پیام ویژه

آخرين مطالب

دور ریز روزانه 8 تن برنج! اقتصادي

دور ریز روزانه 8 تن برنج!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خراسان /بررسی ها می گوید، محصولات کشاورزی از مزرعه تا مصرف نهایی حدود 30 درصد دورریز دارد. محاسبات رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور به طور مشخص درباره برنج، می گوید: ما ایرانی ها روزانه 8 تن برنج را هدر می دهیم.
چقدر غمگین است وقتی فکر کنیم در شرایطی که محصولات کشاورزی و غذایی، با صرف هزینه و سرمایه های طبیعی گران قیمت، به ثمر می رسد ، محصولی همچون برنج، به سادگی در سفره مردم به اشکال مختلف اسراف و دور ریز می شود. در این زمینه روز گذشته رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور آماری ارائه کرده که روزانه حداقل 8 تن برنج در سفره مردم دورریز می‌شود و این آمار جدای از آمار ضایعات است.
30 درصد هدررفت از مزرعه تا مصرف
اما ماجرای هدر رفت مواد غذایی منحصر به یک محصول همچون برنج نیست. عباسی نماینده مجلس و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس می گوید: برآورد می‌شود در حوزه محصولات کشاورزی از مزرعه تا مصرف نهایی حدود 30 درصد دورریز وجود دارد. حدود 20 سال گذشته پژوهشی در مورد نان انجام و مشخص شد از ابتدا تا انتها حدود 25 درصد هدررفت نان وجود دارد.
اسراف روزانه یک میلیون و 600 هزار قاشق برنج
بازار
خیلی از ما ممکن است در شمار کسانی باشیم که دور ریز غذای برنج در سفره هایمان یک موضوع کاملا عادی تلقی شود. اما این موضوع عادی زمانی دردناک است که نتیجه این بی توجهی ها و عادی شدن مسئله، به یک فاجعه تبدیل می شود. این فاجعه را حسینی رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور توضیح می دهد: بر اساس آمار، هر یک قاشق برنج معادل 5 گرم برنج خام است. قطعاً هر ایرانی در سفره یک قاشق برنج دور می‌ریزد. 8 تن برنج در روز معادل یک میلیون و 600 هزار قاشق است. نسبت این عدد به 85 میلیون نفر، معادل 5 دانه برنج به‌ازای هر نفر در سفره است.
او در توضیحاتش تاکید می کند که این محاسبه، جدای از آمار ضایعات است. حسینی می گوید: هر فردی برای جلوگیری از اسراف باید به‌اندازه برنج مصرف کند. قطعاً در مکان‌های عمومی مانند رستوران، دانشگاه و پادگان‌ها دورریز بیشتر است. زراعت برنج،‌ کار بسیار پر زحمتی است و باید در مصرف آن دقت ویژه‌ای شود.
تامین غذای 15 میلیون نفر با اسراف ها
 ​​​​​​​اجازه بدهید، در این آمار و ارقام کمی بیشتر فرو برویم و فاجعه اسراف مواد غذایی را بیشتر بشکافیم. در فروردین گذشته «رسانه مسئولت اجتماعی» در گزارشی نوشته است: بررسی‌ها نشان می‌دهد حجم مواد غذایی هدر رفته در ایران به اندازه‌ای است که با آن می‌توان غذای 15 میلیون نفر را در سال تأمین کرد. هر روز به ‌ازای هر نفر، 134 کیلوکالری غذا در ایران هدر می‌رود. ضایعات سالانه مواد غذایی در ایران معادل 35 میلیون تن با ارزش تقریبی 15 میلیارد دلار است. درحالی که در اتحادیه اروپا با 27 کشور عضو، تنها 9 ‌میلیون تن موادغذایی درسال راهی زباله‌ها می‌شود. در واقع، از 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تن در سال هدر می‌ رود. در این زمینه می‌توان به 30 درصد ضایعات در نان، 25 تا 30 و حتی 50 درصد ضایعات در میوه‌ها و سبزیجات، 10 درصد ضایعات در برنج، 25 درصد ضایعات در خرما و... اشاره کرد.
هر کیلو برنج با مصرف 2500 لیتر آب
در کنار این آمار و ارقام خوب است این را هم بدانیم که برای تولید هر کیلوگرم برنج، حداقل 2500 لیتر آب، مصرف و حدود یک کیلوگرم گاز گلخانه‌ای تولید می‌شود . بنابراین، هر کیلوگرم برنج دور ریخته شده، معادل اتلاف منابع آبی و افزایش آلودگی هواست. 
واردات سالانه یک تن برنج
البته همزمان با آمار 8 تن هدر رفت برنج که رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور آن را محاسبه کرده، معاون وزیر جهاد کشاورزی رقم هدر رفت برنج در سفره های مردم را یک میلیون تن دانسته و گفته است: این رقم معادل واردات سالانه برنج است.
اپیدمی جهانی اسراف غذا
به طور متوسط سالانه در جهان حدود400 میلیارد دلار مواد غذایی به هدر می‌ رود و در این بین میزان هدررفت این محصولات در اقتصاد ایران بسیار بالاتر از نرخ‌های جهانی است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در گزارش جدید خود به بررسی وضعیت مصرف مواد غذایی در نقاط مختلف جهان پرداخته و در این گزارش از فاجعه‌ای بسیار بزرگ در هدررفت مواد غذایی سخن گفته است.
بر اساس اعلام این سازمان در حالی که گزارش‌ها نشان می‌دهد بیش از 800 میلیون نفر در جهان، با مشکلات تغذیه و گرسنگی دست و پنجه نرم می‌کنند، ساکنان دیگر کشورها در سال بیش از 400 میلیارد دلار مواد غذایی را هدر می‌دهند. در حالی که تنها با انتقال بخشی از هدررفت کشورهایی که با دسترسی دشوار به غذا رو‌به‌رو هستند، امکان سیر کردن بسیاری از این گرسنگان وجود داشت. رسانه مسئولیت اجتماعی می نویسد: فائو اعلام کرده که هدررفت روزانه غذا در ایران به ازای هر فرد 134 کیلو کالری است که مجموع این هدررفت در سال حدودا به اندازه 60 درصد از درآمدهای نفتی کشور ارزش دارد.آن چه وضعیت ایران را نامطلوب‌ تر می‌کند، هدررفت بالای محصولات کشاورزی است.
هدر رفت سالانه 4 میلیارد مترمکعب آب با اسراف غذا
همان طور که در ابتدای این گزارش به نقل از عضو کمیسیون کشاورزی مجلس عنوان شد، آمارها نشان می‌دهد که نزدیک به 30 درصد از کل محصولات کشاورزی تولید شده در ایران پیش از آن که به دست مصرف‌کننده نهایی برسد بنا به دلایل مختلف کنار می‌رود و این یعنی هدررفت این محصولات در ایران حدودا دو برابر میانگین جهانی است.با توجه به قرار گرفتن ایران در یک جغرافیای کم آب، ‌چگونگی مدیریت زمین‌های کشاورزی و استفاده بهینه از محصولات آن ها اهمیت زیادی برای محیط زیست کشور دارد اما عددها نشان می‌دهد که با تلف شدن 30 درصد محصولات کشاورزی ایرانی، سالانه حدود چهار میلیارد مترمکعب آب نیز به هدر می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1583435/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جریمه 66 هزار راننده در تهران برای استفاده از تلفن‌همراه در فروردین 1404

تداوم ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان بازگشت

کاهش 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

سرمقاله جام جم/ سپاه‌؛ مولود انقلاب،حافظ جمهوریت

نیویورک پست: اوکراین آماده واگذاری 20 درصد از خاک خود است

صرفه‌جویی بیش از یک‌هزار مگاوات برق با تغییر ساعت رسمی

انتقاد ذوالنوری به عدم کاهش قیمت‌ها با وجود کاهش قیمت ارز

رئیس کمیسیون اقتصادی: مشکل برنامه هفتم عدم صیانت از اصول است

سرمقاله همشهری/ تقلیل عدالت اجتماعی به مصلحت‌های‌کوتاه‌مدت

پورمحمدی: 150 میلیارد دلار برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نفت و گاز آماده کرده‌ایم

هواوی تراشه جایگزین انویدیا را بارگیری می‌کند

یورش نظامیان صهیونیست به شمال قدس اشغالی با هدف تخریب منزل یک خانواده

مادران معماران فرهنگ اقامه نماز، شعار سال 1404 ستاد اقامه نماز است

رییس شورای اطلاع رسانی دولت در بیمه دی : خدمت به جانبازان و ایثارگران نعمت و توفیق است

صادرات لبنیات 43 درصد افزایش یافت

تمام نماد و ارزش‌گذاری دین اسلام در امر نماز است/انسان با اقامه نماز در زمان خودش به قرب الهی می رسد

برنامه‌های مدیریت مصرف برق کشور آغاز شد

اروپا درباره اجرای قانون بازارهای دیجیتال اولتیماتوم داد

سرمقاله کیهان/ مراقب راهبردهای دشمن در مذاکرات عمان باشیم!

حمله کوسه به غواص صهیونیست

اولین تصاویر از پیکر پاپ فرانسیس در واتیکان

تجلیل مدیر کل بنیاد مازندران از فرزند سردار شهید حاج حسین بصیر

اقامه نماز در محیط‌های اداری و سازمانی باید یکی از اولویت‌های اساسی باشد/شورای اقامه نماز در بنیاد شهید و امور ایثارگران تشکیل خواهد شد

ثبت تورم 40 درصدی مسکن در فروردین 1404

معرفی پر بازده ترین میم کوین های سولانا

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

سرمقاله ایران/ آینده ما در گرو آینده زمین است

فارن پالیسی: ترامپ، آسیا را از دست می‌دهد

فیلم درگیری مسلحانه اوباش در یک قهوه خانه

تورم ماه‌های اخیر افزایش حقوق 1404 را خنثی کرد

رویای آمریکایی برای تولید تراشه؛ انحصار یا کاتالیزور رشد فناوری در چین

برج ایفل در سوگ پاپ چراغ‌های خود را خاموش کرد

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به یک ساختمان مسکونی

مقایسه سری A و S؛ کدام سری برای شما مناسب‌تر است؟

اپل سومین بتای توسعه‌دهنده iOS 18.5 را منتشر کرد

مذاکرات سرنوشت‌ساز در دوحه و قاهره درباره آتش‌بس غزه

لاپید: نتانیاهو از قدرت سوءاستفاده کرده است

اولین فیلم از صحنه قتل دختر 18 ساله توسط پدرش

وضعیت دما و بارش تا اواسط خردادماه

دور ریز روزانه 8 تن برنج!

هیجان کاذب فرو نشست؛ دلار ارزان شد، اما قیمت‌ها نه!

سرمقاله اعتماد/ در سوگ پاپ فرانسیس بزرگ!

بومی سازی تجهیزات اتاق عمل

خبر خوش وزیر ارتباطات درباره رفع فیلترینگ؛ گشایش‌های دیگری امسال در راه است

تصویری از آخرین دیدار  پاپ ساعاتی پیش از مرگ

پاپ فرانسیس؛ رهبر معنوی 1.4 میلیارد نفر در جهان

اطلاعیه دانشگاه شهیدبهشتی درپی زورگیری از دانشجوی دختر

کیهان نوشت: تفاهم‌نامه ریلی دولت و نعل وارونه حزب کارگزاران

واکنش رئیس سازمان ثبت احوال به شناسنامه نداشتن مردم سیستان و بلوچستان

سرمقاله آرمان امروز/ استراتژی ایران در مذاکرات