پیام ویژه

آخرين مطالب

اقدام مشترک برای جلوگیری از آتش جنگ در شاخ آفریقا بين الملل

اقدام مشترک برای جلوگیری از آتش جنگ در شاخ آفریقا
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شفقنا / خبرگزاری الجزیره در مطلبی به قلم مالاتو تشومه ویرتو- سیاست‌مدار اهل اتیوپی که از اکتبر 2013 رئیس‌جمهور این کشور بود- به اقداماتی پرداخته که برای جلوگیری از وقوع یک درگیری دیگر در شاخ آفریقا باید در دستور کار قرار گیرند.
به گزارش خبرگزاری الجزیره؛ رئیس‌جمهور سابق اتیوپی در این مطلب با اشاره به این که «ایزایاس افورکی رئیس‌جمهور اریتره تلاش دارد درگیری‌های شمال اتیوپی را دوباره شعله‌ور کند»؛ نوشته که «او را به هر شکل ممکن باید متوقف کرد».
مالاتو تشومه ویرتو نوشته: شاخ آفریقا منطقه‌ای متلاطم و ملتهب است که تاریخ و واقعیت‌های معاصرش با واقعیت‌های خاورمیانه درهم ‌آمیخته است. در واقع این منطقه نیز درست مانند خاورمیانه در میان آب‌های استراتژیکی واقع شده است که زندگی میلیون‌ها نفر به آن بستگی دارد و قاره‌ها را به هم متصل می‌کند و بنابراین صحنه رقابت شدید ژئوپلیتیکی است. قدرت‌های بزرگ و بازیگران منطقه‌ای به طور مداوم به دنبال منابع استراتژیک گسترده آن درگیری‌هایی را موجب می‌شوند که باعث ویرانی و نابودی منطقه و مردمش می‌شود.
اریتره مدت‌هاست که حضوری مشتاقانه در این نمایش جنگی داشته است. در واقع این کشور در نزدیک به نیم قرن گذشته تقریباً در تک‌تک درگیری‌های منطقه درگیر بوده است و سودان، سودان جنوبی، سومالی و اتیوپی همگی به درجات مختلفی تحت تأثیر دسیسه‌های این کشور قرار گرفته‌اند. [در این زمینه می‌توان گفت که] جاه‌طلبی‌های ایزایاس افورکی اولین و تنها رئیس‌جمهور اریتره از سال 1993 به بعد باعث شده که کشورش در بسیاری از درگیری‌های منطقه- گاه حتی مایل‌ها دورتر از مرزهای خود- از جمله درگیری‌های منطقه دریاچه‌های بزرگ شرکت فعالی داشته باشد. به نظر می‌رسد ایزایاس مانند آتش‌افروزی که قادر به مقاومت در برابر وسوسه آتش‌افروزی نیست، نه تنها بی‌اراده به سمت جنگ و درگیری کشیده می‌شود، بلکه خودش هم به دنبال این کار است و مشتاقانه از آن استقبال می‌کند!
سلطنت 32 ساله ایزایاس در اریتره یک داستان هشداردهنده است. این کشور از زمان استقلال فاقد تمام ابزارهای سنتی حکومت‌داری بوده- که در اکثر کشورها بدیهی فرض می‌شود. اریتره در واقع در این مدت نه قانون اساسی داشته، نه مجلس، و نه خدمات اداری و دولتی؛ بلکه در این کشور تنها و تنها یک مقام وظایف اجرایی، قانون‌گذاری و حکم‌رانی را انجام می‌دهد- که کسی نیست مگر پرزیدنت ایزایاس.
در اریتره تحت حکمرانی ایزایاس خدمت سربازی اجباری و نامحدود است و بنابراین جوانان اریتره‌ای اغلب هر ریسک و خطری را برای فرار از حضور تمام‌عمر در ارتش رئیس‌جمهور به جان می‌خرند. این هم باعث شده صادرات عمده اریتره، علاوه بر طلای غیرقانونی، مردان و زنان جوان پرشماری باشد که جان خود را به خطر می‌اندازند تا هر جور شده خود را به کشورهای همسایه و در صورت امکان اروپا برسانند. در واقع مردم اریتره دسته‌دسته از کشور خود فرار می‌کنند تا درگیر خدمت اجباری سربازی و دیگر واقعیت‌های دیستوپیایی ایجادشده توسط رژیم نشوند.
جنگ تجارت و حرفه اصلی اریتره است. در حقیقت به نظر می‌رسد اریتره صرفا به دلیل تحریک درگیری در این‌جا و آن‌جای منطقه، حمایت از شورشیان، یاغیان یا دولت‌هایی که به دنبال ایجاد جنگ و تفرقه در سراسر منطقه هستند، به وجود آمده- و این‌ها دلیل وجودی این کشور هستند.
امروزه روز ایزایاس یک بار دیگر درگیر مانورهایی شده که به همان اندازه که قابل پیش‌بینی هستند، مخرب و ویرانگر نیز به شمار می‌آیند.
در حقیقت در حال حاضر ایزایاس بعد از سال‌ها خصومت شدید و درگیری مستقیم با جبهه آزادی‌بخش خلق تیگری- حزبی که از سال 1975 بر منطقه تیگری اتیوپی حکومت کرده و از سال 2020 تا 2022 نیز علیه دولت فدرال جنگیده- سعی دارد از اختلافات درون صفوف این گروه سوء استفاده کند.
تاریخ و سابقه این درگیری‌ها طولانی و تلخ است. در اواخر دهه 1990، درگیری بین اریتره و اتیوپی به یک جنگ خونین منجر شد. پس از سال‌ها خونریزی، ابی احمد نخست‌وزیر اتیوپی موفق شد در سال 2018 با انعقاد توافقنامه صلح بین دو کشور جایزه صلح نوبل را نیز دریافت کند.
اما متأسفانه، آشتی اتیوپی با اریتره صلح بلندمدتی به همراه نداشت و دلیلش هم وجود رهبری مانند ایزایاس بود که برای ایجاد ارتباطات تجاری و زیرساختی بین اتیوپی و اریتره اهمیتی قائل نبود و تمایلی به همکاری اقتصادی نداشت.
بنابراین هنگامی که جبهه آزادیبخش خلق تیگری در سال 2020 با سرنگونی دولت نخست‌وزیر ابی تلاش کرد قدرت را در اتیوپی بازپس گیرد، ایزایاس به این اتفاق به عنوان یک فرصت نگاه کرد و در واقع شانس خود را در آن دید و حمله نیروهای اریتره به تیگری را کلید زد- که ویرانی‌های بسیاری در پی داشت. در ادامه؛ توافقنامه صلح پرتوریا 2022 که به درگیری بین جبهه آزادیبخش خلق تیگری و دولت اتیوپی پایان داد، یک پیروزی دیپلماتیک برای اتیوپی و اتحادیه آفریقا بود. اما این یک شکست شخصی برای ایزایاس بود که صلح را مانعی برای گسترش نفوذ خود می‌دید.
به زودی هم مشخص شد که ایزایاس به دنبال ادامه نامحدود درگیری در منطقه تیگری بود و بنابراین سعی کرد با ایجاد یک نیروی شبه‌نظامی در اتیوپی تلاش‌های خود برای برای باطل کردن توافقنامه صلح پرتوریا را افزایش دهد. به تازگی هم ایزایاس با عناصری از جبهه آزادیبخش خلق تیگری که از توافق صلح پرتوریا ناراضی بودند، اهداف مشترکی پیدا کرده و نیروهای مشترکی را سامان داده که می‌تواند توافق صلح پرتوریا را تهدید کند.
دسیسه‌های بدبینانه و خطرناکی که نه فقط توافق صلح پرتوریا را تهدید می‌کند، بلکه پیامدهای فاجعه‌باری برای اتیوپی و کل منطقه نیز خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1566367/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

AMD احتمالاً نسخه مرجع گرافیک‌های RX 9070 و RX 9070 XT را عرضه نمی‌کند

«دلالان خرده‌پای ترامپ»؛ انتقاد «کیهان» از پیشنهاد مذاکره

5 درس مهم جنگ اوکراین

قالیباف وارد بیروت شد

استان تهران چقدر بنزین مصرف می‌کند؟

شهر ورزشی بیروت ساعاتی پیش‌از آغاز مراسم تشییع پیکر شهیدان نصرالله و صفی‌الدین

ورود مردم به محل تشییع سید حسن نصرالله

22 برنامه برای بزرگداشت «روز شهید» در ایلام برگزار می شود

نتانیاهو زیر توافق زد؛ لغو آزادی اسرای فلسطینی

آخرین مهلت خرید قسطی خودرو تا قبل از عید نوروز

سقوط بهمن در جاده چالوس؛ آخرین وضعیت 15 خودروی گرفتار

تراشه کوانتومی مایکروسافت Majorana 1 چیست و چه اهمیتی دارد؟

حضور مردم در محل مراسم تشییع سید حسن نصرالله

رزمایش مشترک فرانسه و فیلیپین در آب‌های مورد مناقشه

هشدار هواشناسی به هموطنان

مولدسازی به خانه‌های سازمانی وزارت راه رسید

نخست‌وزیر مجارستان: اوکراین «کشور حائل» خواهد شد

برگزاری انتخابات هر 2 سال یک‌بار در دستور کار قرار گرفت

ابلاغ نرخ گذاری جدید نفت گاز یارانه‌ای صنایع بالادستی

تعیین یک‌چهارم بودجه موردنیاز برای جوان شدن جمعیت ایران

ترامپ: تمام پولی که در اوکراین هزینه کردیم را پس می‌گیریم

تصاویری از عزاداران شهید نصرالله در مسیر بیروت علی رغم شرایط نامساعد جوی

رسوایی جدید نتانیاهو با انتشار ویدئوی جعلی خود از طولکرم

مانور متقلبانه اینفلوئنسرها با مالیات 3درصدی موبایل

تسنیم: ردپای رئیس سازمان برنامه و بودجه در التهابات ارزی

اینترنت 5G به ایستگاه پایانی رسید

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده!

گلکسی زد فولد 7 به قلم S Pen جدید برای تجربه نوشتاری بهتر مجهز خواهد شد

هوش مصنوعی Sign انویدیا یادگیری زبان اشاره را آسان‌تر می‌کند

رئیس‌ جمهور آمریکا به دنبال «شاه» شدن

عقب‌نشینی سازمان بورس از تایید مجمع ایران‌خودرو

وزیر اطلاعات: راهبرد نظام «تهدید در برابر تهدید و تعرض در برابر تعرض» است

نویسنده مشهور آمریکایی: چرا زلنسکی تسلیم فشار‌های ترامپ نشد؟

تصاویری از سنگ مزار سید حسن نصرالله

جزئیات تاثیر معدل در کنکور تصویب شد

ماه آینده از ریمستر عناوین یونان God of War رونمایی خواهد شد

لاریجانی: شهید سیدحسن نصرالله به من گفت اگر به ایران تجاوز نظامی شود عاشورایی می‌جنگم/ ویدئو

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره

آخرین خبرها از وام مسکن

هم‌میهن: از مذاکره هوشمندانه وشرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم

حق سلامت ایرانیان در خطر تهدید

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند

روزنامه اسرائیلی: نتانیاهو طرح ترامپ برای غزه را جدی نگرفته است

جایگزین گران‌قیمت آیفون SE؛ هرآنچه باید درباره آیفون 16e بدانید

اعتراف اپوزیسیون: خارجی‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند!

رایزنی دیپلمات پاکستانی با ظریف

احتکار بیش از 2000 تن سیب زمینی با ارزش 100 میلیارد تومان

تیراندازی به سمت کارمند بنیاد مسکن سیستان و بلوچستان

مرد خشمگین همسرش را زیر گرفت