پیام ویژه

آخرين مطالب

کارشناس اقتصادی: تاثیر افزایش قیمت دلار بر تورم به دلیل بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انضباطی پولی و مالی دولت است اقتصادي

کارشناس اقتصادی: تاثیر افزایش قیمت دلار بر تورم به دلیل بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انضباطی پولی و مالی دولت است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تجارت نیوز / به گفته یک کارشناس اقتصادی، نظام تخصیص ارز در کشور موجب تورم و افزایش قیمت‌ کالاها می‌شود و مادامی که اقتصاد دستوری بر کشور حاکم باشد، نرخ ارز با تغییرات زیادی همراه خواهد بود.
نوسانات قابل توجه قیمت دلار در ماه‌های اخیر، به یکی از دغدغه‌های اصلی اقتصاد ایران تبدیل شده است؛ نوساناتی که نه تنها بازار ارز، بلکه بسیاری از شاخص‌های اقتصادی از جمله نرخ تورم و قدرت خرید مردم را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
در این شرایط، مدیران بانک مرکزی می‌گویند کالاهای وارادتی با قیمت ارز در بازار آزاد وارد نمی‌شوند و بالا رفتن نرخ ارز نمی‌تواند بر قیمت کالاها تاثیر بگذارد؛ این درحالی است که در کف بازار، اعتقادی به این موضوع وجود ندارد و قیمت کالاها همواره با افزایش قیمت ارز، بیشتر می‌شوند.
با وجود این، برخی کارشناسان معتقدند که تأثیر نرخ ارز بر تورم صرفاً محدود به تغییر قیمت کالاهای وارداتی نیست، بلکه از مسیرهای پیچیده‌تری از جمله نظام چندنرخی ارز، نحوه تخصیص منابع ارزی و سیاست‌گذاری‌های مالی دولت بر ساختار اقتصادی کشور اثر می‌گذارد. علی صادقی همدانی، کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، به بررسی دقیق‌تر چگونگی تأثیر نوسانات ارزی بر تورم، نقش نظام ارزی ناکارآمد در اتلاف منابع و فشار مضاعف آن بر اقشار مختلف جامعه پرداخته است.
سرکوب کردن قیمت دلار، راهکار درستی برای ارتقای قدرت خرید مردم و مقابله با تورم نیست
*تأثیر نوسانات دلار بر قیمت کالاهای اساسی و قدرت خرید مردم چیست؟
بازار
عامل اصلی و تاثیرگذار بر قدرت خرید مردم، تورم است. تورم در بلندمدت بنیان‌های اخلاقی جامعه را از بین می‌برد و فاصله غنی و فقیر جامعه را بیشتر می‌کند که در نتیجه آن، شکاف طبقاتی بیشتر می‌شود و کاهش قدرت خرید مردم را به همراه دارد. تورم در کشور از دو بخش تورم کالاهای وارداتی و تورم کالاها و خدمات داخلی تشکیل می‌شود. تورم وارداتی به دلیل واردات بخشی از کالاهای مصرفی جامعه از خارج از کشور است. چون این کالاها با ارز وارد می‌شوند و افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت این کالاها را به همراه دارد. بنابراین تورم وارداتی به صورت مستقیم از افزایش نرخ ارز تاثیر می‌گیرد.
سرکوب کردن نرخ ارز و استفاده از نظام ارز چند نرخی راهکار درستی برای ارتقای قدرت خرید مردم و مقابله با تورم نیست بلکه باید یک سیاست ارزی بهینه وجود داشته باشد، به نحوی که منابع ارزی به بهترین شکل ممکن به نیازهای ارزی اختصاص داده شود. از دهه‌های قبل تا به الان، ارز تک نرخی در کشور نبوده و همواره قیمت ارز چند نرخی است که همین مساله موجب ایجاد رانت و سواستفاده برخی از افراد می‌شود. در یک کلمه می‌توان گفت که نظام ارز چند نرخی زمینه‌ساز اتلاف منابع ارزی کشور شده است.
نحوه تخصیص ار‌ز در کشور دارای مشکلات جدی است
بخش قابل توجهی از افزایش نرخ ارز و افزایش تورم وارداتی که موجب فشار بر مردم می‌شود، از ناحیه نظام تخصیص ارز کشور است. صرف نظر از اینکه چه مقدار ارز در کشور وجود دارد، صادرات و سرمایه‌گذاری خارجی در کشور چه مقدار است و میزان وارد شدن ارز به چرخه اقتصادی کشور چه میزان است، آنچه اهمیت دارد این است که نحوه تخصیص ارز در کشور دارای مشکلات جدی است. نظام ارز چندنرخی در هیچ کشور توسعه‌یافته‌ای وجود ندارد اما در ایران، به دلیل نداشتن درک درست، قیمت ارز به شیوه غلطی توزیع می‌شود که همین مساله باعث می‌شود ارزی که در کشور وجود دارد، به درستی توزیع نشود. به عبارت دقیق‌تر، توزیع ارز مزید بر علت شده و اثرات کاهش منابع ارزی و تحریم‌ها را به شدت تشدید کرده است.
به همین دلیل با وجود تحریم‌ها و فشارهای ارزی، کالاهای غیرضروری وارد کشور می‌شوند. برخی از مسئولان نیز فکر می‌کنند، با صدور دستورالعمل و بخشنامه می‌توان جلوی ورود کالای لوکس و غیر ضروری را گرفت؛ اما این نگاه غلطی به بازار ارز است. اگر هدف این است که ارز به درستی تخصیص یابد، باید به سمت نظام ارز تک نرخی رفت. با این کار خود به خود وضعیت بهبود می‌یابد.
عرضه‌کنندگان کالا برای قیمت‌گذاری کالای وارداتی به قیمت ارز در بازار آزاد توجه می‌کنند. به این صورت که با توجه به قیمت روزانه ارز و قیمت جهانی کالا بهای تمام شده کالا را محاسبه می‌کنند. در نتیجه با توجه به ثبات بازارهای جهانی، ارزش ریالی کالاها در بازار داخلی عمدتاً متأثر از نرخ ارز قیمت‌گذاری می‌شود. ارز ترجیحی که به وارد کننده اختصاص می‌یابد، به عنوان رانتی است که وارد کننده از آن بهره می‌برد و هیچ تاثیری بر قیمت کالا برای مصرف کننده ندارد. این مسأله‌ای است که در سیاست‌گذاری ارزی کشور کمتر به آن توجه می‌شود.
اگر دولت ارز ترجیحی پرداخت کند ولی دچار کسری بودجه نشود، تورم به وجود نمی‌آید
*چقدر از تورم فعلی ناشی از افزایش نرخ ارز است؟
تورم یک علت اصلی دارد و آن پولی شدن کسری بودجه دولت است. یعنی ریشه‌های تورم مسائل پولی و مالی مرتبط با بودجه دولت است. اگر مسائل ارزی بر تورم تاثیر‌ می‌گذارند، به دلیل بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انضباطی پولی و مالی دولت است. یعنی دولت ارز ترجیحی را با قیمتی کمتر از قیمت واقعی آن توزیع می‌کند و با کسری بودجه مواجه می‌شود. سپس برای جبران آن از سیستم بانکی استقراض می‌کند که موجب افزایش پایه پولی، نقدینگی و تورم می‌شود.
به طور کلی نرخ ارز به صورت مستقیم بر تورم تاثیر ندارد و اگر دولت ارز ترجیحی پرداخت کند ولی دچار کسری بودجه نشود، تورم به وجود نمی‌آید. افزایش قیمت‌ها ناشی از نرخ ارز هم مقطعی خواهد بود و پس از فروکش انتظارات هیجانی از بین می‌رود.
عامل اصلی ایجاد تورم خلق نقدینگی مازاد بر نیاز مبادلاتی، معاملاتی و تولیدی کشور است. تورم دقیقا از جایی به وجود می‌آید که کسری بودجه دولت پولی می‌شود. یعنی از محل استقراض از بانک مرکزی یا فروش اوراق بدهی توسط سیستم بانکی به شرکت‌ها و موسسات دولتی ایجاد می‌شود.
به طور کلی عامل اصلی تورم، کسری بودجه است و سوء مدیریت‌های ارزی مادامی که بر کسری بودجه و استقراض دولت از بانک مرکزی تاثیر نگذارند، بر تورم نیز تاثیری ندارند. سو مدیریت ارزی، سیاست‌گذاری‌های غلط ارزی، نظام تخصیص منابع ارزی و مداخلات غیر موجه و غیر علمی دولت در بازار ارز، چون موجب بی‌انضباطی پولی و مالی دولت می‌شود، موجب تاثیر غیرمستقیم بر تورم می‌شود.
شرایط تورمی به ضرر کل جامعه است و همه افراد متحمل فشار می‌شوند
*کدام اقشار بیشترین آسیب را از افزایش نرخ تورم می‌بینند؟
در شرایط تورمی که قدرت خرید مردم کاهش می‌یابد، به ضرر کل جامعه است و افراد از طبقات فقیر، متوسط و ثروتمند متحمل فشار می‌شوند، اما فشاری که بر فقرا وارد می‌شود بیشتر است و به ترتیب افرادی که در طبقه متوسط اقتصادی هستند فشار بیشتری نسبت به افراد غنی جامعه را تجربه می‌کنند و تورم آنها را به سمت طبقات محروم‌تر می‌برد.
در کوتاه مدت مکانیزمی برای مهار انتقال شوک ارزی به کالاها وجود ندارد
*آیا مکانیزمی برای مهار انتقال شوک ارزی به کالاها وجود دارد؟
در کوتاه‌مدت مکانیزمی برای مهار انتقال شوک ارزی به کالاها وجود ندارد اما در بلند مدت می‌توان اثر آن را کمتر کرد. اینکه فکر کنیم روزی می‌رسد که هیچ اثری از تکانه‌های ارزی بر بازار داخلی نباشد، غیرممکن است. چون ارز یک دارایی است و هر تکانه‌ ارزی، بازار دارایی و پورتفولیوی سرمایه‌گذاران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
کشور باید به شرایطی برسد که بازار ارز بدون تثبیت نرخ ارز به ثبات برسد. یعنی به صورت غیردستوری و آزادانه به ثبات برسد؛ مانند سایر کشورها که دارای اقتصاد بازار آزاد هستند. البته در این شرایط نیز نرخ‌های ارز تغییر می‌کنند، اما این تغییر ناچیز است. به این منظور، کافی است که نرخ برابری درهم در برابر دلار و یورو، در 30 سال اخیر را در نظر گرفت، تغییرات وجود دارد اما بسیار اندک است و دارای نوسان نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1578365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علی‌اکبر رائفی‌پور در مزون لاکچری سلبریتی ها/ تصاویر

پاس گل کیهان به ایران‌‏هراسان

مذاکره با آمریکا مستقیم یا غیر مستقیم

گوشی میان‌رده CMF Phone 2 Pro ناتینگ 8 اردیبهشت رونمایی می‌شود

تله مذاکره مستقیم

یک تحلیلگر: اسرائیل به این 3 کشور حمله می‌کند

نگران بحران آب

در غزه چه می‌گذرد؟

کاخ سفید ظاهراً اشتباه آیفون را عامل رسوایی گروه محرمانه سیگنال خود می‌داند

نقطه‌زنی در پاسارگاد و تهران

چه کسی کندی را کشت؟

طرح کمیسیون اروپا برای وضع تعرفه 25 درصدی بر کالاهای آمریکایی

سه فوتی و 18 مصدوم در آتش سوزی مرکز درمانی مشیریه تهران

بریتانیا نمی‌تواند مبارزه با اپل بر سر رمزنگاری را مخفی نگه دارد

حریق در درمانگاه مرکزی مشیریه؛ 3 نفر کشته و 18 تن زخمی شدند

سوریه در چنگال تل‌آویو و آنکارا؛ رسانه عبری از توافق اسرائیل و آنکارا پرده برداشت

بچه های غزه نه غذایی دارند، نه خانه ای، نه پناهی...

حریق یک درمانگاه در پایتخت؛ فوت 2 نفر و نجات 12 نفر توسط آتش‌نشانان

گلفروش تبر به دست به خاطر قتل 3 نفر محاکمه می‌شود

علت حادثه مرگبار معدن دامغان چه بود؟

صحبت های رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه از تخلیه صندوق توسعه

قتل هولناک مرد جوان با دعوت سرایدار جنایتکار

حریق یک درمانگاه در پایتخت؛ فوت یک نفر و نجات 12 نفر توسط آتش‌نشانان

بیانیه میراث فرهنگی درباره شایعات حفاری در بهشت زهرا

گزارش صداوسیما از پیگیری اتصال خدمات بانکی به سامانه املاک و اسکان

غیبت خریداران واقعی در بورس؛ تحلیلی از آخرین وضعیت بازار سرمایه

کمبود قطعات یدکی خودروهای مونتاژی در بازار

تیزر لپ تاپ موتورولا به معرفی قریب‌الوقوع این محصول اشاره دارد

تماس تلفنی مشترک سران مصر، اردن و فرانسه با ترامپ

در پی تهدید چین توسط ترامپ، بازارهای سهام جهان قرمز پوش شدند

اروپا پاسخ تعرفه‌ای ترامپ را داد؛ تعرفه 25 درصدی بر کالاهای آمریکایی

تنش در روابط لندن و تل‌آویو بالا گرفت؛ انگلیس اسرائیل را محکوم کرد

هیات پارلمانی عراق نیز از نشست رؤسای پارلمان‌ها انصراف داد

میلیاردر حامی ترامپ: سیاست تعرفه‌ای او موجب فروپاشی اقتصاد آمریکا می‌شود

تمجید حماس از اتحادیه آفریقا به سبب اخراج سفیر اسرائیل از کنفرانس خود

ماسک زیر ذره‌بین؛ تحقیق کنگره آمریکا درباره تعارض منافع اسپیس ایکس و ناسا

افزایش هزینه‌های درمان و اقدامات بیمه برای کاهش بار مالی

کارشناس اقتصادی: تاثیر افزایش قیمت دلار بر تورم به دلیل بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انضباطی پولی و مالی دولت است

سم آلتمن: هوش مصنوعی تا یک سال دیگر عملکرد برنامه‌نویسان را 10 برابر بهتر می‌کند

خلخالی گفت دیر آمدید

مکزیک تسلیم ترامپ شد

پیام دبیرکل مقاومت نجباء عراق به ترامپ: ما مانند برخی حاکمان، بزدل نیستیم!

ادعای خبرنگار فاکس نیوز در مورد جلسه ترامپ و نتانیاهو

مصوبه کنکور فردا در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی می‌شود

نجات کارگر جوان از طبقه منفی یک ساختمان در حال ساخت توسط آتش‌نشانان

پیش بینی بورس سه شنبه 19 فروردین 1404

پیام دبیرکل جنبش مقاومت نجباء عراق به ترامپ: ما مانند برخی حاکمان، بزدل نیستیم!

کشف گوشت اسب در یک منزل مسکونی

واژگونی اتوبوس 15 مصدوم برجا گذاشت

ضرر 90 میلیارد دلاری غول نفتی عربستان در یک روز