پیام ویژه

آخرين مطالب

کاسبان آشوب یادداشت

کاسبان آشوب
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهرداد احمدی شیخانی| می‌گویند در مثل مناقشه نیست و امیدوارم اگر اینجا از مثالی استفاده می‌کنم، خوانندگان آن را حمل بر بی‌ادبی و توهین نکنند. ایرج میرزا شعری دارد که می‌گوید «دو نفر دزد خری دزدیدند/ سر تقسیم به هم جنگیدند/ آن دو بودند چو گرم زد‌و‌خورد/ دزد سوم خرشان را زد و بُرد». بر دو اعتراض 96 و 98 و در زمان خودش تحلیلی نوشته بودم که چگونه باید آن دو اعتراض را نگاه کرد و به این شعر اشاره کرده بودم.
آن دو اعتراض را تقریبا دیگر همه قبول دارند که ریشه در نارضایتی‌های گسترده عمومی داشت، ولی غیر از نارضایتی عمومی، نکات دیگری هم در آن دو رخداد وجود داشت که این روزها کم و زیاد درباره آن هم گفته می‌شود، ولی در زمان خودش کمتر به آن توجه می‌شد یا اگر هم گفته می‌شد، چندان گوشی برای شنیدن وجود نداشت. در ماجرای سال 96 که از مشهد آغاز شد، در همان زمان، معاون اول وقت، آقای اسحاق جهانگیری، به کسانی که در آن ماجرا آتش‌بیار معرکه بودند هشدار داد که چنین نکنند و نوع گفتارش حکایت از این داشت که آن رخداد دارای سازماندهی است. اعتراضات که با تعطیلی صندوق‌های قرض‌الحسنه در مشهد آغاز شده بود، به‌سرعت در سراسر کشور گسترده شد و گفته می‌شد که هم‌زمان در صد شهر، هر شب معترضان به خیابان‌ها می‌آمدند.
در آن ایام بنا بر دعوت اداره میراث فرهنگی خوزستان از بعضی آثار به‌جای‌مانده از گذشته‌های دور، به برخی از روستاهای این استان رفته و عکاسی می‌کردم. یکی از نکات جالب برایم این بود که هنگام عکاسی از یکی از روستاهای شهرستان بهبهان و در مسیر رسیدن به یکی از قدیمی‌ترین مدارس علمیه کشور‌ که بنایی بازسازی شده بود، چوپانی سر راهمان را گرفت و گفت ساعت چهار بعد‌از‌ظهر بیایید در میدان روستا جلوی مسجد برای تظاهرات. از او پرسیدم که چه کسی گفته برای تظاهرات بیاییم؟ جواب داد امروز موقع نماز صبح از بلندگوی مسجد گفتند بیایید. این را حمل بر هیچ چیزی نمی‌کنم و فقط نقل یک خاطره شخصی است، ولی همان موقع برایم جالب بود که چطور در صد شهر کشور که غالبا شهرهای کوچک بودند، اعتراضاتی هم‌زمان برپاست و از آن جالب‌تر این بود که آن اعتراضات، تقریبا هم‌زمان و در یک شب به پایان رسید (غیر از ‌یک شهر که آن هم دلیل داشت).
بعد از پایان آن اعتراضات بود که کم‌کم و به مرور خبر رسید و گفته شد صاحبان آن صندوق‌ها که مدعی طلب از دولت بودند، توانستند آن ادعا را به کرسی بنشانند و دولت هم پول‌های هنگفتی به آنان داد و بعد تورم بسیاری هم بابت این جابه‌جایی نقدینگی در کشور پدید آمد که آثارش تا امروز ادامه دارد و یک‌جورهایی این پرسش پیش آمد که آیا آن اعتراضات ربطی به این ادعاهای مالی دارد یا خیر و آیا برخی توانسته‌اند روی موج نارضایتی عمومی سوار شوند و آن را در کل کشور سازماندهی کنند‌ که طلبی را ادعا کنند و تا آن طلب را نگرفتند، اعتراضات هم ادامه داشت، آیا؟ بعد هم ماجرای بنزین سال 98 که قطعا افزایش قیمت حامل‌های انرژی بیشتر از همه به ضرر قاچاقچیان سوخت بود؛ همان‌ها که جناب پزشکیان می‌گوید از تولید تا توزیع، 20 میلیون لیتر آن گم می‌شود و البته بیشترین نفع را از ثابت‌ماندن قیمت حامل‌های انرژی در این چند سال بعد از اعتراضات 98 بی‌برو برگرد، قاچاقچیان سوخت برده‌اند؛ چون اگر قیمت سوخت در ایران همان باشد که در دیگر نقاط جهان است‌ که برای قاچاق سوخت صرف نمی‌کند.
و سؤال اینکه آیا برخی از اعتراض و نارضایتی کاسبی می‌کنند و اگر آشوبی در کشور بشود (غیر از آنها که در خارج کشور مترصد اعتراضات در کشورند) آیا هستند کسانی که در داخل هم‌ کسب‌وکارشان در آشوب است؟ حالا باز انگار یک خبرهایی هست. دولت پزشکیان در گام دوم به سوی تحقق دو وعده اصلی انتخاباتی خود، یعنی حجاب و فیلترینگ، بعد از مقاومت در مقابل فشار ابلاغ مصوبه عفاف و حجاب که مسکوت ماند و حداقل در این مورد‌ به نظر می‌رسد تلاش‌هایی را که برخی برای کشاندن کشور به آشوب داشتند‌‌ عقیم گذاشت، حالا بعضی‌ها دعوت کرده‌اند که وا‌مصیبتا که خنجر از پشت زده شده و چه نشسته‌اید و کفن بپوشید و با موتور به خیابان بیایید و وعده هم داده‌اند که بعد از نماز جمعه. وقتی این یادداشت را می‌نوشتم هنوز ساعت ادای وعده‌شان نرسیده بود و مهم هم نیست؛ مهم آن است که عده‌ای قرار است در اعتراض، به خیابان بریزند و مدعی هستند بیشتر از هر‌‌کسی به این کشور و این نظام معتقدند؛ درست ‌مانند آنها که سال 96 در مشهد جرقه به انبار باروت زدند. اما آیا نارضایتی‌های امروز هم‌ مانند و در سطح نارضایتی‌های سال 96 است و آیا می‌شود گفت که کاسبان آشوب، این بار هم اعتراض را در یک روز کلید بزنند، در توافقی احتمالی، ‌مانند سال 96، در یک شب همه چیز تمام می‌شود؟ هر‌چه هست، یاد رمان «مرگ کسب‌و‌کار من است»، اثر «روبر مرل» می‌افتم. گویا بر همان سیاق، برای برخی، آشوب کسب‌و‌کار است و البته خوب نفع می‌برند از آشوب.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1547797/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از یک تصادف عجیب

سوداگری میلیاردی واردات حبوبات

راستی‌آزمایی سیگنال جولانی

شب سال نو در پاریس

تظاهرات مردم کانادا در حمایت از فلسطین

تل‌آویو تشکیل دولت جایگزین حماس در غزه را بررسی می‌کند

جوانان آلمانی با مواد محترقه به پلیس حمله کردند

بارش برف و باران و کاهش دما در برخی استان‌ها

متهم به قتل: همسرم را کشتم چون با مرد همسایه در ارتباط بود

اطلاعیه جدید سامانه جامع تجارت درباره تعیین منشا ارز

اپل تی‌وی پلاس رایگان شد

عزم روسیه برای تولید کنسول بازی اختصاصی، جدی است

سرمقاله آرمان ملی/ بررسی FATF خوب، اما دیرهنگام

سازمان ملل: اسرائیل بیش از 140 بار درخواست حضور در شمال غزه را رد کرده است

همایش مدیران و مسئولان اداری و مالی موسسات فرهنگی، ورزشی و توانبخشی ایثار برگزار شد

وحشت آفرینی زورگیران خشن با آمپول هوا

ویدئویی از حملهٔ پلنگ به یک منزل

بازی Sifu را رایگان تجربه کنید

دولت ارز را گران کرد اما گردن دو قوه دیگر بیندازید!

شکاف در حامیان ترامپ

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «میرعرب رضی»

کیهان: کارتر هم آرزوی براندازی جمهوری اسلامی را به گور برد

سرمقاله هم میهن/ دلار چند؟

وال‌استریت‌ژورنال: آتش‌بس غزه در دوره بایدن بعید است

توضیحات پلیس درباره طرح افزایش مدت اعتبار گذرنامه ها

زمان افزایش مبالغ اضافه کاری پرستاران اعلام شد

تماشای صحنه تصادف جان 2 نفر را گرفت

مهلت یک هفته‌ای برای ترخیص 626 خودروی وارداتی

دستور موقت دیوان عدالت برای جلوگیری از افزایش قیمت برق

مشخصات و قیمت گلکسی A56 لو رفت

آل اسحاق به مجمع تشخیص: با توجه به مصالح روز کشور موضوع FATF را بررسی کنید

سرمقاله سازندگی/ امنیت شهروندان

حمایت از مردم فلسطین در آستانه سال نوی میلادی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه در برنامه رادیویی «صدای شهر کرمانشاه»

ردپای هوش مصنوعی بر نظام سلامت؛ کاربردها و چالش‌ها با افق آینده

مذاکره با ترامپ، پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟

تکذیب حمله به کاروان وزیر آب و انرژی حکومت طالبان

استعفای دسته‌جمعی مشاوران ارشد ریاست‌جمهوری کره جنوبی

ترامپ رکورددار عهدشکنی؛ خروج آمریکا از "سازمان جهانی بهداشت"

شهادت 17 فلسطینی دیگر در غزه

مصدومیت ده‌ها نفر بر اثر ازدحام جمعیت در حاشیه مراسم سال نو میلادی در قطر

صحنه ای عجیب از هوای پایتخت؛ برج میلاد غرق در آلودگی

انفجار منزل مسکونی 7 مصدوم برجا گذاشت

هواشناسی: سامانه بارشی همچنان در نیمه شرقی کشور فعال است

تمهیدات ترافیکی مراسم سالگرد شهادت حاج قاسم در تهران

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اثر بازار ارز تجاری بر ساختار صنعت کشور

گریه زن فلسطینیِ غرق در آب در اردوگاه‌های آوارگان

بیانیه نیروهای مسلح یمن در خصوص ساقط کردن پهپاد آمریکایی MQ9

ممنوعیت دریافت هدایای شخصی توسط شهرداران و دهیاران

نجات پدر از فاصله 630 کیلومتری!