پیام ویژه

آخرين مطالب

ماجرای دلارهای ایرانی؛ انسداد از «سئول» تا «دوحه» یادداشت

ماجرای دلارهای ایرانی؛ انسداد از «سئول» تا «دوحه»
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رضا عدالتی پور| ماجرای آزادسازی 6 میلیارد دلار بلوکه ‌شده ایران در کره‌جنوبی به ماجرایی ناتمام تبدیل شده است که می‌توان از آن به‌ عنوان دارایی مجدد بلوکه‌ شده، این‌بار در قطر یاد کرد.
در پی مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا در دولت سیزدهم، واشنگتن مجوز آزادسازی 6 میلیارد دلار پول‌های بلوکه‌ شده ایران در کره‌جنوبی را در ازای آزادسازی 5 شهروند آمریکایی صادر کرد تا تحت نظارت آمریکا و در کشور قطر برای مصارف بشردوستانه مصرف شود، اما با وجود تعدد خبرها در دولت سیزدهم مبنی بر دسترسی ایران به این منابع آزاد شده، مصاحبه اخیر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفت‌و‌گو با الجزیره که گفت «آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران می‌تواند یکی از گام‌های اولیه آمریکا باشد»، آشکار کرد که ایران هنوز امکانی برای بهره‌برداری از این پول پیدا نکرده است.
اگرچه عراقچی در گفت‌و‌گوی خود صراحتاً صحبتی از دارایی‌های بلوکه شده ایران در قطر نکرد اما سرنوشت نامعلوم 7 میلیارد دلار پول ایران که بعد از مدت‌ها از کره‌جنوبی به قطر منتقل شده و بهره‌برداری از آن در وضعیت نامعلومی به سر می‌برد، موضوعی است که در جامعه ایران بیش از دیگر موارد از جمله بلوکه شدن دارایی‌های ایران در ژاپن، لوکزامبورگ و حتی عراق مورد توجه قرار گرفته و در حال تبدیل شدن به یک دغدغه فکری عمومی است.
هرچند بنا به گزارشی که بانک مرکزی در 20 مهرماه 1402 منتشر کرد، این بخش از دارایی‌ها به 6 میلیارد دلار تقلیل یافته است چه اینکه محمد‌بن‌عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر قطر هم یک روز بعد با اعلام اینکه «دوحه متعهد به اجرای توافق میان ایران و آمریکا در زمینه 6 میلیارد دلار از وجوه آزاد شده ایران است»، بر گزارش بانک مرکزی ایران صحه گذاشته است.
این کاهش یک میلیارد دلاری دارایی ایران ناشی از افت ارزش پول کره‌جنوبی «وون» بود که در ابتدا معادل 7 میلیارد دلار آمریکا در بانک کره جنوبی سپرده شده بود.
خبر آزادسازی دارایی‌های ایران از کره‌جنوبی در مرداد پارسال منتشر شد و یک ماه بعد رسانه‌ها اعلام کردند منابع ارزی ایران در کره‌جنوبی پس از انتقال به حسابی در سوئیس و تبدیل شدن به یورو، به حساب متعلق به بانک مرکزی در قطر واریز می‌شود تا برای خرید کالاهای غیرتحریمی مورد استفاده قرار گیرد. مهرماه امسال مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری کشورمان بعد ازبازگشت از سفر یک روزه به قطر، درباره آخرین وضعیت دارایی‌های ایران در قطر گفت:«رئیس کل بانک مرکزی در مورد 6 میلیارد دلاری که ما درباره‌اش مشکلاتی داریم با همتای خود و امیر قطر گفت‌وگو کردند و به تفاهمات خوبی رسیدیم.» از آن زمان تاکنون خبر دقیقی در ارتباط با سرنوشت این دارایی‌ها منتشر نشده و عمده گمانه‌زنی‌ها حول این موضوع است که قطر در انتظار چراغ سبز آمریکا برای دسترسی دادن به ایران برای برخورداری از این منابع است.

تأثیر منفی انسداد دارایی ها بر روابط با کشورهای همسایه
لاینحل ماندن پرونده پول‌های مسدود شده ایران در قطر، در صورتی است که مطابق اطلاعات غیررسمی، ده‌ها میلیارد دلار از اموال و دارایی‌های ایران تحت تأثیر نظام ظالمانه تحریم‌های آمریکا در کشورهای مختلف بلوکه شده و ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا بر بخش‌های بانکی و انرژی خود نتوانسته است این دارایی‌ها را در بانک‌های خارجی که عمدتاً از طریق صادرات نفت و گاز حاصل شده به دست آورد. حتی تلاش‌هایی که برای دسترسی به این پول‌ها از طریق معاملات پایاپای یا برای خرید کالاهای بشردوستانه و دارویی که از تحریم‌های ایالات‌متحده مستثنی هستند، عمدتاً با شکست مواجه شده است.
مشکلات ناشی از عدم دسترسی ایران به دارایی‌های خود علاوه بر موانع مربوط به بلوکه شدن غیرقانونی ناشی از رویکرد ضد ایرانی آمریکا، عمدتاً مربوط به تحریم‌های ثانویه است. هرچند ایران بارها به اشکال مختلف تلاش کرده با دور زدن تحریم‌ها مشکلات را برطرف کند، اما واقعیت امر این است که عدم همکاری شبکه بانکی جهانی با سیستم بانکی ایران به اقتصاد کشورمان آسیب وارد کرد.
تلاش‌های دولت و دستگاه دیپلماسی کشور برای توسعه و تقویت روابط ایران با همسایگان در شرایطی انجام می‌شود که سیستم شبکه‌ای اقتصاد جهان چه در موضوع زنجیره تأمین و چه در چهارچوب همکاری‌های مالی بین‌بانکی، ملاحظات جدی را در نظام تصمیم‌گیری کشورها به منظور انعقاد قراردادهای همکاری و سرمایه‌گذاری بلندمدت شکل داده است. به عبارت دیگر یکی از ابزارهای تعمیق روابط از عرصه فرهنگی به روابط راهبردی، امکان تبادلات مالی و بین‌بانکی آسان و ریسک پایین سرمایه‌گذاری است.
آن هم درشرایطی که رشد اقتصادی 8 درصدی برای ایران به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف برنامه هفتم پیشرفت به دولت ابلاغ شده و دستیابی به 5 درصد از این رشد 8 درصدی بر عهده بخش تولید است. حصول این امر نیز تا حد قابل توجهی منوط به امکان آسان دستیابی به منابع ارزی ناشی از صادرات برای توسعه و تقویت تولید و همچنین ترغیب سرمایه‌گذاران خارجی به اجرای طرح‌های مشترک است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1560640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بن سلمان هم‌دست نقشه ترامپ برای نفت ایران می‌شود؟

خالق ChatGPT ربات انسان‌نما و جواهرات هوشمند می‌سازد؟

چریک دموکرات

پاسخ به مخالفان

توقیف خودرو، حجاب و مساله حاکمیت قانون

ناکام بزرگ جایزه گرمی

عکس یادگاری همسر الشرع و همسر اردوغان

آخرین وضعیت بازار گوشت

بازی جدید بنیان‌گذار استودیوی Arkane توسط ناشر Lies of P عرضه خواهد

پیام تسلیت خاتمی به محمد دادکان/ عکس

شاخ و شانه گوشی شیائومی 15 اولترا برای رقبا با قدرتمندترین چیپست کوالکام

ترامپ بازار ارز دیجیتال جهان رو به خاک و خون کشید!

عجیب‌ترین گجت های نوکیا که تا امروز پنهان مانده بودند

کاخ سفید انتقال مهاجران به خلیج گوانتانامو را آغاز کرد

بدون تعارف با پزشکی که از مبارزات انقلابی تا امروز پای کار بوده است

پیش بینی قیمت دلار 17 بهمن 1403

واکنش عفو بین الملل به عدم بازداشت نتانیاهو در ایالات متحده

اتهام‌زنی جولانی به نیروهای مقاومت

آواره شدن 5 هزار خانواده فلسطینی در پی عملیات نظامی اسرائیل

پای کی‌ پاپ به سینمای اهالی رسانه باز شد

عربستان برای صدور ویزا محدودیت جدیدی اعمال کرد

رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران: 65% معادن غیرفعال‌اند؛ به وزیر آمار درست نمی دهند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 17 بهمن 1403

ماجرای دلارهای ایرانی؛ انسداد از «سئول» تا «دوحه»

مشاور ترامپ: کارتل‌های مواد مخدر مکزیکی در کانادا در حال گسترش هستند

هشدار سازمان ملل به مرگ میلیون‌ها نفر به دست آمریکا

مصر و اردن بر ضرورت اجرای کامل توافق آتش‌بس تاکید کردند

سی‌ان‌ان از برگ برنده دموکرات‌ها در انتخابات 2026 رونمایی کرد

ارتش بی زره؛ رسوایی جدید در قلب دفاعی انگلیس افشا شد

عربستان بر حمایت از تثبیت آتش‌بس در غزه تأکید کرد

ترامپ و نتانیاهو دیدار کردند؛ ظاهری خوشایند اما پرتنش در خلوت

کاهش تمایل جوانان 18 تا 24 سال به تحصیلات آکادمیک

تهران یخ می‌زند

رئیس‌کل گمرک: 9 میلیون و 861 هزار تن کالای اساسی وارد کشور شده است

تحلیلی از راهکار اضطراری تامین مسکن

جریمه‌های میلیون دلاری و 20 سال حبس در انتظار کاربران آمریکایی DeepSeek

توضیحات مدیر سابق پلی استیشن پیرامون ریشه نام این برند

حدادعادل: به برخی دوستان مجلس گفته‌ایم تندروی نکنید/ آنان می‌گویند مگر آقا نفرمودند نیرو‌های انقلابی را با عنوان تندرو از میدان به در نکنیم؟/ از افراط و تفریط خودداری کنیم

تیر رادیکال ها به سنگ خورد

گزارش یک نظرسنجی؛ اعداد درباره وضع اجتماعی دولت چه می‌گویند؟

باور صهیونیست‌ها بر تحریم اسرائیل توسط ترامپ

توطئه سیاسی علیه شیعیان لبنان شکست خورد

افشا گزارش فرار صهیونیست‌ها به خارج توسط کنست اسرائیل

انتقال مهاجران به گوانتانامو آغاز شد

سازمان ملل: نزدیک به 600 هزار فلسطینی طی یک هفته به شمال غزه بازگشتند

جنگ تجاری میان چین و آمریکا بالا می‌گیرد؛ پاسخ تعرفه با تعرفه

الجولانی: نبرد ساقط کردن حکومت اسد نتیجه 5 سال برنامه‌ریزی بود

هشدار گروسی درباره خطر حادثه هسته‌ای در اوکراین

اردوغان: روابط با سوریه را به سطح استراتژیک ارتقا می‌دهیم

کیفیت هوای تهران در وضعیت قابل‌ قبول قرار گرفت