پیام ویژه

آخرين مطالب

فقر غذایی خانوار شهری اقتصادي

فقر غذایی خانوار شهری
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال 1401 را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها 45درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و 55درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند.
به گفته کارشناسان، عوامل مربوط به اقتصاد کلان همچون تورم و رشد پایین اقتصاد کشور در یک دهه اخیر، مهم‌ترین عوامل موثر بر فقر بالای غذایی در مناطق شهری کشور بوده است. این پژوهش که با عنوان «توزیع مکانی فقر، ناامنی غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مناطق شهری ایران» در مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی منتشر شده است نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی به‌رغم اثرگذاری مثبت در این حوزه، فقر غذایی را رفع نکرده است.
فقر غذایی و عوامل آن
برای درک مفهوم فقر غذایی (Food Poverty) باید ناامنی غذایی (Food Insecurity) را شناخت. فرد زمانی که به غذای سالم و مغذی کافی برای رشد و تکامل طبیعی و یک زندگی فعال و سالم دسترسی نداشته باشد، دچار ناامنی غذایی می‌شود. این موضوع ممکن است به دلیل در دسترس نبودن غذا یا کمبود منابع برای تهیه غذا باشد. ناامنی غذایی را می‌توان در سطوح مختلف شدت تجربه کرد.

فقر غذایی اما به معنای مقرون‌به‌صرفه بودن غذا و دسترسی جوامع محلی به آن است. از نظر اقتصادی، فقر درآمدی و بیکاری از مهم‌ترین دلایل کاهش قدرت خرید مواد غذایی هستند. افزایش قیمت مواد غذایی، عدم دسترسی به زمین و منابع تولید غذا و توزیع ناعادلانه منابع نیز باعث تشدید این مشکل می‌شوند. بسیاری از افراد، به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه، به دلیل فقر اقتصادی توانایی خرید غذای کافی و سالم را ندارند که این امر منجر به سوءتغذیه و مشکلات بهداشتی می‌شود. از جنبه اجتماعی، سطح پایین آموزش و آگاهی تغذیه‌ای می‌تواند باعث انتخاب‌های نامناسب غذایی و بروز کمبودهای تغذیه‌ای شود.
همچنین عوامل زیست‌محیطی مانند تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آب، تخریب محیط‌‌زیست و شیوع بیماری‌های گیاهی و دامی نیز از دیگر دلایل فقر غذایی به شمار می‌آیند. خشکسالی، سیل و دیگر حوادث طبیعی می‌توانند تولید محصولات کشاورزی را کاهش داده و دسترسی به غذا را محدود کنند. همچنین، کاهش منابع آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی و آلودگی خاک و منابع آبی، کیفیت و کمیت تولید غذا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. به‌طور کلی، فقر غذایی یک بحران چندبعدی است که برای مقابله با آن نیاز به سیاست‌های موثر در زمینه کاهش فقر، حمایت از تولید کشاورزی پایدار، بهبود آموزش تغذیه‌ای و مدیریت منابع طبیعی وجود دارد. همکاری دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و جوامع محلی در این زمینه می‌تواند نقش مهمی در کاهش فقر غذایی و بهبود امنیت غذایی جهانی ایفا کند.
نگاهی به روش پژوهش
در این مطالعه شاخص کلی امنیت غذایی خانوار (AHFSI) و نیز شاخص فقر فوستر، گریر و توربک (FGT) محاسبه و بر اساس این شاخص‌ها توزیع مکانی فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران بررسی شده است. در سال‌های اخیر، به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، هزینه رژیم غذایی سالم در ایران به‌شدت افزایش یافته است. اگر چه هدف‌گذاری سیاست‌های حمایتی دولت در جهت بهبود وضعیت معیشت خانوارها بوده است، با‌این‌حال، ضعف در حوزه اقتصاد کلان، به رفاه خانوار در بلندمدت آسیب زده است. اطلاعات هزینه و درآمد خانوارهای مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که به دلیل شرایط تورمی و به دنبال آن تاثیرپذیری درآمد واقعی و قدرت خرید مصرف‌کنندگان، این برنامه‌های حمایتی اثرگذاری لازم را در کاهش فقر و ناامنی غذایی نداشته‌اند. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از اطلاعات هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران ماتریس عملکرد تغذیه‌ای ترسیم و سرانه کالری دریافتی در سال 1401محاسبه شد. در ادامه با استفاده از این اطلاعات تاثیر متغیرهای اقتصادی و دموگرافیکی بر ناامنی غذایی در چارچوب مدل لاجیت تحلیل شد.
نتایج پژوهش
بر اساس نتایج، مناطق شهری کشور در شرایط امنیت پایین غذایی قرار دارند؛ به طوری که سرانه کالری دریافتی در مناطق شهری کشور روزانه 2540 کیلو کالری است و عموما این کالری از غلات تامین می‌شود. علاوه بر این، در دریافت کالری در استان‌های مختلف کشور نابرابری وجود دارد و متوسط کالری دریافتی میان استان‌ها بین 1988 تا 3196 کیلوکالری متغیر است. بررسی وضعیت شاخص‌های فقر غذایی نیز نشان می‌دهد متوسط نرخ، شکاف و شدت فقر در مناطق شهری به ترتیب 55.1، 15.2 و 6درصد است. براساس این شاخص‌ها می‌توان گفت 55.1درصد جمعیت مناطق شهری کشور در سال 1401 فقر غذایی داشتند و کالری دریافتی خانوارهای فقیر در این مناطق، 15.2درصد کمتر از حداقل کالری مورد نیاز روزانه بوده است؛ لذا برای از بین بردن فقر، کالری دریافتی خانوارهای فقیر باید 15.2درصد افزایش یابد.
عوامل اثرگذار بر فقر غذایی
نتایج حاصل از برآورد مدل در این مطالعه نشان می‌دهد متغیرهای سن، وضعیت اشتغال، ساعت کار سرپرست خانوار، یارانه دریافتی خانوار، درآمد خانوار و تنوع غذایی بر امنیت غذایی خانوارها اثر مثبت و معنی‌دار اما بعد خانوار بر امنیت غذایی خانوارها اثر منفی دارد. ضمن آنکه دو متغیر جنسیت و سواد سرپرست خانوار بر امنیت غذایی خانوارها در مناطق شهری ایران اثر معنی‌دار نداشته‌اند. با توجه به یافته‌های مطالعه اگر‌چه راه‌حل بلندمدت افزایش قدرت خرید خانوار، ثبات‌بخشی و کاهش قیمت کالاها از طریق تقویت تولید و عرضه است اما در کوتاه‌مدت، افزایش حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم و برنامه‌های حمایت اجتماعی از اقشار کم‌درآمد و ضعیف جامعه می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
به عبارت دیگر سیاستگذاری‌های درآمدی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بتوانند سطح درآمد و در نتیجه قدرت خرید خانوار را افزایش دهند، می‌توانند به عنوان یک راهکار علمی و اثرگذار بر امنیت غذایی به حساب آیند. همچنین برنامه‌ها‌ی حمایت اجتماعی و فقرزدایی باید هدفمند باشند و متناسب با نیازها و کمبودها در شرایط جغرافیایی، جمعیتی و درآمدی مختلف به کار گرفته شوند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1559432/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیتی عجیب/ رییس کمیسیون معدن اتاق ایران: 65 درصد معادن ایران تعطیل هستند

سرمقاله صبح نو/ چرا پروژه «ایران ضعیف» واقعی نیست؟

پوتین از دونالد ترامپ تمجید کرد

بستن حرم حضرت زینب(س) در سوریه بخاطر حملات گروه های مسلح

نشست مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با دختران معزز شهدا

مهدی نصیری امروز⁩ در آرامگاه فردوسی در مشهد بازداشت شد

بازداشت عاملان جنایت هولناک در پارک قیطریه

تراشه Exynos 2500 سامسونگ چه زمانی معرفی خواهد شد؟

فناوری که منجر به گره‌گشایی از مشکل اینترنت شد

سرمقاله وطن امروز/ محمد ضیف؛ میهمان خدا

تداوم نقض آتش‌بس در غزه توسط رژیم صهیونیستی

مرد 51 ساله، همسر، دختر و پسرش را به قتل رساند

یک پیش‌بینی از سال آینده؛ منتظر تورم سی‌درصدی نباشید

ماهواره پارس 2 در صف پرتاب

سازمان غذا و دارو: واکسن Prevenar 20 فایزر در بازار ایران، قاچاق است

ویدئویی از ازدحام زائران در مرز مهران

رئیس جمهور: هدف کیفیت‌بخشی آموزشی، رفع تبعیض در آموزش است

وقوع قتل خانوادگی در بناب

دستگیری زنی که همسرش را با شلیک گلوله کشت

چیزی تا به‌روزرسانی One UI 7.0 نمانده است

پالرمو و CFT این هفته تعیین تکلیف می شوند؟/ 3 واکنش مثبت مجمع تشخیص مصلحت نظام

سرمقاله فرهیختگان/ سینماگرِ جریان سوم

قطر: مرحله دوم مذاکرات غزه فردا آغاز می‌شود

دستگیری 2 سارق با 135 فقره سرقت

جشن میلاد امام حسین (ع) در کربلا و ایران

رییس مرکز پژوهش های مجلس: ناترازی شبکه بانکی به 2 هزار همت رسیده است

عضو کمیسیون صنایع: ناترازی ها ناشی از عملکرد مقطعی برخی از مسئولین است

رئیس کمیسیون کشاورزی: اگر به سند چشم انداز 1404 به خوبی عمل می شد مثل برخی کشورها به نقطه مطلوبی رسیده بودیم

دلایل طولانی شدن فرآیند پذیرش‌ها در فرابورس و بورس اعلام شد

استقبال از الجولانی در عربستان

تگرگ بندرعباس را سفیدپوش کرد

معاون وزیر نفت: با جدیت به‌دنبال کاهش قاچاق سوخت هستیم

هواوی ماه آینده از محصولی شگفت‌انگیز رونمایی می‌کند

سرمقاله جوان/ اگر انقلاب‌ اسلامی یک قرن پیش پیروز شده بود

سکته پیشرفتِ آمریکا با وجود ترامپ!

تأکید دبیرکل ناتو بر آماده شدن اروپا برای جنگ

رئیس جمهور کلمبیا: ترامپ مثل هیتلر است

نتانیاهو: با همکاری ترامپ، توافق ابراهیم را بازمی‎گردانیم

یورش جدید صهیونیست‌ها به اردوگاه جنین

رسانه عبری: پیش‌بینی می‌شود طی هفته جاری مذاکرات برای عادی‌سازی روابط با عربستان پیشرفت کند

مقصد بعدی جولانی کجاست؟

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

آماری قابل تامل از رتبه های برتر کنکور؛ 52 درصد از دو دهک ثروتمند هستند

مرد جوان: فضای مجازی روزگارم را سیاه کرد

تولید بنزین 10 میلیون لیتر افزایش یافت

آیا خرید قسطی از دیجی‌شهر واقعاً جذاب‌تر از خرید نقدی است؟

ترامپ سراغ مهاجران قانونی آمریکا می‌رود

هلاکت 7 تروریست داعشی در عراق

رهایی گروگان 16 ساله در راسک؛ 3 آدم ربا دستگیر شدند

کلیک قتل با رجزخوانی در فضای مجازی!