پیام ویژه

آخرين مطالب

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده! اقتصادي

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خراسان /در شرایطی که رشد کم سابقه نرخ ارز افق تورمی را پیش روی اقتصاد کشور قرار داده، خلأ تکالیف بر زمین مانده و مهمی همچون اصلاح معافیت های مالیاتی، تغییر رویکرد به مالیات بر ثروت و مالیات بر مجموع درآمد برای جلوگیری از تشدید نابرابری اقتصادی بیش از پیش احساس می شود. رئیس جمهور نیز در این راستا به تکالیف مهم مالیاتی اشاره کرده که به نظر می رسد روی سخن وی در درجه اول، وزارت اقتصاد است.
 ​​​
 نرخ ارز در شرایطی کماکان صعودی است که همچنان اشراف و تسلط دولت بر داده های مالی و مالیاتی مودیان، ناقص است. موضوعی که دیروز مورد اشاره رئیس جمهور نیز قرار گرفت و پزشکیان به لزوم شفافیت مالیاتی برای تحقق عدالت اقتصادی، کاهش فساد، توزیع عادلانه یارانه ها و ارتباط سامانه ها به عنوان مثال برای مالیات ستانی از خانه های خالی و... اشاره کرد. با این حال، به نظر می رسد مخاطب بایدهایی که رئیس جمهور دیروز بیان کرد، ورای سازمان امور مالیاتی، وزارت اقتصاد است. آن هم در شرایطی که کاستی های موجود، موجب اثرگذاری بیشتر شوک ارزی بر معیشت مردم از مسیر گسترش بی عدالتی اقتصادی شده است. در این راستا مرکز پژوهش های مجلس نیز ضمن بررسی درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده، لزوم اصلاح معافیت های مالیاتی، تغییر رویکرد به مالیات بر ثروت و نیز به فرجام رسیدن پایه مالیات بر مجموع درآمد را خواستار شده است.

پیام ویژه

4 باید مهم مالیاتی که وزارت اقتصاد می بایست پیگیری کند
به جرئت می توان گفت بخش مهمی از پیشرفت هایی که در حوزه مالیات ها هم اینک شاهد آن هستیم و رئیس سازمان مالیاتی به بخش هایی از آن اشاره کرده، حاصل تحول روی داده در سال های اخیر است. با این حال، هم اکنون این مطالبه وجود دارد در شرایطی که نرخ دلار به دلایل مختلف روی به جهش گذاشته و این شرایط بیش از همه کفه بی عدالتی اقتصادی را سنگین می کند، وزارت اقتصاد به فوریت، کاستی های اساسی نظام مالیاتی را با پیگیری از طریق مراجعی همچون رئیس جمهور یا شورای عالی سران قوا پیگیری کند. برخی از مهم ترین این کاستی ها را مرکز پژوهش های مجلس در گزارش اخیر خود به روشنی بیان کرده است.
وضعیت معکوس بار مالیاتی در کشور ما
گزارش شماره 20417 مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به وضعیت معکوس بار مالیاتی در کشورمان آورده است: داده مالیاتی کشورها نشان می دهد که در کشورهای با سابقه طولانی تر در مالیات ستانی، برخلاف کشور ما، مالیات بر اشخاص حقیقی (معادل مالیات بر درآمد) دارای سهم بیشتر و مالیات بر اشخاص حقوقی دارای سهم کمتری است. به عنوان مثال در آلمان، مالیات بر اشخاص حقیقی بیش از 40 درصد و مالیات بر اشخاص حقوقی کمتر از 10 درصد از مجموع درآمدهای مالیاتی را شامل می شود، در حالی که در کشور ما مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی به ترتیب 15 درصد و 39 درصد از مجموع درآمدهای مالیاتی دولت را تشکیل داده است. بنابراین بیشتر بار مالیاتی در کشور ما بر فعالیت های مولد، شرکتی و رسمی وضع می شود، به جای آن که بر مشاغل نامولد یا غیررسمی تمرکز کند.
لزوم هدفمندسازی معافیت های مالیاتی
تجربیات جهانی نشان می دهد که حمایت از فعالیت های گوناگون به ندرت از راه اعطای معافیت مالیاتی می گذرد. با این حال، در کشور ما مشاهده می شود که این موضوع برعکس است. به طوری که درآمد ازدست رفته دولت از محل معافیت ها و بخشودگی ها، به طور متوسط معادل 1.7 برابر کل مالیات قطعی شرکت‎هاست! برای سال 1404 نیز پیش بینی می شود مجموع درآمد از دست رفته دولت ناشی از انواع معافیت ها، بخشودگی ها و تخفیفات مالیاتی به 2025 هزار میلیارد تومان برسد. یعنی دولت تقریباً معادل مالیاتی که دریافت می کند، معافیت اعطا خواهد کرد. با این اوصاف، تجدیدنظر درباره معافیت های مالیاتی ضروری است.
مالیات بر ثروت جدی گرفته شود
اجزای سنتی مالیات بر ثروت، مواردی همچون مالیات بر ارث، مالیات نقل و انتقال سرقفلی، مالیات نقل و انتقال سهام و املاک و... است. در سال های اخیر نیز سه پایه مالیات بر املاک و خودروهای لوکس و همچنین مالیات بر واحدهای مسکونی خالی از سکنه به فهرست فوق اضافه شده اند. با این حال، گزارش اخیر مرکز پژوهش ها نشان می دهد که عملکرد کلی این پایه مالیاتی در سال های 1400 تاکنون، در بهترین حالت، 58 درصد بوده است. به طور خاص، مالیات بر خانه های خالی، در 10ماهه امسال، تنها یک درصد و مالیات بر خانه های گران قیمت 55 درصد عملکرد داشته اند! این ها همه در شرایطی است که تجربیات جهانی نشان می دهد در سال های اخیر، سهم مالیات بر مجموع ثروت از تولید ناخالص داخلی در کشورهای با سابقه بیشتر در مالیات ستانی افزایش یافته و کشورها برای کاهش فاصله طبقاتی و پوشش فراتر درآمدهای مالیاتی در حال حرکت به سمت این پایه مالیاتی هستند.
مالیات بر مجموع درآمد؛ نیازمند پیگیری
به طور قطع، مهم ترین جزء نظام مالیاتی در بیشتر کشورهای جهان، مالیات بر درآمدهای شخصی است. در مالیات بر مجموع درآمد، همه منابع درآمدی افراد به صورت یکپارچه تحت ضوابط یکسان تجمیع شده و درانتهای سال پس از کسر معافیت پایه، اعتبار و هزینه های قابل قبول، مشمول مالیات خواهد شد. با به کار گیری این پایه مالیاتی، بسیاری از معافیت های فعلی حذف یا محدود خواهد شد. در عوض اعتبار یا هزینه قابل قبول به گونه ای است که نیازهای دهک های پایین تامین شود و فشاری متوجه آن ها نباشد. متاسفانه پیگیری این قانون، تا به حال منجر به حصول نتیجه نشده است. در این راستا، تصمیم قاطع دولت و وزارت اقتصاد برای پیگیری این مسئله با تکمیل و تصویب لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم که هم اینک در مرحله بررسی مجلس شورای اسلامی است، می تواند گام مهمی در این زمینه باشد. انتظار می رود با نهایی شدن مالیات بر مجموع درآمد و اجرای آن در کنار هدفمندسازی معافیت ها و نرخ های مالیات بر شرکت ها، آثاری از جمله افزایش کارایی اقتصادی، تقویت سرمایه گذاری مولد در کشور، افزایش منابع درآمدی بودجه، عادلانه سازی نظام مالیاتی، بهبود بازتوزیع یارانه ها، گسترش شفافیت مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و هدایت پس اندازهای خرد از فعالیت های غیرمولد به مولد به وقوع بپیوندد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1566474/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات پرداخت وام فرزندآوری؛ 394 هزار نفر هنوز در صف هستند

رئیس مجلس با بهانه‌های گوناگون از ابلاغ قانون حجاب سر باز می‌زند/ قالیباف مدعی شده دبیرخانه شورای امنیت ملی خواهان عدم ابلاغ این قانون شده‌/ دبیرخانه به هیچ وجه چنین اختیاری ندارد

روزی برای مقاومت

مقام حماس: تنها راه آزادی زنده اسرای صهیونیست، مذاکره و پایبندی به توافق است

مادر شهیدان والامقام «نعمت و محمدرضا کلول» آسمانی شد

با هزینه یک جلسه ماساژ یک ساعته، ماساژور تفنگی دائمی بگیرید

خبر بد برای تهرانی‌ها؛ بلیت مترو گران شد

قیمت تخم مرغ در بازار اعلام شد

اولین ویدیوی نگاه نزدیک به گلکسی S25 اج فاش شد

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 92 هزار تومان بازگشت

رشد 21 هزار واحدی شاخص کل بورس

جزئیات واژگونی دو مینی‌بوس حامل کارگران در جلفا؛ 13نفر مصدوم شدند

حضور نمایندگان رهبر انقلاب در مراسم تشییع شهید نصرالله و شهید صفی‌الدین

مدارس و دانشگاه‌های مازندران تا پایان هفته تعطیل شد

نرخ بلیت مترو در سال 1404 تعیین شد

هفته وکیل مدافع و استقلال کانون وکلا

نماینده مجلس: دست‌های پشت پرده‌ای وجود دارند که با خرید یک جای برنج قیمت تعیین می‌کنند

مدیر مایکروسافت: هوش مصنوعی هیچ ارزشی در دنیای واقعی تولید نمی‌کند

تلاش مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی منطقی FATF است/ به وفاق پزشکیان امیدوار هستم

حضور شیخ زکزاکی در مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله

پزشکیان: باید امید به آینده را در جامعه زنده کنیم

اگر در تشییع نصرالله نباشم، چطور آن را روایت کنم؟/ برخی از جانبازان پیجرها را دیدم که با دست قلم شده تفنگ به دست گرفته‌اند

گزارش صداوسیما از حال و هوای لبنان حین آماده سازی تشییع شهید سید حسن نصرالله

پایان مرگبار گروگان‌گیری در بیمارستان آمریکایی

قیمت‌گذاری آیفون 16e به معنای افزایش قیمت سری آیفون 17 است؟

ایسوس ماوس معطر معرفی کرد

تصویری از محل تدفین شهیدان نصرالله و صفی الدین در ضاحیه بیروت

تأکید بر تکریم جانبازان در مراکز درمانی

جزئیات نوزدهمین عرضه اولیه امسال اعلام شد

ماجرای حمله طلاب به مدرسه علمیه شهید محراب چیست؟/ حجت الاسلام محمد اشرفی اصفهانی در نامه‌ای به مدیر حوزه‌های علمیه رسما انحلال این حوزه را اعلام کرد/ بسیار متاسفم در نظام جمهوری اسلامی افرادی تحت لباس روحانی از هیچ جنایتی فروگذاری نکرده‌اند

مقاومت فلسطین: امروز طلوعی تازه برای محور مقاومت است

ضربه سنگین به یک شبکه خانوادگی قاچاق موادمخدر

تأمین 73 درصد از هزینه‌های جاری کشور با مالیات

کمبود تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی رصد می‌شود

شکار و شکنجه پرندگان؛ قیمت هر پرنده چقدر است؟

واکنش 2 روحانی به تندروی ها بر سر قانون حجاب و راه اندازی «اتاق توبه»/ غرویان: تندروها از نظام عبور کردند/ امیری فر: وزارت کشور برخورد کند

خسران نبود «بازدارندگی»؛ انتقاد «وطن امروز» از مواضع رئیس‌ جمهور

تظاهرات صهیونیست‌ها در اطراف وزارت جنگ

حمله هوایی اسرائیل در جنوب لبنان

اخطار به گران‌فروش‌های سفر؛ مسدود و جریمه می‌شوید

شهیدی که همراه شهید سید‌حسن‌نصرالله به شهادت رسید

مزیت‌های برقی شدن قطار تهران - مشهد

کودتای نرم ترامپ در پنتاگون

سیل جمعیت به سمت محل برگزاری مراسم تشییع شهید نصرالله

آماده‌سازی تابوت‌های شهیدان سیدحسن نصرالله و هاشم صفی‌الدین

حداد عادل: نگرانم استقلال ایران مخدوش شود/ یکی از عناصر هویت‌بخش و مهم مردم ایران، زبان فارسی است/ هیچ مانعی برای یادگیری زبان‌های مادری و محلی اقوام ایرانی وجود ندارد/ باید زبان مشترک فارسی داشته باشیم تا همه اقوام حرف هم را بفهمند

حرکت رسانه‌ای حماس، صهیونیست‌ها را شوکه کرد

گوشی قاپ ها ، پراید را به آتش کشیدند

پلیس برای صدور گواهینامه رانندگی شرط گذاشت

وزیر راه و شهرسازی: مردم را سرگردان اراضی و مسکن نکنیم