم با امریکا مذاکره کنیم، فقط ادعای دولت‌ها که ما امریکا را خوب می‌شناسیم، کافی نیست. هرچند در گذشته ثابت شد که این ادعا صادق هم نبوده است. یک مذاکره موفق مذاکره‌ای است که ماهیت امپریالیستی امریکا در آن برای جامعه تفهیم شده باشد. مسئله شناخت مردم به‌ویژه جوانان از امریکا مهم‌تر از شناخت دولتمردان است. توافق ایران با امریکا توافق دو دولت نیست، توافق دو کشور است. سود و زیان آن به دو ملت می‌رسد. اگر شناخت حقیقی از ماهیت امپریالیستی امریکا که اکنون با ادعا‌های سلطه‌جویانه ترامپ بر کشور‌های دیگر عیان‌تر شده است، برای جوان ایرانی به دست نیاید، فردا که توافق ناقص یا مردود دیگری با امریکا انجام شد، جوان ایرانی به دلیل همین شناخت ناکافی، شکست در مذاکرات را به گردن دولت ایران و حتی به گردن فرهنگ ایرانی و هویت ایرانی می‌اندازد و این شکست فاجعه‌بارتر از شکست در یک مذاکره است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559322/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شبکه جلیلیون؛ معترضان خیابانِ پاستور چه کسانی هستند؟

خانواده اُسرای اسرائیلی: نتانیاهو می‌خواهد جنگ غزه را از سربگیرد

العربیه: «احمد الشرع» فردا به عربستان می‌رود

برگزیت؛ پشیمانی ملی در انگلیس

گردان‌های قسام صحنه‌هایی از تحویل اسرای اسرائیلی را منتشر کرد

قاضی فدرال آمریکا، دستور «ترامپ» درباره تامین مالی ایالت‌ها را لغو کرد

کشف سه هزار و 400 لیتر سوخت قاچاق از خودروهای شوتی

پیش بینی قیمت دلار 14 بهمن 1403

عارف: ‌بازار ماه رمضان و شب عید را جدی بگیرید

پرونده‌ای که هنوز باز است

مهاجران قانونی دوره بایدن در معرض تهدید اخراج توسط ترامپ قرار گرفتند

ترامپ: ونزوئلا با پذیرش مهاجران غیرقانونی در آمریکا موافقت کرد

پیامدهای 2 هزار میلیارد دلاری جنگ تعرفه‌ای ترامپ

دفتر نیویورک تایمز و پولیتیکو از وزارت دفاع آمریکا خارج می‌شود

اجرای سرود 1357 نفری دختران ایران

آمار تاسف‌بار ازدواج و طلاق در 7 ماه ابتدایی امسال

انقلابی در هوش مصنوعی؛ DeepSeek را می‌توان تنها با 30 دلار بازسازی کرد!

سامسونگ برنامه‌های خود را برای گوشی‌های گلکسی تاشو و میان‌رده در سال 2025 اعلام کرد

شفاف سازی درباره کرسنت حق مردم است

ابراز نگرانی دموکرات‌ها درباره انحلال «آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا»

روبیو وارد پاناما شد؛ رویکرد ستیزه‌جویانه ترامپ در سیاست خارجی درباره مهاجران

واکنش پاکستان به انتصاب رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه

آمریکا: طالبان حق دسترسی به کمک‌های افغانستان را ندارد

روایت پولیتیکو از بازتولید قانون جنگل در ریاست جمهوری ترامپ

سقوط تانکر سوخت به داخل دریاچه

آمار تکان‌دهنده پلیس از سکوهای خرید طلا؛ تاکنون 10 میلیون نفر آنلاین خریداری کرده‌اند

مایکروسافت در دسامبر گذشته بزرگ‌ترین ناشر بازی در جهان بود

پشت پرده گرد و خاک تازه جبهه پایداری

سازمان ملل: «تمامی ساکنان اردوگاه جنین آواره شده‌اند»

کاخ سفید: «ترامپ» و دولتش برای آزادی اسیران در غزه تلاش کردند

وال استریت ژورنال: آزادی گروگان‌ها نمایش تحقیر اسرائیل بود

پلیس راهور: اعتراض به جرائم رانندگی در 24 ساعت بررسی می‌شود

راز جسد سوخته دختربچه پس از یک سال افشا شد

پای سنگاپور به جنجال هوش مصنوعی دیپ‌سیک باز شد

تقی آزاد ارمکی: آنچه «ظریف» گفت، قبلا «جلیلی» هم گفته بود/ کف خیابانی‌ها آرامش جامعه را نشانه گرفته‌اند

مشت رسانه‌ای حماس

ایلان ماسک برای خودش و ترامپ، 2 هواپیمای شخصی خاص می‌سازد

ترامپ با السیسی تماس گرفت

برنامه ساخت 333 هزار مدرسه طی 6 ماه بدون یک ریال بودجه دولتی

باند کلاهبرداری با جعل نام قالیشویی منهدم شد

صدور مجوز خریدوفروش آنلاین طلا متوقف شد

5 سوت طلای هدیه؛ خرید طلای آب شده حتی با 100 هزارتومن!

کالکشن سه‌گانه Gears of War احتمالا برای پلی استیشن 5 منتشر خواهد شد

واکنش رئیس جمهور مکزیک به تهدید ترامپ؛ از عزت و حاکمیت خود دفاع می‌کنیم

نماینده لهستان در پارلمان اروپا: برای قربانیان غزه هم یک دقیقه سکوت کنید!

هشدار درباره مهمات عمل نکرده اسرائیلی در غزه

سه مفقودی در جنگل‌ جاده معدن پیدا شدند

خالی فروشی با عیار بالا؛ اندراحوالات فروش طلا در فضای مجازی

معبرهایی که چندین میلیون تومان اجاره داده می‌شوند!

چه گزینه‌ای فراروی ترامپ درباره ایران خواهد بود؟