پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا برای ایران رابطه متعارف با آمریکا ضرورتی دارد؟ یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا برای ایران رابطه متعارف با آمریکا ضرورتی دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «آیا برای ایران رابطه متعارف با آمریکا ضرورتی دارد؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم فریدون مجلسی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
می‌‌‌دانیم که در 46سال گذشته، یعنی از آغاز استقرار جمهوری اسلامی در ایران، رابطه با آمریکا بحرانی و پرتنش بوده است. بسیاری از مردم دلایل آن را فراموش کرده‌‌‌اند. گاهی شنیده می‌شود دلیل آن را دشمنی اصولی آمریکا با نظام جمهوری اسلامی اعلام می‌کنند که از روز نخست خواهان سرنگونی نظام اسلامی بوده و درصدد کودتا و براندازی آن هم برآمده است. بررسی روند وقایع نشان می‌دهد که هیجان انقلاب اسلامی و بحران بیماری شاه طی دوسال بدون تقابل جدی به‌موازات هم گسترش یافت و سرانجام بدنه نیروهای مسلح را هم فراگرفت و ارتش، ژنرال‌‌‌ها را که نفوذ خود را در بدنه مردمی ارتش از دست داده بودند، از هرگونه تقابلی باز داشت.
 در چنان شرایطی غرب در مقابل یک دوراهی قرار گرفته بود: یا ایران را که در جنگ سرد برایشان ارزش استراتژیک مهمی یافته بود به نیروهای زیر نفوذ شوروی واگذار کند که به نوبه خود در انقلاب ایران نیروهای متشکل و منسجمی تشکیل داده بودند، یا تنها رقیب اصلی و اکثریت و توده سنتی را ترجیح دهد که به دلیل مخالفت حکومت دینی با کمونیسم خیالش از بابت گسترش نفوذ شوروی راحت باشد.
بازار
چنین بود که در یک‌ماه مانده به سقوط نظام شاهنشاهی در گوادلوپ گرد آمدند و گزینه دوم یعنی تسلط اکثریت اسلامی را ترجیح دادند. با اعزام ژنرال هایزر به ایران و جلب رضایت ژنرال‌‌‌ها به همکاری با نظام انقلابی اسلامی این سیاست تحقق یافت.به عبارت دیگر، اگر خصومت آمریکا با نظام اسلامی ذاتی بود، باید به گزینه نهایی یعنی توسل به زور برای حفظ رژیم پادشاهی که متحد خودشان بود اقدام می‌کرد! از طرف دیگر ارتش که در شرایط استقرار رژیم شاهنشاهی تسلطی بر نیروهای خود نداشت، چگونه پس از ضربات بعد از انقلاب و از دست دادن انسجام پیشین می‌‌‌توانست به کودتای جدی مورد حمایت غرب دست بزند؟ در واقع برای ما که شاهد نزدیک وقایع بودیم، آشکار است که خصومت آغازین که توسط نیروهای بازنده کمونیست دامن زده و تبلیغ می‌‌‌شد، به دلایل مذهبی و ضدیت نظام اسلامی با دولت یهود بود که همزمان با انقلاب ایران به صلح انور سادات و ملک حسین با اسرائیل در کمپ‌دیوید و استرداد صحرای سینا از اسرائیل به مصر و مقدمات بازگشایی کانال سوئز منجر شده بود که مصادف شد با سفر شاه سابق به مصر و سپس آمریکا که دلیلی شد برای اشغال سفارت آمریکا در تهران با شعار «مرگ بر سه مفسدین، کارتر و سادات و بگین!» با اعلام درخواست غیرممکن استرداد شاه در مقابل آزادی گروگان‌‌‌ها که البته ناموفق ماند و هزینه گزافی برای ایران به بار آورد که تاکنون ادامه دارد. در واقع با بزرگ کردن این خصومت که پس از جنگ صدام تشدید هم شد، نظام توانست استراتژی سیاسی خود را با آن پیوند دهد، به‌طوری که گسست از آن سیاست بسیار دشوار و برایشان غیر‌قابل توجیه شده است.
اما گذشت نزدیک به نیم‌قرن و تغییر وضع نسل‌‌‌ها و انتظارات و مطالبات آنان از حکومت در ایران مشکلات زیادی ایجاد کرده است که جلوه‌‌‌های اقتصادی آن مانند تورم شدید و فقر برای کشوری با بیشترین منابع طبیعی و عدم توانایی برای پاسخگویی به این مطالبات، در مقایسه با کشورهای عرب همسایه که با جبران عقب‌ماندگی قرون و اعصار به سوی توسعه‌یافتگی و مدرنیته می‌‌‌تازند، وضعیت را حساس‌‌‌تر کرده است. اکنون برای مردم در جست‌وجوی دلیل، توسل به خصومت ذاتی آمریکا با جمهوری اسلامی کافی نیست؛ زیرا دلیل این جاماندگی را صرف هزینه‌های نابجا و غیرضروری می‌دانند.
در این شرایط توسعه فعالیت هسته‌‌‌ای جمهوری اسلامی و تهدید مستقیم و عملیات اسرائیل به نابودی، آمریکا را خصوصا در زمان ترامپ، رئیس‌جمهور و مدافع جاه‌‌‌طلبی‌‌‌های اسرائیل، در تقابل جدی با جمهوری اسلامی قرار داده است.
رئیس‌جمهور جدید ایران که با تعهد به فرونشاندن خطر و التهاب جنگ و تلاش برای از میان برداشتن تحریم‌‌‌های فقرآفرین توانست آرای کافی را جلب کند و از حمایت رهبری نیز برخوردار بوده است، اکنون با نیروهای طرفدار تداوم پایداری و اعلام آمادگی برای جنگ و شهادت در هر شرایطی مواجه شده است که مطرح شدن علنی اینکه او طرفدار مذاکره و راه‌حل دیپلماتیک است ولی رهبری آمریکا را قابل اعتماد نمی‌‌‌داند، امید مردمی را که به او رأی دادند از بین برده است.
در این شرایط که منابع ارزی تدارک نیازهای ملی کاهش و تنش و خطر جنگ افزایش می‌یابد، اعلام آمادگی آمریکا برای تجدید مذاکرات نیز جدی به نظر نمی‌‌‌رسد؛ زیرا نظرات آمریکا خصوصا در باب خودداری جمهوری اسلامی از توسعه هسته‌‌‌ای، خودداری از عملیات مستقیم یا نیابتی نظامی برون‌‌‌مرزی و بازگشت به شرایط یک دولت ملزم به پذیرش قواعد و قوانین حاکم بر روابط بین‌الملل در حدود مرسوم، مانند ترکیه، عربستان، مالزی، کره‌جنوبی و... از قبل به عنوان پیش‌شرط تعیین و ابلاغ شده است؛ یعنی مذاکره تنها برای اعلام سازش با این شرایط است که احتمالا فرصتی هم برای چانه‌‌‌زنی به دست می‌دهد.
از طرف دیگر در برخورد نظامی، طرف قوی‌‌‌تر که امکانات نظامی و تدارکاتی بیشتری دارد، شرایط خود را تحمیل خواهد کرد. هیچ طرفی نمی‌‌‌تواند فقط خسارت وارد کند، خسارت نیز خواهد خورد. مهم شرایط استراتژیک منابع حیاتی طرفین و میزان آسیب‌‌‌پذیری آن است. اگر قرار باشد ایران مانند غزه شود، برای مردم مهم نیست که به طرف مقابل نیز آسیب‌‌‌های مشابهی وارد شده باشد؛ و البته مسائل مردم غزه را قابل همدردی می‌‌‌دانند.
نکته مهم دیگر این است که در حال حاضر حدود 8میلیون ایرانی‌تبار خارج از وطن در آمریکا و کانادا و اروپا زندگی می‌کنند و سهم آنان در تولید ناخالص ملی آن کشورها شاید از کل درآمد ملی ناخالص ایران بیشتر باشد و در صورت برقراری رابطه مسالمت‌‌‌آمیز، آن منبع بزرگ ثروت و دانش، می‌‌‌تواند ارزش ارزنده‌‌‌ای برای کشور ایجاد کند.
 از نظر مردم حمایت از حقوق ایرانیان مقیم خارج نه تنها اهمیت فراوانی دارد بلکه فقط برقراری خطوط هوایی مستقیم به سود چند میلیارد دلاری منجر خواهد شد و از هزینه‌‌‌های گزاف سفر و دریافت محتمل ویزای ایرانیان مشتاق دیدار با خویشاوندانشان خواهد کاست.
اینان برای حمایت از حقوق و منافع ایرانیان قطعا اولویت قائلند و امیدوارند بتوانند پیش از وقوع هر فاجعه‌‌‌ای توجه مسوولان را به جدی بودن مخاطرات جلب کنند. به هر حال آمریکا بزرگ‌ترین قدرت سیاسی و نظامی جهان است، با امکاناتی که همه کشورهای جهان می‌‌‌توانند از تعامل احتیاط‌‌‌آمیز با آن بهره‌‌‌مند و از تخاصم بی‌‌‌حاصل متضرر شوند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1572705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار فعال شدن همه گسل های تهران

میوه‌های تنظیم بازاری بالاتر از بازار قیمت خورد

نسخه اولیه سکوی ملی هوش مصنوعی رونمایی شد

کشورهای اروپایی، خواستار تغییر قوانین این اتحادیه برای مقابله با قیمت گاز شدند

افزایش 300 درصدی منابع تغذیه دانشجویی در سال آینده

مرگ مشکوک جوان تازه رها شده از اعتیاد

تلخ‌ترین اتفاق سال 1403؛ سقوط بالگرد رئیس جمهور و شهادت همه سرنشینان/ نظر شما چیست؟

مردم شرق سوریه علیه قانون اساسی دولت جولانی دست به تظاهرات زدند

تخصیص سالانه 7 درصد درآمد ناخالص ملی به تصادفات

آیا کالای اساسی در ماه رمضان و نوروز تامین است؟

قیمت گلکسی تب S10 FE سامسونگ لو رفت؛ گران‌تر از نسل قبل

سقوط یک پهپاد اسرائیلی در جنوب فلسطین اشغالی

مختومه شدن 665 هزار فقره پرونده در سازمان تعزیرات حکومتی

«نظر» جایگزین «کامنت» شد

کالبدشکافی مک‌بوک ایر M4 تعمیرپذیری مشابه مدل‌های قبلی را نشان می‌دهد

معترضان ایلان ماسک تسلاهایش را به آتش کشیدند

اوکراین در آستانه از دست دادن کارت بازی کورسک

ورود 3000 اتوبوس برقی به ناوگان اتوبوسرانی در سال آینده

سقف برداشت از خودپردازها از امروز 300هزار تومان شد

یرئیس جمهور مجارستان:‌ اروپا می‌خواهد اوکراین را استعمار کند

دستیار رییس سازمان بورس: جاماندگان سهام عدالت منتظر نباشند

حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی؛ 9 غیرنظامی فلسطینی شهید شدند

حماس بیانیه داد؛ تنها پس از آغاز مرحله دوم مذاکرات توافق غزه، زندانیان را آزاد می‌کنیم

زلنسکی: سربازان اوکراینی در «کورسک» محاصره نشده‌اند

حمله پهپادی اسرائیل به لبنان؛ دو نفر شهید شدند

فروش مواد محترقه در واحدهای صنفی ممنوع است

اقتصاد انگلیس بر خلاف پیش‌بینی‌ها کوچک شد

با دستور وزیر راه و شهرسازی 24.5 کیلومتر از مسیر ایواوغلی تا گیت منطقه آزاد ماکو احداث می‌شود

پس‌لرزه‌های حادثه تروریستی قطار در پاکستان؛ اسلام‌آباد انگشت اتهامش را به سمت هند گرفت

مخالفت جدی بخش خصوصی با طرح تولید تلفن همراه در خارج از کشور

گوگل و OpenAI به‌دنبال معافیت دولتی برای آموزش هوش مصنوعی با محتوای کپی‌رایت هستند

گوگل می‌خواهد اجرای بازی‌های اندروید روی PC را ممکن کند

بازی سوم مجموعه‌ Space Marine با نبردهایی عظیم‌تر در راه است

سرمقاله ابتکار/ چه گذشت و چه خواهد شد؟

انگلیس: نگذاریم پوتین با توافق ترامپ بازی دربیاورد

آلمان بازهم پشت اوکراین ایستاد

قتل به خاطر تصادف توسط نوجوان مست

معمای بازار برنج؛ قیمت‌هایی که کوتاه نمی‌آیند

نرم افزار جدید گیمینگ سامسونگ Game Booster+ منتشر شد

آمریکا، کره‌جنوبی را هم در رده کشورهای «حساس» قرار داد

بیش از 3 هزار قطع‌نخاع در تصادفات سال گذشته

زمان سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی آینده اعلام شد

رهایی از چوبه دار با گذشت اولیای دم

مقام صنفی: ایرلاین‌ها بلیت‌های خارجی را بیش از سه برابر گران‌تر می‌فروشند

سرمقاله وطن امروز/ مهمل‌نمایی دولت سیزدهم، مقابله با نگاه سوم پیشرفت

آیا اوکراین می‌تواند بدون حمایت آمریکا به جنگ ادامه دهد؟

انتقاد تند چین به بیانیه «گروه 7»

افزایش 5ساله شرط سنی معلمان غیردولتی برای آزمون استخدامی

رشد 10درصدی شکایات قصور پزشکی

حماس: به آتش‌بس دائمی پایبندیم؛ توپ در زمین اسرائیل است