پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه یادداشت

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق / «سکوت و انزوای کنشگرانه» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بسیاری بر این باورند این روزها بهترین کار سکوت و انزواست، سکوت و انزوای خودخواسته. اگر پیش از این جامعه روشنفکری و نخبگان سیاسی به این نتیجه رسیده بودند که چاره‌ای جز انزوا و سکوت ندارند، اینک دامنه این طیف گسترده‌تر شده و به طبقات میانه جامعه هم سرایت کرده است. گویا جملگی به این باور رسیده‌اند که دیگر کاری از دست کسی ساخته نیست و چه بهتر به انتظار فرصتی بنشینند که بادها خودشان تغییر فصل‌ها را رقم بزنند. اتفاقات اخیر در منطقه هم این باور را راسخ‌تر کرده است.
خروج ایران از سوریه، حضور نابهنگام ترکیه در این کشور و پیشروی اسرائیل تا نزدیکی‌های دمشق و بسیاری از رخدادهای ریز و درشت که نه مردم منطقه دستی در آن داشته‌اند و نه دولت‌هایی که پیش از این مؤثرترین دولت‌ها در سوریه و لبنان بوده‌اند. در این شرایط آنچه بیش از پیش دوباره در اذهان روشنفکران و نخبگان سیاسی یادآوری می‌شود، جای خالی سیاست داخلی است که همچنان در دوره فترت به سر می‌برد. دست بر قضا آنان که سال‌های سال تلاش کرده‌اند جامعه‌ به این سمت سوق بردارد، اینک باید احساس پیروزی و خوشحالی داشته باشند، اما نشانه‌هایی از این پیروزی و خرسندی در چهره‌های آنان از جمله اصولگرایان که با آرای حداقلی و ادعاهای حداکثری روی کار آمده‌اند، دیده نمی‌شود.

با اینکه برای آنان آشکار شده کوچک‌ترین اثری در تغییر جامعه و سیاست داخلی آن ندارند، باز دست از روش و منش و سلوک خود برنمی‌دارند و حتی دولت پزشکیان و شعار وفاق را فرصتی برای منفعت‌طلبی خود در دقایق پایانی حیات سیاسی‌شان می‌دانند. دولت وفاق نه‌تنها تاکنون نتوانسته وفاقی جدی ایجاد کند، بلکه فرصت‌هایی جدید برای رقابت‌های جانکاه جهت دستیابی به پست‌ها و مقام‌های میانی در دولت چهاردهم به وجود آورده است. با اینکه حدود شش ماه از عمر دولت چهاردهم می‌گذرد، اما هنوز برای پست‌های میانی دولت چند نامزد وجود دارد که برای رسیدن به پست‌های باقی‌مانده از هر روشی استفاده می‌کنند. این گروه از مدیران سیاسی بیش از دیگران آگاهند که بود و نبود آنان نه‌تنها برای مردم بلکه برای دولت‌ها نیز فایده‌ای ندارد. یکی از عوارض غیاب سیاست داخلی که اثر مستقیم بر دولت دارد، بی‌تفاوتی روشنفکران و نخبگان سیاسی است که می‌کوشند خود را از این‌گونه رقابت‌های سودجویانه کنار نگه دارند و در غیاب این چهره‌ها، چهره‌های ناکارآمد فرصت آن را می‌یابند که از طریق لابی‌های وفاق به موقعیت‌هایی هرچند کوچک دست پیدا کنند. شاید این موقعیت‌ها در بدنه دولت کوچک و بی‌اهمیت باشد، ولی تأثیر مستقیمی بر زندگی و برداشت مردم از دولت چهاردهم دارد. آنچه همواره در دولت‌ها نادیده گرفته شده، همین مدیران میانی است که بیشترین نقش را در مقبولیت و عدم مقبولیت دولت بازی می‌کنند، چراکه مردم بیش از وزرا با این چهره‌ها در تماس هستند.
در غیاب سیاست خواه‌ناخواه جامعه به‌ سمت ابتذال می‌رود. جامعه مبتذل، تعیین‌کنندگی و کنشگری خودش را از دست می‌دهد و واکنش‌گر می‌شود. جامعه واکنش‌گر، آلت دست پوپولیست‌ها خواهد شد و بر اساس کین‌توزی، خشم و وجدان معذب تصمیم خواهد گرفت. اینک این سه عنصر کلیدی کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در جامعه به‌وضوح دیده می‌شود. کین‌توزان تفاوتی بین آدم‌های کارآمد و ناکارآمد، آدم‌های سالم و ناسالم قائل نمی‌شوند. همین که آنان بخشی از این دولت‌اند، مستوجب کینه و بعد از آن خشم هستند. آنان که وجدان معذب دارند به ارزش‌های راستینی که پیش از این به آن باور داشته‌اند پشت کرده و هم‌رنگ جماعت می‌شوند. ماحصل این فرایند جامعه‌ای غیرقابل اعتماد است که در یک نابهنگامی می‌تواند خسارت‌های سنگینی به خود و کشور بزند. آنان که از سیاست و دیالکتیک سیاست و جامعه هراسان بودند، اینک باید بیش از هر زمان دیگری هراسان باشند، چراکه آنان هیچ اثری در جامعه ایران ندارند و حتی حامیان سنتی آنان نیز به حرف‌هایشان اعتنایی نمی‌کنند. آشکارترین نشانه غیاب سیاست در جامعه، حضور ابتذال سیاسی در آن جامعه است. همان ابتذالی که بسیاری را به سکوت و انزوا واداشته است. ظهور و بروز این ابتذال سیاسی را بیش از مردم، باید در برنامه‌های صداوسیما و تحلیلگران سیاسی جست‌وجو کرد. در واقع می‌توان ادعا کرد با دو نوع سیاست روبه‌رو هستیم.
سیاست خلاقانه و ارتقابخش که در غیاب آن، ابتذال سیاسی جای آن را خواهد گرفت. اینک این نوع سیاست در جامعه ایران دست بالا را دارد و چهره‌های سیاسی و تحلیلگران خاص خودش را بازتولید کرده است. چهره‌هایی که علیه همه‌چیز سخن می‌گویند به‌جز جامعه و مردمی که به آنان روی خوش نشان می‌دهند. این تحلیلگران با رویکردی انتقادی که به‌واسطه کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در شبکه‌های اجتماعی داخلی ایران سخن می‌گویند، رابطه‌ای این‌همانی با جامعه دارند. آنان جامعه را بازتولید و جامعه نیز آنان را بازتولید می‌کند و در این میان روشنفکران و نخبگان سیاسی، بیش از پیش به محاق رفته و دوباره ناگزیر مردم تاریخ را تکرار خواهند کرد. هیچ‌یک از این چهره‌های سیاسی سلبریتی شهامت آن را ندارند در برابر سخن خلاف مردم بایستند و به آنان بگویند که اشتباه می‌کنند. آنان که با کینه‌ورزی سخن می‌گویند هم‌صدا با کینه‌ورزان در یک مسیر هستند. آنان خشم را بازتولید می‌کنند، خشمی که برخاسته از یک رویکرد عاقلانه و انتقادی نیست. آنان که با وجدان معذب سخن می‌گویند در پی تأیید و رستگاری از سوی مردم‌اند و تا زمانی که چرخ چنین بگردد، باید همچنان در پی اثبات و تطهیر خویش در پیش مردم باشند. در این وضعیت گویا تنها راه، سکوت و انزوای کنشگرانه است و در این سکوت و انزوای کنشگرانه است که باید جلوی هر اشتباهی ایستاد و تاوان آن را پرداخت. چه این اشتباه از سوی مردم باشد، چه از سوی قدرت و چه از سوی نخبگان و روشنفکران.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکورد مزاحمت‌های تلفنی اورژانس تهران شکسته شد

نوبت‌دهی برخط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

انفجار یک ساختمان نیمه‌کاره به دلیل نشت گاز؛ 4 نفر مجروح شدند

سخنگوی دولت:قیمت صیفی‌جات کنترل می‌شود

روایت تجارت نیوز از مدیریت سیب‌زمینی جدیدترین بحران دولت!

معرفی 5 بازی نسل جدید موبایلی که از فناوری Ray Tracing پشتیبانی می‌کنند

روسیه از آلمان برای تمامی بازماندگان محاصره لنینگراد غرامت خواست

اخراج «سربازان آتاتورک» از ارتش ترکیه

سوئد مظنونان به قتل هتاک به قرآن کریم را آزاد کرد

بازگشت 55 شیء تاریخی ایران از ترکیه

علی لاریجانی: نباید مرکز مبادله ارز را ایجاد می‌کردیم

برخی از چهره‌های پایداری‌ قابل نصیحت نیستند/ ظریف یک تنه بازی تندروها را به هم زد

سنگ‌اندازی دستیاران ماسک برای کارمندان فدرال

افشای راز ارتش اوکراین؛ «جایی برای پیرمردها نیست»

وزیر خارجه ترکیه به قطر می‌رود

واکنش مدودف به اظهارات سناتور چک برای تکرار محاصره لنینگراد

روزنامه‌نگار آمریکایی: زلنسکیِ دیکتاتور، اوکراین را فروخته است

واکسن HPV ایرانی در داروخانه‌ها توزیع شد

ساعت کار دفاتر اسناد رسمی افزایش یافت

واکنش رئیس سازمان برنامه و بودجه به احتمال افزایش یارانه‌های نقدی

بررسی قابلیت‌های گلکسی S25 اولترا؛ پرچمدار جدید سامسونگ

ورود کاروان اسرای فلسطینی به خان‌یونس در میان استقبال گسترده مردم

انفجار یک خودروی بمب‌گذاری شده در شمال سوریه

وزیر خارجه آمریکا: دولت آمریکا موسسه خیریه نیست

لیست بیماری‌هایی که مانع سفر حج می‌شود، اعلام شد

قتل راننده تاکسی توسط همسر سومش با آبمیوه سمی

حرکت نامتوازن بازارهای موازی؛ تحلیلی از تغییرات قیمت طلا و ارز

اوج‌گیری دوباره آمار چک های برگشتی

جامعه ایرانی هیچ علاقه‌ای به سلطنت ندارد/ آقای رضا پهلوی 40 سال در ناز و نعمت زندگی کرده است / آیت الله خامنه ای شخصیت جامع الاطرافی هستند که هیچ زمانی ایران بیش از امروز به وجود ایشان نیازمند نبوده است/ ویدئو

طالبان فعالیت داعش در افغانستان را تکذیب کرد

پیشنهاد مقاومت عراق برای آزادی «کلاغ» موساد

دستیاران ایلان ماسک مانع دسترسی کارمندان فدرال به کامپیوترهایشان شدند

عمل جراحی بی‌سابقه در بابل؛ برداشتن غده‌ای به وزن یک نوزاد!

مهلت زندگی در آخرین ثانیه؛ بخشش زندانی درست در لحظه اجرای حکم!

پتانسیل رمزدارایی‌ ها برای کمک به مقابله با تحریم‌ها

عضو کمیسیون انرژی: «مردم» ضلع چهارم مدیریت ناترازی‌ها هستند

مدیرعامل انویدیا با ترامپ دیدار کرد؛ گفت‌وگو درباره دیپ‌سیک و صادرات تراشه

آمریکا روادید دانشجوی چینی حامی فلسطین را باطل کرد

قتل هولناک در فردیس؛ حمله گروهی با چاقو به یک موتورسوار

درآمد ترکیه از گردشگری چند میلیارد دلار است؟

رتبه پنجم ایران در مصرف آب؛ تدوین طرح «نهضت مصرف آب در کشور» در دستور کار سازمان زمین‌شناسی

هندوستان تا 8 ماه دیگر هوش مصنوعی خود را توسعه می‌دهد

حملات شبه‌نظامیان موجب کشته‌شدن 18 سرباز و 2 غیرنظامی پاکستانی شد

اعتراف رسانه اسرائیلی: حزب‌الله شکست نخورده است

نشست قاهره مخالف خود را با طرح ترامپ درباره غزه اعلام کرد

حماس: نقض‌های هولناک علیه اسرای ما جنایات جنگی است

شناسایی 1096 مورد ابتلا به «تب‌ دنگی» در ایران تاکنون

37 کشته و زخمی در تصادف اتوبوس با ون

حکم اعدام محمد جواد ظریف را در مشهد چه کسی صادر کرد؟!/ عکس

تبادل اسرا با سلاح و خودروی غنیمتی از اسرائیل